Van: Provincie West-Vlaanderen [ezine@west-vlaanderen.be]
Verzonden: woensdag 5 mei 2010 11:32
Aan: Rita Sabbe
Onderwerp: E-zine Plattelandsnieuws, mei 2010
E-zine Plattelandsnieuws

INHOUD

INHOUD
Oproep plattelandsprojecten 2011

Op 21 april jl. besliste het Provinciaal Management Comité over te gaan tot een oproep voor plattelandsprojecten voor het budgetjaar 2011.

Nieuwe projecten kunnen ten laatste ingediend worden op 1 oktober 2010. Indien het project ontvankelijk is, wordt het vervolgens beoordeeld op de Technische Werkgroep van 18 november 2010. Een definitieve beslissing volgt op het Provinciaal Managementcomité van 15 december 2010. Op die manier kan met de effectieve opstart van uw project worden gestart op 1 januari 2011.

Vanaf deze projectronde is het ook mogelijk om projecten in te dienen die de paardenhouderijsector moeten ondersteunen. Het gaat hierbij om de volgende acties:

· De opmaak en uitvoering van paardenbedrijfsplannen (dit zijn landschappelijke plannen om de bedrijven beter te integreren in het landschap);

· Het opzetten van vernieuwde structurele samenwerkingsverbanden tussen paardenhouderijen (maneges,…) en instellingen uit de sociale sector (instellingen met mentaal/ meervoudige gehandicapten,…) rond het therapeutisch effect van het werken met equidae (paardachtigen), paardrijden, inclusief promotie daarover;

· Informatieve en sensibiliserende acties met het oog op landschappelijke inpassing en streekeigen inrichting vb het opmaken van informatiefolders over o.a. het plaatsen van schuilstallen in het buitengebied, landschappelijke inpassing van het gebouw, zorg voor paard en landschap. Het organiseren van informatieavonden over de zorg voor het paard en het landschap.

Belangrijk hierbij is dat projecten van private personen niet kunnen worden gesubsidieerd!

Hebt u een idee, aarzel dan niet en neem contact op met het Plattelandsloket. Een goede voorbereiding van het project verhoogt de slaagkansen, want enkel ontvankelijk verklaarde dossiers komen in aanmerking!

Meer informatie vindt u op volgende website: www.west-vlaanderen.be/plattelandsontwikkeling.

Misschien past uw project beter onder het LEADER-programma, voor meer info hierover, surf naar www.west-vlaanderen.be/leader.

Goedgekeurde projecten voor het budgetjaar 2010

Voor de toekenning van de budgetten 2010 werden twee oproeprondes georganiseerd.

Daarbij werden enerzijds nog middelen toegekend aan reeds goedgekeurde projecten waaronder de dorpskernvernieuwing Helkijn (gemeente Spiere-Helkijn) en die van Gijzelbrechtegem (Anzegem). Ook het project van de dorpshuizen in Zuienkerke kreeg een tweede en laatste schijf PDPO-middelen toegekend.

Maar er werden ook twee nieuwe projecten goedgekeurd:

Gemeenschapscentrum Hulste (Stad Harelbeke)

Op het Provinciaal Managementcomité van 16 december 2009 werd dit project volwaardig goedgekeurd.

Stad Harelbeke wil met dit gemeenschapscentrum een grondige opwaardering van de dorpskern Hulste afsluiten. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met het OCMW. Hiermee wil de lokale overheid het dorp erkennen als ankerpunt op mensenmaat voor de meeste elementen van het dagdagelijks leven. Het stadsbestuur bewaakt hierbij de culturele component en de leefbaarheid, terwijl het OCMW de sociale component, de thuiszorgondersteuning en de specifieke werking naar de ouderengroep voor zijn rekening neemt.

Het unieke is hier de verwevenheid van een cultureel centrum en een erkend lokaal dienstencentrum, waardoor er een belangrijke meerwaarde wordt gecreëerd binnen een infrastructuur op maat van het dorp. Het is de bedoeling binnen het gemeenschapscentrum tal van publieke functies te verenigen. Deze worden aangeboden op de site die, naast de nieuwbouw die er wordt gerealiseerd, ook een bestaand gebouw omvat, waar nu een bibliotheek en vergaderlokalen in zijn ondergebracht. De realisatie van een centrale inkom voor beide gebouwen is een totaalconcept.

Educatief en recreatief onthaalpunt Baliekouter (gemeente Dentergem)
(definitieve goedkeuring onder voorbehoud bekrachtiging minister)

Op het Provinciaal Managementcomité van 21 april 2010 werd dit project volwaardig goedgekeurd.

Met dit project worden de leegstaande hoevegebouwen (in eigendom van de gemeente), die aan het Provinciedomein Baliekouter in Wakken (Dentergem) palen, aangepakt.
Ze krijgen een toeristisch-recreatieve herbestemming. Het bezoekersonthaal bij het Provinciedomein Baliekouter beperkt zich momenteel tot een aantal infoborden bij de hoofdparking.

Het vroegere woonhuis van de hoeve krijgt een aan het domein aangepaste horeca- uitbating. De vroegere stallingen en opslagruimtes zullen omgebouwd worden tot een eigentijds en belevingsvol onthaalpunt.

Daarnaast is het de bedoeling om bij de reeds bestaande boomgaard een kinderboerderij op te richten, die een belangrijke educatieve meerwaarde zal vormen bij het onthaalpunt.

Uitnodiging plattelandsmoment - dinsdag 11 mei ’10

Begin 2010 werd het operationeel plan van het Navigatieplan voor een vitaal West-Vlaams platteland in een nieuw jasje gestopt.

Samen met de belangrijkste partners werden de speerpunten voor de periode 2012 -2013 vastgelegd. Dit mocht niet onopgemerkt voorbijgaan!

Er werd dan ook beslist om een gebeuren in te richten waarop iedereen die het West-Vlaamse platteland een warm hart toedraagt welkom is.

Het plattelandsmoment gaat door op dinsdagavond 11 mei ’10 van 17:30 uur tot 20:30 uur in Nieuwkapelle (deelgemeente van Diksmuide).

Voor de snelle beslissers zijn er nog enkele plaatsen beschikbaar.

Indien geïnteresseerd kunt u mailen naar plattelandsloket@west-vlaanderen.be, dan krijgt u een digitale uitnodiging toegestuurd.

Trefdag Stilte in Dranouter op 3 juli 2010

In maart 2008 werd door Vlaanderen de STeR (Stimulering van stilte - en rustbeleving in een landelijke omgeving) campagne gelanceerd. Die had tot doel het stimuleren van lokale besturen, instellingen en verenigingen tot het opstarten en uitbouwen van projecten die bijdragen tot het beleven van stilte- en rustkwaliteit op het Vlaamse platteland.

In West-Vlaanderen liep het project ‘Ontdek de Stilte’. Via het inrichten van kleine werkgroepen op gemeentelijk niveau, de stilteplatforms genoemd, wilden de 3 partners van het project (Vormingplus, het Centrum Waerbeke en de provincie West-Vlaanderen) sensibiliseren rond het thema. Zes gemeenten gingen effectief in op het aanbod (Dentergem, Diksmuide, Heuvelland, Tielt, Vleteren en Zwevegem). Dit resulteerde in diverse initiatieven, waarbij de ontdekking en beleving van stilte als leefkwaliteit centraal stonden.

Tijd om dit in de kijker te zetten!

Daarom wordt op 3 juli 2010 in het folkcentrum Danouter een trefdag Stilte georganiseerd. Dit is echter geen louter West-Vlaamse aangelegenheid.

Er wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om deze dag open te trekken naar gans Vlaanderen. Zo worden niet alleen de resultaten van het West-Vlaamse STeRproject getoond maar ook andere inspirerende (STeR) projecten. Vanuit de Vlaamse administraties zet de VLM (cel plattelandsbeleid) mee zijn schouders onder deze dag.

Binnenkort valt bij u een digitale uitnodiging in de bus. Vanaf dan kan ook ingeschreven worden.

Houd uw postbus in de gaten en de datum vrij!

Prima Plattelandsproject

Het Vlaams Ruraal Netwerk (http://www.ruraalnetwerk.be) lanceert de wedstrijd Prima Plattelandsproject. Hierbij gaan ze op zoek naar de beste plattelandsprojecten en –activiteiten in Vlaanderen, gesubsidieerd via het Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling 2007-2013 (PDPO II).

Iedereen die subsidies ontvangt vanuit dit programma, zowel individuele landbouwers (bvb. landbouwers die VLIF-steun ontvangen of agromilieumaatregelen of beheersovereenkomsten toepassen, steun voor bedrijfsadvisering ontvangen, …) als organisaties en groeperingen (bvb. uitvoerders van gebiedsgerichte projecten, Leaderprojecten, …), kunnen zich kandidaat stellen.

De kandidaturen moeten passen onder één van de vijf gekozen wedstrijdthema’s, nl.:

- meerwaarde door samenwerking
- slim omgaan met energie in landbouw en platteland
- zorg voor natuur en biodiversiteit
- communicatie en educatie als instrument
- slimme afzetstrategieën.

Denkt u dat uw activiteit of project onder één van de vijf wedstrijdthema’s valt? Dien dan vóór maandag 31 mei 2010 (16 uur) uw correct ingevulde kandidatuur in. Na een stemming door het grote publiek worden de vijf winnaars bekend gemaakt op een prijsuitreiking tijdens de landbouwbeurs Agriflanders 2011 (13-16 januari, Gent).

Het wedstrijdreglement, de affiche, het persbericht en de in te vullen kandidatuursfiche (zowel in Word- als in pdf-versie) kunt u terugvinden op de website http://www.ruraalnetwerk.be of verkrijgen door te mailen naar ruraalnetwerk@vlaanderen.be.

Debat toekomst Landbouwbeleid

Op 12 april 2010 opende Europees Commissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling Dacian Cioloş een publiek debat over de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Tot begin juni 2010 kunnen alle betrokkenen, zowel burgers als organisaties en overheidsdiensten, hun opvattingen over het Europees landbouw- en plattelandsbeleid kenbaar maken op: http://ec.europa.eu/agriculture/cap-debate.

U kunt hierover ook een enquête invullen op www.ruraalnetwerk.be.

CONTACT

Nele Zwaenepoel
Provinciehuis Boeverbos
Koning Leopold III-laan 41, 8200 Sint-Andries
T 050 40 33 92
F 050 40 31 06
E
plattelandsloket@west-vlaanderen.be
W
www.west-vlaanderen.be/plattelandsontwikkeling
Wil je je niet langer abonneren op dit e-zine, schrijf je hier uit.

Wil je meer informatie over de e-zines van de Provincie West-Vlaanderen, surf dan naar
www.west-vlaanderen.be/ezine.