Van: Provincie West-Vlaanderen [ezine@west-vlaanderen.be]
Verzonden: vrijdag 30 oktober 2009 16:18
Aan: Rita Sabbe
Onderwerp: E-zine Provinciaal Steunpunt Vrijwilligerswerk, november 2009

Opvolgingsmarkering: Opvolgen
Markeringsstatus: Rood


E-zine Provinciaal Steunpunt Vrijwilligerswerk, november 2009

INHOUD

1. Vrijwilligersbeurzen in november
2. Slim aan de slag! De vrijwilligerswet in een handomdraai
3. Vergaar online kennis over vrijwilligerswerk
4. www.vrijwilligerswerk.be
5.
Eva Hambach voorzitter van het CEV
6. Speel met de vrijwilligerswet


1. Vrijwilligersbeurzen in november

Op zondag 8 november 2009 vindt in Loppem (Zedelgem) de 8ste vrijwilligersbeurs plaats en dit in de Sint-Martinuskerk van 13.30 uur tot 17.30 uur. Met deze beurs wil men een forum bieden aan de vele vrijwilligersorganisaties die actief zijn in de regio. Ook kinderen zijn welkom op de beurs en kunnen er deelnemen aan kinderanimatie.

De deelnemers komen uit heel verscheiden sectoren : van de West-Vlaamse Pleeggezinnendienst tot de vereniging van Weduwen en Weduwnaars, ALS Liga België, Arkgemeenschap, Bond zonder naam, GROS, Welzijnszorg, SOCK, Wit Huis, Nsanga vzw, Het Baken, Missio, Oranje, Onthaalhuis Sjaloom, Solidariteit voor het gezin, Ter Muiden vzw, Thuisfront, Vlaamse Diabetes Vereniging, vzw Oppas, Basisgroepen, ACV.

In Knokke-Heist houden zij op vrijdag 13 november 2009 hun tweede vrijwilligersbeurs. Van 14 uur tot 17 uur is idereen hartelijk welkom in het Cultuurcentrum Scharpoord, Meerlaan 32 te Knokke-Heist.

Een twintigtal organisaties stellen hun werking voor en presenteren een gevarieerd pakket aan vrijwiligersactiviteiten.
Meer info vindt u op www.vrijwilligerscentrale.be

2. Gratis publicatie: 'Slim aan de slag! De vrijwilligerswet in een handomdraai.



Met dit mini-boekje voor vrijwilligers ontdek je in een handomdraai hoe de wet in elkaar zit. Dit handig boekje geeft u alle informatie aan de hand van vraag en antwoord.


Vrijwilligersorganisaties uit West-Vlaanderen kunnen hun gratis papieren exemplaar bestellen via onderstaande contactgegevens. Zolang de voorraad strekt.

3. Vergaar online kennis over vrijwilligerswerk

Op de website van de Stichting Nationale Vrijwilligers Academie (www.nationalevrijwilligersacademie.nl) staat informatie die alle vrijwilligers kunnen gebruiken om hun leuke en oh zo belangrijke werk zo goed mogelijk uit te kunnen voeren om zo mee te kunnen helpen aan sterke verenigingen en organisaties.

4.
www.vrijwilligerswerk.be

Waar vrijwilligers en organisaties elkaar nu nóg meer ontmoeten.
Ben je als vereniging, organisatie, dienst, instelling, openbaar bestuur,... op zoek naar vrijwilligers? Publiceer dan uw vacature in onze vacaturedatabank. Aan de hand van de website
www.vrijwilligerswerk.be brengen de provinciale Steunpunten vrijwilligers en organisaties met elkaar in contact.
Je vindt er ook informatie over vrijwilligersorganisaties en je kunt er diverse publicaties bekijken. De website beschikt eveneens over een databank met vrijwilligersvacatures; alle organisaties kunnen er gratis hun vacatures publiceren. Zo kunnen vrijwilligers in de bijna tweeduizend vacatures het vrijwilligerswerk vinden dat best bij hen past.
NIEUW: www.vrijwilligerswetgeving.be: voor alle informatie over de wet, kostenvergoedingen, aansprakelijkheid en nog veel meer.

 

5. Eva Hambach voorzitter Europees Centrum voor Vrijwilligerswerk

Eva Hambach, directeur van het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk en ondervoorzitter van de Hoge Raad voor Vrijwilligers, werd op 14 oktober voor een periode van drie jaar verkozen tot nieuwe voorzitter van het Europees Centrum voor Vrijwilligerswerk (CEV). Het Europees Centrum voor Vrijwilligerswerk (CEV) heeft als opdracht het vrijwilligerswerk te promoten, de infrastructuur voor het vrijwilligerswerk te versterken en de "stem van het Europees vrijwilligerswerk" te vertolken. Het centrum groepeert 74 nationale en regionale centra in 29 landen. Samen vertegenwoordigen ze meer dan 20 miljoen vrijwilligers. Een belangrijke uitdaging voor de nieuwe CEV-voorzitter is de voorbereiding van het Europees jaar van het Vrijwilligerswerk in 2011. 

6. Speel met de vrijwilligerswet! - kwartet voor vrijwilligers



Aan de hand van vragen, opdrachten en een kleurrijke draaischijf krijgen de vrijwilligers stapsgewijs en op een speelse manier alle informatie die ze nodig hebben!
Zo leren vrijwilligers vlot de voor hen belangrijke punten in de wet kennen.
Spelduur: minstens een uur tot maximum anderhalf uur.
Tot maximum 28 spelers (in 7 ploegen van 4)

Dit spel kan je binnenkort gratis uitlenen bij de provinciale bibliotheek. Voor praktische informatie over het uitlenen, surf naar
www.west-vlaanderen.be/bibliotheek en klik door naar de rubriek ‘welzijnszorg’. Voor meer inhoudelijke informatie, neem contact op met het Provinciaal Steunpunt Vrijwilligerswerk.


CONTACT

Provinciaal Steunpunt Vrijwilligerswerk
Provinciehuis Boeverbos
Koning Leopold III-laan 41, 8200 Sint-Andries
T 050 40 35 65
F 050 40 31 07
E
vrijwilligerswerk@west-vlaanderen.be
W www.west-vlaanderen.be/vrijwilligerswerk


Zoekt u meer informatie rond een thema, probeer dan ook eens de catalogus van de provinciale welzijnsbibliotheek, te vinden onder http://www.west-vlaanderen.be/NL/CultuurVrijeTijd/bibliotheek2/Pages/default.aspx, Welzijnszorg, catalogus.

Wil je je niet langer abonneren op dit e-zine,
schrijf je hier uit.
Je kan de edities van het "e-zine Vrijwilligerswerk" 2009 nalezen
in het archief.
Wil je meer informatie over de e-zines van de Provincie West-Vlaanderen, surf dan naar
www.west-vlaanderen.be/ezine.