Van: Provincie West-Vlaanderen [ezine@west-vlaanderen.be]
Verzonden: vrijdag 27 november 2009 16:23
Aan: Rita Sabbe
Onderwerp: E-zine West Info, nieuws van de Provincie West-Vlaanderen, jg. 6 nr.20



Jaargang  6 nr. 20  - verschijnt halfmaandelijks - vu: Hilaire Ost, provinciegriffier

West Info is de halfmaandelijkse nieuwsbrief van de Provincie West-Vlaanderen, die samengesteld en uitgegeven wordt in opdracht van de deputatie van de provincieraad van West-Vlaanderen.
De Provincie West-Vlaanderen wil opiniemakers en geďnteresseerden op de hoogte houden van het nieuws uit de Provincie. De Provinciale nieuwsbrief West Info informeert over uiteenlopende beleidsthema's, nieuwe initiatieven en campagnes en houdt u ook op de hoogte van de meest recente publicaties.

GENIETEN

KWALITEIT

ALGEMEEN



GENIETEN

Oproep Vierjaarlijkse Prijs voor Beeldende Kunst

Oproep Vierjaarlijkse Prijs voor Beeldende Kunst
In 2010 schrijft de Provincie West-Vlaanderen voor de derde maal de Vierjaarlijkse Prijs voor Beeldende Kunst uit. De Prijs is bestemd voor alle hedendaagse plastische uitdrukkingsvormen: tekenkunst, grafiek, schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie, film, video, multimedia, mixed media enz. De Prijs zelf bedraagt 2.500 euro, aanvullend kunnen nog premies worden toegekend.
De wedstrijd staat open voor West-Vlamingen van geboorte of door domicilie (op 1 januari 2010 moet men minstens 5 jaar wettig gedomicilieerd zijn in de Provincie West-Vlaanderen). De wedstrijd is niet themagebonden maar specifiek bedoeld voor realisaties uit de jongste vier jaar.

Deelnemingsformulieren en het reglement kunnen tot uiterlijk 29 januari 2010 gedownload worden van de website of aangevraagd worden op het volgend adres:
Provinciehuis Boeverbos
Dienst Cultuur
Koning Leopold III-laan 41
8200 Sint-Andries

Deelnemingsformulieren dienen tegen uiterlijk 12 februari 2010 via de post naar bovenstaand adres opgestuurd te worden.

[www.west-vlaanderen.be/beeldendekunst]

Meer info: wendy.leplae@west-vlaanderen.be of 050 40 35 49

KWALITEIT

Provincie West-Vlaanderen legt dertien locaties voor de inplanting van windmolenparken vast


© Daniël de Kievith

De deputatie heeft het initiatief genomen om samen met het Vlaams Gewest te werken aan een visie over de inplanting van middelgrote en grote windturbines in West-Vlaanderen. Door het aanpassingsdecreet op de ruimtelijke ordening is het mogelijk geworden om windturbines te vergunnen in landbouwgebied. De Provincie en het Vlaams Gewest worden overspoeld met aanvragen voor de inplanting van windturbines. De opmaak van een ruimtelijke visie waar windturbines een plaats kunnen vinden en waar niet drong zich dan ook op.
Uitgangspunt van deze ruimtelijke visie is om de windturbines zoveel mogelijk te bundelen in windturbineparken. Het resultaat is dan ook een selectie van dertien  concrete locaties waarbinnen de inplanting van windturbineparken - al dan niet onder bepaalde voorwaarden -  wordt toegelaten. Een beschrijving van deze locaties is te vinden op www.west-vlaanderen.be/windturbines
De deputatie hoopt dat er, door het bepalen van deze locaties, genoeg windmolenparken ingepland kunnen worden om een substantiële bijdrage te leveren aan de Vlaamse energiedoelstellingen. Om deze doelstellingen te verwezenlijken is een continue opvolging noodzakelijk. Het is dan ook niet uitgesloten dat er in de toekomst bijkomstige locaties nodig zijn.
De deputatie is bevoegd voor het afleveren van de milieuvergunning voor middelgrote en grote windturbines. Het Vlaams Gewest is verantwoordelijk voor de stedenbouwkundige vergunning. Voor de inplanting van kleine windturbines zijn de gemeentes gemachtigd.

[www.west-vlaanderen.be/windturbines]

Meer info: joachim.deigens@west-vlaanderen.be of 050 40 33 77


Scoren voor 2015



In 2010 vindt voor het eerst in de geschiedenis een wereldkampioenschap voetbal plaats op het Afrikaanse continent. De stad Brugge maakt, met ondersteuning van de Provincie West-Vlaanderen, van deze gelegenheid gebruik om de millenniumdoelstellingen bij een breder publiek bekend te maken met de campagne ‘Scoren voor 2015’.
De millenniumdoelstellingen, die in 2000 door 189 regeringsleiders werden ondertekend, willen wereldwijd armoede bestrijden. Ze werden vertaald in acht concrete en meetbare doelen, zoals het bereiken van een universele basiseducatie, het verbeteren van de gezondheid van moeders en het uitbannen van extreme armoede en honger. Volgens de United Nations Millennium Declaration moeten deze doelstellingen ten laatste in 2015 behaald worden. Helaas zijn ze bij het grote publiek niet echt bekend.
Gemeentediensten, sportverenigingen, culturele organisaties enz. zoeken vanuit hun invalshoek naar activiteiten die gelinkt kunnen worden aan de millenniumdoelstellingen en voetbal of de cultuur van gastland Zuid-Afrika.
Gemeenten of organisaties die met dit thema aan de slag willen kunnen een ‘Scoren voor 2015’-pakket bestellen bij het Provinciaal Noord-Zuid Centrum.

[www.scorenvoor2015.be]

Meer info: pnzc@west-vlaanderen.be of 051 26 50 54


Oprichting antennepunten van het MSOC in Kortrijk en Roeselare

Met de steun van Provincie West-Vlaanderen, de stad Kortrijk en de stad Roeselare wordt de opstart van twee antennepunten van het Medisch Sociaal Opvangcentrum (MSOC) in Kortrijk en Roeselare voorbereid. Deze antennepunten moeten de dienstverlening aan gebruikers van illegale drugs uit de regio verbeteren. Vandaag kunnen gebruikers van illegale drugs en hun nabije omgeving enkel in het MSOC van Oostende terecht voor laagdrempelige hulpverlening.
Het centrum staat in voor de begeleiding, ondersteuning en behandeling van zijn cliënten op medisch, psychisch en sociaal vlak. Er wordt gestreefd naar het terugdringen van de schadelijke gevolgen van het druggebruik en naar het verhogen van de levenskwaliteit van zowel de gebruikers als van hun omgeving.
Kortrijk en Roeselare verwelkomen de oprichting van een antennepunt in hun stad, omdat beiden momenteel sterk de nood voelen voor een laagdrempelige opvang voor gebruikers van illegale drugs. Door de laagdrempelige werking komen drughulpverleners makkelijker in contact met cliënten en kunnen ze ingrijpen wanneer situaties dreigen uit de hand te lopen. De antennepunten zullen ook preventief werken ten aanzien van thuisloosheid, overlast en gezondheidsproblemen die verband kunnen houden met ernstig druggebruik.
De stad Oostende is zelf vragende partij voor de oprichting van antennepunten omdat het MSOC van Oostende momenteel druk bezocht wordt door personen van buiten de regio Oostende. MSOC Oostende zal bij het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) een dossier indienen om een erkenning en subsidiëring te verkrijgen voor de antennepunten. De ondersteuning door de Provincie, stad Kortrijk en stad Roeselare is bedoeld om de periode tot die erkenning en betoelaging door het RIZIV te overbruggen.

Meer info: kab.defauw@west-vlaanderen.be of 050 40 31 98


Tentoonstelling 'Voorbij de grens'



Vanaf 1 december loopt in provinciehuis Boeverbos de tentoonstelling ‘Voorbij de grens. De wonderlijke tocht van 10 mensen over hun handicap heen’.
In het gelijknamige televisieprogramma vergezelt Lieve Blancquaert tien personen met een fysieke beperking op een tocht door Nicaragua. Het zijn moedige en sterke mensen die niet willen dat hun handicap hen belet het beste uit het leven te halen en dat bewijzen met hun trektocht.
De foto’s die Lieve Blancquaert tijdens de reis nam zijn nu verzameld in deze tentoonstelling.

Datum: vanaf 1 december 2009 tot 15 januari 2010
Openingsuren: 8.00 uur tot 18.00 uur
Plaats: Provinciehuis Boeverbos, Koning Leopold III-laan 41 in Brugge
De toegang is gratis.

Meer info: eddy.moerenhout@west-vlaanderen.be of 050 40 33 27


Uitleententoonstelling 'Bijzondere Beelden'



Het centrum voor jeugdhulpverlening ‘De Kantel’ uit Brugge bestaat in 2009 vijftig jaar. ‘De Kantel’ wil dit jubileumjaar niet onopgemerkt laten voorbijgaan en op een positieve en creatieve manier naar buiten treden.
Beroepsfotograaf Jan Darthet begeleidde negen jongeren uit het centrum in het werken met Lomography-fototoestellen. Het resultaat van deze fotoavonden is te zien in de uitleententoonstelling ‘Bijzondere Beelden’. De foto’s uit de tentoonstelling tonen aspecten en momentopnamen uit de leefwereld van de jongeren. Het zijn niet alleen foto’s die in ‘De Kantel’ genomen zijn, maar ook bij de jongeren thuis of bij vrienden.
Naast deze tentoonstelling werden met steun van de Provincie West-Vlaanderen ook een boek en een film ‘Bijzondere Beelden’ uitgebracht. Deze bundelen getuigenissen, brieven en ervaringen van mensen die ooit in ‘De Kantel’ verbleven.

‘Bijzondere Beelden’ is gratis te ontlenen via het provinciebestuur van West-Vlaanderen. De tentoonstelling wordt gratis geleverd en terug opgehaald.

Meer info en reservaties: peter.velle@west-vlaanderen.be of 050 40 33 19

ALGEMEEN

Besluiten deputatie

In het kader van het reglement ter ondersteuning van kleine dorpen krijgt Diksmuide een bedrag van 6.250 euro toegekend voor de ontwikkeling van de dorpskern Oostkerke. Met die middelen wenst de stad een onderzoek uit te voeren naar de herbestemming van de oude school in Oostkerke. Het dossier wordt begeleid door de Provincie.

Er wordt een infosessie georganiseerd omtrent FSC-certificaten. FSC is een label voor hout dat gegarandeerd afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Alle bedrijven die met FSC-producten werken en dit label willen behouden dienen over een 'FSC Chain of Custody-certificaat' te beschikken. De Provincie wil de West-Vlaamse aannemers en schrijnwerkers hierover informeren.

De Provincie gaat in de provinciale domeinen Lippensgoed-Bulskampveld en De Palingbeek educatieve poelen aanleggen. Deze poelen moeten voor ontwikkelingskansen van watergebonden planten en dieren zorden. Voor de aanleg is een bedrag van 13.751 euro uitgetrokken.

De Provincie kent aan de gemeente Vleteren een toelage van 6.250 euro toe in het kader van de dorpsontwikkelingstrategie. Met de toelage wordt een vooronderzoek omtrent de toekomstmogelijkheden van de gemeentelijke vzw Ontmoetingscentrum De Sceure uitgevoerd.

In het Provinciaal Noord-Zuid Centrum in Roeselare worden alle lampen vervangen door spaarlampen. De Provincie wil op deze manier haar voorbeeldfunctie in de strijd tegen de opwarming van de aarde opnemen.

Met een toelage van telkens 17.500 euro ondersteunt de Provincie de vzw CAW Stimulans en de vzw CAW & JZ Middenkust Oostende bij de organisatie van laagdrempelige opvang voor thuislozen in de winterperiode 2009 – 2010 in de regio Kortrijk en de regio Oostende.

Voor een volledig overzicht:
www.west-vlaanderen.be/nieuws + klik op 'provincieraad'



Van links naar rechts: Hilaire Ost, Gunter Pertry, Bart Naeyaert, Patrick Van Gheluwe, Paul Breyne, Dirk De fauw, Marleen Titeca-Decraene, Guido Decorte



CONTACT

Fanny Depijpere
Koning Leopold III-laan 41, 8200 Sint-Andries
T 050 40 35 17
F 050 40 74 00
E
fanny.depijpere@west-vlaanderen.be

Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis beantwoordt als centrale wegwijzer vragen over de Provincie. Wie zelf op verkenning wil, kan grasduinen in de leesruimte of infowinkel, surfen op de Provinciale site of de interactieve kiosken gebruiken.

Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis
Jan Van Eyckplein 2
8000 Brugge
T 0800 20 021
F 050 40 74 75
E
provincie@west-vlaanderen.be
W www.west-vlaanderen.be/informatiecentrum

Open
maandag tot vrijdag
9-12.30 uur en 13.30-17 uur / dinsdag tot 18 uur
zaterdag
9-12 uur

Wil je je niet langer abonneren op dit e-zine, schrijf je hier uit.
Je kan  de edities van West Info 2009 nalezen in
het archief.

Wil je meer informatie over de e-zines van de Provincie West-Vlaanderen, surf dan naar
www.west-vlaanderen.be/ezine