Van: Toerisme Leiestreek [info@toerisme-leiestreek.be]
Verzonden: donderdag 5 november 2009 10:51
Aan: ritasabbe@telenet.be
Onderwerp: Toerisme Leiestreek-weetjes n°10, November 2009
Nieuwsbrief onleesbaar? Surf naar http://www.toerisme-leiestreek.be
Header e-zine Leiestreek
Toerisme Leiestreek-weetjes n°10, NOVEMBER 2009



De dagen worden korter en de nachten kouder, maar laat dat geen reden zijn om je thuis op te sluiten. Een fikse herfstwandeling of een verkwikkende fietstocht doen de herfstmoeheid meteen verdwijnen! En dan zijn er natuurlijk nog de vele activiteiten in de Leiestreek die je naar buiten lokken…
Winter


In dit nummer:

Actueel


Winter in de Leiestreek
Winter2009Tijdens de komende maanden valt heel wat te beleven in de Leiestreek. De traditionele kerstmarkten en gezellige eindejaarssfeer zullen ons terug als een warme gloed omarmen maar in onze steden en gemeenten staat er nog heel wat meer op het programma! Bovenop de winterse wandelingen, evenementen en ijspistes bieden 31 hotels en B&B’s extra voordelen aan gasten die tussen 12 november 2009 en 31 januari 2010 een verblijf in de Leiestreek boeken. Het volledige winteraanbod is terug te vinden in de gloednieuwe gratis winterbrochure die je kan downloaden op www.toerisme-leiestreek.be. Je kan de tweetalige brochure daar ook gratis bestellen of je vindt ze bij de diensten voor toerisme.

Gent: teveel voor 1 nacht
Meerdere dagen logeren in Gent, en dat aan een voordelige prijs. Je doet het met 'Gent, te veel voor één nacht', een unieke logiesactie van Toerisme Gent, Toerisme Oost-Vlaanderen en de Gentse hotels. Wie tussen 1 november 2009 en 28 februari 2010 één nacht boekt in één van de 20 deelnemende hotels, verblijft een tweede nacht aan de helft van de prijs.
Daarbovenop krijg je bij je boeking één extra gratis ticket voor dé toptentoonstelling op dat moment in de stad (bij aankoop van een eerste ticket). In november is dat 'Michel François' in het SMAK, in december '3 x avant-garde' in het Museum voor Schone Kunsten, in januari 'Artel en het Tjechisch Kubisme' in het Design Museum Gent, en in februari 'De Chinese verleiding' in Kunsthal St-Pietersabdij. Alle info vind je op www.gentteveelvooreennacht.be.
 
 

 
Je Vrienden
Hebben je vrienden of collega's ook interesse in de Leiestreek? Bedankt om dit bericht naar hen door te sturen. Zij zullen je dankbaar zijn.

Inschrijven
Schrijf je
hier in op onze nieuwsbrief, je krijgt dan regelmatig tijding over de Leiestreek.
Franse Leiestreek
Neem ook een kijkje bij onze collega's van de Franse Leiestreek op
www.lys-sans-frontieres.org
 

Leie Lekker Land

Piro-manie in de West-Vlaamse Scheldestreek
Piro
De wintermaanden zijn de periode bij uitstek voor de 'pirobak', een volkse traditie om op café piro's te bakken. Piro's zijn lekkere worstenbroodjes en een typische streekspecialiteit van de West-Vlaamse Scheldestreek. Tijdens de wintermaanden organiseren verschillende cafés, vooral in Anzegem, volgens beurtrol een pirobak op zondag. In de meeste cafés en herbergen gaat dat samen met een kaarting of een teerlingbak. Alle adressen en data vind je op www.westvlaamsescheldestreek.be.

Week van de smaak
WeekvandeSmaak
De Week van de Smaak is een jaarlijks evenement dat zoveel mogelijk Vlamingen wil samenbrengen rond smaak en eetcultuur in al hun aspecten. Met meer dan 1.000 grote en kleine acties zorgt de Week van de Smaak telkens voor een rijk gevuld programma. In 2009 gaat ze door van 12 tot 22 november. Elk jaar wordt een gastland gekozen dat in de kijker staat. Dit jaar is het de beurt aan Turkije. Alle informatie lees je op www.weekvandesmaak.be.

Jong Keukengeweld
JongKeukengeweld2009Nog tot 15 november geniet je in onze Leiestreek van Jong Keukengeweld. Ben je tussen 18 en 30 jaar, dan krijg je een heerlijk, gastronomisch 3-gangenmenu voor de hapklare prijs van € 45, wijn en water inbegrepen. De volgende jonge topchefs uit de Leiestreek nodigen je uit voor een culinaire ontdekkingstocht: Argendael (Bellegem), Marcus (Deerlijk), De Gullegember (Gullegem), De Smaak (Izegem), Villared (Izegem), Hotel Messeyne (Kortrijk), St. Christophe (Kortrijk), Culinair (Lauwe) en Ruben's (Roeselare). Meer info: www.westvlaanderenlekkerland.be.


Koffiebeleving bij Grootmoeders Koffie 
GrootmoedersKoffie
Als erkend Streekproduct uit de Leiestreek koppelt Grootmoeders Koffie uit Gullegem de traditie aan trendy koffiebeleving. De artisanale koffiebranderij en het Koffiebelevingscentrum, Coffee Avenue, zijn een uitstekende locatie voor ieder die koffie wil herontdekken. Tijdens de maand november worden twee lekkere activiteiten georganiseerd die je meteen zullen verwarmen! Door op de links te klikken, lees je meer: Winters ontbijt in de koffiebranderij (22/11) en Barista voor hobbykoks (26/11). Inschrijven is telkens verplicht.

Nazareth stelt zijn streekproducten voor
BlondjevanNazarethIn Nazareth werd naar aanleiding van de eerste Opengemeentedag een gloednieuwe folder voorgesteld waarin de gemeente zijn bekendste streekproducten verzamelt. In de folder lees je meer over de volgende streekproducten: de Nazareth kaas, het kaasbrood en de kaaskoekjes, de Nazareth witte wijn, het Blondje van Nazareth en de Eke-lele, een muzikaal streekproduct! De folder kan je bekomen in het gemeentehuis van Nazareth. Meer info: www.nazareth.be.  


Waar naartoe?

Feesteworp
Naar tweejaarlijkse traditie trekt de feesteworpstoet dit jaar opnieuw door de Avelgemse centrumstraten. De Feesteworp gaat door op zondag 8 november 2009. Tijdens de stoet wordt massaal naar 'feeste' gegraaid, wat peperkoek in het Avelgemse dialect betekent. Op zaterdag 7 november wordt traditioneel 'Feeste met Accordeon' in de verschillende Avelgemse cafés gevierd. Meer info: www.feesteworp.be.

ClassicA
Tijdens de ClassicA beurs van 6 tot 11 november in Kortrijk Xpo wordt antiek, klassiek en hedendaags samen gebracht onder de noemer 'lifestyle'. Of het nu gaat om de opmerkelijke schilderijen en beeldhouwwerken die tentoongesteld worden door de talrijke kunstgaleries die aanwezig zijn op dit feest van de esthetiek, of om zeldzame meubelen, originele accessoires voor binnenhuisinrichting en materialen die met de grootste zorg zijn uitgekozen: niets wijkt af van het kwaliteitsniveau dat de Biënnale oplegt en zelf uitstraalt. Meer info: www.classic.be.

Vlaanderen Wandelt
Op 11 november heeft de 4e editie van Vlaanderen Wandelt plaats. Die dag worden er in verschillende gemeenten van de Leiestreek wandeltochten georganiseerd. We pikken er graag 2 uit. In Avelgem organiseert natuurvereniging Boshout de jaarlijks terugkerende Pannenkoekenwandeling. In Spiere-Helkijn, de pittoreske gemeente langs de Schelde, kan je terecht voor de Wandel-mee-dag. Over de wandeltochten in de andere gemeenten lees je meer op www.vlaanderenwandelt.be.

Intrede van Sinterklaas
14 november wordt een drukke dag voor Sinterklaas. Op die dag wordt hij immers zowel verwacht in Kortrijk als in Roeselare. Maar door de juichende kinderen zal hij vast zijn vermoeidheid snel vergeten! Sinterklaas en zijn vele pieten zullen met hun koets, volgeladen met kleurrijke pakjes en kilo’s snoep, telkens de stad binnenrijden. Alle kinderen en papa’s en mama’s mogen mee op hun feestelijke en muzikale tocht door het centrum. Meer info: toerisme@roeselare.be (051 26 96 00) en uit@kortrijk.be (056 23 98 55).

Data EETIKET-spel / Kids Only gewijzigd
Op 21 en 22 november zijn kinderen in de voormiddag baas in het Kortrijkse Vlasmuseum (opgelet: deze data zijn gewijzigd t.o.v. wat vermeld stond in de winterbrochure van Toerisme Leiestreek). Gepakt met een balluchon gaan ze op zoek naar lekkernijen. Onderweg ontdekken ze de eetcultuur van de vlasser en kunnen ze her en der zelf proeven. Nadien testen de kinderen als eerste het nieuwe vlassersmenu. Gratis toegang van 10u tot 14u. Let op: de plaatsen zijn beperkt! Inschrijven is verplicht. Meer info…

Museumnacht in Gent
Stip ook alvast 3 december aan in je agenda! Op die datum gaat immers de Gentse Museumnacht terug door. Meer informatie lees je binnenkort op www.gent.be.

 Meer evenementen…

 
 

N ieuws

Zomerboottochten in de Leiestreek een succes
Boottocht 3
Met 2.946 deelnemers en een bezettingsgraad van 94 % haalden de zomerboottochten van Toerisme Leiestreek de beste resultaten van de afgelopen 3 jaar. De gloednieuwe tochten met de Oude Tjalk vanuit Bossuit en Kortrijk waren een schot in de roos. Het succes toont aan dat korte tochtjes met een kleine groep in een gezellig, authentiek kader een product is waar muziek in zit. Nog een opvallende vaststelling is dat de tochten met een culinair tintje binnen het kader van Leie Lekker Land in 2009 opnieuw op heel wat bijval konden rekenen.

Fietstoerisme in de Leiestreek zit in de lift
fietsfeestHet succes van de boottochten ging hand in hand met dat van het fietstoerisme. Op het Fietsnetwerk Leiestreek werden in de eerste jaarhelft van 2009 maar liefst 6 % meer recreatieve fietsers geteld dan in dezelfde periode in 2008. Er zijn tussen januari en juni niet minder dan 785.128 recreatieve fietsers geteld op het Fietsnetwerk Leiestreek die (op basis van onderzoek uit 2007) zo’n € 6.252.790 hebben besteed tijdens hun fietstocht.

 Een terugblik op...

Toerisme Leiestreek organiseert persreis voor Franse journalisten
Eind oktober organiseerde Toerisme Leiestreek een tweedaagse persreis voor de Franse pers. Toerisme Leiestreek hoopt hiermee ook heel wat Franse bezoekers kennis te laten maken met onze mooie regio. Tijdens de persreis had men oog voor de vele troeven van de Leiestreek. De journalisten werden gastvrij verwelkomd in het Parkhotel in Kortrijk en maakten daarna kennis met culinaire uitschieters zoals de A'Petit wandeling in Kortrijk, een lunch in Brouwerij Rodenbach in Roeselare en een excellent diner in restaurant Marcus in Deerlijk, tevens een deelnemer aan de actie Jong Keukengeweld. Daarnaast werden de journalisten vergast op een bezoek aan bezienswaardigheden zoals de stadskernvernieuwing in Kortrijk, het d-hotel als architecturaal pareltje en het fascinerende Museum van Deinze en de Leiestreek.  
 

Tentoonstellingen

Fantastic Illusions
Broelmuseum
Fantastic Illusions doet wat jij verlangt: opgenomen worden in een andere wereld, even weg van de werkelijkheid. Schilders, beeldhouwers, videasten en filmmakers zoeken al eeuwen naar dé techniek om de afstand tussen het publiek en hun kunstwerk te minimaliseren. Ze creëren panoramische schilderijen, video-installaties waar jij in meespeelt, beelden die je omhelzen of je doen struikelen. De tentoonstelling loopt van 14 november tot 7 februari in het Kortrijkse Broelmuseum. Meer info…

Espace - Raveel en Nederland
In 1965 maakte Roger Raveel zijn debuut in Nederland met zijn eerste tentoonstelling in Galerie Espace. Meer dan 40 jaar zou hij er bijna jaarlijks exposeren. De band tussen Raveel en zijn Amsterdamse galerie is van doorslaggevend belang geweest voor de receptie van zijn kunst. In de tentoonstelling 'Espace – Raveel en Nederland' wordt de impact geschetst die Raveel in Nederland sinds de jaren 1960 heeft teweeggebracht. Zijn werk wordt daarbij geconfronteerd met dat van heel wat andere kunstenaars. De tentoonstelling loopt van 1 november tot en met 21 februari 2010 in het Roger Raveelmuseum in Machelen-aan-de-Leie. Meer info…

Onverwachte schoenen
Van 19 september tot 19 december word je in het Schoeiselmuseum in Izegem geconfronteerd met Onverwachte schoenen. Het schoeiselmuseum zet dan zijn deuren open voor 2 voet- en schoenkunstenaars. Diane Van Durmen speelt met schoenvormen in keramiek en porselein. Bart Persoons is een erkend ‘teenlezer’. Vanuit zijn passie voor vrouwentenen maakt hij van iedere schoen een geïndividualiseerd en exclusief kunstobject. Liefhebbers kunnen zich één van de modellen aanschaffen. Een ‘andere’ kunsttentoonstelling dus met fijne en frivole details! Meer info…

Meer tentoonstellingen
 

 
 

Een kijk op de regionale gastenkamers

Hostellerie Karekietenhof
Karekietenhof
In Avelgem logeer je in Hostellerie Karekietenhof in 5 landelijke, romantische kamers met elk hun specifieke toets qua inrichting. Op elke kamer geniet je van TV en een draadloze internetverbinding. Voor wellness kan je er terecht in de relaxerende sauna. De ligging vlak bij de Schelde maakt het Karekietenhof een paradijs voor fietsers. Bovendien is het Karekietenhof opgenomen in de befaamde Gault Millau gids 2010 voor restaurants en hotels!
En dat is nog niet alles. Je kan hier van 12 november tot en met 31 januari genieten van een speciaal wintervoordeel naar aanleiding van de winteractie van Toerisme Leiestreek. Bij een verblijf van minimum twee nachten krijg je een saunabeurt en een fles gekoelde cava op de kamer (niet op zaterdag en feestdagen). Om te genieten van dit wintervoordeel, moet je bij het boeken de actiecode vermelden: Actiecode TL027.
Meer info: www.karekietenhof.be.
  

Een zoom op de Franse Leiestreek

Bezoek van de gemeente Wielsbeke aan Sailly sur la Lys
jumelage
Op vrijdag 2 oktober ontving de Franse Leiestreekgemeente Sailly sur la Lys een delegatie van de gemeente Wielsbeke, met het oog op een mogelijk uitwisselingsproject in de toekomst. In het kader van het grensoverschrijdende Interreg IV-project "Leiestreek, van bron tot monding" hoopt men de banden tussen deze twee gemeenten verder te kunnen aanhalen. Dat was meteen ook de reden dat eveneens een vertegenwoordiger van zowel Toerisme Leiestreek als Lys sans Frontières aanwezig was.
De delegaties bezichtigden de verschillende culturele en sportinfrastructuren die Sailly sur la Lys telt. Daarnaast was er ook aandacht voor de toeristische aantrekkingspolen in en rond de gemeente. De aanwezigen maakten zo kennis met de aanlegsteiger voor pleziervaarders, een oude treinwagon die nu omgebouwd werd tot logies, het Musée de la Vie Rurale en het recreatiedomein Les Prés du Hem. Meer info: www.lys-sans-frontieres.org.
 

 
Privacy

Toerisme Leiestreek vzw is tegen het versturen van ongewenste e-mails. Alle wettelijke bepalingen inzake uw persoonlijke gegevens worden volledig gerespecteerd volgens de Belgische wet van 8 december 1992 met betrekking tot de bescherming van de persoonsgegevens. Indien je deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, schrijf je dan hier uit. Je persoonlijke gegevens kan je daar ook aanpassen.

Deze nieuwsbrief kwam tot stand m.m.v. de Toeristische Diensten van de Leiestreek.
Dank aan de verschillende instanties voor het aanleveren van fotomateriaal.
Foto's: Layla Aerts, Apunta, B.Ad, Gemeente Nazareth, Grootmoeders Koffie, Hostellerie Karekietenhof, Michael Dehaspe, Westtoer, Week van de Smaak, Broelmuseum, Valérie Grimbert, VVV West-Vlaamse Scheldestreek, Toerisme Leiestreek.

 


--
powered by phplist v 2.8.12, © tincan ltd