Van: Provincie West-Vlaanderen [ezine@west-vlaanderen.be]
Verzonden: woensdag 31 maart 2010 10:00
Aan: Rita Sabbe
Onderwerp: E-zine Provinciaal Natuurpark Zwin april 2010
E-zine Provinciaal Natuurpark Zwin
INHOUD
Proeven van de lente in het Natuurpark het Zwin 

Eindelijk is het zover! Na een lange en koude winter keek iedereen al uit naar de eerste tekenen van de lente…en uiteindelijk komt de natuur stilaan op gang. Tijd om naar buiten te gaan en te genieten van de zon, een frisse neus te halen op de dijk of te genieten van een wandeling. Waarom niet een bezoekje brengen aan het Provinciaal Natuurpark het Zwin?

Vanaf 17 april kan je er binnen lopen voor een boeiende tentoonstelling: Biodiversiteit: 3 tentoonstellingen in één! Het is zeker de moeite om eens langs te komen want je kan er héél wat van opsteken!

De provincie West-Vlaanderen sluit zich aan bij ‘Countdown 2010’, een internationaal netwerk van overheden en verenigingen die samen actie voeren om het verlies aan biodiversiteit te stoppen. Hiervoor ondertekende de provincie samen met Natuurpunt het biodiversiteitcharter.

2010, het Internationaal jaar van de biodiversiteit, is het aangewezen moment om de handen in elkaar te slaan en zelf een steentje bij te dragen tot het behoud van onze insectenrijkdom!

Met het mooie weer in aantocht worden in het Provinciaal natuurpark het Zwin ook weer heel wat wandelingen georganiseerd, waaronder een Paaswandeling, een lente- en een ooievaarswandeling. Neem deel aan één van onze wandelingen en geniet volop van de natuur!




Biodiversiteit: 3 tentoonstellingen in één!

Biodiversiteit is de verscheidenheid van het leven op aarde, het product van vele miljoenen jaren evolutie. Tot nu toe zijn ongeveer 4 miljoen verschillende soorten beschreven, maar het zouden er mogelijk 40 miljoen kunnen zijn.

Biodiversiteit is echter meer dan een opsomming van soorten. Ook de onderlinge relaties tussen de soorten en hun leefomgeving maken er deel van uit . Deze ecosystemen leveren aan de maatschappij goederen en diensten van onschatbare waarde. Voedselproductie, afvalverwerking, bestuiving, zijn maar enkele voorbeelden van die ecosysteemdiensten.

Biodiversiteit is niet enkel boeiend, mooi en ingenieus, maar is op lange termijn de garantie voor het voortbestaan van plant, mens en dier op aarde.

Zoals alle levende wezens maakt ook de mens deel uit van de biodiversiteit. Ons dagelijks leven kan er onmogelijk van losgekoppeld worden. Dat is wat de tentoonstelling 'Biodiversiteit, alles hangt samen' ons in veertig mooie foto’s over twintig verschillende thema’s heen wil vertellen.

Biodiversiteit, alles hangt samen' is een realisatie van Noé Conversation haar partners en de vijf Vlaamse provincies. De tentoonstelling kan je in de loop van 2010 op verschillende plaatsen in West-Vlaanderen bezoeken.

Voor meer info:www.west-vlaanderen/natuur

Koekoeken en andere bijen

Deze tentoonstelling is een concrete illustratie van biodiversiteit in het Zwin. We stellen enkele insecten voor als vertegenwoordigers van de honderden soorten die in het gebied leven. Elke soort heeft zijn specialiteit. Zowel lichaamsbouw als kleuren en kleurpatronen en het gedrag zijn daar volledig op ingesteld. Geen enkele andere diergroep kan de variatie aan vormen, kleuren, levenswijzen en onderlinge relaties in de natuur beter illustreren.

De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met: de gemeente Knokke-Heist, het labo voor Zoofysiologie van de Universiteit Gent, Stichting het Zeeuwse Landschap, het Bijenteeltmuseum Kalmthout, het Vlaams Bezoekers- en Natuureducatiecentrum ‘De Nachtegaal’ en de Zwingidsen.

Natuur op één lijn - met de kusttram op natuurexpeditie

Hierbij willen we mensen aanzetten om de biodiversiteit langsheen de kust op duurzame wijze te exploreren.

Het is verbazingwekkend dat tussen de drukke toeristische centra en havengebieden langsheen onze kust nog plaats is gebleven voor een 80-tal grote en kleine natuurgebieden. Vanuit vogelperspectief vormen ze samen een groen lint dat langsheen de kuststrook loopt. Het feestjaar ‘125 jaar kusttram’ is het ideale moment om op een duurzame manier naar deze strand, duin en duinbosgebieden te trekken. Je kan er genieten van het landschap en van tal van typische planten en dieren. En natuurlijk ook van de typische insectensoorten die we in de tentoonstelling ‘Koekoeken en andere bijen’ hebben voorgesteld.

Natuur op één lijn is gerealiseerd in het kader van het feestjaar ‘125 jaar kusttram’, in samenwerking met de Lijn, het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), het Instituut voor natuur- en bosonderzoek (INBO) en de Intercommunale Watermaatschappij Veurne-Ambacht (IWVA)






































Ontdek het Zwin nu ook met een audiogids

Met de luisterwandeling ontdek je op eigen tempo de mooiste en boeiendste plaatsen van het Zwin. Elk van de 22 fragmenten geeft met tekst en geluid uitleg bij het onderwerp dat bij de halte hoort. Dit onderwerp kan van historische, natuurgerelateerde, maritieme, geografische of anekdotische aard zijn. Op die manier krijg je een leuk en boeiend beeld van de veelzijdigheid van het natuurgebied.

Je kan de luisterwandeling gratis downloaden via www.zwin.be of ter plaatse in het Zwin op je eigen mp3-speler.
Vanaf nu kan je die ook beluisteren via een audioguide die je aan de balie van het Zwin kan huren.

Prijs per audiogids: € 2.50


Activiteitenkalender

Zondagochtendwandeling

Elke zondag kan je om 10.00 u. aansluiten bij een begeleide wandeling door het Zwin. De gids toont je het natuurgebied op een ‘andere’ manier.

Paaswandeling Zaterdag 3 april om 15u

Onder de vleugels van een ervaren gids maak je een wandeling door het Zwin in een periode waarin veel vogelsoorten beginnen te nestelen of reeds eieren hebben gelegd.

Lentewandeling Zaterdag 10 april om 15u

Een wandeling om de lentesfeer in het park en op de Zwinvlakte in te snuiven en de lentekriebels te krijgen…!

Ooievaarswandeling Zaterdag 24 april, 13.30u

Tijdens deze wandeling wordt stilgestaan bij het leven van deze meest opvallende Zwinbewoners. Onder de begeleiding van een gids bezoek je enkele ooievaarsnesten. Je krijgt uitleg bij het gedrag van de vogels en allerlei achtergrondinformatie over hun voedsel, trek- en andere leefgewoonten. De wandeling wordt afgesloten bij de voederplaats, waar de gids tijdens de dagelijkse voederbeurt toelichting geeft bij de ooievaars én de andere vogels.


Prijs voor deelname aan de wandelingen: 6-11 jaar: 4,20 euro – vanaf 12 jaar: 7,20 euro + 60: 6,40 euro (toegang + gids inbegrepen). Reserveren is niet nodig.













PRAKTISCHE INFO

Het Zwin
Graaf Léon Lippensdreef 8
8300 Knokke-Heist

T. + 32 (0)50 60 70 86 F: + 32 (0)50 62 20 00
info@zwin.be - www.zwin.be

Openingsuren

Tijdens de zomerperiode (Pasen tot 30/09) open van 09.00u tot 17.30u.
Sluitingsdag: maandag, behalve op feestdagen en Belgische schoolvakanties

Toegangsprijzen

Individueel

€ 5,20     Volwassenen
€ 4,40     60+
€ 3,20     Kinderen vanaf 6 t.e.m. 11 jaar
Gratis      Kinderen tot 6 jaar

In groep (min. 20 pers.)

€ 4,20     Volwassenen, jongeren vanaf 12 jaar
€ 3,40     60+
€ 2,70     Kinderen vanaf 3 t.e.m. 11 jaar
Gratis      Kinderen t.e.m. 2 jaar
              Begeleiders, leerkrachten


Abonnementen

€ 57         Volwassenen tot 60 jaar
             Jongeren vanaf 12 jaar
€ 47       60+
€ 31       Kinderen vanaf 6 t.e.m. 11 jaar

Het Zwin is toegankelijk voor andersvaliden.

‘ZwinCafé’ – eet- en praatcafé

Openingsuren:

Tijdens de Belgische schoolvakanties : alle dagen vanaf 9.00 u.
Buiten de Belgische schoolvakanties: van dinsdag t.e.m. zondag vanaf 9.00 u.

Aan groepen die wensen langs te gaan in het Zwincafé wordt gevraagd om vooraf te reserveren. T + 32 (0)476 87 55 17

CONTACT

Marianne Brusselle, verantwoordelijke Projectcommunicatie bezoekerscentrum het Zwin
Provinciehuis Boeverbos
Koning Leopold III-laan 41
8200 Brugge Sint-Andries
T 050 40 32 54
E
marianne.brusselle@west-vlaanderen.be
W
www.west-vlaanderen.be/zwin

 

Wil je je niet langer abonneren op dit e-zine, schrijf je hier uit.

Wil je
meer informatie over de e-zines van de Provincie West-Vlaanderen, surf dan naar
www.west-vlaanderen.be/ezine.

Geen virus gevonden in het binnenkomende-bericht.
Gecontroleerd door AVG - www.avg.com
Versie: 9.0.791 / Virusdatabase: 271.1.1/2780 - datum van uitgifte: 03/30/10 20:32:00