Van: Provincie West-Vlaanderen [ezine@west-vlaanderen.be]
Verzonden: dinsdag 6 april 2010 17:01
Aan: Rita Sabbe
Onderwerp: E-zine Streekhuis Kasteel Tillegem
E-zine Streekhuis Kasteel Tillegem
INHOUD
Leefbare Haven Zeebrugge

  • Haalbaarheidsstudie verlenging St George’s Day–wandeling afgerond
    In het kader van het door het EFRO Doelstelling 2 –programma gesubsidieerde project Leefbare Haven Zeebrugge werd eind december de haalbaarheidsstudie voor de verlenging van de St George’s Day –wandeling opgeleverd. In opdracht van Stad Brugge onderzocht het studiebureau SBE de haalbaarheid (veiligheid, esthetische vormgeving en kostprijs) voor de verlenging van deze wandeling over een lengte van 1.000 meter. Door de verzanding van het Zeebrugse strand komt de bestaande wandeling nooit meer in zee te liggen. Door deze wandeling langsheen de westelijke havendam door te trekken kan het publiek van nabij in contact komen met enerzijds de bedrijvigheid de voorhaven en anderzijds de branding van de Noordzee.
  • Landschapsmaatregelen in de Zeebrugse havenomgeving
    In het kader van Leefbare Haven Zeebrugge zet de Provincie (dienst Milieu, Natuur en Waterbeleid) sinds half maart een landschapsdeskundige in die op halftijdse basis landschapsbedrijfsplannen in samenwerking met Brugge en Knokke-Heist in de rand rond de Zeebrugse haven zal uitwerken. De realisatie van deze plannen wil een kwalitatief antwoord bieden aan de nood tot landschappelijke inkleding van het Zeebrugse buitengebied. Deze landschapsmaatregelen zullen zich in hoofdzaak richten op landschapsbedrijfsplannen bij landbouwers en bedrijven in het gebied. Verder zal ook in samenwerking met de gemeenten ook gezocht worden naar mogelijkheden voor inkleding van het openbare domein (wegen, bermen…).

Nuttige websites:
Leefbare Haven Zeebrugge
Zeebrugge Open

Contact:
David Van Belle
T 050 40 70 20
E David.VanBelle@West-Vlaanderen.be


St.-George's Day-wandeling




Langer werken? Zorg voor werkbaar werk!!

Op dinsdag 16 maart vond ‘Verzilver de vergrijzing’ plaats, een evenement georganiseerd door RESOC-SERR Brugge en Tyco Electronics. Alle 150 deelnemers zijn het eens over de urgentie van vergrijzing op de arbeidsmarkt en de uitdagingen die dit met zich brengt. Werkgevers hebben dan ook meteen inspiratie en bruikbare tips mee naar huis genomen om in eigen organisatie leeftijdsbewust personeelsbeleid op te starten of dieper uit te bouwen.

Enkele prominente sprekers uit academische en politieke hoek en uit de bedrijfswereld stelden er hún visie op de uitdagingen en opportuniteiten van vergrijzing op de werkvloer voor. De deelnemers kwamen uit diverse hoek en bewijzen hiermee dat het thema van vergrijzing op de arbeidsmarkt zeker niet alleen de bezorgdheid wegdraagt van werkgevers, maar (gelukkig) ook van overheden, vakbonden, de politiek, vdab en heel wat actoren uit het middenveld.

Belangrijk om te onthouden is dat er over alle geledingen heen een algemene consensus bestaat over het basisprincipe: “Er zal langer moeten gewerkt worden, maar dit kan alleen als er inspanningen gebeuren om het werk voor iedereen werkbaar te houden.”

Het is ook duidelijk dat we deze ‘slag om de vergrijzing op te vangen’ niet zonder constructieve samenwerking zullen kunnen thuishalen. Politici, sociale partners, ondernemers en middenveldactoren zullen samen creatief moeten werken rond dit thema om samen de vergrijzing te verzilveren.

Indien u als werkgever ook meteen aan de slag wil, aarzel niet om contact te nemen met de projectontwikkelaars van de SERR voor een gratis leeftijdsscan in uw organisatie.

Contact:
T 050 40 70 38
E kristien.verhaeghe@west-vlaanderen.be
Trefdag ZORG & Goede Ideeënbeurs. Wees erbij!

Als opstap naar de uitbouw van een zorgplatform, organiseert RESOC Brugge, in samenwerking met en zijn projectpartners Provincie West-Vlaanderen, OCMW Brugge, KHBO, HOWEST en de Provinciale Dienstverleningscentra voor personen met een handicap, op 20 mei 2010 een Trefdag Zorg. We zetten er de sector in de kijker als bron van welzijn voor de regio en als toekomstgerichte, economisch belangrijke sector die innovatief omgaat met grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd.

Over de verschillende sectoren heen denken we na over de toekomst van de Zorgsector met zeven zorgprioriteiten op de agenda: Werk,Samenwerking, Financiering, Technologie, Imago, Maatschappelijk engagement, Voorzieningen. De Goede ideeënbeurs toont aan dat de Zorgsector niet stil zit als het op innovatie aankomt: het wordt een bonte verzameling van prachtige initiatieven die er zichzelf aan u voorstellen. En ook Vlaams Minster voor Welzijn Jo Vandeurzen komt er inspiratie opdoen.

De Trefdag ZORG gaat door in de nieuwe gebouwen van KHBO Brugge en is bedoeld voor iedereen die actief is in het brede domein van de ZORG: welzijn, ouderenzorg, sector PMH, (geestelijke) gezondheidszorg, thuiszorg, opleiding, tewerkstelling & onderwijs, enz. Alle voorzieningen, organisaties en instellingen met een neus voor de toekomst, oog voor samenwerking en een hart voor de toekomst zijn welkom op deze dag van reflectie, inspiratie en interactie!

Wenst u ook, samen met ons, na te denken over een betere toekomst voor de ZORGsector? Raadpleeg het volledige programma op de webstek en schrijf u in: www.trefdagzorg.be

Contact:
T 050 40 70 36
E chloe.devreese@west-vlaanderen.be

Leefbaarheid in de regio Brugge-Oostende

De studienamiddag ‘Leefbaarheid is maatwerk!’ op 26 januari was met 100 deelnemers uit heel Vlaanderen een succes en het enthousiasme was groot voor de 8 goede praktijken die in de workshops aan bod kwamen. De presentaties kun je hier downloaden.

In de komende weken wordt het leefbaarheidsproject van HOWEST (de Hogeschool West-Vlaanderen) en de Gebiedsgerichte Werking leefbaarheid in de regio Brugge-Oostende afgerond. Op 31 maart komt de Stuurgroep met vertegenwoordigers van de 13 betrokken gemeenten nog een laatste keer samen. Centraal staat het ‘gemeenterapport’ waarin door het Steunpunt Sociale Planning 18 leefbaarheidsindicatoren per fusiegemeente worden toegelicht. De cijfers worden telkens doorgetrokken tot op het niveau van de deelgemeenten, waardoor de diverse klemtonen die door het lokale beleid (moeten) worden gelegd, beter zichtbaar worden.

Uiteraard stopt het werken aan leefbaarheid niet met het einde van dit project. Ook in de toekomst is er vanuit de Gebiedsgerichte Werking leefbaarheid van de Provincie ondersteuning van lokale besturen mogelijk. Enkele thema’s zijn daarbij prioritair: vergrijzing en woonzorg is onmiskenbaar een algemeen aandachtspunt op korte en middellange termijn. Ook rond wonen is er heel wat in beweging en heeft de Provincie een interessant aanbod. En tot slot kunnen bewonersplatforms de inspraak en participatie van de burger gevoelig verbeteren.

Meer info:
Provincie West-Vlaanderen
Anne Vandermeulen, gebiedswerker Welzijn/Leefbaarheid
T 050 40 35 39
E Anne.Vandermeulen@West-Vlaanderen.be

HOWEST
Stef Dehullu, projectmedewerker
M 0474 49 35 80
E Stefaan.Dehullu@howest.be

Campagne Natuur in Mij

In 2010 bestaat het Regionaal Landschap Houtland 10 jaar. Bovendien is 2010 het jaar van de biodiversiteit. Twee redenen om van deze editie van Natuur in Mij een succes te maken. We zetten voor de vijfde keer ons mooi landschap en de natuur in de kijker. Daartoe bundelden we één fietstocht en 12 wandelingen in een activiteitenkalender. Een ideale gelegenheid om met vrienden of het hele gezin de streek te verkennen.

Gratis hoeveproducten t.w.v. 10 euro!
Op elke tocht waaraan je deelneemt, ontvang je een stempel op je deelnamekaart, die je op elke wandeling kan krijgen. Vanaf twee stempels ontvang je een bon voor hoeveproducten ter waarde van 10 euro, mits een aankoop van 15 euro. In te ruilen in de maanden juni, juli of augustus. De deelnamekaart bezorg je vòòr einde mei terug aan het Regionaal Landschap Houtland, Streekhuis Kasteel Tillegem, Tillegemstraat 81 te 8200 Sint-Michiels. Of je brengt ze op 23 mei mee naar de gezinshappening in het Bulskampveld (zie verder). Daar loten we uit de ingediende deelnamekaarten zes winnaars. Zij krijgen elk een mand hoeveproducten t.w.v. 50 euro.

De wandelkalender en alle info over onze afsluitende gezinshappening vind je op www.rlhoutland.be
Fietstocht ‘Vensters op het landschap’ (50km)

Het Regionaal Landschap Houtland bestaat 10 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum, stippelden we de fietstocht ‘Vensters op het landschap’ uit. Zij leidt ons langs verschillende kleine landschapselementen in het bosrijke en gevarieerde Houtland. Op 10 plaatsen kom je een kunstig, stalen venster tegen dat, via een rechthoekige doorkijk, telkens je aandacht op zo’n kleinschalig landschapselement vestigt. Bovendien heeft dichter Geert De Kockere in de vensters een gedichtje gebrand, dat op een originele manier dit stukje landschap begeleidt. Hijzelf spreekt graag van ‘litenatuurtjes’.

Onze partner Westtoer drukte een fietskaart, die de fietser begeleidt tijdens zijn fietstocht. Kom fietsen op zondag 2 mei 2010 en ontvang gratis deze fietskaart met heel wat extra informatie. Je kan starten tussen 13 en 15 uur aan onze tent aan de hoogstamboomgaard (Chartreuzinne) tegenover de ingang van het natuurcentrum Beisbroek langs de Zeeweg te Brugge.

Speciaal voor deze gelegenheid hebben we een extra stop voorzien aan het Bezoekerscentrum Bulskampveld, waar je verwelkomd wordt op een drankje. In het bezoekerscentrum krijg je ook een stempel voor de actie Natuur in Mij 2010.

Info:
T 050 40 70 21
E dieter.willems@west-vlaanderen.be

Vensters op het landschap
10 x Houtland: jubileumboek

2010 wordt een gedenkwaardig feestjaar voor het Regionaal Landschap Houtland. 10 jaar geleden werd onze vereniging boven de doopvont gehouden. En ondertussen zijn we actief in jawel… 10 gemeenten van het Houtland. In dit jubileumjaar willen we de typische landschappen en natuur van onze streek in de kijker zetten met een boek over het Houtland. We gingen op zoek naar de mooiste plekjes en kozen er in elke gemeente één uit. Het boek illustreerden we met heel wat foto’s en tips voor een wandeling of ommetje. Benieuwd naar het gekozen plekje in jouw gemeente? Vanaf 3 mei is het boek ’10 x Houtland’ te verkrijgen door 8 euro te storten op rekeningnummer 091-0124905-95 van het Regionaal Landschap Houtland, met vermelding van uw naam + adres. De 2 euro verzendingskosten zijn inbegrepen.
Burgemeestersoverleg regio Brugge

Standpunt Burgemeestersoverleg Brugge rond voorstel van resolutie betreffende aanbevelingen aangaande de versnelling van maatschappelijk belangrijke investeringsprojecten

Door het Vlaams Parlement werd een ad hoc commissie voor versnelling van maatschappelijk belangrijke investeringsprojecten, opgericht . Deze commissie diende tegen 1 maart voorstellen te doen om de procedures bij ruimtelijke en infrastructuurprocessen te versnellen. Hiervoor werd eveneens input gevraagd vanuit VVSG, die een rondvraag bij haar leden verstuurde.

Op woensdag 3 maart 2010 werd het voorstel van resolutie door de ad hoc Commissie versnelling van maatschappelijk belangrijke investeringsprojecten, voorgelegd aan het Vlaams Parlement. Deze resolutie werd besproken en unaniem aanvaard. In de resolutie worden 76 aanbevelingen gedaan.

De burgemeesters van de regio Brugge scharen zich unaniem achter een aantal aanbevelingen die uit de nota van de VVSG, door de commissie werden weerhouden. Het betreft onder andere:

  • Het belang van het subsidiariteitsprincipe: de lokale besturen dienen als een volwaardige partner betrokken te worden bij het uitwerken van procedures. Door het hanteren van het subsidiariteitsprincipe wordt een burgernabije besluitvorming gecreëerd want de lokale besturen staan nog altijd het dichtste bij de bevolking.
  • Eén gecoördineerde visie en advies vanuit de Vlaamse overheid. Binnen de Vlaamse overheid dient er een betere samenwerking en afstemming te zijn tussen de verschillende departementen zodat tegenstrijdige adviezen en visies vanuit diezelfde Vlaamse overheid vermeden worden.
  • Er dient een einde te komen aan de “betutteling” van de lokale besturen en de macht van de ambtenarij. De Vlaamse overheid dient inhoudelijk enkel te sturen op hoofdlijnen. De lokale besturen moeten het vertrouwen krijgen en de mogelijkheid hebben om deze lijnen zelf verder in te vullen.

Het Burgemeestersoverleg hoopt, dat het Vlaams Parlement van dichtbij toezicht zal houden op de effectieve realisatie van de aanbevelingen.

Info:
Saskia Verriest, stafmedewerker Burgemeestersoverleg
West-Vlaamse Intercommunale
Baron Ruzettelaan 35, 8310 Brugge
T (+32) 050 36 71 71
F (+32) 050 35 68 49
E s.verriest@wvi.be
W www.wvi.be

www.staatsspaanselinies.eu

Vorig jaar werd de website www.staatspaanselinies.eu gelanceerd. Graag rekenen wij op uw inbreng om deze site dynamischer te maken. Organiseert u een paddenstoelwandeling op een fort, een tentoonstelling over de 80-jarige oorlog of een theaterstuk over het beleg van Sluis? Laat het ons weten!
Stuur alle relevante informatie naar melissa.buffel@west-vlaanderen.be. Zij publiceert uw evenement/nieuwsbericht op de website.

Kansen voor recreatief medegebruik van de Staats-Spaanse Linies

Dit jaar wordt er in het kader van een Europees project een vermarktingsstudie gemaakt voor de “Staats-Spaanse Linies”.

De Staats-Spaanse Linies zijn de restanten van 16de-, 17de- en 18de-eeuwse militaire verdedigingswerken, die tijdens de Tachtigjarige Oorlog en de Spaanse Successieoorlog werden aangelegd. De vestingsteden, forten en linies liggen in het grensgebied van Zeeuws-Vlaanderen, Antwerpen en Oost- en West-Vlaanderen. De linies in onze regio liggen in de Zwinstreek. De verdedigingswerken hebben niet alleen een belangrijke rol gespeeld in de bepaling van de landsgrenzen tussen Nederland en België, maar ook in de verdere geschiedenis van de twee landen.

In tegenstelling tot middeleeuwse kastelen en recentere forten, die vooral in natuursteen, baksteen en beton werden aangelegd, worden de Staats-Spaanse Linies gekenmerkt door hun aarden wallen. Op de meeste forten zijn geen gebouwen meer te bespeuren. Dit bood in deze periode in het polderlandschap de beste bescherming. Bovendien was het mogelijk om dergelijke aarden verdedigingswerken relatief snel op te bouwen. Heel wat forten zijn ondertussen belangrijke natuurgebieden geworden. De wallen en grachten vormen immers de ideale leefomgeving voor heel wat fauna en flora.

De resten van de linies bezoeken, is een hele ervaring. Ze vallen op tussen de dijken, grachtjes, kreken, bewoning en stukjes natuur. In de afgelopen tien jaar kwamen aan beide zijden van de grens veel projecten rond de Staats-Spaanse Linies tot stand. Een aantal verdwenen forten ondergingen een gehele of gedeeltelijke restauratie. Het museum in IJzendijke opende haar deuren. In Fort Liefkenshoek kwam een bezoekerscentrum. Musea, gemeenten en toeristische diensten ontwikkelden tal van wandel- en fietsroutes en diverse publieksactiviteiten.

Meer info hierover vindt u op www.staatsspaanselinies.eu

Waarom een vermarktingsstudie?
Om ervoor te zorgen dat bezoekers hun weg vinden naar dit unieke erfgoed. De linies krijgen immers nog altijd niet de aandacht die ze verdienen. Dat komt vooral, omdat ze nog onvoldoende herkenbaar en beleefbaar zijn. Het beter zichtbaar maken, toeristisch ontsluiten en aan elkaar verbinden van de linies blijft het belangrijkste aandachtspunt voor de komende jaren. De linies moeten een aantrekkelijke, extra bijdrage leveren aan de beleving van de streek door toeristen, recreanten, maar ook door haar bewoners. Deze studie behelst de vermarkting van de Staats-Spaanse Linies samen met twee andere linies: de Zuidwaterlinie Noord-Brabant en de Antwerpse Fortengordels. Het uiteindelijke doel van deze studie is het in de markt zetten van de linies door ze ‘beleefbaar’ te maken en zo een economische return te genereren. De uitvoerders van de studie zijn de Nederlandse bureaus Tinker Imagineers en Leisure Result.

Het doel van deze bijeenkomst
Een van de eerste stappen in het proces van deze studie, is het verzamelen van alle relevante marktinformatie over de linies. Leisure Result zal hiervoor gebruik maken van bestaand onderzoek ten aanzien van de vraagkant: wat wil de consument en waar is hij naar op zoek? Om volledig te zijn, is natuurlijk ook de aanbodskant van de linie van belang: wat is er op dit moment voor bedrijvigheid in en om de linies, hoe kijken de ondernemers tegen de vermarkting van de linies aan en welke mogelijkheden zijn er? Daarvoor wil Leisure Result graag in gesprek treden met u, de ondernemers en toeristische experts in het gebied. Het belangrijkste doel is het verzamelen van informatie over kansrijke doelgroepen, bezoekmotieven en bezoekersaantallen in de regio. Hebt u ervaring als ondernemer of expertise in de toeristische sector in de regio, dan nodigen wij u uit om samen na te denken over de economische kansen van deze linies.

Deze ondernemersbijeenkomst wordt georganiseerd op woensdag 21 april 2010 van 20 tot 22.30 uur in het Cultuurcentrum Scharpoord, Meerlaan 32 te Knokke-Heist. Inschrijven kan vóór 12 april 2010 via melissa.buffel@west-vlaanderen.be of telefonisch (+32) 50 40 70 39.

Mocht u verhinderd zijn, dan kunt u ook terecht op een van de twee andere bijeenkomsten in de regio van de Staats-Spaanse Linies:

  • Oost-Vlaanderen: woensdag 21 april van 14 tot 17 uur
    Gemeenschapscentrum De Route, Stationstraat 201 bus 1, Sint-Gillis-Waas
    Aanmelden via toerisme.waasland@oost-vlaanderen.be of (+32) 3 760 92 62
  • Zeeland: donderdag 22 april van 14 tot 17 uur
    Hotel Au Port, Waterpoortstraat 1, Philippine
    Aanmelden via jm.christiaansen@zeeland.nl of (+31) 118 63 19 30

Damme







 
 

 
Startevenement Accessing the Countryside

Op vijf februari 2010 was er het startevenement van het project Accessing the Countryside. Dit Interreg IVa 2zeeën project verenigt vier partners (de Provincie West-Vlaanderen, Westtoer, Regionaal landschap West Vlaamse Heuvels en East Sussex County Council) in hun streven om het platteland voor een waaier van gebruikers duurzaam te ontsluiten. De provincie West-Vlaanderen is als hoofdpartner verantwoordelijk voor de coördinatie op projectniveau.

Daarnaast zal de provincie ook een aantal concrete projectacties uitvoeren. Zo zal de provincie een database voor het beheer van bermen ontwikkelen, een functietoekenningsplan van de lokale wegen in de Oudlandpolder uitvoeren en een inrichtingsplan voor de oude spoorwegbedding tussen Roeselare en Ieper ontwerpen. In de Oudlandpolder zullen ook een aantal oude buurtwegen geherwaardeerd worden. Deze buurtwegen werden na een participatieve proces met alle belanghebbenden in de gemeenten Blankenberge, Zuienkerke en De Haan geselecteerd. Door hun ligging wordt het mogelijk een multifunctioneel recreatief netwerk van trage en stille wegen in de Oudlandpolder te creëren. Dit laatste onderdeel van het project wordt ook meegefinancierd door het Kust Actie Plan van Toerisme Vlaanderen. We verwachten dat de eerste trage weg voor het einde van de herfst zal worden aangekocht en heringericht.

De voortgang van het project kun je volgen op de website www.accessingthecountryside.eu die vanaf middenapril operationeel zal zijn.tekst

Wandelaars in de Handzamevallei
© Vilda Photo

CONTACT

Rik Samyn, regiocoördinator Brugge-Oostende
Streekhuis kasteel Tillegem
Tillegemstraat 81, 8200 Sint-Michiels
T 050 40 35 44
F 050 40 31 41
E
brugge-oostende.streekhuis@west-vlaanderen.be
W
www.brugge-oostende.streekhuis.be

Wil je je niet langer abonneren op dit e-zineschrijf je hier uit.

Wil je
meer informatie over de e-zines van de Provincie West-Vlaanderen
, surf dan naar
www.west-vlaanderen.be/ezine.

Geen virus gevonden in het binnenkomende-bericht.
Gecontroleerd door AVG - www.avg.com
Versie: 9.0.800 / Virusdatabase: 271.1.1/2792 - datum van uitgifte: 04/06/10 08:32:00