Van: Provincie West-Vlaanderen [ezine@west-vlaanderen.be]
Verzonden: dinsdag 29 juni 2010 9:46
Aan: Rita Sabbe
Onderwerp: E-zine Leefomgeving, juni 2010
 
E-zine Leefomgeving

 

Planadvies Duurzaam wonen

Je hebt (ver)bouwplannen en vragen rond duurzaam wonen, isoleren, verwarming, zonne-energie, subsidiemogelijkheden,... maar je weet niet waar te beginnen.

De provincie West-Vlaanderen, Westkans vzw en vzw ZonneWinDT werken samen om van je woning een duurzame woning te maken. We bieden je een duurzaam planadvies en/of het bezoek van een deskundige aan. Er wordt advies gegeven rond duurzaam (ver)bouwen en meeigroeiwonen.
Klik hier voor meer info over planadvies.

Nieuwe campagne Klimaatwijken wordt "Energiejacht"

De campagne klimaatwijken 2009-2010 werd afgesloten op 8 juni. Duizend gezinnen hebben zich 6 maanden ingezet om energie te besparen.

In het najaar van 2010 start een nieuwe campagne. Deze wordt tevens in een nieuw kleedje gestopt en gaat verder onder de naam “energiejacht”. Hou dus de gemeentelijke infobladen in de gaten om te zien of er ook in uw gemeente wijken worden gevormd. Neemt uw gemeente niet deel aan de campagne, geen nood, de website wordt zo aangepast dat u ook als losse deelnemer uw verbruiken kunt opvolgen en zo besparen. De nieuwe website www.energiejacht.be is zal operationeel zijn vanaf oktober 2010. 
Meer info: doenja.lefebure@west-vlaanderen.be 



NM-info juni 2010

In dit zomernummer gaan we dieper in op de zwerfvuilproblematiek. Zwerfvuil is namelijk voor velen een bron van ergernis, maar toch blijft ‘men’ massaal zwerfvuil achterlaten. Waarom? En wat is nu precies zwerfvuil? Wat is het belang van communicatie en sensibilisatie, infrastructuur en handhaving in de strijd tegen zwerfvuil? En wat doet de Provincie West-Vlaanderen om deze problematiek aan te pakken? U leest er alles over in het dossier. In het kader van ‘groene assen in de kijker’ verkennen we ditmaal de Damse vaart. In de rubriek ‘soorten in de kijker’ komt de eikelmuis aan bod, in de volksmond ‘fruitratje’, ‘fruitdiefje’ of ‘tuinslaapmuis’. Verder hebben we het ook over de honingbij, het zwinproject Reecz, de energiesnoeiers, de duurzame kustawards, de duizendsoortendag, de bioweek, de opendeurdagen in onze domeinen, de lessenreeks ecodriving enzovoort.
Klik hier om het zomernummer van NM-info te ontdekken.

Publicatie 'genieten van de natuur'

Genieten van de vele groentinten in de lente, de kleurenpracht van bloemen, vlinders en andere insecten in de zomer, de vruchten van de herfst, de stille ingetogenheid van de natuur in de winter. Aandachtig luisteren naar de variatie van vogelgezang, bewonderend kijken naar kikkervisjes, proeven van kruiden ... je kunt het allemaal beleven tijdens de activiteiten die georganiseerd worden in de 16 provinciedomeinen.
Bestel de brochure (E
christine.van_rie@west-vlaanderen.be) en maak je keuze!

Tentoonstelling 'Insecten in de kijker' van 14 maart tot 14 september 

Ze zitten overal: in je keuken, je matras en zelfs in je haren of op je huid. Vliegen, muggen, huismijten, luizen, pissebedden… noem maar op. In deze tentoonstelling zetten we deze vaak onbekende en onbeminde beestjes in de kijker. Ze kriebelen, zijn een beetje griezelig, maar ook nuttig. En als je ze eenmaal onder de loep neemt, vind je ze beslist heel kleurrijk en mooi. Insecten hebben het soms heel moeilijk om te overleven. Ontdek ook hoe jij zorg kan dragen voor die kleine bewoners in jouw huis of tuin…

Waar: Bezoekerscentrum De Palingbeek, Vaartstraat 7, 8902 Ieper-Zillebeke
Org./info: provinciedienst NME (BC Palingbeek – T 057 23 08 40)

Contact E-zine Leefomgeving

Christel Van de Cappelle
T 050 40 32 86
E
christel.vandecappelle@west-vlaanderen.be

Provincie West-vlaanderen
Dienst MiNaWa
Koning Leopold III-laan 41
8200 Sint-Andries
Wil je je niet langer abonneren op dit e-zine, schrijf je hier uit.

Wil je
meer informatie over de e-zines van de Provincie West-Vlaanderen, surf dan naar
www.west-vlaanderen.be/ezine.