Van: belgiumcuriosities@lannoo.be
Verzonden: zaterdag 31 oktober 2009 10:24
Aan: ritasabbe@telenet.be
Onderwerp: Nieuwsbrief Belgium Curiosities - November 2009

November 2009

Uit-tip van de maand
divers
 
 


 
  • Zenith
    17/11/2009 - 21/11/2009 - Brussel
 
Het salon voor de actieve senior in de paleizen 3 en 4 aan de Heizel kent jaarlijks een groeiend succes. Meer dan tweehonderd exposanten bieden een rijk aanbod, verdeeld over vijf afdelingen: vrije tijd en toerisme, recht en financiën, werk, levenskunst en welzijn. Er zijn tal van ateliers en demonstraties en een gevarieerd animatieprogramma met o.a. modeshows. Je kunt hier ook terecht op tal van stands voor concreet advies.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Brussel voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.salonzenith.be.
Te gast in ELSENE
Elsene
© Uitgeverij Lannoo/dleroy
 
 
Elsene is een residentiële gemeente in het hartje van Brussel, even ten zuidoosten van de kernstad.
Elsene bezit een rijk architectuurpatrimonium met talrijke art-nouveaugebouwen, de abdij van Ter Kameren en het NIR-gebouw op het Flageyplein.
Het Museum voor Schone Kunsten van Elsene, het Museum voor Moderne Architectuur en het Constantin Meuniermuseum beheren een belangrijke kunstcollectie uit de 19de en de 20ste eeuw.

Meer info?
Waar naartoe in de provincie West-Vlaanderen?
 
  • Biënnale ClassicA
    6/11/2009 - 11/11/2009 - Kortrijk
 
ClassicA in Kortrijk Xpo is de biënnale voor smaakvol wonen en leven. Kwaliteit staat hierbij centraal - niet alleen in de voorgestelde werken, maar ook in de manier waarop ze tentoongesteld worden. Of het nu gaat om de opmerkelijke schilderijen en beeldhouwwerken van de talrijke deelnemende kunstgaleries, of om zeldzame meubelen, originele accessoires voor binnenhuisinrichting en materialen: alle werden ze met de grootste zorg uitgekozen. Hier proef je kunst met een hoofdletter en sprokkel je ideeën om je eigen woning stijlvol aan te kleden.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Kortrijk voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.classic.be.
  • Brrr...ugge
    9/11/2009 - 16/12/2009 - Brugge
 
Geniet van winters Brugge met gratis gloedvolle muziek, een avond vol kortfilm en hartverwarmend straattheater in hartje Brugge. Elke maandag en woensdag om 19.30 u in het Arentshof of op het Gruuthuseplein (Dijver). Alle voorstellingen vinden plaats in de openlucht, zijn gratis en duren maximaal 1 uur. En er valt in die periode nog meer winterpret te beleven met Circus Ronaldo en zijn nieuwste productie 'Circenses'. De circustent vind je aan het station.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Brugge voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.bruggeplus.be
Waar naartoe in de provincie Oost-Vlaanderen?
 
  • Talen, mijn gedacht!
    16/11/2009 - 18/12/2009 - Aalst
 
Een opmerkelijke ongewone tentoonstelling in het Stedelijk Museum. Een expo die kinderen, vooral van negen tot twaalf, laat nadenken over hoe ze zich voelen bij de verschillende talen die ze spreken en horen. Die volwassenen laat ontdekken dat de emoties gekoppeld aan talen, niet te ontkennen vallen, en die ze toelaat zich in te leven in de meertalige leefwereld van hun kinderen. Deze expositie werd bekroond met het Europees Label voor Innovatief Talenonderwijs.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Aalst voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.aalst.be/museum.
  • De Chinese verleiding
    20/11/2009 - 25/04/2010 - Gent
 
In de Kunsthal St.-Pietersabdij. China heeft van oudsher een legendarische aantrekkingkracht op het Westen uitgeoefend. De vroegste handelsroutes naar het Verre Oosten liepen over land. In het kielzog van Portugezen, Spanjaarden, Fransen en Hollanders hebben de Vlamingen een baanbrekende rol gespeeld in de maritieme handel met China. De schepen kwamen terug uit China met producten en voorwerpen die de voeding en de leefgewoonten van de Europeanen grondig veranderden en verfijnden. Niet alleen porselein, maar tal van andere luxegoederen zoals zijde, lakwerk, ivoor, zilverwerk e.a. werden gedurende drie eeuwen (17-19de eeuw) naar Europa uitgevoerd. Die handel staat centraal op deze expo.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Gent voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.europalia.eu.
Waar naartoe in de provincie Antwerpen?
 
  • De Zwarte Kat
    13/11/2009 - 6/12/2009 - Mechelen
 
Een vermakelijke expo. Julian Key, de bekende tekenaar uit Zaventem, heeft zijn hele carrière gewijd aan het ontwerpen van doeltreffende reclameaffiches. Deze expo biedt een overzicht van Julian Keys bekendste reclameontwerpen. Er zijn er heel wat die zeker tot de verbeelding spreken van een wat ouder publiek: legendarische reclames voor De Zwarte Kat, Batibouw, Tigra en tal van anderen. Naast Keys werk toont Danielle Goffa haar recentste juweelontwerpen op handgemaakte katten uit papier-maché. In Hangar 311.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Mechelen voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.hangar311.be.
  • Kamers vol kunst
    28/11/2009 - 28/02/2010 - Antwerpen
 
Een opmerkelijke tentoonstelling in het Rubenshuis. Aan het begin van de 17de eeuw, de tijd van Rubens, verschijnt in Antwerpen een fascinerend nieuw schildersgenre. Het heeft alles te maken met kunstverzamelaars die graag uitpakken met hun bezittingen. 'Kunstkamers' heet het genre en wat u ziet op het schilderij is ... een kamer vol kunst. Alsof de schilder in één werk een heel museum wilde vangen. Schilder Willem van Haecht (1593-1637) creëerde drie dergelijke werken. Voor het eerst worden zijn drie topstukken samen getoond. Zij vormen het hart van deze exclusieve tentoonstelling.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Antwerpen voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.rubenshuis.be.
Waar naartoe in de provincie Limburg?
 
  • Dommelhof: Circustheaterfestival
    5/11/2009 - 8/11/2009 - Neerpelt
 
Zesde internationaal circustheaterfestival 'Theater op de Markt'. Dit circusfestival brengt een staalkaart van het circustheater in België, de buurlanden en daarbuiten. Daarbij worden de grenzen tussen circus en theater, tussen klassiek en nieuw voortdurend afgetast. Het circusfestival biedt een gevarieerd programma waarbij verschillende disciplines zoals dans, theater, poppentheater, film, ... gemengd worden met circus. Het programma biedt voor elk wat wils en is geschikt zowel voor families als voor de echte theaterliefhebber.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Neerpelt voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.theateropdemarkt.be.
  • 't Kan(ne) literair
    29/11/2009 - Kanne
 
Op zondag 29 november zakken negen succesvolle schrijvers en jeugdschrijvers af naar het mergeldorpje Kanne voor ''t Kan(ne) literair', een literair evenement met op de affiche: Herman Brusselmans, Pieter Aspe, Wim Helsen, Annelies Verbeke, Stefan Brijs, de Nederlandse Pia de Jong en jeugdschrijvers Marc de Bel, Leander Hanssen en Guy Daniëls. De lezingen vinden plaats op zeven charmante locaties in Kanne, allemaal op wandelafstand van elkaar. Naast de lezingen, tussen 14.00 u en 18.00 u, is er nog van alles te beleven zoals boekenmarkt, workshops voor kids en een kruidenwandeling.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Riemst voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.tkanneliterair.be.
Waar naartoe in Brussel?
 
  • Artisanart
    6/11/2009 - 8/11/2009 - Brussel
 
In de gebouwen van Tour en Taxis. Artisanart is al meer dan tien jaar een origineel en uniek concept in zijn soort, zowel tentoonstelling als animatie. Bezoekers maken er op een aantrekkelijke én levendige manier kennis met technieken die worden toegepast in de wereld van de kunstambachten en de streekgastronomie. Dit alles gebeurt door middel van demonstraties door echte ambachtslui, die zich van hun beste zijde laten zien.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Brussel voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.artisanart.be.
  • Toys Party
    14/11/2009 - 15/11/2009 - Brussel
 
Kinderen worden er nieuwsgierig en hun ouders en grootouders beleven nostalgische momenten: Autoworld biedt je op de Esplanade van het Jubelpark een moment van pure extase te midden van de meest magische oude speeltuigen. Er wenken meer dan 35 animaties rond oud speelgoed en de groepering Jeunesses Scientifiques verzorgt er tal van wetenschappelijke demonstraties. Fascinerend!
- Kijk op Belgium Curiosities bij Brussel voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.autoworld.be.
Waar naartoe in de provincie Vlaams-Brabant?
 
  • Kinderhoogdag
    8/11/2009 - Kapelle-op-den-Bos
 
Een leuke cultuurverwendag voor kinderen van drie tot twaalf, maar ook voor hun ouders en grootouders. Met een waaier aan activiteiten en workshops, waarbij het circusleven ditmaal het centrale thema vormt en ook het beroemde olifantje Kai-Mook in de kijker staat. Er is een breed aanbod met o.a. circusgrime, circushoeden en -affiches maken en diverse voorstellingen specifiek aan diverse leeftijden aangepast. Je kunt zelfs een opleiding tot circusdirecteur volgen. Kortom: een te gekke dag!
- Kijk op Belgium Curiosities bij Kapelle-op-den-Bos voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.kinderhoogdag.be.
  • Finnish Impressionism
    21/11/2009 - 6/12/2009 - Affligem
 
Een ongewone tentoonstelling in het Cultureel Centrum van de abdij van Affligem. Tentoonstelling van impressionistische schilderijen van de Fins-Belgische kunstschilder Tarja Seppänen. Het licht uit het Noorden is karakteristiek in haar werken, die een uniek beeld geven van de natuur en de prachtige landschappen en marines. Deze expo is enkel op zaterdag en zondag toegankelijk, telkens van 14 tot 20 u.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Affligem voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.freewebs.com/tarjaseppanen.
Waar naartoe in de provincie Waals-Brabant?
 
  • Ambachtelijke beurs
    28/11/2009 - 29/12/2009 - Waver
 
De Ladies' Circle van Waver organiseert zijn vermaarde 'Ambachtelijke beurs'. Dit evenement wil de kwaliteit van het ambachtelijk werk in Waals-Brabant promoten, maar ook - en vooral - hiermee diverse werken ondersteunen ten voordele van andersvalide en zieke kinderen. De warme sfeer, de vele creaties, de kwaliteitsvolle producten en ambachtswerk zorgen ervoor dat dit een uniek evenement wordt.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Waver voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.brabantwallon.be.
  • Kerst- en Sint-Elooismarkt
    29/11/2009 - Ittre
 
In een grote tent op de Grand Place kun je terecht voor een sfeervolle kerstmarkt. Meer dan tachtig exposanten stellen er typische streekproducten voor (zoals Crastofétaart, likeuren, pannenkoeken ...) en ambachtswerk (kerstversieringen, juwelen, houten voorwerpen ...). Sinterklaas zal er zijn, een smid beslaat een paard, er wordt doeldelzak gespeeld en het is het feest van Sint-Elooi.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Itter voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.si-ittre.be.
Waar naartoe in de provincie Henegouwen?
 
  • Kerstmagie in de 'Grange aux Potiers'
    27/11/2009 - 29/11/2009 - Bouffioulx
 
De 'Poterie Dubois' in Bouffioulx, een deelgemeente van Châtelet, verandert in een reuzenmand. Tal van exposanten bieden er geschenken aan, er zijn decoratieve voorwerpen, ambachtswerk, streekproducten en ook typische bereidingen en delicatessen uit verschillende landen. Verder is er ook een tentoonstelling en komen muziekfans op zondag aan hun trekken met een afsluitende 'Blues en Jazz Jam Session' vanaf 20 u.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Châtelet voor andere uit-tips.
  Praktische info op www.poteriedubois.be.
  • Thee, geschiedenis van een levenskunst
    14/11/2009 - 14/02/2009 - Mariemont
 
Opmerkelijke expo in het kader van Europalia in het Koninklijk Museum van Mariemont met thee als blikvanger. Thee is een Chinese passie, die elk jaar weer tijdens de lenteoogst de kop opsteekt. Thee is een geschenk van China aan de rest van de wereld. Japan maakt er een filosofie van, die aansluit bij het zenboeddhisme. Europa volgt enthousiast. Een levenskunst uitgedrukt door 64 werken uit de opmerkelijke collecties van het Flagstaff House Museum of Tea Ware (collectie K.S. Lo), een deel van het Kunstmuseum van Hong-Kong en enkele stukken uit de eigen collectie.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Morlanwelz voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.musee-mariemont.be.
Waar naartoe in de provincie Namen?
 
  • Antica Namur 2009
    14/11/2009 - 22/11/2009 - Namen
 
Grootse nationale antiekbeurs die kwaliteit, charme, traditie en gezelligheid combineert in de hallen van Namur Expo. In totaal nemen meer dan 150 vooraanstaande Belgische en buitenlandse antiquairs aan dit evenement deel. Zij stellen hun mooiste en meest authentieke stukken voor aan het publiek. Het bijzondere thema dit jaar is het rariteitenkabinet: het pronkstuk van verzamelaars tijdens de renaissance. Deze kabinetten werden gebruikt om vreemde en zeldzame voorwerpen uit verre landen in op te bergen.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Namen voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.antica.be.
  • De Nacht van het Vuur
    7/11/2009 - Chevetogne
 
Kom nog eens genieten van een dagje in het Provinciaal Domein van Chevetogne. De hele dag zijn er tal van animaties voorzien en om 18 u wordt het vuur aangestoken op tal van plaatsen in het domein. Reuzenfakkels verlichten het domein tot 22 u. Tal van vuurkunstenaars zorgen er voor een verrassend, romantisch en indrukwekkend spektakel en uiteraard is er als afsluiter van het evenement én het seizoen een groot vuurwerk voorzien.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Ciney voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.domainedechevetogne.be.
Waar naartoe in de provincie Luik?
 
  • FIGUMA - Europees poppentheaterfestival
    13/11/2009 - 15/11/2009 - Eupen
 
Gedurende drie dagen verwelkomt cultuurvereniging Chudoscnik Sunergia verschillende gerenommeerde poppentheatergezelschappen in het Jünglingshaus. Bijzonder gastland is ditmaal - mede naar aanleiding van Europalia - China. Het Puppet Theatre of Quanzhou brengt een selectie uit zijn wereldberoemde werk, een uniek evenement in ons land. En dat is niet alles: met het stuk Tout s?emboite van het Théâtre Le Grand Manipule uit Parijs biedt FIGUMA nog een andere opmerkelijke productie op een fraaie affiche.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Eupen voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.sunergia.be.
  • Kerstmarkt in de Hoge Venen
    22/11/2009 - 24/12/2009 - Robertville
 
Bijzondere kerstmarkt in het Natuurparkcentrum van Botrange, nabij het hoogste punt van ons land. Met kunstenaars en ambachtslui uit Duitsland en België. Zij stellen in het natuurparkcentrum - op zich al het bezoek waard als je meer over de Hoge Venen wilt vernemen - schilderijen, houten beeldhouwwerken en tinnen en lederen objecten voor, naast zijdeschilderingen, juwelen, bloemstukken, kribben, aardewerk, kerstversiering en nog veel meer. Tijdens het weekend treden enkele zangkoren op en natuurlijk kun je hier terecht voor glühwein, kerstbieren en -gebakjes. Dagelijks.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Weismes voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.centrenaturebotrange.be.
Waar naartoe in de provincie Luxemburg?
 
  • Jachtfeest en wildmarkt
    11/11/2009 - Bouillon
 
Een feestelijke dag met vanaf 10 u een authentieke en typische wildmarkt en een H. Mis met jachthoornblazers. Om 14.30 u vertrekt de stoet van de Dauphin naar de kerk, waar de dieren voor de kerk gezegend worden om 15 u. Verder vinden er ook tal van activiteiten plaats in het kasteel, waaronder tentoonstellingen, roofvogelballet, videoprojectie en muziek van alpenhoorns.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Bouillon voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.bouillon-initiative.be.
  • Jachthoornfestival
    15/11/2009 - 22/11/2009 - Durbuy
 
Tijdens dit opmerkelijke festival vinden overal in het 'kleinste stadje van de wereld' jachthoornconcerten plaats. Ze worden opgevoerd door één enkele nieuwe groep jachthoornblazers. Een bijzonder sfeervolle gebeurtenis en beslist niet te missen als je in de buurt vertoeft.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Durbuy voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.durbuyinfo.be.
Foto van de maand  
   
Wedstrijd


Elke maand stellen wij een vraag waarop u het antwoord kunt vinden op www.belgiumcuriosities.be
Uit de juiste antwoorden worden telkens vijf winnaars gekozen.

Deze wedstrijd loopt tot en met 30/11/2009. Vermeld uw naam en adres in uw e-mail.

De winnaars worden persoonlijk gecontacteerd per e-mail en ontvangen een exemplaar van de DVD "Topografische kaarten 1 : 50 000 Vlaanderen en Brussel".

De vraag van deze maand:
Waar bevindt zich het Glasmuseum van Charleroi?


Stuur een mailtje met het juiste antwoord naar belgiumcuriosities@lannoo.be