Van: belgiumcuriosities@lannoo.be
Verzonden: dinsdag 29 juni 2010 8:30
Aan: ritasabbe@telenet.be
Onderwerp: Nieuwsbrief Belgium Curiosities - Juli 2010

Juli 2010

Uit-tip van de maand
divers
 
 


 
  • Tour de France
    4/07/2010-5/07/2010 - Brussel
 
Als eerbetoon aan de grootste renner aller tijden, Eddy Merckx, die recent zijn 65ste verjaardag vierde, komt de Tour opnieuw naar België. Op zondag 4 juli eindigt de eerste etappe, die start in Rotterdam, in Brussel. Deze 223,5 km lange rit, die nabij Putte België binnenkomt, brengt de renners langs o.a. Kapellen, Antwerpen, Kontich, Mechelen ook naar Meise, de woonplaats van Merckx. De aankomst vindt plaats ter hoogte van het Koning Boudewijnstadion in Brussel. Maandag 5 juli is een zuiver Belgische rit met start in Brussel en aankomst in Spa.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Brussel voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.letour.fr.
Te gast in TELLIN
Klokkenmuseum
 
 
Tellin is een dorp in de Luxemburgse Ardennen, in de aantrekkelijke streek waardoor de nog prille Lesse haar eerste meanders trekt, slingerend door beboste heuvels.
Tellin was in het verleden een bekend centrum van klokkengieterij en wordt daarom ook nog 'Cité du Carillon et de la Musique' genoemd.
Gelukkig heeft men er heel wat bewaard over dat zeer gespecialiseerde ambacht: een klokken- en carillonmuseum en een aloude klokkengieterij, die een bezoek overwaard zijn.

Meer info?
Waar naartoe in de provincie West-Vlaanderen?
 
  • Leopoldfeesten
    14/07/2010-20/07/2010 - De Panne
 
Feesten met een link naar de aankomst van Leopold i in De Panne. Op donderdag 15 juli, van 18.30 tot 22 u, wordt de tijd in de historische Dumontwijk teruggedraaid tot 1920-1930. Alle decoratie, animatie en figuratie staat in het teken van de 'roaring twenties', met o.a. soldaten, koning Albert i, koningin Elisabeth in het oorlogshospitaal, charlestonmeisjes, maffiosi, Edith Piaf, Andrews Sisters, muziektram Terminus en een heuse kermis/freakshow! Op dinsdag 20 juli mag het publiek een spetterend einde van de Leopoldfeesten verwachten op de Leopold I Esplanade, met om 20 u een concert van The Dotcommers en aansluitend een grandioos muzikaal vuurwerk.
- Kijk op Belgium Curiosities bij De Panne voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.depanne.be.
  • Kids@Oostende
    5/07/2010-11/07/2010 - Oostende
 
Gedurende een hele week wordt Oostende dé kinderstad aan zee. De bedoeling van dit evenement is kinderen van 2 tot 12 jaar een waaier aan activiteiten te bieden om de zomer speels en creatief in te zetten. Een greep uit het aanbod: LEGO-paleis, familietheater, sportactiviteiten, straatanimatie, diverse speeltoestellen, poppentheater, gratis grime en nog veel meer...
- Kijk op Belgium Curiosities bij Oostende voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.toerisme-oostende.be.
Waar naartoe in de provincie Oost-Vlaanderen?
 
  • Museumnacht Ename
    10/07/2010 - Ename
 
Dit evenement in het pam, het Provinciaal Archeologisch Museum in Ename bij Oudenaarde, lokt jaarlijks duizenden enthousiaste bezoekers. Er wordt ook ditmaal voor een uniek programma gezorgd met als subthema 'Déjà Vuur'. Je maakt er niet alleen kennis met de rijke museumschatten van dit unieke museum, maar geniet er ook van de duizenden theelichtjes en optredens van muziek-, toneel- en dansgroepen. Bovendien vallen er professionele straattheateracts te bewonderen. Vanaf 20 u.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Oudenaarde voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.museumnacht-ename.be.
  • Retrospectieve Piet Stockmans
    3/07/2010-24/10/2010 - Gent
 
Piet Stockmans verwierf als designer groot aanzien met zijn ontwerpen van industrieel geproduceerd serviesgoed. Later, in 1987, richtte hij Studio Pieter Stockmans op in Genk, gespecialiseerd in het vervaardigen van ambachtelijke voorwerpen. Hij creëert ook artistieke installaties en vooral zijn voorwerpen in Stockmans' blauw genieten groot aanzien. Het Gentse Designmuseum brengt nu een passend eerbetoon aan deze veelzijdige kunstenaar en zijn opmerkelijk werk.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Gent voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.designmuseumgent.be.
Waar naartoe in de provincie Antwerpen?
 
  • Hello! Schoten - Wereldfestival van folklore
    9/07/2010-16/07/2010 - Schoten
 
Ook op deze editie van dit vermaarde festival kun je een achttal hoogstaande buitenlandse dansensembles aan het werk zien. Er zijn dagelijks voorstellingen en optredens. Dit is een amateurfestival en daarom in eerste instantie bedoeld voor niet-professionele volkskunstgroepen van hoog artistiek niveau. Dit jaar zijn er groepen uit Brazilië, Georgië, Italië, Kamtsjatka, Nieuw-Zeeland, Montenegro, Taiwan en Senegal.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Schoten voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.festivalschoten.be.
  • Tall Ships Race
    10/07/2010-13/07/2010 - Antwerpen
 
Evenement met een grote internationale allure, in het teken van de vriendschap tussen jongeren. Voor deze editie 2010 schreven meer dan 22 zeilschepen van klasse A - echte 'kathedralen' - zich in. Hiernaast zullen er nog een honderdtal andere opmerkelijke zeilschepen aanmeren aan de Antwerpse Scheldekaaien. Uiteraard kun je deze schepen bezoeken, maar daarnaast is er ook een uitgebreid randprogramma voorzien. Antwerpen verwelkomt tijdens The Tall Ships Race ongeveer één miljoen nieuwsgierigen.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Antwerpen voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.tallshipsrace2010.be.
Waar naartoe in de provincie Limburg?
 
  • Internationaal lachfestival
    11/07/2010-15/07/2010 - Houthalen-Helchteren
 
Houthalen-Helchteren is gedurende vijf dagen in de roes van de lach met meer dan dertig attracties op een twintigtal locaties verspreid over de hele gemeente. Naast artiesten met internationale uitstraling, kun je er ook creatief talent van eigen bodem bewonderen. Een van de hoogtepunten vormt een 'lachfietstocht' op zondag die ook alle toeristische trekpleisters van de gemeente met elkaar verbindt. Topevent wordt het straattheaterfestival op donderdag 15 juli, waarbij het centrum van Houthalen wordt omgevormd tot één groot openluchttheater met tal van vermaarde buiten- en binnenlandse artiesten.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Houthalen-Helchteren voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.lachfestival.be.
  • Ridders en prinsessen
    4/07/2010-22/08/2010 - Sint-Truiden
 
De diverse kastelen van Sint-Truiden openen elke zondag van juli en augustus speciaal hun deuren voor kids. Je kunt terecht in vier kastelen. Meld je er aan tussen 14 en 14.15 u en neem er deel aan een wandeling. Om 15.30 u stipt vertellen een heuse ridder en prinses een spannend verhaal. In het Wit Kasteel in Kerkom kun je terecht op 4 juli en 1 augustus, in het Kasteel van Velm op 11 juli en 15 augustus, in dat van Ordingen op 18 juli en 8 augustus en het Kasteel van Nieuwenhoven opent zijn poorten op 25 juli en 22 augustus. Toegang: 4 euro/gezin.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Sint-Truiden voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.toerisme-sint-truiden.be.
Waar naartoe in Brussel?
 
  • Brussel Kermis
    17/07/2010-22/08/2010 - Brussel
 
De kermis en het feest dat ermee samengaat op de Zuidlaan blikken terug op een rijke traditie. Zowat de hele zomer door geniet je er van de traditionele Brussel kermis, met een brede waaier aan allerhande attracties, typisch voor een grote kermis: draaimolens, spectaculaire attracties, maar ook spelen, ijs- en wafelverkopers en natuurlijk ontbreken de smoutebollen evenmin op het appel. Voor jong en oud. Dagelijks van 10 tot 1 u, op vrijdag en zaterdag tot 2 u 's nachts.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Brussel voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.zuidfoor.be.
  • Marcel Broodthaers
    2/07/2010 - 26/09/2010 - Brussel
 
Een van de grootste Belgische kunstenaars uit de 20ste eeuw staat opnieuw in de schijnwerpers. Broodthaers vertrok graag van voorwerpen uit het dagelijkse leven: stenen, eierschalen, sponsen, gips of krantenpapier. Deze tentoonstelling is een primeur in de zin dat het werk van Marcel Broodthaers uit de verzameling van het Museum voor Moderne Kunst - de grootste openbare verzameling van de Belgische kunstenaar - voor het eerst volledig wordt getoond. Deze rijke collectie wordt aangevuld met enkele stukken uit andere musea en privéverzamelingen. In het Museum voor Schone Kunsten.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Brussel voor andere uit-tips. 
- Praktische info op www.fine-arts-museum.be.
Waar naartoe in de provincie Vlaams-Brabant?
 
  • Ontdekkingstochten met de Prince van LU
    1/07/2010-31/08/2010 - Holsbeek
 
Deze zomervakantie onderneemt de Prince van LU elke maandag, woensdag, donderdag, vrijdag en zondag, telkens van 14 tot 18 u, een leuke ontdekkingstocht voor gezinnen met kinderen van 6 tot 12 jaar in het Kasteel van Horst - het kasteel van de legendarische Rode Ridder. Je zult er ontdekken waarom de Prince zijn hart verloren heeft aan dit imposante kasteel. Hij wil bovendien met man en macht proberen de Verloren Schat te vinden en zo zijn steentje bij te dragen aan de restauratie. Individuele bezoeken met audiogids zijn ook mogelijk.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Holsbeek voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.kasteelvanhorst.be.
  • Voetsporen van devotie
    6/07/2010-8/08/2010 - Zoutleeuw
 
Fotograaf Jan Locus bracht de vele nog levende Vlaams-Brabantse processies in beeld. Hij geeft niet louter een documentaire kijk op dit immateriële erfgoed. Zijn foto's getuigen immers van een persoonlijke blik vanaf de zijlijn. Zijn opmerkelijke werken staan nu tentoon in de Sint-Leonarduskerk op de Grote Markt. De expo, in samenwerking met de Dienst voor Cultuur van Vlaams-Brabant, is op maandag gesloten.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Zoutleeuw voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.vlaamsbrabant.be.
Waar naartoe in de provincie Waals-Brabant?
 
  • Milady
    14/07/2010-7/08/2010 - Villers-la-Ville
 
In het prachtige kader van de abdijsite van Villers-la-Ville kun je deze zomer genieten van het zomerse spektakel 'Milady', een nieuwe bewerking van De Drie Musketiers van Alexandre Dumas door Eric-Emmanuel Schmitt. Milady is niemand minder dan de eerste vrouw van Athos, een van de drie musketiers. Het is een spionne die wraak wil nemen op de musketiers. Een spannend en schitterend spektakel wenkt. Reserveer tijdig je plaats. De voorstellingen beginnen steevast om 21 u.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Villers-la-Ville voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.deldiffusion.be.
  • Rommelmarkt met Kuifje
    17/07/2010 - Louvain-la-Neuve
 
Stripheld Kuifje is de held en de blikvanger van deze opmerkelijke rommelmarkt, die plaatsvindt aan het Parc de la Source en aan de rue du Labrador, in de schaduw van het Hergémuseum in Louvain-la-Neuve. Deze markt begint om 16 u en duurt tot omstreeks 20 u. En natuurlijk zul je hier tal van interessante voorwerpen vinden, gelinkt aan de legendarische journalist Kuifje.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Louvain-la-Neuve voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.tintin.be.
Waar naartoe in de provincie Henegouwen?
 
  • Watersteekspelen
    4/07/2010 - Lobbes
 
Deze watersteekspelen zijn een echt begrip in de regio. Ze vinden plaats in de namiddag - met aanvang om 14.30 u - op een 'origineel slagveld': de Samber. Twee boten nemen het hierbij tegen elkaar op, waarbij een speler de tegenstrever op de andere boot in het water moet proberen te duwen. Als opmerkelijke afsluiter is er 's avonds ook nog een fakkelspektakel op de Samber.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Lobbes voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.valdesambre-thudinie.be.
  • Weekend aan de rand van het water
    10/07/2010-11/07/2010 - Strépy-Bracquegnies
 
Een heerlijk weekendje met diverse leuke verrassingen wacht langs het historische Canal du Centre, in Strépy-Bracquegnies, nabij La Louvière. Op zaterdag vindt er aan de waterrand een grootse avondmarkt plaats waar je heerlijk kunt slenteren tussen de vele kraampjes en kunt proeven van allerlei streeklekkernijen. De hele dag door is er animatie. Op zondag kun je aan de Ruée vers l'eau deelnemen aan tal van activiteiten: gratis boottochten, kinderanimatie en van 16 tot 18 u is er een opmerkelijke interstedelijke wedstrijd.
- Kijk op Belgium Curiosities bij La Louvière voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.parcdescanauxetchateaux.be.
Waar naartoe in de provincie Namen?
 
  • De wereld te gast in Heure
    7/07/2010-28/07/2010 - Heure
 
Elke woensdagavond van juli maak je kennis met smaken uit de wereld. Op het plein van Heure vinden vanaf 18 u vier thema-avonden plaats met producten, muziek en dansen uit verschillende landen. Toegang gratis, van de gerechten kun je genieten tegen democratische prijzen. Gastlanden zijn Hongarije (7/7), Frankrijk (14/7), België (21/7) en een nog te bevestigen land van eilanden (op 28/7).
- Kijk op Belgium Curiosities bij Somme-Leuze voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.somme-leuze.be.
  • Parade van het bataljon van de Canaris
    17/07/2010-18/07/2010 - Namen
 
Een heel weekend laat deze Naamse eenheid van de Belgische Revolutie de sfeer van een bivak herleven, met logies, training en dril, enzovoort. Er worden geweer- en kanonschoten gelost. Het recent aangekochte kanon Amusette liégoise is een klein kanon gemonteerd op een draagstel, dat in het Belgische leger werd gebruikt als ondersteuning voor de infanterieregimenten. Ook dit jaar stelt het bataljon een spektakel voor met een duelverhaal. Dit is boven alles een kleurrijk en geanimeerd schouwspel.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Namen voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.canaris1790.be.
Waar naartoe in de provincie Luik?
 
  • Dag van de Luikse Forten
    21/07/2010 - Luik/diverse plaasten
 
Een opmerkelijke organisatie van de Toeristische Federatie van de Provincie Luik. Uitzonderlijk openen alle forten van de versterkte gordel van Luik hun deuren. Op een rijtje: Neufchâteau, Barchon, Battice, Flémalle, Hollogne, Hoei, Lantin, Loncin, Tancrémont, Embourg, Eben-Emael. Ook kun je terecht in de sites en musea die iets te maken hebben met de twee wereldoorlogen, zoals het militaire hospitaal van Saint-Laurent. Om de toegang voor elkeen wat eenvoudiger te maken, zijn er speciale kortingen van toepassing en gratis tickets verkrijgbaar. Een buitenkans!
- Kijk op Belgium Curiosities bij Luik voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.liegetourisme.be.
  • Beach Days
    1/07/2010-4/07/2010 - Esneux
 
Maak kennis met het grootste kunstmatige strand van ons land: liefst 400 meter lang met 1500 ton zand en 30 beachvolleybalterreinen. Het programma is erg gevarieerd met naast beachvolley en andere sporten op zand, ook fitness, straattheater, gratis concerten, feestjes, sport voor andersvaliden en nog veel meer. Er is ook een minigolf en een touwenparcours waar de kids zich beslist op zullen vermaken.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Esneux voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.beachdays.net.
Waar naartoe in de provincie Luxemburg?
 
  • Lucht- en ruimtevaartdag
    11/07/2010 - Transinne
 
In het Euro Space Center in Transinne (nabij boekendorp Redu) staat de ruimte centraal. Dit Center organiseert een uitzonderlijke dag waarop een hele reeks activiteiten rond de hemel en de lucht worden voorgesteld. Op het programma staan o.a. een spektakelparcours, een rondrit met een treintje, ateliers met microraketten en boomerangs, waterraketten en vliegers, schieten met miniraketten en verschillende demonstraties.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Libin voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.eurospacecenter.be.
  • Feest van kunstenaars en ambachtslui
    18/07/2010 - Torgny
 
Torgny, een van de zuidelijkste dorpjes van het land in de Gaumestreek, verwelkomt de hele zondag schilders, beeldhouwsters, kantwerksters, pottenbakkers en tal van andere kunstenaars en ambachtslui. Zij tonen hun kunstwerken in een van de mooiste dorpen van Wallonië. Muziek en straatanimatie zorgen daarbij voor een leuke sfeer in dit erg gezellige dorp. Er is ook een aperitiefconcert om 11.30 u.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Rouvroy voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.torgny.be.
Foto van de maand  
   
Wedstrijd


Elke maand stellen wij een vraag waarop u het antwoord kunt vinden op www.belgiumcuriosities.be
Uit de juiste antwoorden worden telkens vijf winnaars gekozen.

Deze wedstrijd loopt tot en met 31/7/2010. Vermeld uw naam en adres in uw e-mail.

De winnaars worden persoonlijk gecontacteerd per e-mail en ontvangen een exemplaar van de DVD "Topografische Fietskaarten Vlaanderen".

De vraag van deze maand:
Aan welk museum biedt het kasteel van Harzé onderdak?


Stuur een mailtje met het juiste antwoord naar belgiumcuriosities@lannoo.be