Van: Provincie West-Vlaanderen [ezine@west-vlaanderen.be]
Verzonden: woensdag 16 juni 2010 13:44
Aan: Rita Sabbe
Onderwerp: E-zine Grenzeloos West-Vlaanderen, juni 2010
E-zine Grenzeloos West-Vlaanderen
HOT NEWS

IN DE KIJKER

OPROEP

PUBLICATIES/WEBSITES

AGENDA

HOT NEWS
Europees Parlement wil toegang tot structuurfondsen verbeteren 

Het Europees Parlement wil de toegang tot de regionale ontwikkelingsfondsen van de EU (EFRO, ESF en het Cohesiefonds) verbeteren. Tijdens de plenaire zitting van 20 april discussieerden de leden over een rapport van de Bulgaarse Sociaal-Democraat Evgeni Kirilov waarin wijzigingen worden voorgesteld om procedures te vereenvoudigen en voorwaarden flexibeler te maken. Op 5 mei stemde het Parlement in met het rapport, op 3/6 keurde de Raad het voorstel goed na eerste lezing. 

De voorgestelde maatregelen omvatten het vrijmaken van meer geld in 2010, het geven van meer tijd aan ontvangers om het geld uit te geven en het creëren van vereenvoudigde toegang tot de fondsen. De wijzigingen moeten de lidstaten helpen om in deze cruciale periode baat te hebben bij het cohesiebeleid, aldus de rapporteur Kirilov. Op 5 mei stemde het Parlement in de plenaire zitting in Brussel over het rapport van Evgeni Kirilov.

Eind maart publiceerde de Europese Commissie een verslag over de uitvoering van het Europees cohesiebeleid. In de periode 2007-2013 wordt in totaal 347 miljard euro besteed in de 27 lidstaten (EFRO, ESF en Cohesiefonds). Uit het verslag blijkt dat de afgelopen drie jaar gemiddeld 27 procent (93 miljard euro) van het beschikbare EU-budget besteed is. In de komende drie jaar moet 73 procent dus nog worden uitgegeven. Dit toont de omvang van de financiële en bureaucratische problemen van de lidstaten aan. De huidige omstandigheden leiden tot de behoefte aan een snelleren uitvoering van programma's om zo de werkgelegenheid te vergroten en de crisis te bestrijden.

Voorgestelde maatregelen: geld dat beschikbaar wordt gemaakt voor de regionale ontwikkelingsfondsen moet normaal gesproken binnen twee jaar worden uitgegeven en anders worden teruggestort. Het voorstel is om dit te versoepelen om ook de onuitgegeven gelden van 2007 nog te kunnen inzetten. Daarnaast hoeven enkel projecten met een investering boven 50 miljoen euro nog ter goedkeuring aan de Commissie te worden voorgelegd. Ook wordt voorgesteld om de regels te vereenvoudigen, bijvoorbeeld door projecten die gefinancierd worden uit verschillende fondsen als één project te behandelen.

Voor meer info:
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P7-TA-2010-0125+0+DOC+XML+V0//NL

Stuurgroep Interreg IVA Vlaanderen-Nederland

In het programma Interreg IVA Vlaanderen-Nederland zijn tot op heden 39 projecten goedgekeurd, voor een bedrag van 73.608.182,15 euro (77,5 % van het beschikbare budget). Ondertussen is voor West-Vlaanderen 7.884.521,30 euro toegekend aan goedgekeurde projecten (66,48 % van het beschikbare budget). Een groot gedeelte van de overige middelen zijn ondertussen geoormerkt voor thema’s die voor de provincie als prioritair worden gezien.
Op de Stuurgroep van 31 maart 2010 werden twee projecten met West-Vlaamse betrokkenheid goedgekeurd:
Het project “Groene Grondstoffen” heeft als doel het stimuleren en ondersteunen van kennisontwikkeling en innovatie rond nieuwe toepassingen van plantaardige productie. Subdoel is het stimuleren van nieuwe economische ketenvorming en koppelen van bedrijven tussen of over sectoren heen rond innovatieve toepassingen van landbouwgewassen. Het project wordt getrokken door de Stichting ter exploitatie van Proefboerderij Rusthoeve. West-Vlaamse partner is PIVAL (Proefcentrum voor Innovatie, Verbreding en Advies voor Landbouw en Veehouderij vzw). De totale begroting van het project bedraagt ruim 1,20 miljoen euro. De provincie West-Vlaanderen voorziet een kleine 50.000,- euro aan cofinanciering.
Het project “Smaakklassen” is een initiatief van de Economische Raad voor Oost-Vlaanderen (EROV) in samenwerking met de Universiteit Gent en heeft een dubbel doel. Enerzijds willen de partners faciliterend optreden voor het innovatief inspelen op de opportuniteiten “gezondheid” en “regionale identiteit” bij KMO’s uit de voedingssector. Anderzijds wordt een sensibilisering gepland van regionaal economische en sociale actoren aangaande gezonde, smaakvolle en streekgebonden voeding. Daartoe zijn een aantal projectactiviteiten gepland: het in kaart brengen van de belangrijkste voedingstrends, hun economisch potentieel en de relatie tot innovatie, het uitwerken van een innovatietraject voor kmo’s uit de voedingssector om te komen tot product- en marktinnovatie en het sensibiliseren van zowel sociale als economische acoren in het projectgebied via het origaniseren van smaakklassen voor kinderen van 10 tot 12 jaar. West-Vlaamse partners zijn KATHO en REO-veiling. Het project voorziet een budget van 746.000,- euro. De provincie komt via cofinanciering tussen voor een bedrag van ruim 32.000,- euro.

Meer info:
leen.ervinck@west-vlaanderen.be

Studiedag '(Beeld)kwaliteit aan de Kust: tussen behoud en ontwikkeling
Uitreiking ArK#01 - Architectuurprijs van de Kust

Het Coördinatiepunt Duurzaam Kustbeheer en Oostende Werft vzw lanceerden eind 2009 met de steun van het Vlaams Architectuurinstituut (VAi), de Vlaamse Overheid en de provincie West-Vlaanderen de eerste editie van de architectuurprijs van de Kust - ArK#01.

De ArK#01 werd toegekend aan een ontwerp van een project of een ontwerpend onderzoek, opgemaakt tussen 2006 en heden, dat zich onderscheidt als kwalitatief voorbeeld. De prijs werd uitgereikt op de studiedag '(Beeld)kwaliteit aan de Kust : tussen behoud en ontwikkeling' die plaatsvond op donderdag 29 april 2010 in hotel Royal Astrid te Oostende. De winnaars waren een ontwerp van Alexander Dierendonck – L.U.S.T architecten (openluchtzwembad Oostduinkerke, een niet gerealiseerd ontwerp in de categorie ontwerpend onderzoek) en een appartementsgebouw te Oostduinkerke (in de categorie restauratie, renovatie of nieuwbouw van private of publieke gebouwen) door architectenbureau Govaert en Vanhoutte.

Tijdens deze studiedag werd ook de kwaliteit van de architectuur van gebouwen, infrastructuur, publieke ruimten en landschappen aan de Kust doorgelicht en bespreekbaar gemaakt.

Alle sprekerspresentaties alsook de reflecties van deze studiedag zijn terug te vinden op www.kustbeheer.be onder de activiteitenkalender.



Uitreiking awards 'Duurzaam Kustproject 2010'

Benieuwd welke kustinitiatieven dit jaar een award ‘Duurzaam Kustproject 2010’ in ontvangst mochten nemen?

Op 1 juni 2010 reikte het Coördinatiepunt Duurzaam Kustbeheer voor de derde maal de Awards ‘Duurzaam Kustproject’ uit. Deze tweejaarlijkse awards kaderen in de campagne ‘De Kust kijkt verder’ en willen innovatieve, duurzame projecten in de kijker plaatsen.

Voor de editie 2010 stuurden 12 kandidaten een dossier in. Zes projecten sleepten een award in de wacht tijdens de officiële uitreiking, uit handen van Vlaams minister-president Kris Peeters en gedeputeerde Guido Decorte, op 1 juni om 10 uur in het Fort Napoleon te Oostende. Twee van deze zes kregen de vermelding 'Uitmuntend' omwille van hun vernieuwende karakter en voorbeeldfunctie.

Eén van de twaalf ingediende projecten werd als zeer beloftevol gejureerd, maar haalde de hooggespannen lat van duurzaamheid net niet.

Meer informatie over de campagne vind je op www.dekustkijktverder.be. Alle winnende projecten werden opgenomen met tekst, uitleg en fotomateriaal op deze website (pagina projecten) alsook in een gloednieuwe brochure. Misschien kan je hiermee inspiratie opdoen om tijdens de volgende editie (2012) zelf een project in te dienen en een award te winnen.

Nieuw microproject "O!Canal+, revivre le canal ensemble"

Het 20,7 km lange Spierekanaal/Canal de Roubaix verbindt via de Marque de Deûle in Frankrijk met de Schelde in Vlaanderen. In feite zijn het twee kanalen die op elkaar aansluiten. In 1843 werd het Spierekanaal tussen het Franse Leers en het Vlaamse Spiere ingehuldigd. Het Canal de Roubaix verbindt Leers met Tourcoing. Het Spierekanaal doorsnijdt twee grenzen: de grens tussen Frankrijk en België en de grens tussen Wallonië en Vlaanderen. In 1986 werd alle scheepvaart op het Canal de Roubaix definitief stilgelegd.

Het Canal de Roubaix-Spierekanaal kan uitgroeien tot een echte ecologische corridor én tegelijk een recreatieve as in het hart van een zeer verstedelijkt gebied.

Door het Interreg IIIB project Blue Links kwam het gedesaffecteerde kanaal de afgelopen jaren in de kijker. Blue Links had als hoofddoelstelling het terug bevaarbaar maken van het kanaal voor de pleziervaart. Belangrijkste acties waren het herstel van de sluizen op het tracé, versteviging van de oevers, het ontwikkelen van een watertoevoersysteem, herstel van jaagpaden, de oprichting van een bezoekerscentrum ‘Maison du Canal’ in Leers en het ontslibben van het kanaal. Voorlopig is dit laatste enkel gebeurd op Frans grondgebied. De verdere ontslibbing in Wallonië en Vlaanderen is voorzien in 2010.

In 2005-2006 verenigden de vzw Grenzeloze Schelde, de gemeente Spiere-Helkijn, Maison de Léaucourt (Pecq) en Association Canal (Roubaix) zich ihkv het microproject O!Canal. De partners organiseerden een programma van een aantal educatieve natuur- en landschapswandelingen in de ruime omgeving van het kanaal en de Schelde. Ook vond een educatieve tocht met de milieuboot plaats en werd een brochure gepubliceerd rond het Canal de Roubaix-Spierekanaal.

Hoewel het initieel de bedoeling was om ook het brede publiek in dit initiatief mee te krijgen, bereikten de activiteiten van O!Canal toch vooral verenigingen en lokale bestuurders.

Met het nieuwe microproject ‘O!Canal+, revivre le canal ensemble’ willen de initiatiefnemers (de gemeentebesturen van de drie dorpjes die langs het Spierekanaal liggen) het kanaal ten volle aanwenden om de culturele band tussen de ‘kanaalbewoners’ te versterken. M.a.w. via dit microproject willen de initiatiefnemers het culturele leven langs het kanaal letterlijk en figuurlijk nieuw leven inblazen. Terwijl Blue Links eerder een groot investeringsproject was, willen de lokale besturen van Spiere-Helkijn, Estaimpuis en Leers vooral de ontmoeting langs het kanaal versterken, via culturele activiteiten de band tussen de kanaaldorpen en het kanaal aanhalen, maar ook tussen de bewoners zelf van de drie kanaaldorpen. Het is de bedoeling dat dit microproject voor de nodige dynamiek zal zorgen om in de toekomst een blijvende culturele samenwerking tussen de drie dorpen te hebben, met het kanaal als verbindend landschappelijk gegeven.

Enkele acties in het microproject zijn:

  • De gemeentelijke speelpleinwerking van Spiere-Helkijn ontvangt de speelpleinwerkingen van Leers en Estaimpuis. Zij komen met de fiets langs het kanaal. De 3 groepen verzorgen een optreden. Er is ook een gezellig samenzijn gepland met streekspecialiteiten uit de 3 gemeenten.
  • Kinderen van de derde graad basisonderwijs van de drie gemeenten kunnen met hun klas deelnemen aan een natuureducatieve activiteit rond wateronderzoek. Daarbij zou het leven in en om het water bestudeerd worden onder leiding van lokale gidsen. De Vlaamse, Waalse en Franse gidsen krijgen op voorhand een tweetalige opleiding ‘wateronderzoek’.
  • Een rivierontmoeting op de milieuboot brengt alle geïnteresseerden rond waterkwaliteit en het landschap rond het kanaal samen. Uitwisseling van kennis, natuur- en milieueducatie en ‘elkaar leren kennen’ staat hier centraal.
  • Samen met lokale dichters en natuurliefhebbers wordt er langs het kanaal een ‘litenatuurtjepad’ ingericht. Litenatuurtjes zijn korte stukjes proza of poëzie die je even doen stil staan bij de kleine dingetjes in de natuur.

De meerwaarde van dit microproject is voornamelijk de samenwerking bevorderen tussen gemeentebesturen van de drie gemeenten langs het kanaal en hun verenigingen, organisaties en inwoners. Elkaar leren kennen, plannen smeden voor de toekomst en het ontwikkelen van een gezamelijke kanaalvisie (zowel landschappelijk als toeristisch-recreatief) is uitermate belangrijk in dit door grenzen doorsneden gebied.

Meer info: Johan Vandenberghe, Steunpunt NME Zuid, T 056 24 99 92 johan.vandenberghe@west-vlaanderen.be

SpEUrnEUs

Op maandag 17/05/10 mocht klas 6c van juf Valérie Deman van de vrije basisschool ’t Vlot uit Lichtervelde op uitstap met Europa Direct West-Vlaanderen.

Zij wonnen de webquest “SpEUrnEUs”, die georganiseerd werd door Europa Direct in samenwerking met Ryckevelde. SpEUrnEUs nam kinderen uit het vijfde en zesde jaar basisonderwijs virtueel mee op speurtocht door Vlaanderen. Om de link tussen Europa en Vlaanderen duidelijk te maken, boorde de webquest verschillende Europa-thema’s aan, zoals "oorlog en vrede", "de euro" en "open grenzen". Bij elk thema hoorden telkens enkele internetopdrachten.

Als beloning mocht de klas van juf Valérie gratis een dagje naar het Provinciaal Domein Huizingen (Vlaams-Brabant), samen met de winnaars van de andere Vlaamse Provincies.

Op het programma stonden leuke (doe-)activiteiten, onder begeleiding van natuurgidsen.

IN DE KIJKER
Een vermarketingsstudie voor de Staats-Spaanse Linies
  
Dit jaar wordt er in het kader van het Interreg IVA-project “Forten en Linies in Grensbreed Perspectief” een vermarktingsstudie gemaakt voor de “Staats-Spaanse Linies”.  Dit om in beeld te brengen wat de economische kansen zijn van deze linies. De Staats-Spaanse Linies zijn de restanten van 16de-, 17de- en 18de-eeuwse militaire verdedigingswerken, die tijdens de Tachtigjarige Oorlog en de Spaanse Successieoorlog werden aangelegd. De vestingsteden, forten en linies liggen in het grensgebied van Zeeuws-Vlaanderen, Antwerpen en Oost- en West-Vlaanderen. De linies de provincie West-Vlaanderen liggen in de Zwinstreek. De verdedigingswerken hebben niet alleen een belangrijke rol gespeeld in de bepaling van de landsgrenzen tussen Nederland en België, maar ook in de verdere geschiedenis van de twee landen. 

In tegenstelling tot middeleeuwse kastelen en recentere forten, die vooral in natuursteen, baksteen en beton werden aangelegd, worden de Staats-Spaanse Linies gekenmerkt door hun aarden wallen. Op de meeste forten zijn geen gebouwen meer te bespeuren. Dit bood in deze periode in het polderlandschap de beste bescherming. Bovendien was het mogelijk om dergelijke aarden verdedigingswerken relatief snel op te bouwen. Heel wat forten zijn ondertussen belangrijke natuurgebieden geworden. De wallen en grachten vormen immers de ideale leefomgeving voor heel wat fauna en flora.
De resten van de linies bezoeken, is een hele ervaring. Ze vallen op tussen de dijken, grachtjes, kreken, bewoning en stukjes natuur. In de afgelopen tien jaar kwamen aan beide zijden van de grens veel projecten rond de Staats-Spaanse Linies tot stand. Een aantal verdwenen forten ondergingen een gehele of gedeeltelijke restauratie. Het museum in IJzendijke opende haar deuren. In Fort Liefkenshoek kwam een bezoekerscentrum. Musea, gemeenten en toeristische diensten ontwikkelden tal van wandel- en fietsroutes en diverse publieksactiviteiten.
Om ervoor te zorgen dat bezoekers hun weg vinden naar dit unieke erfgoed wordt er nu een vermarktingsstudie gemaakt. De linies krijgen immers nog altijd niet de aandacht die ze verdienen. Dat komt vooral, omdat ze nog onvoldoende herkenbaar en beleefbaar zijn. Het beter zichtbaar maken, toeristisch ontsluiten en aan elkaar verbinden van de linies blijft het belangrijkste aandachtspunt voor de komende jaren. De linies moeten een aantrekkelijke, extra bijdrage leveren aan de beleving van de streek door toeristen, recreanten, maar ook door haar bewoners. Deze studie behelst de vermarkting van de Staats-Spaanse Linies samen met twee andere linies: de Zuidwaterlinie Noord-Brabant en de Antwerpse Fortengordels. Het uiteindelijke doel van deze studie is het in de markt zetten van de linies door ze ‘beleefbaar’ te maken en zo een economische return te genereren. De uitvoerders van de studie zijn de Nederlandse bureaus Tinker Imagineers en Leisure Result.

Meer info: mathieu.de_meyer@west-vlaanderen.be
.
Meer info over de Staats-Spaanse linies: www.staatsspaanselinies.eu
.


Fonds voor Microprojecten

Het Fonds voor Microprojecten kadert in het Interreg IVA – programma Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen en loopt over een periode van 4 jaar, nl. van 01/01/2009 tot en met 31/12/2013.
Het kan beschouwd worden als een verzameling van kleinere acties, die net als de “reguliere” projecten bijdragen tot een duurzame grensoverschrijdende samenwerking, het leren van elkaar, het benutten van de schaalvoordelen en het wegwerken van grensoverschrijdende hindernissen. Dit raamproject creëert de mogelijkheid om kleine grensoverschrijdende pilootacties van onder meer onervaren organisaties op te sporen, te begeleiden en te ondersteunen via een integrale financiering tot €20.000 per project.

Voor de 2e indieningsdatum van 31 maart 2010 werden er 37 projectvoorstellen ingediend.  Het 2e Selectiecomité ging door op 18/05/2010 in het provinciedomein “De Palingbeek” te Ieper.

Er werden in totaal 4 projecten definitief goedgekeurd:

  • Synergie Art / Terre: Entre-Lacs: traces
  • La Proximité, c’est ma nature
  • SAMARDMUT
  • Trans

16 projecten werden “goedgekeurd onder voorbehoud”. De operatoren krijgen de kans hun projectfiches aan te passen, rekening houdend met de adviezen van het voorbije selectiecomité, om opnieuw voor te leggen op het volgend selectiecomité op 22 juni 2010 te Namen voor een definitieve beoordeling.

De kans bestaat dat er een 3e projectoproep komt. Deze wordt voorzien voor januari/februari 2011.

Meer informatie:
www.interreg-fwvl.eu, onderdeel VIII
sylvianne.daenekindt@west-vlaanderen.be

1000-SOORTENDAG

Aan de rand van de stad vind je vaak veel verschillende biotopen. Ook al zijn ze meestal klein en geïsoleerd, toch kunnen ze rijk zijn aan biodiversiteit. De regio Rijsel-westelijk Henegouwen-Kortrijk-Ieper is zo'n stadsrandgebied.
Onder het motto "Al wat leeft, telt!" gingen natuurkenners in elk van die 4 deelregio's de uitdaging aan om tijdens het weekend van 29 en 30 mei samen 1000 soorten te vinden binnen de 24 uur. Er werden er ook heel wat op foto vastgelegd.
Over de 4 gebieden samen werden 1455 soorten gevonden die de natuurkenners snel konden determineren. Definitieve eindresultaten na onderzoek van de niet met het blote oog te determineren soorten, worden pas na de verlofperiode verwacht.

Voor een overzicht van alle soorten, taartdiagrammen en meest actuele informatie kun je terecht op:
www.waarnemingen.be > projecten > 1000-Soortendag (http://bit.ly/w1000sd)

Het meest recente overzicht van de vier gebieden kan je terugvinden op:
http://waarnemingen.be/1000_soortendag_be.php

Voor alle bijkomende info:
www.1000soorten.eu


OPROEP
Projectoproep INTERREG France-Wallonie-Vlaanderen

De volgende datum voor indiening van projecten is vastgesteld op 15 september 2010.

Deze indieningsdatum geldt voor de drie deelprogramma’s. Opgelet! Zeker voor het tripartiete deelprogramma zou het wel eens de laatste mogelijkheid kunnen zijn voor het indienen van projectvoorstellen tijdens deze programmeringsperiode (2007-2013) omdat het beschikbare budget allicht ontoereikend zal zijn om een nieuwe oproep te lanceren. Een gewaarschuwd mens…

Voor meer informatie kan u terecht bij het Vlaams steunpunt van het Technisch INTERREG-secretariaat (interreg.nf@west-vlaanderen.be of 050/40 34 73) en op www.interreg-fwvl.eu

Oproep plattelandsprojecten 2011

Op 21 april jl. besliste het Provinciaal Management Comité over te gaan tot een oproep voor plattelandsprojecten voor het budgetjaar 2011.
Nieuwe projecten kunnen ten laatste ingediend worden op 1 oktober 2010. Indien het project ontvankelijk is, wordt het vervolgens beoordeeld op de Technische Werkgroep van 18 november 2010. Een definitieve beslissing volgt op het Provinciaal Managementcomité van 15 december 2010. Op die manier kan met de effectieve opstart van uw project worden gestart op 1 januari 2011.
Vanaf deze projectronde is het ook mogelijk om projecten in te dienen die de paardenhouderijsector moeten ondersteunen. Het gaat hierbij om de volgende acties:

  • De opmaak en uitvoering van paardenbedrijfsplannen (dit zijn landschappelijke plannen om de bedrijven beter te integreren in het landschap);
  • Het opzetten van vernieuwde structurele samenwerkingsverbanden tussen paardenhouderijen (maneges,…) en instellingen uit de sociale sector (instellingen met mentaal/ meervoudige gehandicapten,…) rond het therapeutisch effect van het werken met equidae (paardachtigen), paardrijden, inclusief promotie daarover;
  • Informatieve en sensibiliserende acties met het oog op landschappelijke inpassing en streekeigen inrichting vb het opmaken van informatiefolders over o.a. het plaatsen van schuilstallen in het buitengebied, landschappelijke inpassing van het gebouw, zorg voor paard en landschap. Het organiseren van informatieavonden over de zorg voor het paard en het landschap.
    Belangrijk hierbij is dat projecten van private personen niet kunnen worden gesubsidieerd!

Hebt u een idee, aarzel dan niet en neem contact op met het Plattelandsloket. Een goede voorbereiding van het project verhoogt de slaagkansen, want enkel ontvankelijk verklaarde dossiers komen in aanmerking!
Meer informatie vindt u op volgende website:
www.west-vlaanderen.be/plattelandsontwikkeling.

Misschien past uw project beter onder het LEADER-programma, voor meer info hierover, surf naar
www.west-vlaanderen.be/leader.

Subsidiereglement voor grensoverschrijdende uitwisselingen - indieningsdatum projecten kwartaal 3 tegen 15 juli 2010

Werkt u voor een West-Vlaamse school of bent u actief in de culturele sector of het welzijns- of jeugdwerk en wilt u graag uw horizon verruimen? Dat kan!

De Provincie West-Vlaanderen subsidieert grensoverschrijdende uitwisselingsprojecten met scholen of organisaties uit andere EU-lidstaten, en in het bijzonder met de Europese prioritaire regio’s van de Provincie. De Provincie wil zo meer West-Vlamingen laten participeren aan grensoverschrijdende uitwisselingsprojecten en een meer structurele samenwerking met partners uit de Europese regio’s stimuleren.

Momenteel zijn de Europese prioritaire regio’s van de Provincie West-Vlaanderen:

  • Provincie Henegouwen (BE)
  • Région Nord-Pas-de-Calais (FR)
  • Suffolk (UK)
  • Kent (UK)
  • Westfalen-Lippe (DE)
  • Zeeland (NL)
  • Békés (Hongarije)
  • Bihor (Roemenië)
  • Arad (Roemenië)
  • Lubelskie (Polen)

Projecten moeten 2 maand voor de eerste activiteit ingediend worden. Volgende indieningsdatum is uiterlijk 15 juli.

Reglement en aanvraagformulier:http://www.west-vlaanderen.be/provincie/gebiedenbeleid/europedir/Pages/subsidiereglement.aspx

Meer info bij: ilse.van_roosbroeck@west-vlaanderen.be
Oproep Interreg IVA 2 zeeënprogramma

Projecten kunnen ingediend worden tot 9 juli 2010, de volgende indieningsperiode is 21/1/2011.

Meer info:
http://www.interreg4a-2mers.eu/NL/accueilNL.html
VOORAANKONDIGING Interreg IVB Noordwest-Europa-Programma

De zevende oproep tot het indienen van voorstellen binnen het Interreg IVB Noordwest-Europa-Programma zal lopen van 7 september tot 24 september 2010.

PUBLICATIES/WEBSITES
Cohesiebeleid: strategisch rapport 2010 over de implementatie van de programma's 2007-2013

Op woensdag 31 maart 2010 stelden Commissarissen Johannes Hahn (Regionaal Beleid) en Laszlo Andor (Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie) het strategisch rapport voor over de implementatie van het cohesiebeleid. 93 miljard euro of 27% werd tijdens de voorbije 3 jaar geïnvesteerd in groei en jobs. Voor de eerste keer kan men ook nagaan in welke mate de lidstaten structuurfondsen hebben ingezet voor de grotere Europese doelstellingen. Dit eerste rapport is voorlopig een oefening met beperkingen, maar vormt de basis voor een grondige peer review.

Meer lezen:
http://ec.europa.eu/regional_policy/policy/reporting/index_en.htm

http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=MEMO/10/115&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en

Nieuwe website en e-zine van Euregio Scheldemond

Sinds heeft Euregio Scheldemond een vernieuwde website met info over de historiek, subsidies, projecten, evenementen en interessante links! Voor meer info, surf naar www.euregioscheldemond.be

U kunt er ook inschrijven op het nieuwe e-zine van Scheldemond.

Informatie Belgisch voorzitterschap

Op de website van het Vlaams Europees Verbindingsagentschap (vleva) vindt u een ruim informatieaanbod over (activiteiten ivm) het Belgische voorzitterschap.

http://www.vleva.eu/category/varia-trefwoorden/belgisch-eu-voorzitterschap
AGENDA

Startmoment sensibiliseringscampagne 'Ons strand is geen asbak'
7 juli 2010 – 11u00 – Strandreddingsdienst Blankenberge

In het kader van het Euregioproject ‘120 Kilometer Kustkwaliteit- Interreg IV A is het Coördinatiepunt Duurzaam Kustbeheer verantwoordelijk voor het opzetten van een communicatie- en sensibiliseringscampagne voor het luik ecologisch en alternatief strandbeheer, waar strandafval een van de subthema’s is.

Vorig jaar lanceerden we de campagne ‘Ballonnen, laat ze niet vliegen!’, dit jaar wil het Coördinatiepunt de aandacht vestigen op sigarettenpeuken op het strand. Achtergelaten sigarettenpeuken zijn vuil, maken het strand onaantrekkelijk én zijn schadelijk voor het ecosysteem. Wist je dat het 3 jaar duurt vooraleer een sigarettenpeuk volledig afgebroken is door het milieu? Bovendien zijn de filters heel giftig. Vele dieren verwarren de filters ook met voedsel en eten ze op. De filters hopen zich op in hun maag en verteren niet, zodat het dier een verzadigd gevoel krijgt. Ironisch genoeg zal het dier uiteindelijk sterven van de honger!

De bedoeling is de mensen bewust te maken van de overlast die achtergelaten sigarettenpeuken veroorzaken en hen attent te maken op het schadelijke effect op het milieu. De actie zelf wil ludiek zijn, en mensen op een humoristische manier wijzen op de problematiek. Resultaat haalt men immers dikwijls meer met humor dan met het vermanende vingertje.

De idee is om een peukenman te laten opduiken tijdens het zomerseizoen in de maand juli in de gemeenten die participeren in het project 120KK, namelijk Blankenberge, Knokke-Heist en Middelkerke. Deze peukenman trekt de aandacht van de strand-en dijkgebruikers. Hij kaart het probleem van de sigarettenpeuken op een ludieke manier aan, en deelt daarbij gratis asbakjes uit.

Daarnaast, om de sensibiliseringsactie bekend te maken in de verschillende kustgemeenten, zullen we ook affiches en postkaarten verspreiden met het campagnebeeld en een tekst met uitleg waarom peuken niet thuishoren op het strand.

De actie gaat van start met een persmoment op woensdag 7 juli om 11 uur in de vernieuwde strandreddingsdienst van de Stad Blankenberge (in de dijk, recht tegenover het casino), die ook participeert in het project ‘120KK’. Welkomstwoordje en toelichting wordt verzorgd door gedeputeerde Guido Decorte, burgemeester van Blankenberge Ludo Monset, en de bevoegde schepen. De peukenman zal van de opening een ludiek moment maken en gratis asbakjes op het strand uitdelen. Tevens onthullen we dan ons campagnebeeld.

Na het startmoment doet de peukenman nog 2 kustgemeenten aan die ook in het project 120KK participeren, met name Knokke-Heist en Middelkerke.

Jaarlijkse conferentie Interreg IVA 2 Zeeënprogramma

De "Annual Conference" van het Interreg IVA 2 Zeeënprogramma gaat door op 23-24 september 2010 in Bournemouth (Engeland).

Meer informatie:
dries.debruyne@west-vlaanderen.be

CONTACT

Ilse Van Roosbroeck
Dienst Externe Relaties, Europese Programma's en Gebiedsgerichte Werking
Koning Leopold III-laan 41 - 8200 Sint-Andries
T 050 40 34 72
E
extern@west-vlaanderen.be

Wil je je niet langer abonneren op dit e-zine, schrijf je hier uit.

Wil je
meer informatie over de e-zines van de Provincie West-Vlaanderen
, surf dan naar
www.west-vlaanderen.be/ezine.