Van: Provincie West-Vlaanderen [ezine@west-vlaanderen.be]
Verzonden: dinsdag 18 mei 2010 12:02
Aan: Rita Sabbe
Onderwerp: E-zine West Info, nieuws van de Provincie West-Vlaanderen, jg. 7 nr. 10

Jaargang 7 nr. 10 -  verschijnt halfmaandelijks - vu: Hilaire Ost, provinciegriffier
West Info is de halfmaandelijkse nieuwsbrief van de Provincie West-Vlaanderen, die samengesteld en uitgegeven wordt in opdracht van de deputatie van de provincieraad van West-Vlaanderen.
De Provincie West-Vlaanderen wil opiniemakers en geïnteresseerden op de hoogte houden van het nieuws uit de Provincie. De Provinciale nieuwsbrief West Info informeert over uiteenlopende beleidsthema's, nieuwe initiatieven en campagnes en houdt u ook op de hoogte van de meest recente publicaties.
GENIETEN

DOOR MENSEN GEDREVEN

KWALITEIT

ONDERNEMEN

TIPS

DEPUTATIE

GENIETEN
Provincie en Westtoer lanceren campagne ‘Genieten. Het zit in ons.’

Op 17 mei 2010 starten de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer de nieuwe regiomarketingcampagne. Dit jaar wordt gefocust op ‘Genieten. Het zit in ons. Met de campagne willen de partners toerisme, sport en cultuur in West-Vlaanderen promoten. De vier West-Vlaamse regio’s het Brugse Ommeland, de Kust, de Leiestreek en de Westhoek staan centraal.
Deze samenwerking leidde tot een unieke, nationale televisiecampagne die op een uiterst sfeervolle manier de vier toeristische regio’s voorstelt. De vier spots willen de mensen niet alleen kennis laten maken met het recreatief aanbod in onze provincie, ze willen hen ook en vooral nieuwsgierig maken naar meer.
De spots worden gelanceerd op één, canvas, VT4 en VijfTV en op alle Vlaamse regionale zenders. Daarnaast stelt ook de Krant van West-Vlaanderen vier weken lang ‘Genieten in West-Vlaanderen’ centraal. Vanaf vrijdag 21 mei worden, vier weken lang, enkele toeristische, sportieve en culturele verhalen uit de regio’s in de kijker geplaatst.
Vanaf 17 mei kan iedereen ook terecht op de website voor meer informatie omtrent de campagne, onze partners en de vier regio’s. Er is ook een leuke ‘genietenprijs’ te winnen.

[ www.west-vlaanderen.be/genieten ]

Meer info: cindy.baute@west-vlaanderen.be of 050 40 34 32
 
 
DOOR MENSEN GEDREVEN
Boekenverkoop in het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis

Van 12 mei tot 12 juni 2010 vindt in het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis een boekenverkoop plaats. Tijdens deze periode worden ruim 50 boeken met een fikse korting verkocht. Het aanbod bestaat uit cultuurboeken, natuurboeken, boeken over de provinciale domeinen, een affiche over het functioneel fietsroutenetwerk en een educatieve koffer ‘Kijk, zo leven wij’ voor het lager onderwijs.
Het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis is het centraal verdeelpunt van provinciale publicaties. Meer dan 500 folders, boeken, catalogi, cd-roms en affiches over uiteenlopende thema’s worden verkocht of gratis verspreid door het Informatiecentrum. Een volledige lijst van de boeken die met korting verkocht worden vindt u op de website.
Tijdens de actieperiode is de expositie ‘Discriminatie gestript’ te bekijken in de tentoonstellingsruimte. ‘Draag een antidiscriminerende, maar humoristische boodschap uit om mensen bewust te maken hoe absurd en gevaarlijk racisme en discriminatie zijn’ was de opdracht van een cartoonwedstrijd. Met de beste van de 652 ingezonden cartoons werd een expositie gerealiseerd. Deze werd door het Provinciaal Noord Zuid Centrum aangekocht en wordt nu als reizende tentoonstelling verhuurd.
De tentoonstelling in het Tolhuis toont 30 cartoons.

[ www.west-vlaanderen.be/informatiecentrum ]

Meer info: barbara.depraetere@west-vlaanderen.be of 050 40 74 71
KWALITEIT
Provincie brengt brochure over ‘Week van de opvoeding’

De Provincie maakte in het kader van de ‘Week van de opvoeding’, die loopt van 16 tot 23 mei 2010, een brochure op. De brochure bundelt de activiteiten die tijdens deze week plaats vinden. Tijdens de ‘Week van de opvoeding’ wordt aandacht besteed aan positief opvoeden, opvoeden bespreekbaar maken en het aanbod aan opvoedingsondersteuning. In West-Vlaanderen zijn er heel wat organisaties die aan opvoedingsondersteuning doen. Ze doen dit door vorming te organiseren, publicaties te verspreiden en proberen antwoord te bieden op concrete vragen van ouders.
Het Provinciaal Steunpunt Opvoedingsondersteuning West-Vlaanderen begeleidt en ondersteunt lokale en regionale diensten,organisaties en netwerken die met ouders en opvoeders werken. De Provincie organiseert eveneens een overleg waarbij verschillende actoren die werken omtrent opvoedingsondersteuning worden uitgenodigd. Maandelijks brengt het Steunpunt een e-zine voor het professionele werkveld met een overzicht van initiatieven uit de sector. Op de website is een database met publicaties, informatie en educatieve pakketten beschikbaar. Er worden ook educatieve pakketten ontworpen en verspreid.
De brochure is gratis te downloaden via de website.

[ www.west-vlaanderen.be/opvoedingsondersteuning ]

Meer info: ines.deschryver@west-vlaanderen.be of 050 40 33 15
ONDERNEMEN
Elf nieuwe West-Vlaamse ambassadeurs ‘Ondernemen. Het zit in ons.’

Elf West-Vlaamse bedrijven kregen op 4 mei tijdens de Algemene Informatievergadering van de POM West-Vlaanderen de titel van ‘Ambassadeur van West-Vlaanderen’. Ze scharen zich volmondig achter de slogan ‘Ondernemen. Het zit in ons.’ Een slogan die de ambitie van de Provincie verwoordt om West-Vlaanderen verder uit te bouwen tot een topregio op het vlak van ondernemen. Zij sluiten zich daarbij aan bij 34 andere West-Vlaamse bedrijven die eind vorig jaar reeds het ambassadeurslabel ontvingen.De bedrijven zullen in de toekomst het label van ‘Ambassadeur West-Vlaanderen’ meedragen in hun communicatie op websites, nieuwsbrieven, events, hun bedrijfsgebouw enz. Bovendien engageren ze zich om samen met de Provincie te werken aan de verdere uitbouw van het ‘merk’ West-Vlaanderen.
De West-Vlaamse economie steunt op enkele zeer stevige pijlers: een gunstig bedrijfsklimaat, opleiding, stimulansen voor toerisme en groeikansen voor land- en tuinbouw. Ook de centrale ligging van West-Vlaanderen in Europa en de goed uitgebouwde infrastructuur zijn extra troeven om van West-Vlaanderen de spil te maken van het internationale handelsgebeuren. Om deze boodschap verder uit te dragen doet de Provincie een beroep op haar ondernemers: bedrijven die terecht trots zijn op hun roots, hun regio, hun West-Vlaanderen.
De elf nieuwe ambassadeurs zijn Alpro uit Wevelgem, Arcotec uit Brugge, Betafence uit Zwevegem, Concordia Textiles uit Waregem, Degels Metal uit Ieper, OptimaT uit Lichtervelde, Paneltim uit Lichtervelde, Pidy uit Ieper, Renson uit Waregem, Vanden Broele uit Brugge en het project MyMachine uit Kortrijk.
Een lijst met alle 45 ambassadeurs is te vinden op de website.

[ www.west-vlaanderen.be/ondernemen ]

Meer info: peter.verheecke@west-vlaanderen.be of 050 40 74 01
TIPS
Informatiesessie: DC NOISE

Op dinsdag 1 juni 2010 vindt in Provinciehuis Boeverbos de tweede informatiesessie in het kader van het Interreg IVB-project DC NOISE plaats. Het transnationale project DC NOISE staat voor Demographic Change: New Opportunities In Shrinking Europe. De Provincie West-Vlaanderen is in het project één van de negen deelnemende partners. DC NOISE moet ervoor zorgen dat de Noordzeeregio voorbereid is op de demografische veranderingen in de toekomst. Deze veranderingen hebben ingrijpende gevolgen voor verschillende domeinen zoals de arbeidsmarkt, de voorzieningen, de woningmarkt en de zorgvraag.
Tijdens een eerste informatiesessie in juni 2009 presenteerde de Provincie West-Vlaanderen de resultaten van de bevolking- en huishoudenprognoses en de gevolgen van een veranderende leeftijdsstructuur en huishoudensamenstelling. Tijdens de tweede informatiesessie wordt toegelicht hoever de West-Vlaamse projecten binnen DC NOISE gevorderd zijn. Verder wordt er bekeken hoe het beleid en de privésector op een positieve manier met die demografische veranderingen kunnen omgaan. De thema’s die aan bod zullen zijn onder andere wonen, opvang, onderwijs en arbeidsmarkt.

Plaats: Provinciehuis Boeverbos, Koning Leopold III-laan 41 in Brugge
Datum: dinsdag 1 juni 2010 om 15.30 uur
Gratis toegang.
Inschrijven is verplicht en kan via de website.

[ www.west-vlaanderen.be/economie ]

Meer info: rebecca.verhaeghe@west-vlaanderen.be of 050 40 72 63
Informatiesessie: ‘Verkeer en gezondheid’

Op vrijdag 28 mei 2010 organiseert de Vlaamse Overheid in samenwerking met de Provincie West-Vlaanderen een informatiesessie ‘Verkeer en gezondheid’. Wegverkeer maakt de lucht ongezond. Fijn stof en andere stoffen die vrijkomen door het verkeer veroorzaken ademhalingsproblemen en astma-aanvallen. De informatiesessie is gericht op lokale besturen en geeft concrete informatie over welke maatregelen je als gemeente of provinciebestuur kan toepassen om de invloed van verkeer op de gezondheid van de inwoners te verminderen. Heb je, als lokaal bestuur, hierin een taak? Wie kan hierbij ondersteunen? Wat doet de overheid? Hoe kan je een duidelijke en toegankelijke boodschap naar je inwoners communiceren?
Na de informatiesessie terecht bij een medisch milieukundige voor ondersteuning bij het uitwerken van projecten rond verkeer en gezondheid.
Het volledige programma is terug te vinden op de website.

Plaats: Provinchiehuis Boeverbos, Koning Leopold III-laan 41 in Brugge
Datum: vrijdag 28 mei 2010 om 9.30 uur
Gratis toegang.
Inschrijven is verplicht en kan via de website.

[ www.verkeerengezondheid.be ]

Meer info: an.paepe@west-vlaanderen.be of 050 40 34 37
BESLUITEN DEPUTATIE

Om de werking van Europe Direct in 2011 te garanderen, werd de overeenkomst tussen de Provincie West-Vlaanderen en de Belgische Staat (FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) verlengd. De toelage van de Federale Overheid aan de Provincie bedraagt voor volgend jaar maximum 10.818 euro.

De Provincie West-Vlaanderen kent in totaal 81.680 euro toe aan vijf sectoroverschrijdende projecten in het kader van ‘het impulsreglement 2010’. Organisaties uit de sector welzijn en/of gelijke kansen krijgen op die manier ondersteuning voor intersectorale projecten.
Volgende projecten krijgen ondersteuning: 

Het project ‘samen voor een dementievriendelijke stad’ van Foton, een deelwerking van Familiezorg West-Vlaanderen, wordt ondersteund met 11.840 euro. 

Centrum voor kinderzorg en gezinsondersteuning (CKG) Sint-Clara en CKG Don Bosco krijgen 11.840 euro voor hun project ‘help, mijn kind doet moeilijk’.

Het Centrum Algemeen Welzijnswerk Stimulans, die samen met een heel uitgebreide groep organisaties uit verschillende sectoren zijn schouders zet onder het project ‘zorg dragen in crisis’, ontvangt 20.000 euro.

In Torhout ontvangt Huize Tordale 20.000 euro voor de werking van een nieuw inloopcentrum.

Het Centrum Algemeen Welzijnswerk en Jeugdzorg Middenkust, een dagcentrum voor transitillegalen, ontvangt 18.000 euro subsidie.

Het reglement voor de infrastructuursubsidiëring van sportief-recreatieve projecten wil de sportbeoefening in West-Vlaan¬deren stimuleren, via een infrastructuursubsidie aan initiatieven met een sportieve of recreatieve inhoud die ten minste een regionale uitstraling hebben. In het kader van dit reglement heeft de deputatie beslist om principiële goedkeuring te verlenen om een infrastructuursubsidie van 250.000 euro toe te kennen aan de stad Waregem voor het bouwen van een provinciale trampolinehal. Er werd tevens beslist om principiële goedkeuring te verlenen om een infrastructuursubsidie van 135.000 euro toe te kennen aan de vzw schuttervereniging Sint-Barnabas Zwevegem en vzw gemeentelijke schietstand Zwevegem voor de digitalisering van de Olympische schietstand in Zwevegem.

Voor een volledig overzicht:
www.west-vlaanderen.be/nieuws + klik op 'provincieraad'



Van links naar rechts: Hilaire Ost, Gunter Pertry, Bart Naeyaert, Patrick Van Gheluwe, Paul Breyne, Dirk De fauw, Marleen Titeca- Decraene en Guido Decorte

CONTACT

Fanny Depijpere
Koning Leopold III-laan 41, 8200 Sint-Andries
T 050 40 35 17
F 050 40 74 00
E
fanny.depijpere@west-vlaanderen.be

Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis
Een hapklaar antwoord op al je vragen over de Provincie West-Vlaanderen

Het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis beantwoordt als centrale wegwijzer vragen over de Provincie. Wij geven je een hapklaar antwoord of sprokkelen de gevraagde gegevens voor je bijeen. In de leesruimte kan je zelf je gratis infopakket samenstellen. In de infowinkel tref je tientallen brochures aan om West-Vlaanderen te ontdekken: fietskaarten, domeingidsen enz. Bezoekers kunnen ook gebruik maken van het internet.

Jan Van Eyckplein 2 - 8000 Brugge
T 0800 20 021 (gratis nummer)
F 050 40 74 75
E
provincie@west-vlaanderen.be
W
www.west-vlaanderen.be/informatiecentrum

Open
maandag tot vrijdag
9-12.30 uur en 13.30-17 uur / dinsdag tot 18 uur
zaterdag
9-12 uur
Wil je je niet langer abonneren op dit e-zine, schrijf je hier uit

Wil je meer informatie over de e-zines van de Provincie West-Vlaanderen
, surf dan naar
www.west-vlaanderen.be/ezine.