Van: Provincie West-Vlaanderen [ezine@west-vlaanderen.be]
Verzonden: maandag 3 mei 2010 16:01
Aan: Rita Sabbe
Onderwerp: Archiefbrief Provincie West-Vlaanderen, jg. 11 nr. 2
E-zine Archiefbrief Provincie West-Vlaanderen mei 2010 - jg 11, nr 2                       (printversie)

INHOUD

NIEUWS UIT HET PROVINCIAAL ARCHIEF

NIEUWS UIT WEST-VLAANDEREN

GOED OM WETEN

PERSBERICHTEN EN PUBLICATIES

AGENDA


NIEUWS UIT HET PROVINCIAAL ARCHIEF

Klank-, video- en filmbandenarchief van cineast Henneman overgenomen door de Provinciale Archiefdienst


Lucien Henneman (Brugge, 28 juli 1928 – Heist, 2 juli 2002) slaagde erin zich als autodidact tot cineast op te werken. Hij maakte vooral films over de natuur zoals ‘Tussen land en zee’, ‘De kokmeeuw’ en ‘Het Zwin’, maar ook over alle aspecten van de zeevisserij. Hij monteerde meestal zelf zijn beeldmateriaal op een montagetafel gekregen van de toenmalige BRT; soms besteedde hij het werk ook uit bij een filmstudio in Kortrijk. Enkele van zijn films werden door de BRT uitgezonden, waaronder ‘Crescendo voor een dode stad’ en ‘De Waterlopen van het Brugse Ommeland’. Henneman was lid van de filmclub van Knokke en kaapte op de jaarlijkse Provinciale wedstrijd voor de West-Vlaamse amateurcineasten – WEVAC met regelmaat prijzen weg. Hij organiseerde met de heemkring Heyst Leeft succesvolle filmvoorstellingen in het kader van de vervolgreeks ‘Een avondje Heist’.
De 82 overgenomen banden zijn voorlopig reeds summier beschreven en opgeborgen binnen de Filmverzameling. Het ligt in de bedoeling nu verder de banden gedetailleerder te gaan bekijken en te inventariseren, en een relevante selectie uit het beeldmateriaal voor raadpleging in de Fernand Peutemanleeszaal te laten kopiëren.
(Johan Vannieuwenhuyse)



Klank-, video- en filmbandenarchief van cineast Henneman overgenomen door de Provinciale Archiefdienst
Provinciale documenten uitgeleend voor twee externe tentoonstellingen

Van 10 september 2009 tot 25 april 2010 loopt in het Bruggemuseum-Gruuthuse de tentoonstelling ‘De uitvinding van Brugge. De stad van Delacenserie’. Een originele brief van 3 maart 1880 uit het Provinciaal Archief van de voormalige 3de Afdeling en 4 plannen betreffende het Provinciaal Hof in Brugge uit de Kaart- en planverzameling zijn hiervoor tijdelijk ter beschikking gesteld.
Van 12 juni tot 14 november 2010 loopt in de Venetiaanse Gaanderijen te Oostende de tentoonstelling ‘Tram in Zicht’. Hiervoor werden 25 documenten uitgeleend. Het gaat om affiches, drukwerken, foto’s en kaarten uit het archiefbestand TTO-Noordzee/buurtspoorwegen.
(Johan Vannieuwenhuyse)
Provinciale documenten uitgeleend voor twee externe tentoonstellingen
Studie over de vergunningsdossiers voor gevaarlijke, hinderlijke en ongezonde bedrijven in het Provinciaal Archief verschenen

Gedurende vier jaar, van februari 2003 tot januari 2007, liep met steun van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) Vlaanderen – Max Wildiersfonds het project ‘ontsluiting en valorisatie van de dossiers aangaande hinderwetgeving van de Provincie West-Vlaanderen voor de studie van de industrialisering en industriële vervuiling (1863-1970)’. Het project was een gezamenlijk opzet van de onderzoeksgroep Ecologische Geschiedenis (Universiteit Gent) en de Provinciale Archiefdienst West-Vlaanderen. Bedoeling was de talrijke vergunningsdossiers van klasse 1 of grote bedrijven uit het Provinciaal Archief nader te inventariseren en grondig te bestuderen.
Het thans gepubliceerde boek is eigenlijk het eindverslag van de voormelde werkzaamheden, uitgevoerd door twee opeenvolgende tijdelijke projectmedewerkers. Lees meer...
Het boek van Matthieu Marin met medewerking van Jurgen Mestdagh ‘Dossiers van gevaarlijke, hinderlijke en ongezonde bedrijven: kritiek en bruikbaarheid voor historisch onderzoek. Een analyse aan de hand van 1ste klasse vergunningen in het Provinciaal Archief West-Vlaanderen, 1863-1970, (Historische Economie en Ecologie)’, Gent, 2010, XIII + 197 blz. + cd-rom is te verkrijgen voor de prijs van 23,50 euro bij Academia Press Gent (
info@academiapress.be), in de gespecialiseerde boekhandel of in de Fernand Peutemanleeszaal van het Provinciaal Archiefgebouw (Gistelse Steenweg 528 te Sint-Andries).
(Johan Vannieuwenhuyse) - 26 maart 2010
Studie over de vergunningsdossiers voor gevaarlijke, hinderlijke en ongezonde bedrijven in het Provinciaal Archief verschenen
Eerste inventarissen van het Provinciaal Archief West-Vlaanderen ter beschikking op de website

Bij de laatste actualisering van de website van de Provinciale Archiefdienst (zie www.west-vlaanderen.be/archiefdienst) in april l.l. werden de lijst van alle tot hiertoe verwerkte archiefoverdrachten (zie archiefonderzoek > archievenoverzicht) en 9 inventarissen (archiefonderzoek > archiefbestanden) in pdf gepubliceerd. Het gaat om inventarissen van enkele privaatrechtelijke archieven: betreffende de schenkingen Dehaene, Hoeman en Merlevede, van de Visserijsscholen Knokke-Heist, Nieuwpoort en Oostende, van de architect Camile Van Elslande en van het bouwstoffenbedrijf Vermeire, en een inventaris van de Provinciale archiefreeks gevormd inzake het toezicht op de financiën bij de lokale besturen uit de periode 1866-1950. Deze laatste ontsluit circa 270 strekkende meter archief in 674 blz. archiefbeschrijvingen.
Bij het raadplegen van ‘archievenoverzicht’ verschijnt er een alfabetische lijst van archiefoverdrachten met links naar fiches in pdf die de archieven in het algemeen beschrijven. Voor beschrijvingen van de eigenlijke archiefeenheden kan men terecht op ‘archiefbestanden’; daar is een alfabetische inhoudstafel van het reeds beschikbare te vinden met links naar de gewenste inventaris(sen).
Via de pc van thuis uit kan dus het archiefonderzoek in de Fernand Peutemanleeszaal nog beter voorbereid worden.
(Johan Vannieuwenhuyse)
Uitbouw van een Provinciaal Archiefnetwerk - Probat in West-Vlaanderen

In zitting van 15 januari 2009 stemde de Deputatie in met het converteren van Probat (Provinciaal Beheerprogramma voor Archieftoepassingen) naar een webapplicatie zodat de West-Vlaamse archieven in een echt netwerk (naar het voorbeeld van WINOB voor de openbare bibliotheken) kunnen samenwerken en gezamenlijk naar buiten treden. Bij die ontwikkeling wordt de mogelijkheid voorzien om archieven te inventariseren en beheren in lijn met de internationale archiefstandaarden ISAD(G) en andere.

Er werd een overheidsopdracht ‘Ontwikkeling en implementatie van een webapplicatie met meegaande migratie van een bestaande MS-Access-toepassing Provinciaal Archiefnetwerk-Probat’ uitgeschreven en de Deputatie gunde in zitting van 10 december 2009 de opdracht aan LCP NV (Brugge-Oostkamp).

Sindsdien wordt ijverig gewerkt aan de uitvoering van de opdracht door de firma in nauw overleg met de Provinciale Archiefdienst. De timing is dat eind juni 2010 het vernieuwde programma online ter beschikking moet zijn.

(Johan Vannieuwenhuyse)

Twee archieffolders geactualiseerd en heruitgegeven

De algemene folder ‘Provinciaal Archief West-Vlaanderen’ werd in november 2009 voor een vierde keer op 1.000 exemplaren uitgegeven. Vooral in verband met enkele nieuw verworven privaatrechtelijke archiefbestanden moesten er belangrijke aanvullingen gebeuren.
De folder ‘Catalogus publicaties’ werd in december 2009 voor een vijfde keer, eveneens op 1.000 exemplaren uitgegeven.

2  nieuwe archieffolders
Jaarverslagen Provinciale Archiefcommissie en Provinciale Archiefdienst 2009

De ‘Jaarverslagen’ over het werkjaar 2009 zijn, wat vroeger dan anders, verschenen.
Ze kunnen gratis opgevraagd worden bij de Provinciale Archiefdienst West-Vlaanderen, Koning Leopold III-laan 41, 8200 Sint-Andries of via
archiefdienst@west-vlaanderen.be.
Exemplaren kunnen ook afgehaald worden in het Provinciehuis Tolhuis (Jan Van Eyckplein 1-2, Brugge) of in het Provinciaal Archiefgebouw (Gistelse Steenweg 528, Sint-Andries).
De tekst van de ‘Jaarverslagen’ is ten slotte nog te vinden
op de website van de Archiefdienst
.
Jaarverslagen Provinciale Archiefcommissie en Provinciale Archiefdienst 2009

Vaderdag cadeautips tijdens de boekenverkoop in het Tolhuis

Je vader op 13 juni verrassen met een leuk cadeautje? Doe dan wat inspiratie op in het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis. Van 12 mei tot 12 juni worden er ruim 40 boeken met fikse kortingen verkocht. Het boek ‘In de Wolken’ met 60 prenten van West-Vlaamse tekenaars gaat over de toonbank voor 4 euro, en komt van 12,5 euro. De cultuurtoeristische gids ‘Van Schorre tot Slagveld’ over het ontstaan van Walraversijde van 8 euro kost nu 2,50 euro.
Er zijn ook twee publicaties van de Provinciale Archiefdienst aan verminderde prijs te verkrijgen tijdens deze actie: ‘Goed garen gesponnen? Industrialisatie in de Provincie West-Vlaanderen, 1800-1940’ (11 euro in plaats van 21,10 euro) en ‘In goede banen? De Provincie West-Vlaanderen en het beheer van de buurtwegen, 1800-heden’ (5 euro in plaats van 8 euro).
Wie het volledige aanbod wenst te bekijken is steeds welkom in het Provinciaal Informatiecentrum, Jan Van Eyckplein 2, 8000 Brugge. Het volledige aanbod is ook gepubliceerd op
www.west-vlaanderen.be/informatiecentrum
.

Vaderdag cadeautips tijdens de boekenverkoop in het Tolhuis

Educatief pakket ontworpen voor leerlingen van de eerste graad secundair onderwijs

Korneel Vandamme, student bachelor secundair onderwijs aan de Arteveldehogeschool, liep drie weken stage in de Provinciale Archiefdienst. Zijn stagewerk omvatte het opstellen van een model voor rondleiding en kennismaking met de inhoud en werking van het Provinciaal Archief, speciaal voor leerlingen van het secundair onderwijs. Deze opdracht resulteerde in een creatieve zoektocht waarbij de bezoekende leerlingen in vier groepjes opgedeeld worden en al spelenderwijs kennismaken met interessante archiefreeksen, het digitaliseren van archiefstukken, de werking van de Archiefdienst, en de kwaliteit van papier en inkt. De archiefzoektocht is gelinkt aan de leerplannen van het katholiek onderwijs en van het gemeenschapsonderwijs. Groepen van ongeveer 20 leerlingen zijn welkom in de Provinciaal Archiefgebouw (Gistelse Steenweg 528 te Sint-Andries) na telefonische afspraak (tel. 050 40 72 90).
(Ruth Versteyhe)

Educatief pakket ontworpen voor leerlingen van de eerste graad secundair onderwijs

Rondleidingen in het Provinciaal Archiefgebouw

Regelmatig geven medewerkers van de Provinciale Archiefdienst aan de meest diverse groepen rondleidingen in het archiefgebouw. Tijdens een rondgang doorheen het volledige gebouw worden de dienst, de inhoud van het archief en de leeszaalwerking toegelicht. Ook worden enkele specifieke archiefstukken bovengehaald die op bijzondere interesse kunnen rekenen van de groep. Zo werden aan een groep gepensioneerde personeelsleden van La Brugeoise een milieuvergunningsdossier en plannen van de fabriek getoond. Arsbroek, Kring Hervé Stalpaert kreeg onder meer het dossier inzake de bouw van de gemeentelijke jongensschool en het dossier van de gemeenteraadsverkiezingen van 1946 in verband met Assebroek te zien. En een groep bezoekers van de dienstencentra van het OCMW Brugge konden onder meer een Brugs militieregister inkijken.

Rondleidingen in het Provinciaal Archiefgebouw
Stel een vraag aan de Provinciale Archiefdienst

De Provinciale Archiefdienst streeft ernaar om alle relevante informatie over het archief, over de werking van de dienst en over de ondersteuning van de lokale archieven op de eigen website te plaatsen.
Bezoekers van de website die toch geen antwoorden op hun vragen zouden vinden of iets bijzonders willen melden, kunnen opmerkingen, vragen of suggesties sinds enige tijd via een online formulier verzenden. Zie:
www.west-vlaanderen.be/archiefdienst > stel een vraag
. Het personeel van de Archiefdienst formuleert dan zo snel mogelijk een passend antwoord.

Afspraken inzake het opnemen van privaatrechtelijk archief en documentatie in de Provinciale Archiefdienst West-Vlaanderen (PAWV) en in de Provinciale Bibliotheek en Documentatiecentrum (PBD)

Regelmatig bieden privaatrechtelijke personen of instellingen beperkte maar ook soms grotere bestanden van archiefdocumenten of collecties van documentatie bij het Provinciaal Archief of de Bibliotheek aan voor bewaring en ontsluiting.
Om zo efficiënt en vlot mogelijk op deze aanbiedingen te kunnen reageren (dit kan inhouden: weigeren wanneer het aanbod niet past in het acquisitie- of collectieprofiel, of opnemen, bewaren, ontsluiten en ter beschikking stellen in het Provinciaal Archiefgebouw of de Provinciale Bibliotheek) en ook om de benaderingen van de twee instellingen op elkaar af te stemmen, zijn enkele afspraken vastgelegd.
Aanbiedingen van grote bestanden of collecties die het patrimonium van de Provincie in belangrijke mate aanvullen, worden voortaan als schenking of legaat opgenomen en er wordt steeds een schenkingsakte of akte van legaat ter aanvaarding aan de Provincieraad voorgelegd. Enkel indien de eigenaar zelf niet bereid is tot schenking of legaat, kan bruiklening als alternatief voorgesteld worden.
Aanbiedingen die beperktere bestanden of collecties met weinig of geen meerwaarde voor het patrimonium van de Provincie inhouden, zullen als bruiklening opgenomen worden. Daartoe leggen de diensten steeds een afsprakennota van permanente bruiklening ter goedkeuring aan de Deputatie voor.
Aanbiedingen ten slotte van losse archiefdocumenten of documentatie zonder duidelijke financiële waarde zullen als handgift zonder geschrift opgenomen worden. De archivaris en de bibliothecaris leggen eenmaal per jaar een lijst van deze opnames aan de Deputatie ter goedkeuring voor.
(Johan Vannieuwenhuyse)

Nieuws over het archiefpersoneel

Sinds 1 maart 2010 is Leopold Rosseel opnieuw in dienst getreden als vrijwilliger om de penningverzameling te ontsluiten. Hij was eerder reeds van 2004 tot 2007 binnen de Archiefdienst werkzaam. Er zijn nu negen vrijwilligers in het Archiefgebouw bedrijvig; ze presteren samen vijf volle werkdagen op weekbasis. Ze leveren ondersteuning bij het ontsluiten van de filmverzameling, de fotoverzameling, de handbibliotheek en de penningverzameling, en bij de inventarisering van het archief van de Provinciegouverneur, het archief van de voormalige 4de Afdeling, het archief van TTO-Noordzee inzake de buurtspoorwegen en het ‘Hollands fonds’.
Van 15 maart tot 2 april liep een student van de Arteveldehogeschool, Korneel Vandamme, stage in het Provinciaal Archief. Hij ontwierp er een origineel model voor rondleiding en kennismaking met de Provinciale archiefinhoud en de archiefwerking, gericht op leerlingen van het secundair onderwijs.
(Johan Vannieuwenhuyse)

Viering en bedanking voor de West-Vlaamse vrijwilligers

Met de Week van de Vrijwilliger (28 februari tot 6 maart 2010) wenste de Provincie West-Vlaanderen het vrijwilligerswerk in de kijker te plaatsen. De West-Vlaamse vrijwilligers ontvingen persoonlijk een bedankingskaartje en er werd voor de eerste keer een West-Vlaamse Vrijwilligerstrofee toegekend.
Tijdens een viering in het Provinciehuis Boeverbos op 6 maart kreeg het Begeleidingscentrum Spermalie Brugge de trofee uitgereikt voor de manier waarop men er met het vrijwilligerswerk omgaat en werden ook de vrijwilligers bij het Provinciebestuur in de bloemetjes gezet.
Zes vrijwilligers van de Provinciale Archiefdienst woonden de viering bij. Zij ontvingen een klein geschenk als bedanking voor hun inzet.
(Marc De Vos)

Fotovoltaïsche panelen of 'zonnepanelen' op het dak van het Provinciaal Archiefgebouw

Op het plat dak van de administratieve voorbouw werden onlangs door de firma’s bvba V-dak Machelen (Zulte) en bvba Electrolyse (Menen) fotovoltaïsche panelen geplaatst. Sinds eind februari 2010 zijn ze in werking gesteld. Het betreft drie velden met buismodules (van het type CIGS) bovenop een lichtreflecterend membraan waarop drie omvormers aangesloten zijn voor het omzetten van de gelijkstroom van de zonnecellen naar wisselstroom voor het net. Het totale benutte dakoppervlak met de installatie omvat circa 120 m². De capaciteit van de panelen bedraagt maximum 10 kilowattpiek (kWp); de te verwachten jaarlijkse opbrengst 8.500 kilowattuur (kWh). Kostprijs van de installatie is 68.418,85 euro inclusief btw.
Bedoeling met de zonnepanelen is vooral het dure energieverbruik van een klimaatgestuurde archiefbewaarplaats te ondervangen.
(Johan Vannieuwenhuyse)


NIEUWS UIT WEST-VLAANDEREN

Werkwijze Stadsarchief Blankenberge bij te vernietigen publicaties
 

De archivaris van de Stad Blankenberge vond in de kelders van het stadhuis, waar onder meer het archief bewaard wordt, heel wat administratieve en juridische publicaties terug. Niet alleen waren deze publicaties vaak verouderd, ze namen ook veel plaats in en werden nooit meer geraadpleegd.

In het kader van een opruimactie heeft de archivaris alle te vernietigen publicaties opgelijst. De lijst werd eerst voorgelegd aan de diensthoofden en schepenen en daarna aan een aantal universiteitsbibliotheken en archiefdiensten. Iedereen kon aanduiden in welke publicaties hij of zij persoonlijk geïnteresseerd was en deze werden dan door de archivaris opzij gehouden.

Uiteindelijk werd de lijst voor uitvoering voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen. De geïnteresseerden kregen de gevraagde publicaties en de overige werden vernietigd. De collega’s van de gecontacteerde archieven en bibliotheken apprecieerden deze manier van werken, die toelaat om bepaalde van de eigen reeksen te vervolledigen en om de collecties te verrijken. 

Tentoonstelling Stadsarchief Ieper 'Door de oorlog getekend'

Vanaf zondag 25 april loopt in de zaal Alfa en Omega in de Neerstad (Weverijstraat 7-9, 8900 Ieper) de tentoonstelling ‘Door de oorlog getekend. De wederopbouw van Ieper na WOI in bouwtekeningen’. Dit is een organisatie van het Stadsarchief van Ieper in samenwerking met het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven. De archieven van de wederopbouw zijn een interessant stuk roerend erfgoed dat toelaat de kennis en appreciatie van de wederopbouwarchitectuur te vergroten. Een tentoonstelling met archiefstukken uit architectuurarchieven, die het vakmanschap en de creativiteit van een generatie architecten en andere betrokkenen bij de wederopbouw belichten, wil de ‘echtheid’ van dit erfgoed onderstrepen.
Het Stadsarchief bezit een aantal erg interessante fondsen met betrekking tot de wederopbouw, met bouwtekeningen van belangrijke wederopbouwarchitecten zoals Jules Coomans, Richard Acke en Raphaël Speybrouck.
De tentoonstelling loopt tot 22 mei 2010 en is toegankelijk tijdens de openingsuren van de bibliotheek (ma.-vr.: 10 - 12 uur en 13 - 19 uur, za.: 9 - 12 uur).
(Jochen Vermote, Stadsarchief Ieper)

Tentoonstelling te Ieper

Boekencollectie Stadsarchief Ieper opgenomen in Winob

De catalogus van het boekenbestand van het Stadsarchief van Ieper is voortaan online raadpleegbaar via WINOB, wat staat voor West-Vlaams Informatie Netwerk van Openbare Bibliotheken. In WINOB kan je opzoeken welke boeken, tijdschriftartikelen, cd's, cd-roms, dvd's, enz. aanwezig zijn in de aangesloten openbare bibliotheken, waaronder de bibliotheek van Ieper. Het Stadsarchief beheert 11.000 boeken, 150 thesissen en 600 verschillende tijdschriftentitels, allen over de lokale en regionale geschiedenis van Ieper en de Westhoek.
De boeken en thesissen zijn reeds opgenomen in de online catalogus; de 600 tijdschriften zullen dit jaar stelselmatig worden ingevoerd. Het Stadsarchief leent geen boeken uit, ze zijn wel te raadplegen in de leeszaal (
http://www.ieper.be/default.aspx?SGREF=2517). Link naar de catalogus: http://winob.cevi.be/webopac/vubis.csp?Profile=Ieperarchief.
(Jochen Vermote, Stadsarchief Ieper)

Logo WINOB

Ieperse vlaggen

Op 13 januari 2010 stelden Erfgoedcel CO7 en de Stad Ieper de nieuwe website www.iepersevlaggen.be voor. Je kan er de kleurrijke Ieperse vlaggen bekijken en vindt er heel wat achtergrondinformatie over maten en kleuren, vlaggebruik en de bewaring van vlaggen.
Vlaggen van sportclubs, fanfares, jeugdverenigingen, oudstrijdersbonden, enz. vertellen het verhaal van de vereniging en zitten vaak vol symbolen. Maar door omstandigheden raken vlaggen soms in de vergetelheid. Erfgoedcel Ieper en CO7 vonden het tijd om deze stukjes erfgoed terug de aandacht te geven die ze verdienen. Gedurende meer dan een jaar werd onderzoek gevoerd naar de geschiedenis, het gebruik en de symboliek van vlaggen. Er werd ook aandacht besteed aan fabrikanten van vlaggen uit de streek. Daarnaast werden alle vlaggen professioneel gefotografeerd. De vlaggen in het bezit van het Stadsarchief en de Stedelijke Musea van Ieper kregen een veilige bewaarplek, onder meer in een vlaggenkar. Wie een vlag thuis of in het verenigingslokaal bewaart, kon een zuurvrije bewaardoos afhalen.
Het ‘Wat en hoe-boekje: vlaggen’ geeft een antwoord op vragen zoals: Hoe kan ik mijn vlag goed beschermen? Wat kan ik zelf en wanneer roep ik er beter een expert bij? Hoe is mijn vlag gemaakt en welke gevolgen heeft dit voor de bewaring? Je krijgt er concrete en praktische tips voor een goede bewaring van je vlag.
Meer info:
www.iepersevlaggen.be en www.erfgoedcelco7.be of erfgoedcel@co7.be.
Ieperse verenigingen die hun waardevolle vlag niet meer gebruiken en hem optimaal willen (laten) bewaren, kunnen deze schenken aan de Stedelijke Musea van Ieper (
stedelijke.musea@ieper.be of tel. 057 23 94 50).
(Bron: Persbericht ‘Ieperse verenigingsvlaggen verzameld op website’, Erfgoedcel CO7, 06.01.2010)

Ieperse vlaggen

Website Stadsarchief Roeselare

De dienst Archief van de stad Roeselare is sinds kort op het internet vertegenwoordigd, zie http://www.roeselare.be/Vrijetijd/Archief.asp.
(Patrieck Geldhof, Stadsarchief Roeselare)

Website Stadsarchief Roeselare

Het Stadsarchief van Waregem zoekt...

In samenwerking met de faculteit Diergeneeskunde en Museum Morfologie (Universiteit Gent), de faculteit Diergeneeskunde (Universiteit Utrecht), de Universiteitsbibliotheek Utrecht en het Centrum voor Agrarische Geschiedenis (CAG) plant het Stadsarchief van Waregem in maart/april 2011 een tentoonstelling onder de titel ‘Van paardenmiddel tot paardendokter. Geschiedenis van de paardengeneeskunde’.
Het Stadsarchief is hiervoor specifiek op zoek naar archiefmateriaal rond alle aspecten van de paardengeneeskunde, interessante getuigen, nalatenschappen van lokale dierenartsen, documenten in verband met rijksveeartsen die wel in elk gemeentearchief te vinden zijn, enz. Het Stadsarchief zoekt overigens steeds divers materiaal over de geschiedenis van paarden en paardensport in het algemeen: paardenmarkten, hengstenkeuringen, paardenraces, landbouwpaarden, foto’s, prentkaarten, affiches, kranten, facturen, voorwerpen, enz.
Weet je waar zich nog interessante collecties bevinden of ken je een interessante getuige uit de wereld van het paard, dan kregen we graag een seintje:
archief@waregem.be of tel. 056 62 12 18.
(Sandrin Coorevits, Stadsarchief Waregem)

Het Stadsarchief van Waregem zoekt...
Elektronische inventaris 'WO I en de archieven van Wervik en Geluwe'

Wervik en Geluwe waren tijdens Wereldoorlog I gemeenten onder Duitse bezetting en bekende Duitse personaliteiten zoals bijvoorbeeld Generaal Von Diemling, kunstenaar Max Beckmann en Adolf Hitler verbleven in deze gemeenten. Er werd geslapen en verzorgd, gefeest en gewerkt, gebeden en gevloekt samen met de lokale bevolking zoals we dit aan Britse zijde terugvinden in Poperinge. Maar meestal blijft de Wervikse en Geluwse geschiedenis uit deze periode beperkt tot enkele lijntjes in het grote Westhoekverhaal. Hier wil Wervik aan werken tijdens de komende jaren. Tijdens het voorjaar 2009 werden het stedelijk archief en het archief van de Stedelijke Oudheidkundige Commissie met betrekking tot Wereldoorlog I geïnventariseerd.
In het ruimere kader van de ontsluiting van het cultureel erfgoed van de Stad Wervik is ervoor gekozen om de volledige inventarisatie, uitgevoerd met financiële steun van de Provincie West-Vlaanderen, integraal toegankelijk te maken voor het brede publiek. Er is een elektronische inventaris van ruim 400 pagina’s (cd-rom) gemaakt, inclusief bijhorend boekje met foto’s en toelichting (kostprijs: 15 euro). Bestellen kan bij de Cultuurdienst Wervik, t.a.v. Steven Masil, Speiestraat 16, 8940 Wervik. Er wordt een bevestiging toegestuurd met vermelding van het rekeningnummer en het exacte bedrag (kostprijs + eventuele verzendingskosten 5 euro).
(Steven Masil, Cultuurdienst Wervik)
Elektronische inventaris 'WO I en de archieven van Wervik en Geluwe'

Intergemeentelijke samenwerking rond digitaliseren cultureel erfgoed

In 2008 werd de intergemeentelijke samenwerking ‘Hout & Blooteland’ opgestart. Deze projectvereniging wil onder meer een oplossing bieden voor de precaire toestand waarin sommige publieke archieven zich bevinden. Met behulp van een gesubsidieerde professionele boekscanner digitaliseren vrijwilligers en personeelsleden van de deelnemende gemeenten de archieven. De digitale documenten worden op een centrale server bewaard. Tot nu toe werden de registers van de burgerlijke stand van Lo-Reninge en van Houthulst ingescand. Deze geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten zijn digitaal te raadplegen bij de dienst burgerlijke stand van de betrokken gemeenten. Daarna volgen nog de registers van Koekelare en van Diksmuide. Het is overigens de bedoeling van de projectvereniging om ruimer documenten, voorwerpen, foto’s, liedjes en mondelinge getuigenissen uit het verleden van de vier betrokken gemeenten te bewaren en onder de aandacht van het publiek te brengen.
(Bronnen: ‘De Weekbode’, 29.01.2010 en ‘De Weekbode’, 26.03.2010)

Intergemeentelijke samenwerking rond digitaliseren cultureel erfgoed

Wereldoorlog I in regio TERF

In de winter van 2009-2010 werkte zelfstandig onderzoeker Miguel Bouttry aan een studie over het verhaal van de Eerste Wereldoorlog in de regio TERF (Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Lichtervelde, Moorslede, Roeselare, Staden). De opdracht bestond uit de opmaak van een bibliografie, een literatuurstudie, het uitwerken van verhaallijnen en de detectie van opportuniteiten in het kader van 2014-2018.
Op woensdag 10 maart stelde Miguel Bouttry de studie voor aan een publiek van beleidsmakers, vrijwilligers, professionelen uit de culturele en toeristische sector, enz. De komende maanden zal de erfgoedcel aan visievorming doen en samen met de betrokken actoren een actieplan opstellen. Ook de keuze voor bepaalde verhaallijnen moet de komende maanden duidelijk worden. Zie
http://www.erfgoedcelterf.be/item.php?lang=NL&itemno=19_103.
(Bron: ‘Nieuwsbrief Erfgoedcel SECTOR TERF’, (maart 2010))

Logo TERF
Secretarissen arrondissement Kortrijk plaatsen archief op de agenda

Meerdere gemeentesecretarissen uit het arrondissement Kortrijk waren vragende partij om archief op de agenda van hun maandelijkse bijeenkomst te plaatsen. Om een beter zicht te krijgen op de werking van een lokaal archivaris, op de wisselwerking tussen stadsarchief en rijksarchief en op de subsidiemogelijkheden voor lokaal archiefbeheer, werden enkele sprekers uitgenodigd op hun bijeenkomst van 19 maart.
Isabelle Verheire (archiefconsulente Provincie West-Vlaanderen) sprak over de ondersteuningsmaatregelen vanuit de Provincie en over de mogelijke samenwerkingsvormen op het vlak van archiefbeheer. Marc Therry (Rijksarchief Kortrijk) stelde de website van het Rijksarchief voor, de selectielijsten en de relevante richtlijnen en brochures inzake lokaal archiefbeheer. Ann Augustyn (stadsarchivaris Kortrijk) belichtte het takenpakket van een stadsarchivaris.
Hopelijk leiden deze toelichtingen tot nieuwe initiatieven op het vlak van archiefbeheer in Zuid-West-Vlaanderen.

10de WAP-dag vond plaats in Noord-Frankrijk

Ter gelegenheid van de tweede lustrumviering van het West-Vlaams ArchievenPlatform (WAP) vond dit jaar een rondreis plaats ‘over de schreve'. Onder het thema ‘Archieven in Noord-Frankrijk en hun belang voor West-Vlaanderen’ trokken 33 archivarissen en in archief geïnteresseerden op 15 maart de grens over voor een rondrit bij de zuiderburen, onder de leiding van gids Philippe Despriet.
In de voormiddag stond een bezoek aan de handschriftenbibliotheek van de Sint-Winoksabdij en aan het Stadsarchief van Bergues (Sint-Winoksbergen) op het programma. De aanwezigen kregen een toelichting over de leeszaalwerking, over de inhoud van het archief en over de archiefinventaris. Tijdens de rondleiding schrokken de West-Vlaamse archivarissen toch wel van de schrijnende bewaaromstandigheden in het stadhuis.
In de namiddag werd in Duinkerke de huishoudelijke vergadering onder leiding van de WAP-voorzitter Marc Therry gehouden. Hij stelde het nieuwe WAP-logo voor en vroeg de vergadering om het bestuur met één plaats uit te breiden. Het bestuur ziet er nu als volgt uit: Marc Therry (voorzitter), Chris Vandewalle (ondervoorzitter), Hilde De Bruyne (secretaris), Rik Opsommer (penningmeester), Jan D’hondt (lid), Jo Vandeghinste (lid) en Johan Vannieuwenhuyse (lid). Vervolgens gaven de collega’s uit Duinkerke een voordracht over hun werkwijze en de toekomstige locatie van het plaatselijke stadsarchief. De West-Vlaamse Jessica Monteyne stelde de Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking (EGTS) voor, die samenwerking over de grens heen stimuleert. De geplande rondleiding in het huidige Stadsarchief van Duinkerke ging jammer genoeg niet door.
De hele dag waren er uitgebreide mogelijkheden voor informele collegiale contacten.

Logo WAP

Vernieuwde archiefopleiding School voor Bestuursrecht

Sinds 1998 biedt de Provinciale School voor Bestuursrecht een specifieke archiefopleiding aan. De vroegere opleiding van 50 lestijden is nu hervormd en opgesplitst in een instapcursus en een specialisatiecursus. Meer info op http://www.west-vlaanderen.be/ondernemen/sbr/watbiedenwe/Pages/archiefinstap.aspx.

Armenbrieven aan West-Vlaamse gezagsdragers

In het kader van het project ‘History from below. Verzameling, inventarisering, ontsluiting en valorisering van armenbrieven aan West-Vlaamse gezagsdragers (1789-1925)’ registreerde het Rijksarchief Brugge zogenaamde armenbrieven uit het eigen archief, uit het Rijksarchief Kortrijk, uit het Provinciaal Archief West-Vlaanderen en uit de Stads- en OCMW-archieven van Brugge, Ieper en Veurne.
Armenbrieven zijn letterlijk brieven van armen met een verzoek om hulp, gericht aan een bestuurlijke instantie of aan een maatschappelijk relevante privé-figuur of -instelling. Het initiatief tot schrijven ging uit van de arme zelf. Armenbrieven leren iets over de mentaliteit, gewoonten en gebruiken van de lagere klassen en geven inzicht in de sociaal-economische situatie in de 19de eeuw.
In de loop van 2009 werden de armenbrieven uit de genoemde archieven samen met de bijhorende dossiers gedigitaliseerd. Dat levert in totaal meer dan 9.000 beelden op. In de eindfase van het project is elke armenbrief beschreven in een databank die in 2010 op de website van het Algemeen Rijksarchief gepubliceerd wordt (
http://www.arch.be).
(Bron: E. De Keulenaer, ‘A messieurs les bourgmêstre et echevins de la ville de Bruges’. Armenbrieven in het Stadsarchief, in ‘Archiefleven. Nieuwsbrief van het Stadsarchief van Brugge’, jg. 17 (2010) nr. 1, 2-3)

Logo Rijksarchief

GOED OM WETEN

Workshop toepassen Selectielijst OCMW's (Brugge, 23 maart 2010)


Op 17 augustus 2009 werd de selectielijst OCMW’s, opgesteld door de VVBAD-subwerkgroep Selectielijst OCMW’s, goedgekeurd door de algemeen rijksarchivaris. Sindsdien komen vanuit de OCMW’s heel wat vragen over de inhoud van de lijst en de concrete toepassing ervan. Dit was voor de leden van de subwerkgroep het signaal dat nogal wat OCMW’s effectief werk willen maken van archiefselectie en –vernietiging. Aangezien dit in vele OCMW’s tot nu toe niet systematisch gebeurde en daarvoor vaak ook geen beroep gedaan kan worden op een archivaris, leek het tijd voor een workshop. Na een inleidend deel over het belang van archiefbeheer en archiefselectie in het OCMW, werden twee concrete voorbeelden van archiefsamenwerking voor OCMW’s voorgesteld. Daarna lichtten enkele archivarissen toe hoe de selectielijst geïnterpreteerd en toegepast moet worden. Lees meer...
De powerpointpresentaties van deze studiedag staan op www.vvbad.be/node/5204. Alle informatie over de selectielijsten, en de selectielijst zelf, zijn gepubliceerd op www.vvbad.be/WLOA/OCMWselectielijsten.
(Ruth Versteyhe) - 26 maart 2010



Workshop toepassen Selectielijst OCMW's (Brugge, 23 maart 2010)
FAAD-studiedag: Digitale dienstverlening (Brussel, 27 maart 2010)

Drie sprekers gaven vanuit hun eigen werkervaring toelichting bij het thema digitale dienstverlening. Annelies Coenen (Algemeen Rijksarchief) ging dieper in op de digitale ontsluiting van de parochieregisters, een project in het kader van de digitale leeszaal van het Rijksarchief. Willem Vanneste (Stadsarchief Antwerpen) had het over de invulling, de doelstellingen en de voor- en nadelen van scanning-on-demand in het FelixArchief. Ten slotte schetste Claudia Vermaut (Stadsarchief Oostende) de lokale archiefsituatie en de ontwikkeling van Archiefbank Oostende. Een demo van Archiefbank sloot de studievoormiddag af.
Logo FAAD

Studiedag 'Dossiers van vandaag, archief van morgen. Zorgen voor het sociale erfgoed' (Gent, 31 maart 2010)

Stijn Van de Perre (Arteveldehogeschool-Sociaal Werk) leidde de studiedag in. De Arteveldehogeschool heeft een onderzoek uitgevoerd naar de omgang van verenigingen en organisaties uit de sociale sector met hun archief. Daaruit bleek dat veel belang gehecht wordt aan het archief voor zover het nuttig is voor de werking en als verantwoording naar de buitenwereld toe. Voor de cultuur-historische waarde ervan is er weinig of geen aandacht. Daarnaast is er een grote terughoudendheid om het archief open te stellen om redenen van privacy en beroepsgeheim.
Na de inleiding gaf Michel Vermote (Archiefbank Vlaanderen / AMSAB-Instituut voor Sociale Geschiedenis) een toelichting bij Archiefbank Vlaanderen, stelde Tom Haeck (OCMW-archief Gent) zijn archiefaanpak voor en stond Ann Vandenberghe (Artsen zonder Grenzen Brussel / VVBAD-werkgroep ngo-archieven) stil bij de visie van haar organisatie op archiefbeheer. Tijdens de namiddag werden enkele praktijkervaringen naar voor gebracht door het Fonds Suzan Daniel, de Bond Beter Leefmilieu - BBL, Scouting Vlaanderen en het Gemeenschapscentrum De Zeyp. Marc Jacobs (FARO – Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed) sloot de studiedag af. Hij wees de deelnemers op het belang van het archief voor de eigen organisatie (archief is macht), maar ook voor de maatschappij in het algemeen.
(Marc De Vos)

Studienamiddag 'Subsitutie: magda?' (Brussel, 1 april 2010)

Substitutie is het digitaliseren van archiefdocumenten waarbij de oorspronkelijke stukken vernietigd worden. Het is echter niet altijd duidelijk of deze praktijk toegelaten is. De werkgroep Automatisering van de sectie Archief en Hedendaags Documentbeheer (Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief en Documentatie - VVBAD vzw) organiseerde daarom deze studienamiddag over het archiefwettelijk kader van substitutie of vervanging van archiefdocumenten. Op het programma stonden drie lezingen. Advocaat Edwin Jacobs schetste de algemene wettelijke context van het digitaal bewaren van documenten en lichtte de wettelijke aspecten van substitutie toe. Rolande Depoortere (Algemeen Rijksarchief) legde het principe van substitutie nauwkeurig uit. Het is een praktijk die vaak bedoeld is om kosten en plaats te besparen, maar het is niet in de archiefwet voorzien. Daarom pleitte Depoortere voor een breed overleg tussen archivarissen en een aanpassing van de archiefreglementering. Als laatste kwam Ingmar Koch (Provinciale Archiefinspectie Noord-Brabant - Nederland) aan het woord. In de Nederlandse archiefwet staat ingeschreven dat vervangen - zo wordt substitutie er genoemd - mogelijk is. Een voorbeeld van de daadwerkelijke vervanging van archiefdocumenten is het routinematig inscannen en vervangen van bouwvergunningen vanaf 1903 door de gemeentearchieven. Bij iedere vervanging moet echter een nauwkeurige procedure gevolgd worden.
Mag substitutie? Voorlopig geeft het Rijksarchief het advies om dit enkel te doen voor archiefstukken die in de selectielijsten als te vernietigen aangeduid staan. De studienamiddag riep enkele nieuwe vragen op: kan het Nederlandse voorbeeld van vervanging gevolgd worden en moet onze archiefwet aangepast worden?
(Ruth Versteyhe)

Ger Schmookprijs 2009 voor stadsarchivaris Oudenaarde

Op 16 maart 2010 ontving Pieter-Jan Lachaert, archivaris van de Stad Oudenaarde, de jaarlijkse prijs voor de beste niet-gepubliceerde studie over een thema uit de archief-, bibliotheek- of documentaire informatiesector in Vlaanderen. Hij schreef zijn studie ‘De zwarte doos van een gecrasht archief. De context van het stadsarchief van Oudenaarde en zijn weerspiegeling in de inventaris van het ‘Oud archief’ van de stad (1828-1927)’ als eindverhandeling voor zijn opleiding master na master in de Archivistiek: erfgoed en hedendaags documentbeheer. De verhandeling neemt de context van de archiefbewaarplaats van de Stad Oudenaarde in de periode 1828-1927 onder de loep en wijst op het belang van de inzet van geschoolde archivarissen.
(Bron: ‘Info. Mededelingenblad van de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief en Documentatie’, jg. 36 (2010) nr. 4, 11-12)

Ger Schmookprijs 2009 voor stadsarchivaris Oudenaarde

Vernieuwde eDavid website

De aangepaste website geeft een overzicht van alle publicaties waaraan eDAVID (mee)werkte evenals informatie over afgesloten en lopende onderzoeksprojecten. De rubriek ‘Zelf aan de slag’ – ontstaan binnen het Digitaal Depot-project – is voortaan een vast onderdeel van de eDAVID website. Je vindt er onder meer het modellastenboek voor digitaliseringsopdrachten. Deze publicatie is door eDAVID grondig herzien en aangepast rekening houdende met de technologische ontwikkeling en het meest recente onderzoek. Ook zijn enkele nieuwe publicaties verschenen: S. Schaule, ‘Organisatorische aspecten bij het bouwen en het beheren van een digitaal depot’ en F. Boudrez, ‘Een digitaal archief in 10 stappen’. Zie www.edavid.be.
(Bron: ‘eDAVID-nieuwsbrief’, (januari 2010) nr. 11).

Logo eDavid

Archief van Amnesty International in Amsab-ISG

Begin 2010 mocht Amsab-ISG een groot deel van het archief van Amnesty International Vlaanderen (AIVL) in depot nemen. Dit is het concrete resultaat van een samenwerkingsovereenkomst die Amsab-ISG en AIVL afsloten. Het archief omvat onder meer een uitgebreide collectie affiches en iconografisch materiaal, meer dan 500 videobanden, verslagen van interne vergaderingen, een uitgebreide correspondentie, tijdschriften en boeken, dossiers betreffende allerlei campagnes en acties en uiteraard ook een uitgebreide reeks dossiers rond fondsen- en ledenwerving. Het gaat om zo'n 467 dozen, goed voor bijna 60 strekkende meter archief. Zie www.amsab.be.
(Bron: ‘Amsab-ISG nieuwsbrief’, jg. 5 (2010) nr. 2).

Amnesty International

Licentiaatsverhandelingen en masterproeven Geschiedenis (Nieuwste Tijd) met betrekking tot West-Vlaanderen, academiejaar 2008-2009

- R. Aerts, ‘Industrie in het dorp. De impact van de Compagnie der Houtzaagmolens te Bredene op de lokale bevolking, 1750-1815’ (Universiteit Gent).
- E. Desimpel, ‘De jonge Jan Verroken. Politieke biografie van een startend volksvertegenwoordiger (1914-1954)’ (Katholieke Universiteit Leuven).
- L. Hoste, ‘“Met de SVV naar zee”. De organisatie van vakantiekolonies aan de Belgische kust door de Socialistisch Vooruitziende Vrouwen (1920-1980) met als casus het home Emile Vandervelde in Oostduinkerke’ (Universiteit Gent).
- S. Jacob, ‘De ontwikkeling van het bioscoopwezen te Kortrijk (1895-1945)’ (Katholieke Universiteit Leuven).
- S. Robbe, ‘Liefde in tijden van oorlog: het huwelijk in Kortrijk, 1914-1918’ (Universiteit Gent).
- J. Schokkaert, ‘Beelden over standbeelden. Een discoursanalyse bij de inhuldiging en latere herdenkingsplechtigheden omtrent de standbeelden van Prudens van Duyse, Anton Bergmann en Emanuel Hiel’ (Katholieke Universiteit Leuven).
- T. Simoens, ‘Belgische frontsoldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog’ (Universiteit Gent).
- H. Vander Sanden, ‘Het vijandbeeld van de Nederlandstalige soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog’ (Katholieke Universiteit Leuven).
- B. Vynck, ‘De ontwikkeling van Oostende als badstad tijdens het interbellum’ (Vrije Universiteit Brussel).
- L. Waerenburgh, ‘De evolutie van de Kortrijkse Liberale Associatie tussen 1861 en 1919’ (Vrije Universiteit Brussel).
(Bron: ‘Handelingen van het Genootschap voor Geschiedenis te Brugge’, jg. 146 (2009) nr. 2, 397-398 en ‘Mededelingenblad van de Belgische Vereniging voor Nieuwste Geschiedenis’, jg. 31 (2009) nr. 4, 67-80)

Nieuw licht op de Belgische krijgsgevangenen uit de Grote Oorlog

Over het lot van de Belgische krijgsgevangenen tijdens de Eerste Wereldoorlog is tot op heden bitter weinig geweten. De recente inventarisatie in het Rijksarchief van de archieven van een aantal hulporganisaties die zich inzetten voor deze ‘vergeten’ categorie oorlogsslachtoffers, biedt nieuwe onderzoeksperspectieven.
Er verschenen inventarissen van de archiefbestanden betreffende in Zwitserland opgerichte humanitaire organisaties ten behoeve van de Belgische oorlogsslachtoffers, van het archief van de Belgische Middendienst voor de Krijgsgevangenen (1914-1925), van het archief van het Belgisch Inlichtingsbureel voor krijgsgevangenen en geïnterneerden in Brussel 1914-1919, van het archief van het Internationaal Liefdewerk voor Gewonden en Krijgsgevangenen in Maastricht 1914-1920, van de archieven van de Belgische Hulpcomités in de krijgsgevangenkampen en van het Hulpcomité in de gevangenis te Diest (1914-1922).
De nieuwe inventarissen zijn te koop in de shop van het Algemeen Rijksarchief of kunnen worden besteld via mail naar
publicat@arch.be.
(Bron: ‘Nieuwsbrief Rijksarchief in België’, (maart 2010) nr. 12)

Toolbox standaarden cultureel erfgoed

In februari 2010 werd het startschot gegeven voor Project CEST (Cultureel ErfgoedStandaarden Toolbox). Het project, uitgevoerd door PACKED vzw en eDAVID vzw in opdracht van het Agentschap Kunsten en Erfgoed, wil de erfgoedinstellingen in Vlaanderen wegwijs maken in het gebruik van standaarden bij het creëren, beheren en toegankelijk maken van digitale collecties.
Eén van de resultaten is ‘CESTbasic’, een lijst van standaarden die minimaal vereist zijn voor de kwaliteitsvolle uitvoering van een digitaliseringsproject. De samenstelling gebeurt in nauwe samenwerking met experts en gebruikers uit het erfgoedveld. Met deze lijst worden de minimale eisen vastgelegd waaraan een digitaal erfgoedproject moet beantwoorden. Kunsten en Erfgoed kan deze set ook hanteren om projecten te evalueren die met de financiële steun van de Vlaamse overheid tot stand komen. De ‘basislijst’ wordt kort na de zomer 2010 gepubliceerd. Het project CEST loopt dan af, maar het is slechts een voorlopig einde: op langere termijn wil dit project uitgroeien tot een ruim organisatiekader waarin (aanbevolen) standaarden worden geëvalueerd.
Het project besteedt ruim aandacht aan de ontwikkeling van een breed draagvlak voor de voorgestelde standaarden. Via een wiki kunnen alle belanghebbenden en geïnteresseerden mee discussiëren over de (on)geschiktheid van standaarden voor een bepaalde toepassing (use case). Inmiddels staat de wiki online en is de discussie geopend. Zie
www.projectCEST.be. Contact: henk@packed.be.
(Henk Vanstappen, Packed vzw)

Logo Cest

Rekenmodel digitaliseringskosten

Op 8 april 2010 is het door DEN en Erfgoed Nederland ontwikkelde ‘Rekenmodel digitaliseringskosten’ gepubliceerd. Dit instrument is bedoeld om inzicht te verschaffen in alle mogelijke kosten die digitalisering met zich mee kan brengen. Het Rekenmodel is online beschikbaar: http://www.den.nl/docs/20100408024532.

Lokale erfgoedcollecties op de kaart

Sinds kort staat op de website van Heemkunde Vlaanderen een overzicht van lokale erfgoedcollecties in Vlaanderen. De bruine labels op de kaart verwijzen naar lokale musea; de blauwe labels verwijzen naar archieven en documentatiecentra. Meer detail krijg je via inzoomen op een bepaald gebied of zoeken op een trefwoord. Zie http://www.heemkunde-vlaanderen.be/?page_id=2361.
(Bron: ‘Binnenkrant’, (2010) nr. 1, 2)
Logo Heemkunde Vlaanderen

Herdenking 100ste verjaardag van de 'Groote Oorlog' (2014-2018)

De Eerste Wereldoorlog was het eerste internationale conflict op wereldschaal. De Vlaamse Overheid is ervan overtuigd dat de herdenking van deze oorlog ook vandaag nog relevant is en dat de slachtoffers een waardige nagedachtenis verdienen. Daarom start de Vlaamse Overheid met het project ‘Herdenking 100ste verjaardag van de ‘Groote Oorlog’ (2014-2018)’.
Het project heeft tot doel om Vlaanderen internationale zichtbaarheid te geven in de periode 2014-2018 en erna. De Vlaamse Overheid heeft de intentie om deze herdenking op een serene wijze uit te spelen als een topevenement in Vlaanderen en in de wereld. Concreet bestaat het project uit twee luiken. Een evenementieel luik, dat zich uitstrekt over geheel Vlaanderen. Voor wat de buitenlandse dimensie betreft, wordt gefocust op die landen die soldaten hadden in ‘Flanders Fields’. Verder bestaat het project uit een investeringsluik, waarbij in de eerste plaats in de provincie West-Vlaanderen zal worden geïnvesteerd in de toeristische valorisatie van de oorlogsrelicten, verbetering van de onthaalinfrastructuur en instandhouding van de monumenten (erfgoedzorg). Meer info:
http://www.faronet.be/files/20100407_groote_oorlog.pdf.
(Bron: ‘FARO Nieuwsbrief’, (april 2010) nr. 32)

Decreet openbaarheid van bestuur krijgt positieve evaluatie

Het decreet op de openbaarheid van bestuur van 26 maart 2004 verplicht enerzijds de verschillende overheden om zelf actief hun doelgroepen te informeren over hun beleid, regelgeving en dienstverlening. Anderzijds regelt het decreet ook het recht van elke burger om documenten bij de diverse bestuursinstanties openbaar te laten maken. Het decreet schreef zelf een evaluatie na vijf jaar voor.
Uit het evaluatierapport dat zopas verscheen, blijkt dat er weinig problemen zijn bij de toepassing van het openbaarheidsdecreet. De uitzonderingsgronden bieden voldoende bescherming om bestuursdocumenten indien nodig geheim te houden. Omdat het voor besturen niet altijd duidelijk is welke aanvragen ze moeten registreren, zal de Vlaamse overheid een modelregister ter beschikking stellen. Veel bestuursinstanties vragen advies bij het interpreteren van de uitzonderingsgronden. De beroepsinstantie zal haar uitspraken beter ontsluiten. Een aanvulling van het decreet zal verduidelijken dat ook de verzelfstandigde agentschappen van het OCMW onder het toepassingsgebied vallen. Het is niet voldoende om basisinformatie ter beschikking te stellen: besturen moeten informatiezoekers ook begeleiden tijdens het hele zoekproces. Meer info:
www.vlaanderen.be/openbaarheid.
(Bron: ‘VVSG – week’, (2010) nr. 4)

Handleiding bij Cultureel erfgoeddecreet

Het Agentschap Kunsten en Erfgoed heeft een nieuw deel afgewerkt van de handleiding bij het Cultureel-erfgoeddecreet. Deze handleiding moet op termijn alle informatie bundelen uit het decreet, de uitvoeringsbesluiten en de protocollen. Het nieuwe, vierde deel is gewijd aan de cultureel-erfgoedconvenants voor gemeenten en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. In drie hoofdstukken krijgt de lezer een antwoord op de vragen: Wat is het doel van een cultureel-erfgoedconvenant?, Hoe kan je werkingssubsidies aanvragen? en Hoe ga je met de toegekende subsidiemiddelen om?
Raadpleeg de handleiding op de website van het Agentschap:
http://www.kunstenenerfgoed.be/ake/view/nl/1579617-Handleiding+Cultureel-erfgoeddecreet.html.
(Bron: ‘FARO Nieuwsbrief’, (februari 2010) nr. 28, 17)


PERSBERICHTEN EN PUBLICATIES

B. De Keyser, De archivaris en de onderwijzer in dialoog. De beroepsprofielen voor de archiefsector als dankbare houvast, in ‘FARO. Tijdschrift over cultureel erfgoed’, jg. 3 (2010) nr. 1, 4-7.

B. De Nil, De comfortzone van de archivaris. Comfort wordt discomfort, in ‘Faro. Tijdschrift over cultureel erfgoed’, jg. 2 (2009) nr. 4, 44-49.

G. De Witte, CD, DVD en Blu-ray - de optische schijven of discs, in ‘Bibliotheek- & Archiefgids’, jg. 85 (2009) nr. 6, 28-29.

G. De Witte, CD, DVD en Blu-ray - de optische schijven of discs. Mogelijke schade en schadeoorzaken (2), in ‘Bibliotheek- & Archiefgids’, jg. 86 (2010) nr. 1, 26-27.

G. De Witte, Klimaatverandering en duurzaamheid. Sleutelwoorden voor een nieuw erfgoedbeleid, in ‘Faro. Tijdschrift over cultureel erfgoed’, jg. 2 (2009) nr. 4, 15-21. [Met o.a. een hoofdstuk over ‘een theoretische casestudy: het Stadsarchief van Sint-Niklaas’].

M. Marin, ‘Dossiers van gevaarlijke, hinderlijke en ongezonde bedrijven: kritiek en bruikbaarheid voor historisch onderzoek. Een analyse aan de hand van 1ste klasse vergunningen in het Provinciaal Archief West-Vlaanderen, 1863-1970’, (Historische Economie en Ecologie), Gent, 2010.

I. Moris, Itinera Nova. Nieuwe wegen naar de digitale ontsluiting van archiefbronnen, in ‘FARO. Tijdschrift over cultureel erfgoed’, jg. 3 (2010) nr. 1, 14-19.

H. Vanhauwaert, Depotbeheer: over efficiënte opslag van archief, in ‘Lokaal. VVSG-magazine voor gemeente en OCMW’, (2010) nr. 2, 16-17.

E. Van Impe en A. Anseeuw, Het Gekwetste Gewest. Archieven van de wederopbouwarchitectuur in de Westhoek, in ‘Bibliotheek- & Archiefgids’, jg. 86 (2010) nr. 1, 2-8.

H. Vanstappen, CEST. Erfgoedstandaarden verzameld en verklaard, in ‘FARO. Tijdschrift over cultureel erfgoed’, jg. 3 (2010) nr. 1, 50-51.




Bibliotheek- en Archiefgids


AGENDA

Vanaf zondag 25 april tot 22 mei 2010 loopt in de zaal Alfa en Omega in de Neerstad (Weverijstraat 7-9, 8900 Ieper) de tentoonstelling ‘Door de oorlog getekend. De wederopbouw van Ieper na WOI in bouwtekeningen’. Dit is een organisatie van het Stadsarchief van Ieper in samenwerking met het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven. Deze tentoonstelling is toegankelijk tijdens de openingsuren van de bibliotheek (ma.-vr.: 10 - 12 uur en 13 - 19 uur, za.: 9 - 12 uur).

Op 2 juni 2010 organiseren het Klein Seminarie Roeselare en erfgoedcel TERF, in samenwerking met het VIOE, CANON en FARO de studiedag ‘Erfgoed & identiteit: kansen voor de klaspraktijk'. De uitgangsvraag van de dag is waarom en hoe secundaire scholen met het erfgoed van de school en uit de omgeving aan de slag kunnen gaan. Tijdens deze studiedag wordt de uitgebreide erfgoedwerking van het lerarenteam van het Klein Seminarie voorgesteld en komen ook vele andere praktijkvoorbeelden aan bod. Praktische informatie over de studiedag: www.erfgoedcelterf.be. Inschrijven kan via CANON: http://www.canoncultuurcel.be/home/10773.

Naar aanleiding van 125 jaar Kusttram loopt van 12 juni tot 14 november de tentoonstelling ‘Tram in zicht!’ in de Venetiaans Gaanderijen in Oostende. Meer info op http://125jaarkusttram.delijn.be/traminzicht.asp.

De Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief en Documentatie (VVBAD) en de Koninklijke Vereniging van Archivarissen in Nederland (KVAN) organiseren samen een internationaal congres onder de titel ‘Archives without Borders’. Het congres zal op 30 en 31 augustus 2010 plaatsvinden in het Vredespaleis in Den Haag en zal zich richten op het belang van archieven voor een goed (overheids)bestuur. Het programma krijgt stilaan vorm en de eerste sprekers zijn al gekend. Zie http://www.salha.nl/?pid=218.

 


CONTACT

Isabelle Verheire
Provinciale Archiefdienst West-Vlaanderen
Gistelse Steenweg 528
8200 Sint-Andries
T 050 40 72 72
F 050 34 90 79
E
isabelle.verheire@west-vlaanderen.be
W www.west-vlaanderen.be/archiefdienst
Wil je je niet langer abonneren op dit e-zine, schrijf je hier uit.

Wil je
meer informatie over de e-zines van de Provincie West-Vlaanderen, surf dan naar
www.west-vlaanderen.be/ezine.