Van: belgiumcuriosities@lannoo.be
Verzonden: woensdag 5 mei 2010 21:20
Aan: ritasabbe@telenet.be
Onderwerp: Nieuwsbrief Belgium Curiosities - Mei 2010

Mei 2010

Uit-tip van de maand
divers
 
 


 
  • De Doudou: processie van de Car d'Or
    30/05/2010 - Bergen
 
Deze processie is een absoluut topevenement en liefst zeven eeuwen oud. Een stoet met veeleer een historisch dan religieus karakter vertrekt vanaf 9.45 u aan de collegiale kerk Sainte-Waudru en trekt dan tot 12 u 's middags door de straten van Bergen. Na de processie vindt vanaf 12.30 u op de tonen van een populair lied, 'de Doudou', het gevecht van de H. Michael met de draak plaats. Dit gevecht, dat 'Lumeçon' wordt genoemd, symboliseert de overwinning van het goede op het kwade. Slaag je erin een haar te plukken van het lijf van de draak, dan wacht je het komend jaar geluk.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Bergen voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.doudou.mons.be.
Te gast in DOISCHE
Een typisch huis gebouwd met roze marmer in Vodelée
 
 
Doische ligt in het zuidwestelijke deel van de provincie Namen, bij de Franse grens (inham van Givet).
De gemeente behoort deels tot de Naamse Fagne, deels tot de vallei van de Viroin en deelt aldus in de pracht van die beide streken.
Landschappelijk en ook qua dorpenschoon is Doische een plaatje.

Meer info?
Waar naartoe in de provincie West-Vlaanderen?
 
  • De Ommegang
    2/05/2010 - Lissewege
 
Al eeuwenlang staat tijdens deze jaarlijkse processie de verering van het mirakelbeeld van O.L.V. van Lissewege centraal. Het wordt rondgedragen in een barokke draagstoel. De tocht trok tot in de jaren 1960 vanuit de kerk door het dorpscentrum tot aan de kapel Ter Doest en daarna door de weilanden. Zo werd de Stationsstraat opnieuw bereikt en eindigde de Ommegang in de kerk met een eredienst. De Ommegang gaat tegenwoordig vanuit de kerk richting de kapel Ter Doest. Daar is er een korte dienst en nadien keert men terug naar de kerk. Start om 14.30 u in de kerk.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Brugge voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.lissewege.be.
  • Zandsculpturenfestival 'Reis om de Wereld'
    28/05/2010-31/08/2010 - Blankenberge
 
Een internationaal team van beeldende kunstenaars bouwt waanzinnige zandcreaties op het strand. Deze zomer wordt het een ontspannende reis langs honderd van de populairste reisdoelen en indrukwekkendste bezienswaardigheden ter wereld. Ruim veertig landen komen aan bod. Bewonder de wonderen van de  natuur, maar ook kathedralen, kastelen en paleizen, de hoogste wolkenkrabbers en de langste bruggen ... in zand. Ontdek de verboden stad en het verborgen leger en veel meer.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Blankenberge voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.blankenberge.be.
Waar naartoe in de provincie Oost-Vlaanderen?
 
  • Beestjes en Baasjes
    22/05/2010-24/05/2010 - Gent
 
In Flanders Expo vindt, voor de zesde maal, Vlaanderens grootste huisdierenbeurs 'Beestjes en Baasjes' plaats. Er is voor elk wat wils: honden en katten, maar ook fretten, kameleons, slangen en andere reptielen, vogels, pony's enzovoort. Er is veel animatie en er zijn spectaculaire shows. Op het uitgebreide programma staan onder andere een behendigheids- en gehoorzaamheidsparcours, doggy dance, dogfrisbee, verdedigingshonden, een wedstrijd flyball, een kattenshow met de verkiezing door een internationale jury van de mooiste katten, frettenrennen, demonstraties met roofvogels en nog veel meer.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Gent voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.beestjesenbaasjes.be.
  • Internationaal Stoomfestival 2010
    1/05/2010-2/05/2010 - Maldegem
 
De 175ste verjaardag van de Belgische Spoorwegen gaat ook in Maldegem in het bekende Stoomcentrum niet ongemerkt voorbij. De heuglijke dag wordt eveneens gevierd tijdens het Internationaal Stoomfestival, waarop een waaier activiteiten is gepland. Zo rijden er stoomtreinen tussen Maldegem en Eeklo, worden stoomtreinen uit o.a. Luxemburg, Groot-Brittannië en eigen land welkom geheten en is er een smalspoorstoomtrein met open rijtuigen. Daarnaast ook modelbouw, randanimatie en verkoopstands. En als hoofdattractie rijdt een historische trein vanuit Brussel met halte in Gent naar Maldegem.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Maldegem voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.stoomcentrum.be.
Waar naartoe in de provincie Antwerpen?
 
  • Dicht bij Elsschot
    30/05/2010-31/12/2010 - Antwerpen
 
Een spraakmakende tentoonstelling in het Letterenhuis aan de Minderbroedersstraat 22. Ze geeft een nieuwe kijk op het leven en werk van Willem Elsschot. Je maakt er kennis met Elsschot als schrijver, maar ook als zakenman, bohemien én Antwerpenaar. Dit alles in het kader van het evenement 'De stad van Elsschot'. Behalve het verhaal van zijn leven en zijn taal schetst deze expo ook een tijdsbeeld, zodat zijn romans meer reliëf krijgen. Beelden van de Antwerpse haven zoals die eruit zag in de tijd van Het dwaallicht en info over de politieke situatie van na de oorlog. Reclamemateriaal van de bedrijven waar Elsschot voor werkte, enzovoort.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Antwerpen voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.destadvanelsschot.be.
  • De Tuindagen van Brasschaat
    13/05/2010-16/05/2010 - Brasschaat
 
Tweede editie van een exclusieve tuinbeurs met zeldzame bloemen en planten, tijdloos tuinmeubilair, stijlvolle tuindecoratie, outdoorlifestyleproducten en kunst tentoongesteld in een van de mooiste landschapsparken van Vlaanderen: het unieke gemeentepark van Brasschaat, dat sinds 2009 erkend is als waardevol erfgoed. Bijzondere aandacht gaat naar het buitenleven en tal van specialisten op tuingebied staan klaar om je te adviseren.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Brasschaat voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.tuindagenbrasschaat.be.
Waar naartoe in de provincie Limburg?
 
  • O-Parade
    1/05/2010 - Genk
 
De vroegere Meikoninginneparade kreeg een nieuwe naam. Meer dan veertig nationale en internationale groepen, straattheateracts en wagens zorgen voor een kleurrijk schouwspel. De O-Parade start om 16 u in het centrum. Ook dit jaar komen de groepen uit alle windstreken, vele ervan zijn voor de eerste keer in België te bewonderen, of tonen in première nieuwe creaties. De O-Parade is het werk van honderden mensen. Van jong tot oud, van wagenbouwers en verenigingen tot ontwerpers. Een uniek spektakel.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Genk voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.uitingenk.be.
  • Vrouwentongen & mannenpraat. Volkscafés in Vlaanderen
    30/05/2010-26/09/2010 - Hasselt
 
Een boeiende én amusante tentoonstelling in het Jenevermuseum. Door hun alledaagse en ongedwongen karakter maken volkscafés deel uit van ons cultureel erfgoed. Niet alleen de vaak waardevolle interieurs, maar ook de geschiedenis, de verhalen en de anekdotes mogen niet verloren gaan. In deze tentoonstelling geeft fotograaf Jimmy Kets een inkijk in het volkscafé zoals het vandaag nog bestaat. Zijn originele kleurbeelden geven de levendigheid van het volkscafé weer, zonder de realiteit te verbloemen of geweld aan te doen, én met oog voor detail en compositie. Het ontbreekt hier niet aan het nodige vleugje humor.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Hasselt voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.jenevermuseum.be.
Waar naartoe in Brussel?
 
  • KunstenFESTIVALdesArts
    7/05/2010-29/05/2010 - Brussel
 
Theater, muziek, dans, film, plastische kunsten ... met alle mogelijke combinaties ervan. Dit festival, als het ware een try-out voor latere ontwikkeling, is toekomstgericht en laat niet alleen de culturele diversiteit van ons land aan bod komen, maar nodigt heel wat buitenlandse groepen uit, die hier een aandachtig platform vinden. Het ontbreekt derhalve niet aan originele creaties. Het Brusselse publiek staat bekend voor zijn openheid van geest en zijn nieuwsgierigheid, maar is met zijn kritische instelling ook een barometer voor hedendaags talent.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Brussel voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.kfda.be.
  • Brussels Calling!
    5/05/2010-29/08/2010 - Brussel
 
De titel van deze tentoonstelling in de Hallepoort verwijst naar het Eurovisie Songfestival. Er staat werk tentoon van tien kunstenaars uit België en het buitenland, die allen op een moment in hun leven werden aangetrokken door Brussel. De keuze van de werken is subjectief en persoonlijk, zonder specifiek thema, maar met artistieke kwaliteit als criterium. Er worden bruggen geslagen met de creaties van grote meesters uit het verleden zoals James Ensor, George Minne en Edgard Tytgat. Speciale aandacht gaat naar een triptiekje van de school van Rogier Van der Weyden. Bijna elke artiest kan gelinkt worden met een ouder kunstwerk. Zij hebben niet enkel een passie voor Brussel maar ook voor zijn rijke verleden. Van Belgische zijde zijn er Anne Kelens en Joke Hallin.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Brussel voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.kmkg-mrah.be.
Waar naartoe in de provincie Vlaams-Brabant?
 
  • Kunstroute Leuven
    1/05/2010-2/05/2010 - Leuven
 
Twee dagen lang zetten 41 Leuvense kunstenaars uit verschillende beeldende disciplines hun atelier voor je open. Deze 'Kunstroute-Leuven' biedt je een unieke kans om de werkomgeving van kunstenaars te verkennen. Ontdek hun creaties, sfeer en werkproces. Laat je inspireren, kijk en geniet. En wie weet, misschien neem je wel het kunstwerk van je dromen mee naar huis!
- Kijk op Belgium Curiosities bij Leuven voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.kunstroute-leuven.be.
  • Passiflora 2010
    22/05/2010-24/05/2010 - Meise
 
Ben je een tuinliefhebber in hart en nieren of ben je meer een stille buitengenieter? Op Passiflora 2010 ontdek je wat 'tuinbeleving' voor jou kan betekenen. Aan de hand van themadorpen worden de verschillende 'tuintopics' gebundeld. Je vindt er onder andere een planten- en kruidendorp, een culinair dorp waar enkele chefs verrassende (tuin)lekkernijen tevoorschijn toveren, een dorp met modeltuinen, een bloemschikdorp, een 'Chic Gardens Village' waar genieten voorop staat enzovoort. En dat alles in het prachtig kader van de Nationale Plantentuin.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Meise voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.passiflora2010.be.
Waar naartoe in de provincie Waals-Brabant?
 
  • Landbouwbeurs
    24/05/2010 - Nijvel
 
Een brede waaier aan activiteiten met een groot aantal dieren op de Grote Markt en omgeving. Tot jolijt van de vele bezoekers en de kinderen! Vertoning van wedstrijddieren (Blanc Bleu Belge), schapen, geiten, struisvogels ... Konijnen en gevogelte in het klooster van de collegiale kerk. Raspaarden in het park van de Dodaine. Tentoonstelling van landbouwwerktuigen en verkoop van streekproducten.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Nijvel voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.tourisme-nivelles.be.
  • Sint-Reneldeprocessie
    29/05/2010-31/05/2010 - Saintes
 
Deze stoet is uitsluitend uit ruiters samengesteld - zelfs de muzikanten gaan te paard - en brengt een eerbetoon aan de schutspatroon van het dorp: de heilige Renelde. De stoet bestaat uit 150 tot 200 deelnemers. Na de mis voor de ruiters om 5 u gaat de stoet omstreeks 7.30 u van start op de tonen van de ruiter-muzikanten voor een tocht van 30 km tot aan de grenzen met de naburige gemeentes. Om 17 u keert men dan terug naar Saintes en wordt de kar begeleid tot aan de kerk. Hoogtepunt op zondag: vertrek van de kar voor een parcours van 28 km rond de vroegchristelijke parochie van Saintes. Er wordt een mis gehouden in Quenast om 10 u. De plechtige terugkeer naar de kerk is voorzien rond 16 u.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Tubize voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.tourisme-roman-pais.be.
Waar naartoe in de provincie Henegouwen?
 
  • Rhododendrons en azalea in bloei
    8/05/2010-9/05/2010 - Celles
 
La Feuillerie is een romantisch park van anderhalve hectare in Celles nabij Doornik. Het park dateert uit de 19de eeuw en telt tal van opmerkelijke boomsoorten en een prachtige tuin met onder andere ahorn, kornoelje, prunus, rododendrons, azalea's, hydrangea enzovoort. Geregeld vinden hier ook tentoonstellingen plaats zoals nu, met de rododendrons en azalea's in de kijker. En je kunt hier tijdens die prachtige expo's ook planten kopen. Boomkwekers geven je advies.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Celles voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.lafeuillerie.be.
  • Herinneringen aan het Oosten. Van Henegouwen tot Heliopolis.
    7/05/2010-17/10/2010 - Morlanwelz-Mariemont
 
Deze tentoonstelling zoekt de materiële sporen op van de contacten tussen Henegouwen - in de zin van de huidige provincie en het oude graafschap - en het Oosten, waaronder de brede, oostelijke omtrek verstaan wordt van het Middellandse Zeegebied, dat onder andere Egypte, het Nabije Oosten, Noord-Afrika en Turkije omvat. Het Oosten zoals opgevat sinds de oudheid, heeft de westerse wereld altijd al gefascineerd. Wie heeft er niet gedroomd van de mysteries van het oude Egypte, de rijkdom van de sultans, de praal aan de Ottomaanse hoven en het geheim van het paleis van de sultan? Het zijn deze en andere diverse aspecten die hier aan bod komen.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Morlanwelz voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.musee-mariemont.be.
Waar naartoe in de provincie Namen?
 
  • Artisanart
    13/05/2010-16/05/2010 - Floreffe
 
Expoanimatie voor jong en oud: hout, metaal, porselein, enzovoort. Juweliers, leerwarenfabrikanten, boekbinders, lijstenmakers, tapijtbewerkers, stoffeerders, siersmeden, graveerders en anderen zijn trots om je hun knowhow te tonen. Ze delen die graag met wie op zoek is naar de ambachtsman die een beschadigd familievoorwerp weer tot leven kan brengen of er een prachtig voorwerp van kan maken, met respect voor de traditie, de natuur en de gebruikte materialen.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Floreffe voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.artisanart.be.
  • Plantenfestival
    15/05/2010-16/10/2010 - Beez
 
Dit planten- en tuinfestival vindt plaats in het unieke kader van het kasteel van Beez, bij Namen. Het Engelse park, omzoomd door verschillende prachtige tweehonderdjarige rode beuken, vormt een betoverend kader. Je vindt er een uitzonderlijke keuze aan planten, voorgesteld door gespecialiseerde kwekers, afkomstig uit heel België en het buitenland. Zij geven je goede raad en laten je duizend-en-een dingen ontdekken. Pret gegarandeerd!
- Kijk op Belgium Curiosities bij Namen voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.festivaldesplantes.be.
Waar naartoe in de provincie Luik?
 
  • Middeleeuws-oosters spektakel
    21/05/2010-24/05/2010 - Kelmis
 
De Eyneburg in Hergenrath nabij Kelmis is een van de belangrijkste historische gebouwen in de Oostkantons en een van de mooiste bouwwerken in het Geuldal. Sinds 2001 is ze weer toegankelijk. Je kunt er een folkloristisch feest bijwonen waarbij Saladin het kasteel bestormt. Het is een spektakel van duizend-en-een nachten, om heerlijk weg te dromen naar de lang vervlogen middeleeuwen.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Kelmis voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.eyneburg.com.
  • Tentoonstelling Santiago Calatrava
    28/05/2010-27/09/2010 - Luik
 
Tentoonstelling in het Luikse Paleis Curtius gewijd aan de kunstenaar Santiago Calatrava. Ze stelt verschillende aspecten voor van zijn kunst: architectuurmaquettes, geanimeerde beelden, mobielen, tekeningen, aardewerk ...
Santiago Calatrava is waarschijnlijk een van de belangrijkste architecten van deze tijd. Zijn vele realisaties over de hele wereld onderscheiden hem onmiddellijk door zijn coherente architecturale stijl. Ze geven vorm aan de technische ideeën en formele dromen van een echte kunstenaar. Zijn creatieve proces doet denken aan de genieën van de eerste renaissance.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Luik voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.grandcurtiusliege.be.
Waar naartoe in de provincie Luxemburg?
 
  • Maitrankfeest
    22/05/2010-23/05/2010 - Aarlen
 
Elk jaar eert de stad Aarlen zijn beroemde lokale drank, de Maitrank: een licht aperitief op basis van droge witte wijn, waarin lievevrouwebedstro en sinaasappels zijn geweekt en waaraan fijne likeur is toegevoegd. Ter gelegenheid van dit feest trekken harmonieorkesten en folkloristische groepen door de stad. Er zijn gelegenheden te over waar je de Maitrank kunt proeven, in het hart van de stad bruist de Maitrank uit een fontein en op la Place Léopold wordt een show gegeven.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Aarlen voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.maitrank.be.
  • Chlorophylle-feest
    16/05/2010 - Dochamps
 
Het park Chlorophylle is een uniek recreatiebos van 9 ha dat de bezoeker de kans biedt de wereld van het bos op een originele manier te ontdekken. Bovendien is het er op zondag 16 mei groot feest met Waals theater met Luikse marionetten (onder andere de legendarische figuur Tchantches), verhalen en legendes uit de Ardennen, wetenschappelijke animaties, een accordeonist en veel vermaak. En natuurlijk kun je genieten van de attracties van het park zelf, zoals een loopbrug die jou en de kinderen tot in de toppen van de bomen brengt.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Manhay voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.parcchlorophylle.com.
Foto van de maand  
   
Wedstrijd


Elke maand stellen wij een vraag waarop u het antwoord kunt vinden op www.belgiumcuriosities.be
Uit de juiste antwoorden worden telkens vijf winnaars gekozen.

Deze wedstrijd loopt tot en met 31/5/2010. Vermeld uw naam en adres in uw e-mail.

De winnaars worden persoonlijk gecontacteerd per e-mail en ontvangen een exemplaar van de DVD "Topografische kaarten 1 : 50 000 Vlaanderen en Brussel".

De vraag van deze maand:
Hoeveel sluizen en scheepsliften staan er op het Centrumkanaal?


Stuur een mailtje met het juiste antwoord naar belgiumcuriosities@lannoo.be