Van: belgiumcuriosities@lannoo.be
Verzonden: vrijdag 28 mei 2010 9:29
Aan: ritasabbe@telenet.be
Onderwerp: Nieuwsbrief Belgium Curiosities - Juni 2010

Juni 2010

Uit-tip van de maand
tentoonstelling
 
 


 
  • Het atelier van Franquin en co.
    15/06/2010-26/09/2010 - Brussel
 
Het Stripmuseum biedt een unieke expo over 'de Bende van Vier'. Die vier waren Jijé, Franquin, Morris en Will. Stuk voor stuk monumenten in de stripwereld, die prestigieuze stripreeksen gestalte gaven én lief en leed deelden. Ze inspireerden ook andere artiesten als Peyo, Roba, Greg, Jidéhem, Goscinny, Delporte, Tilleux, Fournier en gaven ze hun talent en kennis door. Hieruit ontstonden tal van unieke stripfiguren zoals Lucky Luke, de Smurfen, Johan en Pierrewit, Baard en Kale, Robbedoes, Bollie en Billie enzovoort. Heel die boeiende geschiedenis komt aan bod in een imaginair atelier, unieke documenten en originele platen.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Brussel voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.stripmuseum.be.
Te gast in HÉLÉCINE
Chavées-holle wegen
 
 
Hélécine is een 1662 ha grote gemeente in het uiterste oosten van Waals-Brabant, met een aanzienlijk historisch, architecturaal en landschappelijk belang.
De grote toeristische blikvanger is het provinciedomein van Heylissem met de gebouwen en het park van de vroegere abdij.
Maar er zijn ook de prachtige holle wegen, de kapellen en de glooiende akkers.

Meer info?
Waar naartoe in de provincie West-Vlaanderen?
 
  • Tram in Zicht
    12/06/2010-14/11/2010 - Oostende
 
De Kusttram viert met veel luister zijn 125e verjaardag, waarvoor de Venetiaanse Gaanderijen in Oostende omgetoverd worden tot een lijnstad. Op deze expo komen diverse thema's aan bod die de rijke geschiedenis van de Kusttram schetsen, oog hebben voor de invloed ervan op het toerisme en personeelsleden van de Lijn aan het woord laten komen. Ook is er aandacht voor de toekomst en duurzame mobiliteit. Op 12 juni kan een historische tramparade bewonderd worden van Westende Bad tot Oostende Renbaan.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Oostende voor andere uit-tips.
- Praktische info op http://kusttram.ning.com.
  • Cowboy Henk aan Zee
    19/06/2010-19/09/2010 - Bredene
 
Cowboy Henk, de stripcreatie van Herr Seele en Kamagurka, teistert al bijna dertig jaar de pagina's van het weekblad Humo. Cowboy Henk is vaak absurd of surrealistisch, altijd grafisch toegankelijk en bij momenten controversieel, maar bovenal is hij uitgegroeid tot een van de iconen van de Vlaamse strip. Samen met Herr Seele organiseert het gemeentebestuur van Bredene in het Meeting- en Eventcentrum Staf Versluys een opmerkelijke overzichtstentoonstelling gewijd aan deze legendarische stripfiguur.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Bredene voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.stafversluyscentrum.be.
Waar naartoe in de provincie Oost-Vlaanderen?
 
  • Internationaal Keramiekfestival
    19/06/2010-20/06/2010 - Evergem
 
In het prachtige kader van het Domein Ten Bosch - Kasteel van Wippelgem wordt een prachtig en internationaal keramiekfestival georganiseerd. Dé gelegenheid om een weekend lang in deze unieke omgeving vijftig Belgische en buitenlandse keramisten en pottenbakkers te ontdekken en je een origineel stuk aan te schaffen. Er zijn verder demonstraties van diverse keramische technieken en veel kinderanimatie. En natuurlijk is het prachtig wandelen in het kasteeldomein.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Evergem voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.keramiekfestival.be.
  • Fietsfeest van de Leiestreek
    27/06/2010 - Deinze
 
Het Fietsfeest van de Leiestreek wordt sinds 2006 georganiseerd door Toerisme Leiestreek en de Leiestreekgemeenten. De deelname is gratis. Ook dit jaar kunnen de deelnemers starten in vier Leiegemeenten. In Oost-Vlaanderen is dat in Deinze aan de Brielpoort, de andere startplaatsen liggen in West-Vlaanderen: Ingelmunster, Wervik (Geluwe) of Zwevegem. De deelnemers hebben in elk startpunt keuze uit drie trajecten. In Deinze is er een kindvriendelijke tocht van 23,5 km, een recreatieve tocht van 39 km en een fikse tocht van 62 km. Op de startplaats wordt de hele middag voor animatie gezorgd.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Deinze voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.toerisme-leiestreek.be.
Waar naartoe in de provincie Antwerpen?
 
  • Velt-ecotuindagen
    5/06/2010-6/06/2010 - Borgerhout
 
Leef je ecologisch of heb je er interesse voor? Dan mag je op 5 en 6 juni de Velt-ecotuindagen niet missen. Je ontdekt er de geheimen van schitterende moestuinen, siertuinen en boomgaarden. Ook het EcoHuis in Borgerhout doet mee. Op 5 juni staan de ecologische binnentuin en het groendak in de kijker. De compostmeesters en Velt zijn aanwezig met een informatiestand. Er is een voordracht over kruiden, een workshop 'Creatief met snoeiafval' en je kunt hier uiteraard ook terecht voor tuinadvies.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Antwerpen voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.durftuinierenzonder.be.
  • Met de trein. 175 jaar sporen
    19/06/2010-12/09/2010 - Mechelen
 
Stap op de virtuele trein en reis door 175 jaar geschiedenis. Treinmeubilair, kunstvoorwerpen, stationinterieurs, affiches, films, muziek en herinneringen wisselen elkaar af. Paul Delvaux, Constant Cap, Roger Raveel, Victor Hugo, Ernest Claes, Henry Vandevelde en Jan met de pet passeren de revue. De tentoonstelling 'Met de Trein' neemt je mee op reis, van station tot perron, van wagon tot eindbestemming. Je zet de bril op van de verwonderde reiziger die een onbekende wereld ontdekt. Je hoort zijn commentaren. Je zit in zijn coupé. Je leest zijn krant. Een opwindende expo bij Lamot, maandag gesloten.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Mechelen voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.mechelen.be/metdetrein.
Waar naartoe in de provincie Limburg?
 
  • Abdijfeesten Herkenrode
    5/06/2010-6/06/2010 - Hasselt
 
Op zaterdag 5 en zondag 6 juni staat de late lentezon pal boven de abdijsite Herkenrode. Ze laat haar stralen schijnen op alles wat je nodig hebt om van de nakende zomer één lang, zinderend feest te maken. Je geniet hier een heel weekend lang van een groots lifestyle-event. Bovendien kun je op ontdekking door de prachtige abdijsite. Bekende kruidenexperts nemen je mee op wandeling door het kruidenpark, dat wemelt van gekruide verhalen. Er hangt letterlijk muziek in de zomerlucht. En breng zeker de kinderen mee, voor hen valt er veel te beleven.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Hasselt voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.abdijfeesten.be.
  • Plantendagen Hex
    11/06/2010-13/06/2010 - Heers-Heks
 
Tijd voor de tuindagen op het kasteeldomein van Hex. Het jaarthema is aromatische en heilzame planten. De hovenier van Kasteel Hex heeft er een twintigtal gezaaid in de 'moestuin van de prins-bisschop' en nog eens een veertigtal verspreid in de tuinen. Rozenkwekerij de Bierkreek heeft een nieuwe rozentuin in het park getekend. De vrijdag is volledig gewijd aan kinderen, met de Vogelverschrikkerwedstrijd voor schoolklassen, workshops en demonstraties over aromatische en heilzame planten, natuur, milieu en biodiversiteit. Dezelfde thema's komen op zaterdag en zondag aan bod in de demonstraties en lezingen.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Heers voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.hex.be.
Waar naartoe in Brussel?
 
  • Boafair, Baaf en Bruneaf - Beurzen
    9/06/2010-15/06/2010 - Brussel
 
Nagenoeg een hele week ontpopt de Zavel zich tot het mekka van de antieke, niet-Europese en oriëntaalse kunst. Deze beurzen nodigen steeds meer buitenlandse galerijen uit en willen daarmee de rol spelen van uitstalraam voor het mooiste wat er op de markt bestaat aan Afrikaanse, Aziatische, precolumbiaanse en Oceanische kunst. Voor de echte verzamelaar is dit evenement de referentie geworden. Je wandelt er van galerij naar galerij, een glaasje champagne in de hand, en ontdekt er de kunstzinnige finesses van verre werelden en de gezelligheid van de terrasjes van de Zavel.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Brussel voor andere uit-tips. 
- Praktische info op www.boafair.be, www.baaf.be en www.bruneaf.be.
  • Dexia Art
    Tot 16/07/2010 - Brussel
 
Dexia Art, dat is een wedstrijd, een tentoonstelling en nog veel meer. Met Dexia Art krijgen jonge kunstenaars uit het Deeltijds Kunstonderwijs de kans hun werk voor te stellen aan het grote publiek. Een vakjury selecteerde de werken die aan de expo deelnemen uit de vele inzendingen van de verschillende academies in ons land. Dexia wil jonge kunstenaars stimuleren in hun creatieve zoekproces én hen steunen om hun artistieke pad verder te bewandelen. Je ontdekt dus een brede waaier aan kunst. Bij de expo hoort ook een geïllustreerde catalogus, waarin elk werk wordt afgebeeld. Deze expo vindt plaats in de hoofdzetel van Dexia, Pachecolaan 44, 1000 Brussel, elke werkdag van 10 tot 16 u. Gratis.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Brussel voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.dexia.be/nl/particulier/viadexia/culture/dexiaart.htm.
Waar naartoe in de provincie Vlaams-Brabant?
 
  • Rondje Kouters
    6/06/2010 - Affligem
 
Op de bekende abdijsite van Affligem is het de hele dag feest met een 'Rondje Kouters'. Toerisme Brabantse Kouters biedt er, samen met de elf gemeenten die er deel van uitmaken, een groot toeristisch feest aan en dit helemaal gratis. Op het programma staat een waaier aan activiteiten zoals wandelingen, kennismaken met streekproducten, fietstochten, toeristische info, muziek en kinderanimatie (o.a. springkasteel). Centraal thema dit jaar is technologie. Er zijn demonstraties van oude ambachten, je kunt zelf een zandtapijt maken, volksspelen beoefenen, kennismaken met sterrenwacht Mira, je krijgt er groentips en nog veel meer.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Affligem voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.brabantsekouters.be.
  • Afrikadag in Plantentuin Meise
    27/06/2010 - Meise
 
De Nationale Plantentuin in Meise biedt bij elk bezoek steeds een verademing. Nu is er een speciaal evenement gepland: de Afrikadag. In de serres maak je kennis met wonderlijke Afrikaanse planten zoals de baobab of de welwitschia. De wetenschappers verbonden aan de Plantentuin vertellen over hun expedities in dit continent. Je kunt een kijkje nemen achter de schermen van het reusachtige Afrikaans Herbarium. Djembees brengen je in vervoering en in de Mabundukas kunnen kinderen hun gezicht laten omtoveren tot een leeuwensnoet.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Meise voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.br.fgov.be.
Waar naartoe in de provincie Waals-Brabant?
 
  • De slag bij Waterloo: grote historische reconstructie
    18/06/2010-20/06/2010 - Waterloo
 
Een zo authentiek mogelijke reconstructie van de beroemde veldslag, die in 1815 de Europese kaart hertekende. Duizenden deelnemers uit verschillende landen komen naar Waterloo voor dit evenement. Met 3000 figuranten, 50 stukken artillerie, 150 ruiters en paarden wordt de historische veldslag nog eens overgedaan. Op vrijdag biedt het programma vanaf 22 u een vuurwerkgevecht en klank- en lichtspel aan de voet van de Leeuwenheuvel. Op zaterdag worden de bivakken ingericht en kun je er de sfeer snuiven van 10 tot 17 u. De reconstructie van de slag vindt plaats op zondag, vanaf 9.30 u tot de middag.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Waterloo voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.1815.be.
  • Een dag op het kasteel
    20/06/2010 - Ittre
 
Geniet van een heerlijke, landelijke dag in het Park van Baudémont, rond het kasteel van Baudémont, dat nu tevens een comfortabele B&B huisvest. De hele dag kun je hier genieten van zalige wandelingen in het domein, spelen, voorstellingen en kindervoorstellingen. Er zijn rondritten met koetsen, demonstraties met paarden, barbecue en muzikale verpozing. 's Avonds is er nog een buitengewoon muzikaal evenement: een concert van Philip Catherine.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Itter voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.ittreculture.be.
Waar naartoe in de provincie Henegouwen?
 
  • Citysonics
    26/06/2010-26/07/2010 - Bergen
 
Citysonics is een uniek geluidsparcours door de stad met installaties, luisterruimtes, performances, concerten en ontmoetingen ... Dit internationale festival over de veelzijdigheid van audiokunst brengt op ongewone plaatsen Belgische en internationale artiesten samen uit verschillende disciplines (hedendaagse muziek, literatuur, digitale kunst, radio, design ...). City Sonics nodigt je uit voor ludieke en poëtische wandelingen door de huidige wereld van de geluiden.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Bergen voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.citysonics.be.
  • Festival van het Prinsdom
    27/06/2010 - Chimay
 
Een waaier aan feestelijkheden vanaf 10 u bestaande uit een markt met streekproducten, historische animaties met de renaissance als thema, serenades en dansen van toen, een reconstructie van scènes uit het dagelijkse leven, historisch ontdekkingsparcours, rondleidingen in het historische centrum, vertellers, acrobaten, een kennismaking met volkse remedies bij kwaaltjes en nog veel meer animatie. Einde omstreeks 18 u. Het festival vindt plaats in het prachtige park van het kasteel van de prinsen van Chimay.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Chimay voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.chimaypromotion.be.
Waar naartoe in de provincie Namen?
 
  • Napoleontische marsen
    5/06/2010-6/06/2010 - Ligny
 
Elk jaar opent de Compagnie Le Premier Régiment des Chasseurs à pied de la Garde Impériale (Eerste Regiment van de Jagers te voet van de Keizerlijke Garde) in Ligny het traditionele defilé van het Eerste Keizerrijk, waarbij de laatste overwinning van de keizer wordt herdacht. Statig defilé van de compagnie op het geroffel van de tamboers en het hoge gefluit van de pijpers, met daarachter een kleurrijke optocht van honderden mannen in traditionele uniformen: grenadiers, fuseliers, gendarmes, mariniers, artilleristen van de Garde. Op zaterdag worden de bivakken opgeslaan en is er rond 20 u een reconstructie van een veldslag. Het defilé vindt plaats op zondag vanaf 13 u met ruim vijfhonderd deelnemers in uniform.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Sombreffe voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.ftpn.be.
  • Feest van de Samber
    25/06/2010-27/06/2010 - Sambreville
 
Een heel weekend lang feest! Op zaterdag kun je de hele dag door diverse tentoonstellingen bezoeken in Zaal Lacroix, boten ontdekken of genieten van een heerlijke natuurwandeling. Op zondag vindt een grote rommelmarkt plaats op de kaaien aan de achterkant van het gemeentehuis van Sambreville. Wedden dat je er beslist iets naar je gading vindt!
- Kijk op Belgium Curiosities bij Sambreville voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.sambreville.be.
Waar naartoe in de provincie Luik?
 
  • Feest in de rozentuin: rozen uit vervlogen tijden
    26/06/2010-27/06/2010 - Malmedy
 
Op dit festival krijgen bezoekers de kans om een collectie van ongeveer negenhonderd roosvariëteiten uit het verleden te ontdekken, boven op zo?n vijfhonderd Engelse en klimvariëteiten. De bezoeker kan hier eveneens de laatste nieuwe rozen bekijken van verschillende eigenaars zoals D. Austin, Harkness, Poulsen, Guillot, Meiland ... Zowel op zaterdag als zondag van 10 tot 18 u bij Daniël Schmitz Roses, Bellevaux 19 A in Malmedy.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Malmedy voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.danielschmitz-roses.com.
  • Beeldhouwwerk in kasteel van Jehay
    5/06/2010-3/10-2010 - Jehay
 
Tiende verjaardag van deze originele tentoonstelling in het prachtige domein van Jehay. Internationaal vermaarde plastische kunstenaars stellen zowel monumentale beeldhouwwerken als installaties op in een bijzonder bekoorlijk park. Tijdens de maanden juli en augustus vinden op zondagnamiddag eveneens concerten plaats in dit unieke kader. Er zijn ook rondleidingen door ervaren gidsen. De toegang is elke zondag gratis. Echt een tip voor een verrassende zomerse uitstap.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Amay voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.chateaujehay.be.
Waar naartoe in de provincie Luxemburg?
 
  • Village des Artistes
    6/06/2010 - Achouffe
 
Een dag waarop elke artiest - beginnend of gevorderd - de kans krijgt tentoon te stellen in een aangename sfeer. Schilders, beeldhouwers, aquarellisten en kunstenaars worden hier uitgenodigd om hun werken tentoon te stellen en te verkopen. Ze tekenen ook gratis in de straten van Achouffe, meteen ook de kans voor de bezoekers om kennis te maken met dit kleine Ardense dorp, de bewegwijzerde wandelingen in de buurt en de lokale gastronomie. Er is veel animatie gepland en Achouffe is voor één dag Montmartre ... en dit van 11 tot 17 u.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Houffalize voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.houffalize.be.
  • Archeopass: aan jou om te spelen
    26/06/2010-27/06/2010 - Aarlen
 
Beleef een ongelooflijk weekend in het Institut Archéologique du Luxembourg/Musée archéologique d'Arlon, dat je vindt aan de rue des Martyrs 13. Het wordt een weekend boordevol animatie rond het spel in de oudheid. Met demonstraties van aloude spelen, rondleidingen en conferenties. Natuurlijk kun je in het museum ook terecht voor een natje en een droogje. Kortom: er wenkt een leuke dag voor het hele gezin.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Aarlen voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.ial.be.
Foto van de maand  
   
Wedstrijd


Elke maand stellen wij een vraag waarop u het antwoord kunt vinden op www.belgiumcuriosities.be
Uit de juiste antwoorden worden telkens vijf winnaars gekozen.

Deze wedstrijd loopt tot en met 30/6/2010. Vermeld uw naam en adres in uw e-mail.

De winnaars worden persoonlijk gecontacteerd per e-mail en ontvangen een exemplaar van de DVD "Topografische Fietskaarten Vlaanderen".

De vraag van deze maand:
Aan welke kunstenaar is het FeliXart Museum gewijd?


Stuur een mailtje met het juiste antwoord naar belgiumcuriosities@lannoo.be