Van: belgiumcuriosities@lannoo.be
Verzonden: woensdag 31 maart 2010 14:31
Aan: ritasabbe@telenet.be
Onderwerp: Nieuwsbrief Belgium Curiosities - April 2010

April 2010

Uit-tip van de maand
tentoonstelling
 
 


 
  • Gentse Floraliën 2010
    17/04/2010-25/04/2010 - Gent
 
In de hallen van Flanders Expo in Sint-Denijs-Westrem/Gent organiseert de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde de 34ste editie van de wereldberoemde Gentse Floraliën. Met deze Floraliën wordt een 200 jaar oude traditie van de prestigieuze bloemen- en plantententoonstelling voortgezet. De Gentse Floraliën anno 2010 wordt één grote groenbelevenis met stijgende aandacht voor presentaties en tuingebeuren. Binnen de vernieuwende tuin- en groenfilosofie hebben de Gentse Floraliën een reputatie hoog te houden. Ze willen de bezoekers van dit vijfjaarlijks festijn vooral bewondering en verwondering aanbieden.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Gent voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.floralien.be.
Te gast in LIERNEUX
Lierneux
© OCT
 
 
Lierneux is een aantrekkelijk toeristenplaatsje in het brongebied van de Lienne.
Het wordt beheerst door de église Saint-André, een romaanse kerk, voorzien van een schilderachtige klokkentoren.
In de omgeving strekt zich de groene vallei van de Lienne uit, waarvan een deel ongerept wordt bewaard als natuurreservaat 'Weiden van de Lienne'.

Meer info?
Waar naartoe in de provincie West-Vlaanderen?
 
  • 5 Days of Circus
    7/04/2010-11/04/2010 - Oostende
 
Vijf dagen circus aan zee, zes gevestigde circustoppers die je gegarandeerd vol bewondering of met een bulderlach van je stoel doen vallen en twee jongerenproducties. Dat is het recept van 5 Days of Circus, een circusfestival dat kadert in Oostende Cultuurstad van Vlaanderen 2010. Je zult het merken: Vlaanderen bulkt van het circustalent. Het Circuscentrum toont met dit initiatief aan waarom hedendaags circus zo succesvol is.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Oostende voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.toerisme-oostende.be.
  • Gardens of Excellence
    23/04/2010-25/04/2010 - Sint-Kruis-Brugge
 
Exclusieve tuinbeurs in het historische domein van de Abdij van Male (Sint-Trudo) aan de Pelderijnstraat in Sint-Kruis-Brugge met een interessant aanbod aan zeldzame planten, tuindecoratie, bloemschikken, kunst, tuinantiek, brocante, tuinarchitectuur en design. Speciale aandacht gaat tijdens deze editie naar planten voor de schaduwhoek en naar mooie oude plantenvariëteiten die nog steeds hun mannetje staan tegenover alle nieuwe cultivars.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Brugge voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.gardensofexcellence.be.
Waar naartoe in de provincie Oost-Vlaanderen?
 
  • Licht in de duisternis
    1/04/2010-24/10/2010 - Dendermonde
 
In het spoor van Open Monumentendag (Vier Elementen) staan in het Vleeshuis op de Grote Markt allerlei verlichtingselementen uit de museumreserve in de kijker. Vuur en licht waren vroeger onafscheidelijk van elkaar. In deze tentoonstelling tonen de stedelijke musea wat ze zoal in hun mars hebben ter illustratie van de evolutie van de verlichting - zeg maar van kaarsenpan en olielamp tot de ultieme revolutie met de elektrische lamp. Steek dus zeker je licht op in het Vleeshuismuseum! Maandag gesloten.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Dendermonde voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.dendermonde.be.
  • Stadsmythes onderzocht!
    10/04/2010-13/06/2010 - Aalst
 
Deze tentoonstelling in 't Gasthuys-Stedelijk Museum aan de Oude Vismarkt gaat op zoek naar de waarheid achter stadsmythes uit Aalst en deelgemeenten. Zag Dirk Martens, de eerste drukker in ons land, er echt uit zoals zijn standbeeld op de Grote Markt? Verliep de Slag bij de Hertshage in 1128 zoals beschreven in de 19de-eeuwse literatuur? Sprak Charles Woeste, de tegenstander van priester Daens, inderdaad geen woord Nederlands? Maandag gesloten.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Aalst voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.aalst.be/museum
Waar naartoe in de provincie Antwerpen?
 
  • De volksschilders van Congo
    24/04/2010-23/05/2010 - Turnhout
 
Samen met Open Doek organiseert het Cultureel Centrum De Warande een grootse tentoonstelling van Congolese volksschilders, waarvan de bekendste ongetwijfeld Cheri Samba is. Vanaf midden jaren zeventig van de vorige eeuw begonnen hij en nog enkele andere Congolese kunstenaars schilderijen te gebruiken als medium om de aandacht te vestigen op sociale verandering. Een opmerkelijke expo in het jaar dat Congo vijftig jaar onafhankelijkheid viert.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Turnhout voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.warande.be.
  • Week van de Amateurkunsten
    25/04/2010 en 2/05/2010 - Kontich
 
Vijftien kunstenaars uit Kontich openen in het kader van de Week van de Amateurkunsten hun atelier op zondag 25 april en op zondag 2 mei. De overzichtstentoonstelling in Cultuurpunt Sint-Jan zal een totaalbeeld van alle deelnemende kunstenaars geven en tevens het startpunt van een kunstwandeling zijn. De ateliers zijn telkens toegankelijk van 11 tot 18 u. Zo'n vijftien amateurkunstenaars laten je kennismaken met hun werken in een tiental thuisateliers, in het Documentatiecentrum van de Koninklijke Kring voor Heemkunde, het Sociaal Huis of bij Bits N Bites.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Kontich voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.kunst-kontich.be.
Waar naartoe in de provincie Limburg?
 
  • Internationaal Vertelfestival
    19/04/2010-27/04/2010 - Bilzen
 
Dit vertelfestival is inmiddels een klassieker. Vertellers uit binnen- en buitenland brengen verhalen voor jong en oud in het unieke decor van het kasteel van Alden Biesen. Er zijn diverse voorstellingen voor scholieren terwijl het programma zich tijdens het weekend van 24 april richt tot het grote publiek. Met op het menu op vrijdagavond een schitterende vertelavond met de Brit Ben Haggarty in de rol van Frankenstein en op zaterdag een viertalige 'Carrousel'; op zondagmiddag wordt uitgepakt met een unieke 'Roodkapje-the-sequel' en na de middag is er veel straatanimatie.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Bilzen voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.alden-biesen.be.
  • Van Eyck-tentoonstelling
    25/04/2010 - Maaseik
 
Dit wordt een voorsmaakje op het grote Van Eyckjaar in 2014. Maaseik plaatst op Erfgoeddag de Van Eycktentoonstelling in de kijker. In het kader van het thema van Erfgoeddag, 'Fake', worden op deze expo bestaande werken geconfronteerd met diverse nepversies. De tentoonstelling biedt eveneens een prachtig kader om de animatiefilm te vertonen die als promotie en mediastunt voor Erfgoeddag ontwikkeld wordt door jonge cineasten. Het werk van Van Eyck staat hierbij in de kijker. Je kunt de tentoonstelling bezoeken tijdens de gegidste wandeling maar ook op eigen initiatief. In de Capucienerkerk. Gratis.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Maaseik voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.museamaaseik.be.
Waar naartoe in Brussel?
 
  • Talenfeest
    24/04/2010 - Brussel
 
Op zaterdag 24 april tussen 13 en 18 u is iedereen welkom in het federale parlement voor een groots meertalig en multicultureel feest. Verscheidene ludieke workshops bieden jong en oud een uitstekende gelegenheid om de historische ruimtes van de Kamer en de Senaat te bezoeken. De workshops zijn verdeeld over vijf 'paviljoenen', die je telkens in een andere taal onderdompelen: Duits, Frans, Nederlands (onze drie landstalen), Spaans en Arabisch. Er is een brede waaier aan animatie voorzien.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Brussel voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.talenanimatie.be.
  • Belgische kunst uit 19de en 20ste eeuw
    17/04/2010, 15/05/2010 en 19/06/2010 - Brussel
 
Dexia bezit met ruim 4500 werken de grootste privécollectie Belgische kunst. Uit deze prestigieuze verzameling werden enkele opmerkelijke topstukken geselecteerd uit de 19de en 20ste eeuw. U kunt ze telkens op de derde zaterdag van de maanden april, mei en juni bezichtigen in de hoofdzetel van Dexia, aan de Pachecolaan 44 in Brussel. De toegang is gratis, maar vooraf inschrijven is verplicht.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Brussel voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.dexia.be/nl/particulier/viadexia/culture/index.htm.
Waar naartoe in de provincie Vlaams-Brabant?
 
  • Floraliën in Groot-Bijgaarden
    3/04/2010-6/05/2010 - Groot-Bijgaarden
 
Een heerlijke wandeling wenkt in het 14 ha grote park van Groot-Bijgaarden, waar bijna alle voorjaarsbloembollen in bloei staan die men zich bedenken kan. Onder leiding van vakspecialisten werden in het park ruim één miljoen bloembollen geplant. Zo komen er meer dan 500 soorten bloembollen tot bloei, waaronder alleen al 300 soorten tulpen. Verder ontdek je tussen de eeuwenoude bomen een zee van blauwe druiven, wilde tulpen en bijzondere bolgewassen, maar ook viooltjes, azalea's en rododendrons.Verder zijn er een overdekte bloemenshow in de gerenoveerde serres en een orchideeënshow.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Dilbeek voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.kasteelgrootbijgaarden.be.
  • Retrospectieve Mil Antonis
    10/04/2010-25/04/2010 - Diest
 
Schilderen was voor Mil Antonis een passie. Hij behoorde tot de eerste generatie van de Hnitaschilders (Heist-op-den Berg) in 1959 en schilderde magisch realistisch, surrealistisch: onbekende voorwerpen die iets bekends hadden of onbekende groenten en vruchten buiten proporties, natuurelementen, figuren. Moderne metalen constructies waren jarenlang zijn kenmerk. Tussendoor schilderde hij ook een stilleven met bloemen. Mil inspireerde dichters, schrijvers, filmers en tv-makers. Hij overleed op 77-jarige leeftijd. In de Foyer van het Cultureel Centrum aan de Infirmeriestraat. Maandag gesloten.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Diest voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.ccdiest.be.
Waar naartoe in de provincie Waals-Brabant?
 
  • In de tijd van de 'grognards'
    3/04/2010-5/04/2010 - Waterloo
 
Met Pasen is er een grote bijeenkomst aan de voet van de beroemde Leeuwenheuvel, waar zowel een groot soldatenbanket als een historische reconstructie bijgewoond kan worden. Op het soldatenbanket staan originele gerechten op het menu zoals die vroeger bereid werden. Tijdens de historische reconstructie spelen groepen in uniformen de maneuvers van de artillerietroepen van weleer na. Een kleurrijk evenement.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Waterloo voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.waterloo1815.be.
  • Feest van Sint-Georges
    23/04/2010-25/04/2010 - Grez-Doiceau
 
De verering van Sint-Georges vindt reeds enkele eeuwen plaats in Grez-Doiceau. Er staat een waaier aan activiteiten op het programma met als hoogtepunt een grote processie op zondagvoormiddag, met aanvang om 10.30 u. Hierin treden boogschutters, karren, een groep ruiters, hellebaardiers en andere kleurrijke personages op, allen in kostuums van weleer. De processie volgt een traditioneel parcours.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Grez-Doiceau voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.otl-grez-doiceau.be.
Waar naartoe in de provincie Henegouwen?
 
  • Marche à bâton - Wandelen met stok
    5/04/2010 - Kain
 
De oorsprong van deze wandeling gaat terug tot de 14de eeuw. De monniken beklommen in die dagen de flanken van de Mont-Saint-Aubert bij wijze van boetetocht. Veel later gingen de plaatselijke kwajongens naar de 'berg' en braken ze takken af in de omliggende bossen. Ze maakten stokken en voerden vredige gevechten met hun houten wapens. Vandaag bestaat deze traditie nog steeds. Elke paasmaandag doen de inwoners van Doornik een wandeling (van 6, 12 of 20 km) naar de top van de Mont-Saint-Aubert. Vanaf de 147 m hoge top geniet je van een prachtig panorama op de Scheldevallei en Doornik. Vertrek sporthal Kain. 
- Kijk op Belgium Curiosities bij Doornik voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.marcheabaton.com.
  • Amaryllis- en orchideeëntentoonstelling
    30/04/2010-9/05/2010 - Beloeil
 
In het oogverblindende kader van het kasteel van Beloeil beleven alle liefhebbers van schoonheid een onvergetelijk moment boordevol mooie sprookjes. Het prinselijke gebouw wordt het theater voor een bloemenspektakel waar de amaryllissen met irissen, koningsbloemen, vooraan op de scène staan. Je ontdekt er liefst tweeduizend amaryllissen en zeshonderd irissen in verschillende prachtige boeketten, verdeeld over de salons, eetkamers, feestzalen en in de bibliotheek van het kasteel van Beloeil. Dagelijks toegankelijk.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Beloeil voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.chateaudebeloeil.com.
Waar naartoe in de provincie Namen?
 
  • Dag van Naamse Folklore en Tradities
    3/04/2010-4/04/2010 - Namen
 
Aan de hand van een gevarieerd programma plaatst Namen de rijkdom van haar folkloristische erfgoed in de kijker. Op zaterdag is er een artisanale markt en na de middag zijn er diverse folkloristische presentaties. Op zondag vindt er eveneens een artisanale markt plaats en staat in het centrum van de stad een prachtige folkloristische en historische optocht gepland met alle betrokken verenigingen. Verder is er een gevarieerd animatieprogramma en melden de gastronomische broederschappen zich present.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Namen voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.folknam.be.
  • Middeleeuws Feest
    23/04/2010-25/04/2010 - Corroy-le-Château
 
Middeleeuwse artisanale markt met verschillende producten van hoogstaande kwaliteit. De bezoekers leren enkele oude beroepen kennen en komen te weten hoe sommige producten indertijd gemaakt werden. Er staat ook een waaier aan animatie op het programma: zwaardvechten, boogschieten, vuur spuwen ... En je kunt proeven van ambachtelijke producten. Wolvenspektakel op zaterdag en valkerijshow op zondag.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Gembloers voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.gembloux.be.
Waar naartoe in de provincie Luik?
 
  • Internationaal Festival voor Politiefilms
    14/04/2010-18/04/2010 - Luik
 
Tweede editie van een origineel filmfestival gewijd aan een erg populair genre: de politiefilm. Luik raakt in de ban van onderzoeken, raadsels en intriges. Op het programma staan wedstrijdfilms, avant-premières, kortfilms, films gebaseerd op romans en opmerkelijke personages. In het kader van het festival vinden diverse activiteiten plaats zoals een ontmoeting tussen strips en film, muziekparade, open dag in de politieschool, politiedorp en -bal ... Centrale plaats van het gebeuren: Cinema Palace aan de rue Pont d'Avroy 21.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Luik voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.festivaliege.be.
  • Tuinen in het Pays de Liège
    24/04/2010-17/08/2010 - Neupré
 
Ontdek de vele prachtige tuinen die met zorg door de vereniging Jardins en Pays de Liège werden uitgekozen. Deze vzw met zetel in Neupré verenigt amateurtuiniers die hun tuinen openstellen voor het publiek om een sociaal project te ondersteunen. De voorgestelde tuinen verschillen in grootte en stijl: gestructureerde of wilde tuinen, stads- of plattelandstuinen ... Ze zijn normaal op zaterdag en zondag toegankelijk. De toegangsprijs voor elke tuin wordt overgemaakt aan een sociale vzw.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Neupré voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.jardinsenpaysdeliege.be.
Waar naartoe in de provincie Luxemburg?
 
  • Chlorophy'll Art
    1/04/2010-19/04/2019 - Dochamps
 
Het prachtige park Chlorophylle in Dochamps, dat het bos en het leven erin op een attractieve manier in de kijker plaatst, vormt het decor voor een opmerkelijke tentoonstelling van werk van regionale artiesten. Hierbij komen diverse kunstvormen aan bod: olieschilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken, foto's en ook ambachtswerk. Een ideaal uitje voor wie houdt van natuur en kunst.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Manhay voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.parcchlorophylle.com.
  • Middeleeuwse markt
    3/04/2010-4/04/2010 - Bouillon
 
Deze grote middeleeuwse markt vindt plaats in het park van de Archeoscoop, aan de oever van de Semois. De vereniging 'Fer de lance' zorgt voor een brede waaier aan animatie en laat de bezoekers proeven van het dagelijks leven in een middeleeuws kamp. Er zijn ambachtslui en kunstenaars, diverse didactische stands met demonstraties allerhande en uitleg over de evolutie van het wapentuig, gevechten met echte wapens, pottenbakkerij, smeedkunst, kaligrafie, heraldische wapens maken enz. De groep 'Arduna Silva' staat in voor originele muzikale animatie. Kortom: dit is een kleurrijk niet te missen spektakel.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Bouillon voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.archeoscopebouillon.be.
Foto van de maand  
   
Wedstrijd


Elke maand stellen wij een vraag waarop u het antwoord kunt vinden op www.belgiumcuriosities.be
Uit de juiste antwoorden worden telkens vijf winnaars gekozen.

Deze wedstrijd loopt tot en met 30/4/2010. Vermeld uw naam en adres in uw e-mail.

De winnaars worden persoonlijk gecontacteerd per e-mail en ontvangen een exemplaar van de DVD "Topografische kaarten 1 : 50 000 Vlaanderen en Brussel".

De vraag van deze maand:
In welke gemeente staat de Leeuw van Waterloo?


Stuur een mailtje met het juiste antwoord naar belgiumcuriosities@lannoo.be
 

Geen virus gevonden in het binnenkomende-bericht.
Gecontroleerd door AVG - www.avg.com
Versie: 9.0.791 / Virusdatabase: 271.1.1/2780 - datum van uitgifte: 03/30/10 20:32:00