Van: Provincie West-Vlaanderen [ezine@west-vlaanderen.be]
Verzonden: vrijdag 28 mei 2010 15:33
Aan: Rita Sabbe
Onderwerp: E-zine West Info, nieuws van de Provincie West-Vlaanderen, jg. 7 nr. 11

Jaargang 7 nr. 11  verschijnt halfmaandelijks - vu: Hilaire Ost, provinciegriffier
West Info is de halfmaandelijkse nieuwsbrief van de Provincie West-Vlaanderen, die samengesteld en uitgegeven wordt in opdracht van de deputatie van de provincieraad van West-Vlaanderen.
De Provincie West-Vlaanderen wil opiniemakers en geďnteresseerden op de hoogte houden van het nieuws uit de Provincie. De Provinciale nieuwsbrief West Info informeert over uiteenlopende beleidsthema's, nieuwe initiatieven en campagnes en houdt u ook op de hoogte van de meest recente publicaties.
KWALITEIT 

GENIETEN

TIPS

PROVINCIALE MAGAZINES OP TV

DEPUTATIE

KWALITEIT
Provincie en partners werken samen aan duurzame ontwikkeling kanaalzone Roeselare-Ooigem

De Provincie West-Vlaanderen en de stad Roeselare, de stad Izegem, de gemeente Ingelmunster, de gemeente Oostrozebeke, de gemeente Wielsbeke, Waterwegen en Zeekanaal NV, de West-Vlaamse Intercommunale, Westtoer/Toerisme Leiestreek, Resoc/Serr Midden-West-Vlaanderen en projectvereniging TERF hebben een samenwerkingsprotocol voor de kanaalzone Roeselare-Ooigem ondertekend. Sinds 2003 werken deze partners al intensief samen om ondernemen, wonen, werken en ontspannen in de kanaalzone nog aantrekkelijker te maken. Deze samenwerking vormde een belangrijke inspiratiebron voor lopende en nieuwe projecten, zoals de volledige restauratie van de historische driestapssluis in Ooigem, een ruimtelijke gebiedsvisie voor de kanaalzone en ingrepen om de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren.
In de periode 2010-2012 wordt deze samenwerking nog verstevigd. Twee ambitieuze doelstellingen staan centraal. Ten eerste zal er een gebiedsprogramma met concrete acties op het gebied van economie, natuur en milieu, toerisme en recreatie, mobiliteit en cultuur uitgewerkt worden. Het programma moet de duurzame ontwikkeling van de kanaalzone verzekeren. Ten tweede zal wordt een gevarieerd vieringsprogramma ‘150 jaar kanaal Roeselare-Leie’ voorbereid voor 2012. Dit jaar zal worden aangegrepen als het ideale moment om de fundamenten te leggen voor een verstrerkte, duurzame en aantrekkelijke identiteit voor de kanaalzone Roeselare-Ooigem.

Meer info: pieter.bekaert@west-vlaanderen.be of 051 27 55 52
Provincie actualiseert plattelandsbeleid

Het provinciebestuur heeft haar plattelandsbeleid geactualiseerd. In 2003 keurde de provincieraad het ‘Navigatieplan voor een West-Vlaams Platteland: Beleidsnota 2003-2030’ goed. Dit plan werd kritisch geëvalueerd en waar nodig bijgestuurd. Deze update van het plattelandsbeleid verandert de grote lijnen van het de beleidsnota niet. Het oorspronkelijke plan wordt uitgevoerd, maar voor de resterende looptijd van de huidige provinciale legislatuur (2010-2013) worden zeven speerpunten naar voor geschoven. Er worden ook enkele nieuwe initiatieven gepland.
Zo zal de Provincie via een gericht ondersteuningsprogramma de plattelandseconomie stimuleren en zal het provinciebestuur de gemeenten begeleiden bij het opmaken van een visie voor hun trage wegen. Er wordt een beleid inzake stilte en rust en lichthinder ontwikkeld. Er zal gestreefd worden naar ruimtelijke kwaliteit bij publieke ingrepen (zoals dorpsuitbreiding en nieuwe woongebieden) en een hoogwaardige vormgeving van grote landbouwerven. Ten slotte wordt ook ingezet op de versterking van de relatie tussen de stad en de onmiddellijke omgeving en de rol van landbouw hierin.
De Provincie is goed geplaatst om aan plattelandsbeleid te doen. Als streekbestuur beschikt ze over de nodige streekkennis en heeft ze goed zicht op de lokale noden. Ze durft echter ook over de gemeentegrenzen heen te kijken om na te gaan wat op gebiedsniveau nodig en nuttig is voor het platteland.
De speerpuntennota en het volledige navigatieplan zijn terug te vinden op de website.

[ www.west-vlaanderen.be/plattelandsontwikkeling ]

Meer info: kristof.verhoest@west-vlaanderen.be of 050 40 35 47
De Provincie en De Panne, Koksijde, Middelkerke en Nieuwpoort werken samen rond ‘wonen aan de Kust’

De Provincie en de gemeenten De Panne, Koksijde, Nieuwpoort en Middelkerke gaan de volgende twee jaar intensief samenwerken om het woonbeleid in de kustgemeenten te versterken. In het verleden is sterk geďnvesteerd in studies over de kust. Met de resultaten van deze studies gaan de Provincie en de gemeenten op zoek gaan naar concrete oplossingen en toepassingen die een antwoord kunnen formuleren op de uitdaging van het betaalbaar wonen en de vergrijzing van de kustgemeenten.
De Provincie wil met elke gemeente een gezamenlijk traject doorlopen om in de eerste plaats het lokaal woonbeleid te versterken via een beperkte set van gerichte acties. Dit kan beschouwd worden als een leerproces waarin eventueel verdere stappen naar regionale samenwerking voorbereid kunnen worden, zoals de ondersteuning van het lokaal woonoverleg in elke gemeente. De Provincie zal eveneens samen met de gemeenten onderzoeken welke instrumenten van het lokaal woonbeleid kunnen ingezet worden in functie van concrete uitdagingen of dossiers binnen de gemeente. Oplossingen zullen vaak een samenspel zijn van verschillende instrumenten uit diverse beleidsdomeinen: huisvesting, ruimtelijke ordening, grond- en pandenbeleid, fiscaliteit en financieel beleid. Op vraag van de gemeenten werd beslist om in het eerste jaar onder andere te focussen op Erfpacht en de mogelijkheden van hiervan in functie van het betaalbaar wonen.
De Provincie stelt 40.000 euro en twee medewerkers ter beschikking. De gemeenten leggen daar nog eens hetzelfde bedrag naast.

Meer info: jan.leicher@west-vlaanderen.be of 051 51 94 32
GENIETEN
Provincie promoot pannavoetbal

Het provinciebestuur promoot het pannavoetbal, een nieuwe trend in de voetbalwereld. Pannavoetbal is een vorm van straatvoetbal waarbij het de bedoeling is om de bal door de benen van je tegenstander te spelen door middel van subtiele voetbewegingen. Pannavoetbal wordt gespeeld in een ronde arena met een diameter van zes meter. Het aluminium frame heeft dubbelzijdige boardings en is 80 cm hoog.
Het provinciebestuur heeft een pannavoetbalarena beschikbaar. Geďnteresseerden kunnen de arena huren.

[ www.west-vlaanderen.be/sport ]

Meer info: toon.dooms@west-vlaanderen.be of 050 40 76 89
Provincie brengt skeeler-/inlineskatekalender

De Provincie West-Vlaanderen geeft een skeeler-/inlineskatekalender uit. In de kalender zijn georganiseerde skeelertochten en een voorstelling van verschillende clubs opgenomen. Bij de tochten staat telkens het niveau en de hellingsgraad vermeld. Omdat bij inlineskaten en skeeleren veiligheid heel belangrijk is ook hierover nuttige informatie te vinden in de kalender.
De afgelopen jaren ondersteunt het provinciebestuur inlineskaten en skeeleren actief. Zo wordt steun verleend aan de Rollerparades in West-Vlaanderen. Er is ook een overlegplatform opgezet waar gezamenlijke problemen besproken worden en initiatieven opgezet worden. Zo worden naast het uitgeven van deze kalender ook enkele skeeler- en inlineskateroutes ontwikkeld die in 2011 voorgesteld zullen worden.
De kalender kan besteld worden bij het provinciebestuur of is te downloaden via de website.

[ www.west-vlaanderen.be/sport ]

Meer info: toon.dooms@west-vlaanderen.be of 050 40 76 89
TIPS
Zintuigenwandeling in het Zwin

In het Provinciaal Natuurpark Zwin kunnen schoolgroepen of families vanaf nu een zintuigenwandeling maken. Tijdens deze wandeling krijgen deelnemers een aantal leuke ruik-, smaak-, luister- en voelproeven. Op bepaalde punten tijdens de wandeling zijn geuren aangebracht op bomen, palen of andere voorwerpen. Vooraf is afgesproken welke geur met welke richting overeenkomt, zodat de wandelaars na het herkennen van de geur weten welke kant ze uit moeten. De deelnemers krijgen ook een aantal smaak-, luister en voelproeven voorgeschoteld.
Aansluitend op de zintuigenwandeling leren de deelnemers zelf enkele bereidingen maken zoals een Zwinthee op basis van planten die in het gebied voorkomen, badzout uit echt zeezout en geurkoekjes. De zintuigenwandeling werd ontwikkeld door de Zwingidsen, in samenwerking met de gemeente Knokke-Heist.

Plaats: Provinciaal Natuurpark Zwin, Graaf Leon Lippensdreef 8 in Knokke-Heist.
Prijs schoolgroepen: 4,30 euro per leerling, leerkrachten gratis
Prijs families: volwassenen 5,80 euro, kinderen tot 12 jaar 4,30 euro
Maximaal 15 personen per groep.
Vooraf reserveren is noodzakelijk.

[ www.zwin.be ]

Meer info: info@zwin.be of 050 60 70 86
Tentoonstellingen: 50 jaar Congo

Nog tot eind juni lopen in het Provinciaal Noord-Zuid Centrum (PNZC) in Roeselare drie tentoonstellingen in het kader van 50 jaar Congolese onafhankelijkheid.
In de tentoonstelling ‘Cartoons Ya Kongo’ worden meer dan 200 cartoons die sinds 1958 in de Belgische en Congolese zijn verschenen getoond. De cartoons laten toe de belangrijkste mijlpalen uit de Congolese geschiedenis te herbeleven. De tentoonstelling is opgebouwd rond zes thema’s: de moeilijke weg naar de onafhankelijkheid, Mobutu neemt de macht over, de Belgo-Congolese crisis van de jaren ‘80, het tropisch peristroďka, Kabila grijpt de macht en de derde republiek. Ook de bijzondere, en soms vertroebelde relatie, tussen België en Congo komt in de tentoonstelling uitgebreid aan bod. De tentoonstelling is een realisatie van het Europees Cartoon Centrum en het Centre Africain de la Caricature uit Kinshasa.
In een tweede tentoonstelling, ‘Een beeld van Congo’, worden foto’s van projecten die door het provinciebestuur ondersteund worden tentoongesteld. De verantwoordelijken van deze projecten doken in hun archief en tonen hun persoonlijke top drie van zelfgenomen foto’s. Het resultaat is een eigenzinnige keuze van veelzeggende foto’s die een persoonlijk beeld van Congo schetsen.
Ten slotte is ook ‘Veilig bevallen in Congo’ met foto’s van Lieve Blancquaert te bezichtigen.

Plaats: Provinciaal Noord-Zuid Centrum, Hugo Verrieststraat 22 in Roeselare
Data: tot 30 juni 2010, van 9 tot 17 uur (vrijdag tot 16 uur)
Gratis toegang.

[ www.west-vlaanderen.be/pnzc ]

Meer info: stefan.lannoo@west-vlaanderen.be of 051 26 50 54
PROVINCIALE MAGAZINES OP TV
De Raad toont het verslag van de provincieraad

Het provinciaal magazine De Raad op de regionale zenders Focus - WTV brengt het verslag van de provincieraadszittingen. Het prgramma heeft een journalistieke invalshoek en wordt opgenomen in en rond de provincieraadzaal. Verschillende provincieraadsleden komen aan bod over diverse agendapunten of actuele thema's.

De Raad op dinsdag 1 juni 2010: 
Verslag van de provincieraadzitting van donderdag 27 mei 2010 

De Raad wordt uitgezonden op Focus - WTV op dinsdagavond vanaf 18u00. Een uitzending achteraf herbekijken kan via de website.

[ www.west-vlaanderen.be/deraad ]
BESLUITEN DEPUTATIE

De deputatie heeft twee nieuwe projecten in het kader van het provinciale reglement voor de subsidiëring van ‘woonzorgprojecten’ goedgekeurd. Het gaat om ‘Woonzorg Veurne’, een project van het OCMW Veurne en ‘Wonen en zorg op een kruispunt’ van het OCMW Kortrijk. De komende vijf jaar ontvangen de projecten een maximumsubsidie van 200.000 euro. Deze doelgroepoverstijgende projecten passen binnen de provinciale beleidslijn ‘woonzorg’. Met deze beleidslijn wil de Provincie, door een betere afstemming tussen wonen, zorg en welzijn, aan mensen met een zorgbehoefte de mogelijkheid bieden om zo lang mogelijk te wonen in een door hen gewenste en/of gepaste woonvorm en -omgeving.

Voor een volledig overzicht:
www.west-vlaanderen.be/nieuws + klik op 'provincieraad'



Van links naar rechts: Hilaire Ost, Gunter Pertry, Bart Naeyaert, Patrick Van Gheluwe, Paul Breyne, Dirk De fauw, Marleen Titeca- Decraene en Guido Decorte

CONTACT

Fanny Depijpere
Koning Leopold III-laan 41, 8200 Sint-Andries
T 050 40 35 17
F 050 40 74 00
E
fanny.depijpere@west-vlaanderen.be

Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis
Een hapklaar antwoord op al je vragen over de Provincie West-Vlaanderen

Het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis beantwoordt als centrale wegwijzer vragen over de Provincie. Wij geven je een hapklaar antwoord of sprokkelen de gevraagde gegevens voor je bijeen. In de leesruimte kan je zelf je gratis infopakket samenstellen. In de infowinkel tref je tientallen brochures aan om West-Vlaanderen te ontdekken: fietskaarten, domeingidsen enz. Bezoekers kunnen ook gebruik maken van het internet.

Jan Van Eyckplein 2 - 8000 Brugge
T 0800 20 021 (gratis nummer)
F 050 40 74 75
E
provincie@west-vlaanderen.be
W
www.west-vlaanderen.be/informatiecentrum

Open
maandag tot vrijdag
9-12.30 uur en 13.30-17 uur / dinsdag tot 18 uur
zaterdag
9-12 uur
Wil je je niet langer abonneren op dit e-zine, schrijf je hier uit

Wil je meer informatie over de e-zines van de Provincie West-Vlaanderen
, surf dan naar
www.west-vlaanderen.be/ezine.