Van: Provincie West-Vlaanderen [ezine@west-vlaanderen.be]
Verzonden: vrijdag 30 oktober 2009 13:02
Aan: Rita Sabbe
Onderwerp: E-zine West Info, nieuws van de Provincie West-Vlaanderen, jg. 6 nr. 18



Jaargang 6 nr. 18  - verschijnt halfmaandelijks - vu: Hilaire Ost, provinciegriffier

West Info is de halfmaandelijkse nieuwsbrief van de Provincie West-Vlaanderen, die samengesteld en uitgegeven wordt in opdracht van de deputatie van de provincieraad van West-Vlaanderen.
De Provincie West-Vlaanderen wil opiniemakers en geïnteresseerden op de hoogte houden van het nieuws uit de Provincie. De Provinciale nieuwsbrief West Info informeert over uiteenlopende beleidsthema's, nieuwe initiatieven en campagnes en houdt u ook op de hoogte van de meest recente publicaties.

GENIETEN

KWALITEIT

ONDERNEMEN

ALGEMEEN



GENIETEN

Provinciale Prijs Letterkunde in 2010 bestemd voor genre dramatische kunst



De Provincie West-Vlaanderen schrijft ieder jaar een Provinciale Prijs Letterkunde uit, telkens voor een apart genre. In 2010 is de Prijs bestemd voor het genre dramatische kunst.
Iedereen die in West-Vlaanderen geboren is of op 1 januari 2010 ten minste vijf jaar in West-Vlaanderen gedomicilieerd is, kan deelnemen aan deze wedstrijd. Iedere deelnemer mag één of meerdere werken indienen, uiterlijk op 15 januari 2010. Aan de Provinciale Prijs Letterkunde is een bedrag van 2.500 euro verbonden. Het totale prijzengeld van deze wedstrijd bedraagt 12.500 euro.
Deze cyclus van literaire prijzen maakt deel uit van de inspanningen van de Provincie West-Vlaanderen om letterkunde op haar grondgebied te promoten. In 2011 zal de Prijs bestemd zijn voor poëzie.
Alle informatie over hoe deelnemen en het wedstrijdreglement vindt u op de website van de Provincie West-Vlaanderen.

[
www.west-vlaanderen.be/letterkunde ]


Meer info:
ria.verweirder@west-vlaanderen.be of 050 40 34 23

KWALITEIT

Campagne ‘klimaatwijken’ gaat van start



In het kader van de campagne ‘klimaatwijken’ starten op 1 november ongeveer 1000 West-Vlamingen uit 25 gemeenten met het meten van hun verbruik. Tijdens deze campagne worden burgers door hun gemeentebestuur uitgedaagd om thuis 8 % energie te besparen. Niet door grote investeringen, maar door kleine gedragsaanpassingen en ingrepen en zonder verlies van comfort.
Het is ondertussen de zesde keer dat ‘klimaatwijken’ in West-Vlaanderen wordt georganiseerd. De Bond Beter Leefmilieu ontwikkelde de campagne. De Provincie zorgt voor de algemene coördinatie en financiert de actie. Deze bijdrage zorgt ervoor dat de kosten voor de gemeenten lager worden.
In 2009 stimuleren 25 gemeenten hun burgers tot energiesparend gedrag.
Kansarmen zijn hierbij een belangrijke doelgroep, gezien een besparing op de energiefactuur voor hen nog meer voordelen biedt. Tijdens de vorige campagne werd hiervoor vanuit de Provincie West-Vlaanderen een eerste maal een oproep gelanceerd bij de gemeenten. Toen zetten vier gemeenten specifiek in op deze doelgroep. Dit jaar zijn er tien gemeenten of organisaties die dit engagement op zich nemen.

[
www.west-vlaanderen.be/klimaatwijken ]

Meer info: doenja.lefebure@west-vlaanderen.be of 050 40 31 73


Jeugd in de Westhoek

Naar aanleiding van de studie ‘Blijven of Wijken. De betrokkenheid van jongeren in de Westhoek op hun omgeving’ (2007), werd een impulsprogramma ‘Jeugd in de Westhoek’ ontwikkeld. De algemene vaststelling uit deze studie was dat jongeren wel de intentie hebben om te blijven in de Westhoek, maar na hun studies toch dikwijls wegtrekken.
De doelstelling van het impulsprogramma is om jongeren meer kansen te geven om zich in deze regio te ontplooien en zo de jongeren meer te binden in de streek. Er wordt vooral gezocht naar hoe jongeren de Westhoek zien en welke thema’s/projecten zij noodzakelijk vinden om een aantrekkelijke regio te zijn voor jongeren in de toekomst.
Sinds 1 april is Wieland De Meyer aan de slag als Projectcoördinator Jeugd in de Westhoek. Het project gaat uit van het Westhoekoverleg, en wordt gerealiseerd met de steun van Leader en de Provincie West-Vlaanderen. Het duurt 3 jaar en loopt tot eind 2011.
Een prioritaire projectlijn in het impulsprogramma is jeugdinformatie. In een inspraakproject voor jongeren is het van groot belang om de jongeren op een gepaste wijze te bereiken. Via de traditionele inspraakmethoden die er momenteel bestaan wordt slechts een heel beperkt deel van de jongeren bereikt. Vooral de ongeorganiseerde jeugd krijgt niet gemakkelijk de kans om te participeren in het gemeentelijk of regionaal beleid.
Vanuit deze vaststelling wordt actief gezocht naar mogelijkheden om jongeren te bereiken. In samenwerking met externe partners wordt een traject ontwikkeld om via ‘gaming’ jongeren te bereiken. ‘Gaming’ is het koppelen van allerlei mogelijke technologieën om jongeren via een spel over serieuze zaken te informeren en/of te bevragen. Deze technieken gaan van internet over GPS tot GSM en Iphone.

Meer info: bern.paret@west-vlaanderen.be of 051 51 93 54


Tentoonstelling ‘Onder dak’ in Bulskampveld



Nog tot eind 2009 loopt in bezoekerscentrum Bulskampveld de tentoonstelling ‘Onder dak’.
Heel wat dieren bouwen ‘een dak boven hun hoofd’ als bescherming tegen vijanden en het weer: sommigen hebben één huis, anderen trekken van hier naar daar; een enkeling neemt op zijn tocht zijn huisje mee. De ene hokt samen, de ander sluit zich liever af voor de buitenwereld.
Je speurt er door kieren en spleten naar de woonplaats van ondermeer de bijen, mieren, vleermuizen, konijnen, wespen, gallen, slakken en vogels. Op een eenvoudige en ludieke manier wordt de tegenstelling tussen stoere krakers en vlijtige bouwers, eenzaten en solidairen, reizigers en honkvasten voorgesteld.
Maar ook mensen gaan onder dak. We hebben niet alleen pannen boven ons hoofd. Verschillende hemelkoepels vormen een oneindig dak boven onze huisdaken, om ons te beschermen tegen schadelijke stralen van de zon bijvoorbeeld. In een handomdraai bepaal je op welke afstand van de aarde zich ondermeer een vliegtuig, raket, de wolken of het gat in de ozonlaag bevindt.
Voor schoolgroepen is er een speciaal bezoek mogelijk met opdrachten (met of zonder gids). In het voorjaar van 2010 komt er een uitbreiding van de tentoonstelling en wordt er een nieuwe reeks activiteiten gekoppeld aan de tentoonstelling.

Periode: tot eind 2009
Plaats: Bezoekerscentrum Bulskampveld, Bulskampveld 9 in Beernem
Open: elke dag open van 13u30 tot 17u30 (tot 16u30 uur na herfst- tot paasvakantie). Gesloten op vrijdag.
Toegang is gratis.

Meer info: bart.decrop@west-vlaanderen.be of 050 55 91 01


ONDERNEMEN

Economisch Forum: ondernemen in de BRIC-landen

Op maandag 23 november organiseert de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen haar jaarlijks Economisch Forum. In het kader van haar opdrachten rond internationalisering is het onderwerp dit jaar ‘investeren en zakendoen in de BRIC-landen’.
Brazilië, Rusland, India en China zijn zogenaamde groeimarkten. Hun economisch en politiek belang zal in de komende decennia enkel toenemen. Een tijdige en goede voorbereiding is onontbeerlijk voor succes op deze markten. Tijdens deze studiemiddag getuigen vier West-Vlaamse ondernemers (Beatrijs Schurmans van Fomeco, Luc Glorieux van Busworld, Carl Dujardin van Xsysys en Bruno Descamps van Chinafloors) over hun ervaringen in deze landen en geven ze een aantal handige tips mee.

Datum: maandag 23 november 2009, van 11.30 tot 14 uur
Plaats: Provinciehuis Boeverbos, Koning Leopold III-laan 41 in Sint-Andries
Inschrijven voor het Economisch Forum kan via de website.

[ www.pomwvl.be/inschrijven ]


Meer info:
frederic.devreese@west-vlaanderen.be of 050 40 73 60


ALGEMEEN

Ruim 6,2 miljoen Europese steun voor projecten in het grensgebied Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen

De politieke stuurgroep van het Europese INTERREG IV A programma France-Wallonie-Vlaanderen heeft acht nieuwe projecten en de uitbreiding van twee lopende projecten goedgekeurd. De Europese financiering voor deze projecten bedraagt 6,2 miljoen euro. De Provincie West-Vlaanderen is projectpartner in een aantal van deze projecten en zorgt daarenboven voor een cofinanciering van andere projectpartners voor een totaal bedrag van 355 557 euro.
De goedgekeurde projecten hebben te maken met het verder ontwikkelen van economie en cultuur/toerisme in de grensgebieden.
Bij het project ‘Vlamuse’ is de Provincie West-Vlaanderen projectleider. De partners van dit project willen een grensoverschrijdend netwerk van streekmusea ontwikkelen in de Belgische Westhoek en Frans-Vlaanderen. Er zal werk worden gemaakt van de inrichting van onthaalinfrastructuur in de grensstreek, de uitbouw van netwerken tussen onder andere musea en cultuursteden en promotie- en communicatiemiddelen zoals een website en tweetalige bezoekersgidsen. Het project ontvangt zo’n 270 000 euro EFRO – steun.
‘Westhoek zonder grenzen’ is een project waarin 24 partners, waaronder de Provincie West-Vlaanderen, de handen in elkaar slaan om de toeristische sector in de Vlaamse en de Franse Westhoek beter vorm te geven. Er zal vooral gewerkt worden om de onthaalpunten en bezienswaardigheden in de streek toegankelijker te maken voor gehandicapten. Verder is het ook de bedoeling van de partners om de economische impact van het toerisme in de grensoverschrijdende regio versterken.
Het project ontvangt 1.093.354,90 euro EFRO-steun.

[ www.interreg-fwvl.org ]

Meer info: inge.dekeyzer@west-vlaanderen.be of 050 40 34 73


Besluiten deputatie

De Provincie heeft ruim 949 m² spoorweggrond in Ieper aangekocht met de bedoeling een nieuwe wandel- en fietsverbinding te creëren. De grond kost zo’n 2.136 euro en grenst aan het domein ‘de Vierlingen’.

De Provincie heeft de samenwerkingsovereenkomst tussen de Provincie en de Kunstacademie Poperinge in het kader van het project 'Woord en Westhoek' goedgekeurd. Hierdoor wordt de opleiding tot ‘Westhoekvertellers’ verder gezet waardoor de mondelinge geschiedenis van de streek al onze aandacht behoudt en verzekerd blijft.
De overeenkomst geldt voor de periode 2009-2010.

De vzw Engelbewaarder uit Kortemark ontvangt een subsidie van maximaal 150.686 euro voor de vervangingsnieuwbouw van een tehuis voor niet-werkenden in Aartrijke. De vervangingsnieuwbouw zal 30 bedden tellen.

De vzw De Branding/Waak te Heule ontvangt een subsidie van maximaal 103.502 euro voor de bouw van drie woningen in de Vlaanderenstraat te Heule. De woningen zullen dienen als tehuis voor niet-werkenden (voor 18 personen).

In samenwerking met JOC De Pit investeert de Provincie 6.285 euro in de opleiding van jongeren tot jeugdadviseurs in de Westhoek.

De Provincie heeft het bestek, de onderhandelingsprocedure en de gunning voor de opmaak van een ontwerp van een integraal waterbeleidsplan voor de Passendalebeek en de bovenloopse Heulebeek en voor de heraanleg van het wandelpad in het Provinciaal Domein Sterrebos (Roeselare) goedgekeurd.

Op 9 november 2009 organiseert de Provincie een grensoverschrijdend seminarie in samenwerking met het Département du Nord. Het seminarie heeft als thema ‘Leadership en motivatie of hoe medewerkers motiveren’. Het seminarie is bedoeld voor een 25-tal ambtenaren uit diverse diensten van de Provincie en het Département du Nord.

De deputatie heeft beslist om deel te nemen aan ‘Shanghai Expo 2010’. De deelname bestaat erin om op een afgesproken tijdstip in het Belgische paviljoen seminaries en netwerkactiviteiten te organiseren om de Provincie in al haar facetten te profileren bij de Chinese doelgroep. Daarbij ligt het accent zowel op de West-Vlaamse bedrijfswereld als op hoger onderwijs, toerisme en cultuur in de provincie.

De Provincie verleent voor 2009 een toelage van 15.000 euro aan vzw ‘Het beste van bij ons’ voor de promotie van West-Vlaamse streekproducten.


Voor een volledig overzicht:
www.west-vlaanderen.be/nieuws + klik op 'provincieraad'



Van links naar rechts: Hilaire Ost, Gunter Pertry, Bart Naeyaert, Patrick Van Gheluwe, Paul Breyne, Dirk De fauw, Marleen Titeca-Decraene, Guido Decorte

                                                                                                                                                                    


CONTACT

Fanny Depijpere
Koning Leopold III-laan 41, 8200 Sint-Andries
T 050 40 35 17
F 050 40 74 00
E
fanny.depijpere@west-vlaanderen.be

Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis beantwoordt als centrale wegwijzer vragen over de Provincie. Wie zelf op verkenning wil, kan grasduinen in de leesruimte of infowinkel, surfen op de Provinciale site of de interactieve kiosken gebruiken.

Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis
Jan Van Eyckplein 2
8000 Brugge
T 0800 20 021
F 050 40 74 75
E
provincie@west-vlaanderen.be
W www.west-vlaanderen.be/informatiecentrum

Open
maandag tot vrijdag
9-12.30 uur en 13.30-17 uur / dinsdag tot 18 uur
zaterdag
9-12 uur

Wil je je niet langer abonneren op dit e-zine, schrijf je hier uit.
Je kan  de edities van de "West Info" 2009 nalezen in
het archief.

Wil je meer informatie over de e-zines van de Provincie West-Vlaanderen, surf dan naar
www.west-vlaanderen.be/ezine