Van: belgiumcuriosities@lannoo.be
Verzonden: zondag 29 november 2009 9:41
Aan: ritasabbe@telenet.be
Onderwerp: Nieuwsbrief Belgium Curiosities - December 2009

December 2009

Uit-tip van de maand
actief
 
 


 
  • Winterwandeling rond de kerststal
    19/12/2009 - 30/12/2009 - Antwerpen
 
Om authentieke kerststemming te proeven moet je in Antwerpen zijn! Van 19 tot 30 december kun je er deelnemen aan een prachtige winterwandeling, die start aan Toerisme Antwerpen op de Grote Markt. De drie uur durende tocht leidt je eerst naar de St.-Pauluskerk, waar de gids bij de prachtige kribbe uitleg geeft over aloude kerstgebruiken en -symbolen. De wandeling gaat verder door feestelijk versierde straten naar de St.-Andrieskerk, waar het kerstverhaal en de symboliek ervan aan bod komen, en daarna naar Poppenschouwburg Van Campen. Hier wordt het kerstspel 'Kerstvreugde aan de vondelingenschuif' opgevoerd. En na de tocht wenkt de grote kerstmarkt op de Groenplaats. Tijdig reserveren!
- Kijk op Belgium Curiosities bij Antwerpen voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.antwerpen.be.
Te gast in BERNISSART
Bernissart
© Uitgeverij Lannoo/dleroy
 
 
Bernissart is een bescheiden grensdorp aan het riviertje de Haine.
Maar het is wél wereldberoemd geworden door de vondst van een groot aantal gefossiliseerde iguanodons.
Het heeft daar trouwens een museum aan overgehouden.

Meer info?
Waar naartoe in de provincie West-Vlaanderen?
 
  • Design at Work
    9/12/2009 - 10/12/2009 - Kortrijk
 
Design at Work is een innoverende beurs in Kortrijk Xpo en in feite nog veel meer. Een brede waaier van bedrijven presenteert er zijn nieuwe producten én organiseert er tevens diverse workshops en lezingen. Dit alles vindt plaats in een voor een 'beurs' ongewoon, vernieuwend decor. Er zullen innovatieve producten te zien zijn van vermaarde internationale bedrijven zoals Philips, Samsonite, Dyson en Tupperware en onder de sprekers vermelden we o.a. Ji Lee, de creatieve directeur van Google.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Kortrijk voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.designatwork.be.
  • Sneeuw in de stad
    18/12/2009 - 1/01/2010 - Nieuwpoort
 
Wat is er leuker dan in de eindejaarsperiode uit te waaien aan zee? Nieuwpoort is een populaire en familiale badplaats en verwent graag eens extra zijn bezoekers in de kerst- en eindejaarsperiode. Sterker, je krijgt er zowaar sneeuwgarantie, een garantie die skifanaten vaak tevergeefs zoeken in het hooggebergte - zeker in de kerstperiode. In Nieuwpoort geniet je van gezelligheid rond een sneeuwtapijt met een glijbaan - wat is er leuker voor de kids? - van liefst vier meter hoog en dertig meter lang. En eromheen staan een tiental chalets, waar je ook terechtkunt voor een hapje en een drankje.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Nieuwpoort voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.nieuwpoort.be.
Waar naartoe in de provincie Oost-Vlaanderen?
 
  • Winter in Vlassenbroek
    5/12/2009 - 6/12/2009 - Vlassenbroek
 
Het idyllische Scheldedorp Vlassenbroek bij Dendermonde nodigt met een bijzondere kerstmarkt uit om te genieten van de winter. Op deze artistieke markt gaat aandacht naar diverse kunstambachten zoals keramiek, bloemschikken, juwelen, schilderijen, oosterse geschenkartikelen, bonsai en andere. Hij vindt plaats rond en in Huize Geertrui, tegenover het mooie kerkje van Vlassenbroek. Gratis.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Dendermonde voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.bonsaiateljee.be.
  • Jaap Kruithof: omgaan met de dingen
    3/12/2009 - 21/03/2010 - Gent
 
Jaap Kruithof (1929-2009) was behalve een geëngageerd filosoof, publicist en opiniemaker ook een groot collectioneur. Verzamelen was zijn passie en zijn Museum Primrose telt duizenden, erg uiteenlopende voorwerpen. Meer dan twintig jaar lang verzamelde hij gepassioneerd 'het leven'. Deze ongewone tentoonstelling in het Gentse Huis van Alijn daagt je uit en doet je ongetwijfeld stilstaan bij de relatie tussen de mensen en de dingen.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Gent voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.huisvanalijn.be.
Waar naartoe in de provincie Antwerpen?
 
  • Putteke Winter
    11/12/2009 - Boom
 
Een veelzijdig evenement in het Provinciaal Recreatiedomein De Schorre in Boom. Putteke Winter biedt winterse gezelligheid en mooie avondwandelingen naast een waaier van activiteiten zoals een kunstproject, een jeneverbar met livemuziek en randanimatie, een verwarmde feestzaal met muzikale optredens, diverse eet- en drankmogelijkheden. Alles is bovendien gratis.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Boom voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.deschorre.be.
  • Het omhelzen van de maan
    19/12/2009 - 14/03/2010 - Antwerpen
 
Een opmerkelijke expo in het kader van Europalia in het Provinciehuis in Antwerpen. Daar ontdek je een zeldzame collectie voorwerpen uit het China van tijdens de Tang-dynastie, die over het land regeerde van 618 tot 907. Gouden eeuwen waarin kunst, handel en wetenschap tot grote bloei kwamen. Je maakt o.a. kennis met het rijke hofleven met terracotta beelden van hofdames en buitenlandse gezanten, vaatwerk en sieraden in zilver en goud, brons, jade en porselein. Een topexpo.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Antwerpen voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.europalia.eu.
Waar naartoe in de provincie Limburg?
 
  • Creatieve Kerstmarkt
    13/12/2009 - Sint-Truiden
 
Een bijzondere kerstmarkt, op bijzondere locaties: het glasatelier Fribergé, in de Festraetsstudio en in het nog te restaureren godshuis, dat uitzonderlijk wordt opengesteld.  Ben je op zoek naar zelfgemaakte wenskaarten en kerstversiering, naar creatief handwerk en zelfbereide lekkernijen, dan ben je op deze kerstmarkt aan het juiste adres. Er zijn bovendien tal van demonstraties door ambachtslui, je kunt er drankjes van de Wereldwinkel proeven en er is om 15 u een concert in de Begijnhofkerk waaraan vijf Truiense koren deelnemen.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Sint-Truiden voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.sint-truiden.be.
  • Ambiorix, koning van de Eburonen
    5/12/2009 - 13/06/2010 - Tongeren
 
Het verhaal begint in 54 voor Christus. In de kijker staan Ambiorix en de Eburonen. Met een list lokken ze het Romeinse leger in de val. Hoe die verschrikkelijke strijd afloopt, verneem je in deze expo in het Gallo-Romeins museum in Tongeren. Je staat er oog in oog met Ambiorix en Julius Caesar en andere tot de verbeelding sprekende figuren. Ruim zeshonderd topstukken brengen de hoogdagen van de Kelten opnieuw tot leven. Een schitterende tentoonstelling.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Tongeren voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.gallo-romeinsmuseum.be.
Waar naartoe in Brussel?
  • Kdo
    22/12/2009 - 3/01/2010 - Vorst
  • Bugatti 100
    18/12/2009 - 17/01/2010 - Brussel
 
  • Kdo
    22/12/2009 - 3/01/2010 - Vorst
 
Franco Dragone, bekend geworden door de shows Alegria en Quidam van Cirque du Soleil en de Las Vegasshow van Céline Dion, brengt voor de eindejaarsfeesten een wervelend spektakel in Vorst Nationaal. 's Werelds meest bekroonde circuskunstenaars brengen er een feeëriek en uniek optreden doorspekt met dans, magie, multimedia, speciaal gecomponeerde muziek, prachtige kostuums en duizelingwekkende acrobatie. Een zestigtal artiesten van over de hele wereld nemen deel aan het evenement, dat exclusief in Vorst wordt opgevoerd.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Vorst voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.vorstnationaal.be.
  • Bugatti 100
    18/12/2009 - 17/01/2010 - Brussel
 
Een expo naar aanleiding van de honderdste verjaardag van het legendarische automerk Bugatti in Autoworld aan het Jubelpark. Deze tentoonstelling is meteen de waardige afsluiter van een feestjaar. Je ontdekt er meer dan veertig van de meest symbolische Bugatti's, van de eerste Type 13 tot de Veyron Grand Sport, die de geschiedenis van het merk schetsen. Het boeiende verhaal begint op 15 december 1909 als Ettore Bugatti zich vestigt in een oude verffabriek in Molsheim, op twintig kilometer van Straatsburg ...
- Kijk op Belgium Curiosities bij Brussel voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.autoworld.be.
Waar naartoe in de provincie Vlaams-Brabant?
 
  • Leuven in strips, strips in Leuven
    8/12/2009 - 6/02/2010 - Leuven
 
Een tentoonstelling over het beeld van Leuven in het stripverhaal, in het prestigieuze kader van de Universiteitsbibliotheek aan het Mgr. Ladeuzeplein. Een dertigtal stripverhalen zijn het canvas voor de stad en de universiteit. Historische en hedendaagse stadsgezichten van de stad volgen elkaar op. Er wordt werk getoond van een dertigtal striptekenaars en bijzondere aandacht gaat naar de Leuvense striptekenaars. Deze expo is ook toegankelijk tijdens de Leuvense kerstmarkt - een van de oudste in ons land - in de weekends van 12/13 en 19/20 december.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Leuven voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.brabantstrip.be.
  • Houtdruk China
    17/12/2009 - 14/02/2010 - Dilbeek
 
Meer dan zestig houtdrukken, handgedrukt op handgeschept rijst- of zijdepapier staan tentoon in Den Tat, het lokaal van vzw Tatwala aan de Kalenbergstraat 9. De houtdrukken werden genomen van antieke Chinese designs (en omvatten een periode van liefst 1900 jaar). Penseel- en inkttekeningen, schilderijen, steen- en houtdrukken werden aldus vanuit houtdrukblokken in zwart-witafdrukken weergegeven. Boeiend. Opgelet: maandag, dinsdag en woensdag gesloten. Gratis.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Dilbeek voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.toerismevlaamsbrabant.be.
Waar naartoe in de provincie Waals-Brabant?
 
  • 'Noël en fête'
    12/12/2009 - 13/12/2009 - Jodoigne
 
In het kasteel Pastur en in een verwarmde tent vindt een opmerkelijke kerstmarkt plaats. Tal van ambachtslui en kunstenaars bieden er de meest uiteenlopende producten aan: juwelen, keramiek, beautyproducten, voorwerpen in hout, tafelgarnituur, parfums, producten in papier en karton, enz. Je maakt hier ook kennis met diverse streekproducten en je kunt hier ook aangenaam wandelen. Gedurende de twee dagen is er kinderanimatie voorzien.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Jodoigne voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.brabantwallon.be.
  • Kerststallentocht
    19/12/2009 - Walhain
 
Afspraak om 16.30 u op de Place St. Vincent in deelgemeente Nil-Saint-Vincent-Saint-Martin voor een kerststallentocht in de gemeente. De deelnemers kunnen hiervoor plaatsnemen in karren die voortgetrokken worden door tractoren. Elkeen is welkom voor dit gratis evenement. Overigens staat Nil-Saint-Vincent bekend als het dorp van de kerstkribben. Na de tocht is er ook nog een (kerst)concert.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Walhain voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.creches-de-nil.be.
Waar naartoe in de provincie Henegouwen?
 
  • Kerstmis van de schippers
    4/12/2009 - 20/12/2009 - Thuin
 
Een magisch ontdekkingsparcours in de 'hoofdstad van de binnenscheepvaart'. Een organisatie van de toeristische dienst in de Rivagewijk. Langs het parcours kom je alles te weten over het leven en het beroep van de (binnen)schippers, de tradities en vooral hun zin om te feesten. De aak Thudo is het ideale vertrekpunt voor een originele verkenning van de schipperswijk. Je ontmoet er tevens tal van kunstenaars die speciaal voor dit evenement naar hier zijn afgezakt. Opgelet: enkel op vrijdag, zaterdag en zondag.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Thuin voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.euraphis.org.
  • Pieter Stockmans
    11/12/2009 - 21/03/2010 - Morlanwelz-Mariemont
 
In het Koninklijk Museum van Mariemont kan je genieten van een bijzondere tentoonstelling waar Pieter Stockmans centraal staat. Stockmans is welbekend in de wereld van de hedendaagse keramiek en was een van de eerste Belgische pottenbakkers die vanaf halverwege de jaren '70 de grenzen van deze kunst verlegde. Zijn 'Stockmans blauw' is legendarisch net als de koffiekopjes die hij eertijds ontwierp. Hij evolueerde naar verrassende installaties en performances.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Morlanwelz voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.musee-mariemont.be.
Waar naartoe in de provincie Namen?
 
  • Smaken- en geurenbeurs en kaasmarkt
    5/12/2009 - 6/12/2009 - Malonne
 
In het fraaie kader van de abdij van Malonne bij Namen vindt een culinair festijn plaats met als bijzondere attracties het tiende kaaskampioenschap van het Waalse Gewest en ook het zesde kampioenschap voor witte worsten van het Waalse Gewest. Er zijn een zestigtal stands. Je kunt er streekproducten proeven en uiteraard kopen. Allerlei animatie en bezoek van gastronomische genootschappen. Er is ook een wedstrijd voor chocolademakers. Voor de smulpapen.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Namen voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.malonne.be.
  • Speciale stoomtreinen met Kerstman
    19/12/2009 - 20/12/2009 - Mariembourg
 
Wat dacht je van een heerlijk tochtje met een stoomtrein door het prachtige landschap van de 'Drie Valleien' nabij Couvin? Het kan dit weekend in gezelschap van de Kerstman, die mee aan boord gaat! En de kinderen worden onderweg verwend met snoepgoed. De reis heen en terug duurt 2.40 u en in elk dorp onderweg wordt een pauze van 10 minuten ingelast. Vertrek in Mariembourg naar Treignes, waar je alvorens de terugreis aan te vatten 40 minuten vrij bent.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Couvin voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.cfv3v.in-site-out.com.
Waar naartoe in de provincie Luik?
 
  • Jean-Pierre Talbot, Kuifje in de bioscoop
    12/12/2009 - 3/01/2010 - Spa
 
Een vleugje jeugdsentiment en een huldebetoon aan Hergé bij de Dienst voor Toerisme van Spa. Daar wenkt een boeiende tentoonstelling van voorwerpen afkomstig uit de film De Blauwe Sinaasappel - een Kuifjesfilm met acteur Jean-Paul Talbot als Kuifje in de hoofdrol. Je ontdekt er tal van bijzondere voorwerpen zoals de goudstaaf van het Gulden Vlies, de golfbroek en de beroemde haarlok van Kuifje, een gesigneerde aquarel van Hergé, objecten rond Kuifje in Kongo én een originele plaat uit dit verhaal, albums uit de periode 1929-1931 enz.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Spa voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.spa-info.be.
  • Stavelot 44, een stad in het hart van de oorlog
    4/12/2009 - 31/01/2010 - Stavelot
 
12 september 1944. Na vier jaren van nazibezetting wordt Stavelot bevrijd door het 1ste Amerikaanse leger. Nochtans zal de kleine Ardense stad zich drie maanden later in het midden van het laatste grote Duits offensief bevinden. Op 18 december wordt in Stavelot een intact gebleven brug over de Amblève ontdekt en valt een gepantserde SS-divisie de door de Amerikanen verdedigde stad binnen. Gelukkig is versterking in aantocht en worden de stad en de brug opnieuw veroverd. Opmerkelijke expo aan de hand van originele tekenplaten van Philippe Jarbinet, een (strip)tekenaar uit Verviers.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Stavelot voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.abbayedestavelot.be.
Waar naartoe in de provincie Luxemburg?
 
  • 65ste verjaardag slag om de Ardennen
    9/12/2009 - 31/01/2010 - La Roche-en-Ardenne
 
Een bijzondere tentoonstelling in het Musée de la Bataille des Ardennes naar aanleiding van de 65ste verjaardag van de slag om de Ardennen. Tentoon staan meer dan twintig uniformen van veteranen die deelgenomen hebben aan deze legendarische strijd in de Tweede Wereldoorlog en verder ook Lügers, Duitse lange dolken en tal van andere uitzonderlijke stukken.
- Kijk op Belgium Curiosities bij La Roche-en-Ardenne voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.la-roche-tourisme.com.
  • Afrikaanse kribben
    14/12/2009 - 27/12/2009 - Aarlen
 
Ook in Aarlen gaat het eindejaar niet ongemerkt voorbij. In het voormalige Justitiepaleis van Aarlen, aan de Place Léopold, vindt een bijzondere tentoonstelling van authentieke Afrikaanse kerstkribben plaats. Ze zijn gemaakt uit diverse materialen zoals was, verzilverd metaal, gebakken aarde, in glas, uit hout gehouwen enzovoort. De stukken zijn afkomstig uit diverse Afrikaanse landen zoals Togo, Tanzanië, Senegal, de Republiek Congo en andere.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Aarlen voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.ftlb.be.
Foto van de maand  
   
Wedstrijd


Elke maand stellen wij een vraag waarop u het antwoord kunt vinden op www.belgiumcuriosities.be
Uit de juiste antwoorden worden telkens vijf winnaars gekozen.

Deze wedstrijd loopt tot en met 31/12/2009. Vermeld uw naam en adres in uw e-mail.

De winnaars worden persoonlijk gecontacteerd per e-mail en ontvangen een exemplaar van de DVD "Topografische kaarten 1 : 50 000 Vlaanderen en Brussel".

De vraag van deze maand:
Hoe noemt men de wijk in Berchem waar John Cogels en Eduard Osy aan het eind van de 19de eeuw huizen bouwden?


Stuur een mailtje met het juiste antwoord naar belgiumcuriosities@lannoo.be