Van: Provincie West-Vlaanderen [ezine@west-vlaanderen.be]
Verzonden: vrijdag 13 november 2009 9:55
Aan: Rita Sabbe
Onderwerp: E-zine Huis van de Streek Zuid-West-Vlaanderen, november 2009


E-zine Huis van de Streek
Zuid-West-Vlaanderen 

november 2009
jaargang  - nr. 30


Het Provinciebestuur van West-Vlaanderen, de intercommunale Leiedal en RESOC/SERR Zuid-West-Vlaanderen werken sinds 2002 samen aan de uitbouw van het Huis van de Streek Zuid-West-Vlaanderen.

Naast het realiseren van een gemeenschappelijke locatie en het bevorderen van de (inhoudelijke) samenwerking tussen de streekpartners is ook de versterking van de informatie en communicatie rond streekwerking een belangrijk objectief in het kader van het Huis van de Streek.

Met het oog op de versterking van de communicatie hebben de provincie, Leiedal en RESOC/SERR Zuid-West-Vlaanderen in 2003 het initiatief genomen om gezamenlijk een elektronische nieuwsbrief uit te geven.

Deze nieuwsbrief verschijnt om de twee maanden.
De nieuwsbrief is ook te raadplegen via de website van het Huis van de Streek:
www.zuid-west-vlaanderen.streekhuis.be

INHOUD

1. KENNISECONOMIE, INNOVATIE EN CREATIVITEIT

2. REGIONALE ECONOMIE

3. REGIONALE ECONOMIE

4. ICT

5. ZORG EN WELZIJN

6. WONEN

7. TOERISME EN RECREATIE

8. CULTUUR

9. NATUUR EN MILIEU


1. KENNISECONOMIE, INNOVATIE EN CREATIVITEIT

"Creative City Challenge" verkozen tot voorbeeldproject in Europa

In het kader van het “Europees jaar van de Creativiteit en Innovatie”, heeft de Europese Commissie “Creative City Challenge” uitverkoren tot voorbeeldproject op gebied van creativiteit en innovatie. Het North-Sea Region project, waarin Leiedal samen met de regionale partners Howest en Designregio Kortrijk participeert, wordt erkend als een uniek referentieproject dat zowel het onderwijs, de overheid als de bedrijfswereld verenigt om de innovatiecapaciteit te versterken. Concreet zal Leiedal een businessconcept ontwikkelen voor de Designfabriek. Daarnaast zal ook het “lelijke plekken”-project worden opgestart, waarbij lelijke plaatsen in de publieke ruimte op een creatieve manier getransformeerd worden. Het project bevindt zich in de initiatiefase en loopt tot augustus 2012. Nog voor concrete resultaten gepresenteerd kunnen worden, is het project op Europees niveau opgemerkt en geselecteerd als schoolvoorbeeld.

Meer info: griet.noe@leiedal.be; maarten.gheysen@leiedal.be; www.northsearegion.eu

MyMachine wint Europese Design Management Award

MyMachine, een uniek Belgisch initiatief voor kleine (en grote) kinderen die hun eigen droommachine willen ontwikkelen, wint de Europese Design Management Award in de categorie non-profit. Op 22 oktober namen de initiatiefnemers van MyMachine (Leiedal, Howest en Streekfonds West-Vlaanderen), de prijs in ontvangst tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. De Design Management Europe Award bekroont organisaties of bedrijven die op een succesvolle manier design toepassen als oplossing voor strategische uitdagingen.

Meer info: www.mymachine.be; filip.meuris@leiedal.be

2. REGIONALE ECONOMIE

Streekvisie inplanting grote windturbines

Onze bijdrage leveren aan de productie van windenergie, bedrijven en producenten van windenergie mogelijkheden bieden om turbines in te planten en tegelijkertijd het landschap beschermen, dat is de uitdaging waar onze regio voor staat. Om deze ambities te realiseren, ontwikkelde Leiedal – in samenspraak met de gemeenten van de regio – een streekvisie 2009 rond de inplanting van grote windturbines. De streekvisie bevat richtlijnen omtrent de capaciteit aan hernieuwbare energie die onze regio moet produceren en de locatie, inplantingsvorm en onderlinge afstand van windmolens.

Momenteel bekijkt Leiedal de mogelijkheid om de principes juridisch te verankeren. Daarnaast onderwerpt Leiedal zeven locaties op hun concrete haalbaarheid en bestuderen we hoe we de lasten en lusten van een windenergieproject kunnen verdelen.

Meer info of wie streekvisie wil ontvangen:
brian.legein@leiedal.be; www.leiedal.be

Reconversieproject De Blokken van start

De reconversie van de voormalige Bekaertsite langs de Blokkestraat in Zwevegem bevindt zich op kruissnelheid. Nu de plannen en administratieve procedures gefinaliseerd zijn, wordt de realisatie van het reconversieproject op het terrein zichtbaar. Momenteel wordt het bedrijfsgebouw gesloopt en gaan straks de infrastructuurwerken van start. De nieuwe bedrijfsgrond wil hoofdzakelijk inspelen op de groeiende nood aan ruimte voor traditionele bedrijfsactiviteiten. Op vandaag heeft al één bedrijf zijn intrek genomen op De Blokken, Vantieghem Bus & Coach. Begin 2010 zal een tweede bedrijf Desutter zich eveneens vestigen.

Meer info:
ignace.braecke@leiedal.be; www.leiedal.be/bisk

RESOC organiseert streekcongres in kader actualisering streekpact

In het kader van de de realisatie van het streekpact is RESOC volop bezig met de actualisering van het lopend actieplan 2008-2009 in het licht van de opmaak van het actieplan 2010-2012.

Hierbij is het vooreerst de bedoeling om, i.s.m. de trekkers , te bepalen welke van de vooropgestelde acties die niet zijn uitgevoerd verder dienen weerhouden te worden maar ook welke nieuwe acties en projecten er kunnen ontwikkeld worden.
Daarnaast werd, op basis van een tussentijdse evaluatie, beslist om een aantal thema’s, die tot dusver onvoldoende aan bod zijn gekomen in het streekpact, grondig uit te diepen en hierrond, in het kader van een versterkte strategische aanpak, een aantal concrete acties te definiëren.
Het betreft meer bepaald: duurzame energie, optimalisering ICT, ontwikkeling kenniscentra en wetenschapspark, logistieke uitbouw, landbouw in relatie tot natuurontwikkeling, operationalisering van de sociale economie, bestrijding armoede en uitbouw zorg (gezondheidszorg en woonzorg).
Bovendien zal bij ieder van deze thema’s aandacht besteed worden aan grensoverschrijdende samenwerking binnen de Eurometropool..

Om de brede groep van actoren en stakeholders (lokale besturen, provincie, sociale partners, maatschappelijke organisaties,...) te betrekken bij dit actualiseringsproces, organiseert RESOC i.s.m. het project ‘uniek ondernemersloket’ (stad Kortrijk en Leiedal), een congres op 26 januari 2010.
Op dit congres zullen voornoemde thema’s uitvoerig besproken worden in diverse workshops. RESOC hoopt dat deze aanpak zal resulteren in een gedragen actieplan 2009-2010 in het licht van de verdere realisatie van het streekpact.

Meer info:
alain.depreux@west-vlaanderen.be

3. SOCIALE ECONOMIE

Overlegmomenten Lokale Diensteneconomie van start

Binnen RESOC Zuid-West-Vlaanderen loopt momenteel het project Lokale Diensteneconomie, i.s.m. Sinergiek, het netwerk voor sociale economie en duurzaam ondernemen in de regio.

Binnen het project zijn een aantal overlegmomenten gepland tussen de verschillende initiatieven erkend als Lokale Diensteneconomie. Zo vond er in oktober een overleg plaats tussen aanbieders van allerhande klusjes. Op 25 november zitten de initiatieven rond de tafel i.v.m. overheadactiviteiten (zoals boekhouding en loonsadministratie).

Bedoeling is om ervaringen uit te wisselen, input te genereren vanuit het werkveld naar de lokale besturen toe en regionaal af te stemmen tussen de verschillende initiatieven.

Meer info:
ward.saver@sinergiek.be - T 0496 914 711

4. ICT

Digitale begraafplaats Deerlijk-centrum

In november bezoeken veel mensen een begraafplaats. Vaak vinden ze er hun weg niet met een eindeloze zoektocht tot gevolg. Om dergelijke situaties te vermijden, digitaliseerde de gemeente Deerlijk haar centrale begraafplaats in samenwerking met de intercommunale Leiedal en Kevin Devalckenaere, student Multimedia- en Communicatietechnolgie Howest Kortrijk. Aan de hand van een nieuwe toepassing op de gemeentelijke website, kan elke burger de volledige begraafplaats digitaal doorzoeken op basis van naam en ligging. Bij de ontwikkeling werd bijzondere aandacht besteed aan de gebruiksvriendelijkheid. In een later stadium zal ook de begraafplaats van Sint-Lodewijk geïnventariseerd worden.

Meer info: lawrence.beernaert@leiedal.be; www.deerlijk.be/begraafplaats

Intelligente kaarten voor parkeerbedrijf Parko

Op Parko.be vinden inwoners en bezoekers van Kortrijk voortaan interactieve informatie over parkeren in de stad. Het e-governmentteam van de intercommunale Leiedal ontwikkelde voor het Kortrijkse parkeerbedrijf Parko een website die aan de hand van geografische data gebruikers informatie op maat aanbiedt. Achter een eenvoudig Google Maps-kaartje schuilt een stevige infrastructuur: achterliggend worden de officiële adresgegevens van de stad Kortrijk aangesproken, gecombineerd met een aantal geografische gegevens van het Govmaps-systeem van Leiedal. Behalve de interactieve kaarten stond Leiedal ook in voor het ontwikkelen van de structuur en vormgeving van de website.

Meer info:
bob.bulcaen@leiedal.be; lawrence.beernaert@leiedal.be; www.parko.be

5. ZORG EN WELZIJN

"Woonzorgzones in Vlaanderen - van idee naar uitvoering"

Goede praktijken omtrent woonzorg in België en ervaringen vanuit Nederland werden op de studiedag van 14 oktober op een boeiende wijze naar voor gebracht. Het Nederlands Kenniscentrum voor Wonen en Zorg en Geschikt Wonen voor Iedereen uit Breda gaven een inzicht in de Nederlandse aanpak en leerpunten. Waar in Nederland werd gestart vanuit werken rond woonzorg in beperkte zones, wordt nu meer en meer de nadruk gelegd op het werken op schaal van een gemeente als woonzorgservicegebied. Binnen dit gebied wordt procesmatig en planmatig gewerkt aan het bijsturen van het aanbod van wonen, zorg en welzijn om mensen zo lang mogelijk in hun eigen woonomgeving te kunnen laten wonen. Naast de Nederlandse ervaringen kwamen ook het HIVA, het OCWM Genk, het OCMW Wervik, het Zorgbedrijf Antwerpen en het Kenniscentrum Woonzorg Brussel hun ervaringen rond woonzorg vertellen. Gezien de uitdagingen waar de lokale besturen en de private actoren, ook in onze regio, voor staan en de wijzigende regelgeving op de verschillende beleidsniveaus, willen we u bij deze graag aanraden om de presentaties van de sprekers te bekijken via de website van het OCMW van Antwerpen.

Meer info: www.ocmw.antwerpen.be

Naar een regionale werking rond opvoedingsondersteuning in Zuid-West-Vlaanderen

Op 15 oktober vond in het Streekhuis de eerste uitwisselingstafel rond het thema Opvoedingsondersteuning plaats, een initiatief van het Welzijnsconsortium in samenwerking met het Vlaams Agentschap Jongerenwelzijn. De uitwisselingstafel was op de eerste plaats bedoeld voor medewerkers van OCMW’s en Gemeentebesturen uit de regio. Meteen werd duidelijk dat vele lokale besturen, al dan niet onder de noemer van “opvoedingsondersteuning”, initiatieven nemen op dit vlak. Er is een grote diversiteit, wat uitwisseling des te boeiender maakt.

Enkele sporen, waar het Welzijnsconsortium nu verder verkennend werk van maakt, zijn o.m. de volgende. In welke mate is er nood aan opvoedingsondersteunend groepswerk in de regio, naast de vele vormen van individuele begeleiding, thuisbegeleiding en gezinsondersteuning ?

Kan een regionale intervisiegroep opgestart worden voor thuis- en gezinsbegeleiders ?

Kan voor de gemeenten met een beperkt aanbod, lokaal een gespecialiseerd ‘eerste aanspreekpunt’ uitgebouwd worden, aanvullend op de opvoedingswinkel te Kortrijk ? De gespecialiseerde bestaande diensten zijn overvraagd. Kunnen de initiatieven en blinde vlekken in kaart gebracht worden en werk gemaakt worden van afstemming en differentiatie van het aanbod ? Kan deze uitwisselingstafel het bovenlokaal overleg opvoedingsondersteuning worden voor de regio Zuid-West-Vlaanderen ?

Meer info: virginie.carlassara@welzijnsconsortium.be - T 056 46 15 67

Het subplatform "Zorgnetwerk" definitief uit de startblokken

Alle zorgaanbieders uit de regio werden begin 2009 uitgenodigd om deel te nemen aan het subplatform ‘Zorgnetwerk’ dat kadert in de werking van het streekforum “gezondheids- en welzijnszorg” . Dit subplatform wil de zorgcontinuïteit en de geïntegreerde zorgtrajectbegeleiding bevorderen. Thans is er een stuurgroep gevormd en zijn er twee werkgroepen opgestart.

Werkgroep 1 werkt rond een eenduidig meetinstrument, de RAI-schaal, die door de 3 zorgsettings zou gebruikt worden. Deze werkgroep heeft geopteerd om zich kandidaat te stellen bij een federaal project. Dit project, dat begeleid en gestuurd wordt door de KULeuven, wil nl. in Vlaanderen een partner vinden om een aantal proeftuinen op te starten om deze RAI-schaal uit te proberen.

Deze kandidatuur is gebaseerd op het feit dat actoren uit de 3 zorgsettings betrokken zijn, dat het project ondersteund wordt door het Expertisecentrum ‘Zorgcontinuïteit- en integratie ‘ van KATHO-HIVV en ingebed is in het Zuid-West-Vlaamse samenwerkingsverband van RESOC.

Werkgroep 2 concentreert zich rond het transfergebeuren doorheen de 3 zorgsettings.

Hierbij zullen diverse aspecten aan bod komen zoals processen, bewaking van de privacy, hoe geraakt de info op het juiste moment bij de juiste persoon in het zorgproces, enz.

Meer info: robrecht.delputte@west-vlaanderen.be of alain.depreux@west-vlaanderen.be

6. WONEN

Woonplan Kuurne gefinaliseerd

Op 12 oktober 2009 keurde de gemeenteraad van Kuurne het woonplan definitief goed. Hiermee hebben Leiedal, het gemeentebestuur van Kuurne en het Welzijnsconsortium een proces van ongeveer één jaar beëindigd waarbij door een grote groep mensen constructief nagedacht werd over het woonbeleid in Kuurne.

Het woonplan bestaat uit twee delen: een woonstudie en een woonplan. De woonstudie bevat een doelgerichte analyse van de woonsituatie en het woonbeleid in Kuurne op basis van de zes prioriteiten van het Woonregieboek Zuid-West-Vlaanderen. Het woonplan omvat de specifieke keuzes van het beleid op vlak van wonen voor de komende jaren. Het meest concrete en doorslaggevende resultaat is de programmatie voor sociale huisvesting. Het beleid kiest voor een 240-tal bijkomende sociale woningen in Kuurne. Ander belangrijk resultaat is de concretisering van een aantal basiskwaliteitseisen voor de woonomgeving. Het plan wordt in 2010 in een toegankelijke brochure gegoten.

Meer info: nele.vandaele@leiedal.be

7. TOERISME EN RECREATIE

Fietstoerism
e en boottochten Toerisme Leiestreek in de lift

Met 2.946 deelnemers en een bezettingsgraad van 94 % haalden de zomerboottochten van Toerisme Leiestreek de beste resultaten van de afgelopen 3 jaar. De gloednieuwe tochten met de Oude Tjalk vanuit Bossuit en Kortrijk waren een schot in de roos. Het succes van deze tochten tonen aan dat korte tochtjes met een kleine groep in een gezellig, authentiek kader een product is waar muziek in zit. Nog een opvallende vaststelling is dat de tochten met een culinair tintje binnen het kader van Leie Lekker Land in 2009 opnieuw op heel wat bijval konden rekenen.

Het succes van de boottochten ging hand in hand met dat van het fietstoerisme. Zo telde het Fietsfeest van Toerisme Leiestreek op zondag 5 juli net geen 5.000 deelnemers verdeeld over de 7 startplaatsen. Met 525 deelnemers in Halluin en Saint-Venant (Noord-Frankrijk) heeft Toerisme Leiestreek in samenwerking met Lys sans Frontières en de betrokken steden de eerste stappen in de richting van een grensoverschrijdend Fietsfeest gezet. Op het Fietsnetwerk Leiestreek werden in de eerste jaarhelft van 2009 maar liefst 6 % meer fietsers geteld dan in dezelfde periode in 2008. Er zijn tussen januari en juni niet minder dan 785.128 recreatieve fietsers geteld op het Fietsnetwerk Leiestreek die (op basis van het onderzoek van 2007) zo’n € 6.252.790 hebben besteed tijdens hun fietstocht.

Meer info: www.toerisme-leiestreek.be

Mooie vooruitzichten voor de winter in de Leiestreek

Tijdens de komende maanden is terug heel wat te beleven in de Leiestreek. De traditionele kerstmarkten en gezellige eindejaarssfeer zullen ons terug als een warme gloed omarmen maar in de steden en gemeenten van de Leiestreek staat er nog heel wat meer op het programma. Bovenop de winterse wandelingen, evenementen en ijspistes bieden 31 hotels en B&B’s in de Leiestreek extra voordelen aan gasten die tussen 12 november 2009 en 31 januari 2010 een verblijf in de Leiestreek boeken. Het volledige winteraanbod is terug te vinden in de gloednieuwe gratis winterbrochure die je kan downloaden op www.toerisme-leiestreek.be, onze site die ook in een nieuw kleedje steekt. Je kan de brochure ook aanvragen via info@toerisme-leiestreek.be en je vindt ze bij de lokale diensten voor toerisme.

Voor de wintermaanden schuift Toerisme Leiestreek 4 thema’s naar voor: wandelen, winter in de stad, gastronomie en wellness. Binnen elk thema verwennen verschillende hotels en B&B’s in de Leiestreek hun wintergasten onder andere met kortingen, gratis tickets voor musea en bezienswaardigheden, gratis ontbijt, een flesje bubbels op de kamer. Teveel om allemaal op te sommen!

Meer info op www.toerisme-leiestreek.be

Werkgroep toerisme Eurometropool

Binnen de structuren die zijn opgezet om concreet gestalte te geven aan de Eurometropool Kortrijk-Lille-Tournai zijn 6 thematische werkgroepen opgezet die als opdracht hebben belangrijke thema’s voor de Eurometropool verder uit te diepen. Naast cultuur, economie, mobiliteit, duurzame ontwikkeling en onderwijs vormt toerisme één van de thema’s waarrond een werkgroep is opgezet.

Als eerste concrete realisatie van de werkgroep toerisme (en van de Eurometropool) werd door het bestuur de uitgave van een toeristische kaart vooropgesteld. Deze toeristische kaart zal gerealiseerd worden binnen de communicatiebudgetten van de Eurometropool. De kaart zal in 3 talen beschikbaar zijn (Frans, Nederlands en Engels). Opzet van de kaart is een overzicht te geven van het toeristisch-recreatief aanbod in de streek (exclusief logies) maar ook een goede wegenkaart voor het gebied te vormen. Toerisme Leiestreek is vertegenwoordigd in de werkgroep die de realisatie van de kaart begeleidt.

Meer info: www.toerisme-leiestreek.be

8. CULTUUR

Tentoonstellingsreeks "Schwartz und Weiss"

Op 22 november start in Be-Part, Platform voor actuele kunst, de tentoonstellingenreeks Schwarz und Weiss. Schwarz und Weiss staat voor een reeks van drie gerelateerde, deels overlappende, tentoonstellingen met nieuw werk:

Rinus Van de Velde ‘Gaining here is losing there’ 22.11.2009 > 13.12.2009
(vernissage: 21 november om 17u00)
Tekenen is een dagelijkse routine voor Rinus Van de Velde (°Leuven, 1983). Een uitgebreid persoonlijk archief van foto’s uit magazines als National Geographic, stills en beelden die hij op het internet vindt, vormt het basismateriaal voor zwarte houtskooltekeningen op wit papier. De tekeningen worden gekoppeld aan suggestieve teksten en krijgen op die manier een nieuwe betekenis.

Luk Berghe ‘Utopia Collection’ 13.12.2009 > 10.01.2010
De tekenkunst is aan zet deze winter in BE-PART. Na Rinus van de Velde toont Luk Berghe (1954) een selectie uit tekenkundig werk van de voorbije twee jaar. Voordien vooral actief als installatie- en performancekunstenaar, greep Berghe in die periode terug naar pen en papier. Die media laten hem toe om snel, vrij en associatief te werken, enkel zo kan de hand van de kunstenaar de snelheid en de beweeglijkheid van zijn geest min of meer bijhouden.

Ante Timmermans ‘Konstruktion #1’ 10.01.2010 > 24.01.2010
De tekeningen van Ante Timmermans (Ninove, 1976, woont en werkt in Zürich, Zwitserland) zijn een kritische, maar ook poëtische reactie of reflectie op zijn omgeving. De routine van de dagelijkse sleur, maar ook de (verborgen) systemen, de banaliteit en het absurde van de maatschappij vormen de motor van zijn artistieke productie. Hijzelf verwijst hiervoor naar Albert Camus, die het had over ‘het onmenselijke spel waarin het absurde, de hoop en de dood met elkaar redetwisten’.

Curator: Patrick Ronse
Meer info:
pieter.vansteenbrugge@west-vlaanderen.be - T 056 62 94 10

9. NATUUR EN MILIEU

Stapsteentjes tussen Leie en Schelde

In 2009 gingen de provincie en de gemeente Zwevegem het engagement aan om, via een samenwerkingsovereenkomst voor 2 jaar, een gezamenlijke visie uit te werken op het ontwikkelen en beheren van de zogenaamde ‘Stapstenenlijn’, op het grondgebied van de gemeente. De Stapstenenlijn is een provinciaal initiatief en de productnaam voor een snoervormig traject langs trage wegen, dat start in Spiere (aan de Schelde), zich via Sint-Denijs verder slingert over de heuvelrug, het kanaal doorkruist om via het Banhoutbos naar de Gavers te gaan. De naam verwijst naar de vele “stapstenen-paadjes” die het traject rijk is, maar ook naar de verbindende functie van de trage wegen tussen de aanwezige natuurlijke stapstenen (Kooigembos, Grandvalbos, Mortagnebos, kanaal Bossuit-Kortrijk, Banhoutbos, ….). In het kader van de samenwerking, realiseerden provincie en gemeente dit jaar de heraanleg van een 7-tal stapstenen-paadjes. Ondertussen wordt verder gewerkt aan de visieontwikkeling voor het definitieve tracé.

Op de Dag van de Trage Weg op 25 oktober wandelden een 120-tal deelnemers enkele van die heraangelegde paadjes in de omgeving van Sint-Denijs en het Mortagnebos in, en werden tegelijk ook een aantal onverharde (soms nog slapende) buurtwegen in de kijker gezet.

De organisatie lag in handen van de gemeente Zwevegem, Natuurpunt Zwevegem en de gebiedswerking van de provincie.

Meer info: Tim.denutte@west-vlaanderen.be

Cursus "Leren beheren"

Voor zowel zowel landbouwers die aan agrarisch natuur- of landschapsbeheer willen doen als voor natuurbeschermers of lokale overheden die landbouwers willen inschakelen bij het beheer van één van hun gebieden, organiseert Proclam vzw samen met de gebiedswerking van het Provinciebestuur een cursus ‘Leren beheren’. De cursus die eerder al werd georganiseerd voor de regio Brugge, spitst zich in deze tweede editie toe op de regio Kortrijk. Aan de hand van 5 modules, telkens bestaand uit een theorie- en een praktijkgedeelte en begeleid door ervaren lesgevers, wensen we de behoeften van landbouwers en natuurbeheerders beter op elkaar af te stemmen. In de theorielessen wordt ingegaan op de algemene principes, terwijl de praktijklessen voornamelijk aandacht besteden aan materiaalgebruik, veiligheid en de praktische uitvoering van ‘goed beheer’.

Na een korte kennismaking met de principes van agrarisch natuurbeheer, komen onder andere het beheer en de aanleg van kleine landschapselementen, hoogstamfruitbomen en akkers aan bod. Verder wordt eveneens aandacht besteed aan de principes van veilig werken en ook de financiële en juridische aspecten worden belicht.

De cursus is voorzien voor februari-maart 2010.
Meer info: Frank Petit-Jean,
frank.petitjean@west-vlaanderen.be, T 056 46 16 63


CONTACT
 

Gebiedsgerichte werking Provincie

Doorniksesteenweg 218 
8500 Kortrijk
T 056 24 99 91
F 056 24 99 90
E
gw.kortrijk@west-vlaanderen.be

Intercommunale Leiedal

Pres. Kennedypark 10
8500 Kortrijk
T 056 24 16 16
F 056 22 89 03
E
jan.sabbe@leiedal.be

RESOC/SERR Zuid-West-Vlaanderen

Doorniksesteenweg 218
8500 Kortrijk
T 056 46 16 66
F 056 24 99 90

E alain.depreux@west-vlaanderen.be


Wil je je niet langer abonneren op dit e-zine, schrijf je hier uit.
Je kan de edities van het "e-zine Zuid-West-Vlaanderen" 2009 nalezen in
het archief.

Wil je meer informatie over de e-zines van de Provincie West-Vlaanderen, surf dan naar

www.west-vlaanderen.be/ezine.