Van: belgiumcuriosities@lannoo.be
Verzonden: vrijdag 26 februari 2010 13:33
Aan: ritasabbe@telenet.be
Onderwerp: Nieuwsbrief Belgium Curiosities - Maart 2010

Maart 2010

Uit-tip van de maand
tentoonstelling
 
 


 
  • Symbolisme in België
    26/03/2010-27/06/2010 - Brussel
 
Deze grote tentoonstelling behandelt de evolutie van het symbolisme, waarvan de oorsprong teruggaat tot de romantische schilderkunst aan het einde van de 19de eeuw. Via een thematische opzet worden de ontwikkelingen gevolgd in de meest uiteenlopende genres - het portret, het landschap, de geschiedenis in het grensgebied tussen realiteit en droom, twijfel, het vluchtige ogenblik, godsdienst, enzovoort. Een expo die zowel oog heeft voor bekende kunstenaars als Fernand Khnopff, Félicien Rops of Jean Delville, maar ook voor minder bekende namen. In het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Brussel voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.fine-arts-museum.be.
Te gast in OLEN
Driepottenfontein
 
 
Olen is een woongemeente in het zuiden van de Antwerpse Kempen, aan de E313 en het Albertkanaal, een paar kilometer ten zuidoosten van Herentals.
Verkeerswegen van allerlei aard doorsnijden de gemeente, die daardoor heel wat industrie heeft aangetrokken.
In de vallei van de Kleine Nete zijn nog enkele natuurgebieden gevrijwaard gebleven.

Meer info?
Waar naartoe in de provincie West-Vlaanderen?
 
  • Tuinexpo
    5/03/2010-8/03/2010 - Kortrijk
 
Dé klassieker onder de tuinbeurzen biedt een compleet overzicht van de nieuwigheden in 2010. Dit grootste indoorgroenevenement in Vlaanderen vindt plaats in de hallen van Kortrijk Xpo. Alle tuinstijlen komen hier aan bod: van romantisch Engels tot modernistisch en strak. Bijzondere aandacht gaat onder andere naar wonen in de tuin, bijzondere planten voor de tuin, de nieuwste tuinmeubeltrends en zwembaden en zwemvijvers in de tuin. Voor de kinderen is er in het weekend bloemschikken.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Kortrijk voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.tuinexpo.be.
  • Internationaal Fotofestival 2010: 'Stars and Models'
    28/03/2010-13/06/2010 - Knokke-Heist
 
Het Internationaal Fotofestival, dat plaatsvindt in het Cultureel Centrum Scharpoord, heeft dit jaar als thema 'Stars & Models'. Hierbij wordt de vraag gesteld: hoe kijken kunstenaars en fotografen naar sterren en modellen vandaag? Het fotofestival biedt ook dit jaar werk van onbekende en bekende fotografen, documentair en experimenteel werk, lokale en internationale fotografie. Een erg afwisselend aanbod.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Knokke-Heist voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.ccknokke-heist.be.
Waar naartoe in de provincie Oost-Vlaanderen?
 
  • Mijnheer Cyriel: leven en werk van Cyriel Buysse
    3/03/2010-27/03/2010 - Maarkedal
 
In het Administratief Centrum aan de Nederholbeekstraat maak je kennis met leven en werk van de legendarische schrijver Cyriel Buysse. Deze tentoonstelling omvat meer dan twintig panelen die met foto's en teksten een evocatie brengen van de sociale toestanden in de 19de eeuw, de families Buysse en Loveling, het leven en werk van Cyriel Buysse maar eveneens van tijdgenoten zoals Maurice Maeterlinck en Emile Claus, het naturalisme, enz. Zondag gesloten.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Maarkedal voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.maarkedal.be.
  • Gustave Van De Woestyne
    26/03/2010-27/06/2010 - Gent
 
Een langverwachte retrospectieve. Gustave Van De Woestyne is, door zijn eigenzinnige kunst en eigen interpretatie van symbolisme en expressionisme, een van de Vlaamse kunstenaars die het meest de aandacht trekken van de internationale kunstliefhebbers. Toch blijft zijn werk - ondanks tal van tentoonstellingen - onvoldoende gekend. In deze expo komen de verschillende periodes in het werk van Van De Woestyne aan bod: het symbolistische werk uit de Latemse en Leuvense tijd, het Engelse werk tijdens de Eerste Wereldoorlog, het expressionisme uit de jaren 1920-1930 en het latere werk in de geest van het nieuwe realisme.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Gent voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.mskgent.be.
Waar naartoe in de provincie Antwerpen?
 
  • Zwart!
    25/03/2010-8/08/2010 - Antwerpen
 
Opmerkelijke expo in het MoMu, het ModeMuseum van de Provincie Antwerpen. In het Westen kleuren mode en kostuums al eeuwenlang in diverse periodes en om uiteenlopende redenen zwart. In de 16de en 17de eeuw groeide Antwerpen uit tot een van de belangrijkste Europese centra voor zwart verven van textiel. Edelen en rijke burgers lieten zich in deze periode vaak in het zwart gekleed portretteren. Lange tijd was mooi zwart geverfd textiel een pure luxe. Maar ook in de vroege 20ste eeuw en later, van de jaren 1950 tot 1980, bleef zwart erg populair. Naast uiteraard Belgische ontwerpers, dragen ook internationale couturehuizen bij tot deze uitzonderlijke expo.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Antwerpen voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.momu.be.
  • Schilderijen van Louis Clesse
    28/03/2010-2/05/2010 - Mol
 
Louis Clesse (1889-1961) is een postimpressionistische schilder, aquarellist en etser die beïnvloed werd door het werk van Emile Claus en Franz Courtens. Clesse koos vaak voor het Vlaamse platteland: hij schilderde de kanalen met schuingewaaide bomenrijen, de Zenne, maakte wintertaferelen en prachtige haventaferelen in Oostende, Nieuwpoort en Zeebrugge. De jacht inspireerde hem voor stillevens met gevogelte. Deze expo geeft een overzicht van zijn volledige oeuvre. Veel werken komen uit privébezit en zijn dus zelden te zien. Nu in het Gemeentelijk Jakob Smitsmuseum.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Mol voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.jakobsmits.be.
Waar naartoe in de provincie Limburg?
 
  • Wellness & Beautybeurs
    6/03/2010-7/03/2010 - Genk
 
Op deze beurs maak je kennis met een grote diversiteit aan standen en producten. Zo staat er dit jaar een grote lingerie- en fashionshow op het programma naast een poging om het Guiness Book of Records te halen met de grootste massageketting ter wereld. Iedereen kan deelnemen én ontvangt in ruil twee gratis toegangskaarten voor deze beurs. Aandacht gaat verder naar meditatie, massage, spa, sauna, fitness, reizen, wellness coach enzovoort.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Genk voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.wellnessbeurs.be.
  • Een vreemd land. Shaun Tan, prenten en boeken
    7/03/2010-15/05/2010 - Hasselt
 
Shaun Tan werd in 1974 geboren in Australië, waar hij nog steeds woont en werkt. Hij is bekend als illustrator van prentenboeken en graphic novels, maar werkt ook voor theater en als designer. Bovendien werkte hij mee aan films als WALL-E. In Australië en in Amerika is hij een van de meest gewaardeerde artiesten van zijn vakgebied. Nu begint zijn werk ook in Europa bekend te worden. Zijn prentenboeken zijn bedoeld voor iets oudere lezers omdat ze vaak een sociale of historische dimensie hebben. Zijn tekeningen zijn dromerig en surrealistisch.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Hasselt voor andere uit-tips.
- Praktische info op http://users.skynet.be/literairmuseum.
Waar naartoe in Brussel?
 
  • Moomin
    2/03/2010-29/08/2010 - Brussel
 
De Moominreeks werd wereldwijd bekend dankzij de strips. Ze bestaat in de eerste plaats uit rijke beeldverhalen van de hand van Tove Jansson (1914-2001), een vermaarde Finse illustratrice en schrijfster. De verhalen over Moomin, aanvankelijk als romans gepubliceerd, verschenen later ook in stripvorm. Je maakt in het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal kennis met het oeuvre en de droomwereld van een grote schrijfster uit de 20ste eeuw. Aandacht gaat ook naar haar rijke, extravagante persoonlijkheid.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Brussel voor andere uit-tips. 
- Praktische info op www.stripmuseum.be.
  • Wereldtentoonstelling 1910 Brussel
    Tot 3/04/2010 - Brussel
 
Er vonden in vorige eeuw wel meer Wereldtentoonstellingen plaats dan de alombekende Expo 58. Reeds in 1910 was Brussel de gaststad voor een Wereldtentoonstelling, waarover relatief weinig bekend is, maar die wel meer dan 10 miljoen bezoekers lokte. Het expoterrein lag op de terreinen waar later de ulb - de Université Libre de Bruxelles - ontstond, aan het einde van de Louizalaan in de Solboschwijk. Naar aanleiding van het 175-jarige bestaan van de ulb organiseert deze universiteit in de Salle Allende een expo rond deze 'vergeten' wereldtentoonstelling die net honderd jaar geleden plaatsvond. Deze expo wordt onder andere gereconstrueerd met behulp van 3D-beelden. Dexia en Lannoo (Racine) geven naar aanleiding van deze expo een fraai boek uit.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Brussel voor andere uit-tips. 
- Praktische info op www.ulb175.be.
Waar naartoe in de provincie Vlaams-Brabant?
 
  • Fietsen met Bruegel
    1/03/2010-1/11/2010 - Itterbeek
 
Wat dacht je van een verkenning van een bewegwijzerde fietsroute (23 of 45 km) door het rustige golvende Pajottenland? Langs de route in dit Toscane van het Noorden ontdek je grote reproducties van de mooiste schilderijen van Pieter Bruegel de Oude. Een unieke belevenis: kunst in de natuur. Geniet van de prachtige vergezichten. Het routekaartje is te koop bij de toerismedienst van Dilbeek, tel. 02/467 60 20. Vertrek aan de kerk van Sint-Anna-Pede.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Dilbeek voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.dilbeekserfgoed.be.
  • Kuuroord voor Kunst
    11/03/2010-9/05/2010 - Leuven
 
Heb je je al eens afgevraagd hoe het komt dat onze eeuwenoude kunstwerken er na al die eeuwen nog fris uitzien? Hiervoor doet men bij kunstwerken doorgaans een beroep op restaurateurs voor een conservatie of restauratiebehandeling. Dit gebeurde ook tussen 2006 en 2009 voor het Leuvense Museum M. Niet alleen de museumsite maar ook een groot aantal werken, 127 in totaal, kregen in die periode een 'onderhoudsbeurt' zodat hier een heus kuuroord voor de kunst ontstond. Deze expo schetst hoe aan conservatie en restauratie wordt gedaan en wat daarbij allemaal komt kijken.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Leuven voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.leuven.be.
Waar naartoe in de provincie Waals-Brabant?
 
  • Beurs streekkazen en -smaken
    14/03/2010 - Court-Saint-Etienne
 
Liefhebbers van kaas reppen zich deze zondag het best naar Court-Saint-Etienne. Daar ontmoet je in het Parc à Mitrailles, van 10 tot 18 u. talrijke exposanten die verschillende producten aanbieden: vooral (streek)kazen, maar ook wijnen, kruiden, chocolade, vis, 'cuberdons' ('neusjes'), worsten, fijne vleeswaren uit de Ardennen, confituren ... Kortom, een waaier van streekproducten. Verder is er animatie voor kinderen. Gratis toegang.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Court-Saint-Etienne voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.paysdevillers-tourisme.be.
  • Grootse Kuifjesbeurs
    6/03/2010 - Nijvel
 
De 'Vrienden van Hergé' organiseren in het Hôtel-Restaurant Nivelles Sud, aan de Chaussée de Mons 22, de wellicht grootste Kuifjesbeurs ter wereld. Een zestigtal exposanten bieden er tal van curiosa omtrent tekenaar Hergé en zijn bekende stripheld Kuifje. Er vindt ook een signeersessie plaats en je kunt er natuurlijk van gedachten wisselen met andere Kuifjesfanaten. Van 8 tot 13 u.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Nijvel voor andere uit-tips. 
- Praktische info op www.bdtour.be.
Waar naartoe in de provincie Henegouwen?
  • Via
    2/03/2010-14/03/2010 - Mons
  • One Shot!
    6/03/2010-11/07/2010 - Charleroi
 
  • Via
    2/03/2010-14/03/2010 - Mons
 
Via is een internationaal en interdisciplinair festival met theater, dans, muziek en elektronische kunst. Een hedendaags platform dat zowel diverse voorstellingen als kunstinstallaties groepeert. De centrale plek van het gebeuren is het theater Le Manège in Mons. In het kader van dit vaak verrassende festival vindt ook een aantal voorstellingen en expo's plaats in het Noord-Franse Maubeuge.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Bergen voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.lemanege.com.
  • One Shot!
    6/03/2010-11/07/2010 - Charleroi
 
Voetbal, de populairste sport ter wereld, verenigt een ontelbaar aantal fervente supporters en occasionele toeschouwers. Meteen de reden voor B.P.S. 22, de ruimte voor hedendaagse creatie van de Provincie Henegouwen, om een belangrijke expo te organiseren over hedendaagse kunst en voetbal. Het project kwam mede tot stand naar aanleiding van het wk voetbal, dat dit jaar in Zuid-Afrika plaatsvindt. Ook de relatie die de huidige kunstenaars onderhouden met de voetbalwereld wordt in de schijnwerpers geplaatst.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Charleroi voor andere uit-tips.
- Praktische info op http://bps22.hainaut.be.
Waar naartoe in de provincie Namen?
 
  • Carnaval des Chinels
    14/03/2010 - Fosses-la-Ville
 
In Fosses-la-Ville, dicht bij Namen, huppelen komieke janklaassens met twee bulten en gewapend met een houten zwaardje als bezeten over het plaveisel. 'Chinels' worden ze genoemd en ze hebben ook iets weg van de 'Gilles de Binche'. Deze eigenaardige figuren, met hun kleurige en grappige pak, hebben kunstjes genoeg in hun mars om het volk te vermaken. Hun dans in vier tijden, begeleid door muziekspelende pierrots, brengt zelfs de grootste 'droogstoppel' aan het lachen.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Fosses-la-Ville voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.fosses-la-ville.be.
  • Bois & Habitat
    26/03/2010-29/03/2010 - Namen
 
Deze beurs in de hallen van Namur Expo is volledig gewijd aan hout, een heerlijk materiaal, en aan hernieuwbare energie. Een 250-tal gespecialiseerde exposanten stellen alle facetten van het gebruik ervan in de bouw voor. Zij presenteren hun nieuwigheden op verschillende gebieden: bouwen en renoveren, buiten- en binnenhuisinrichting.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Namen voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.bois-habitat.com.
Waar naartoe in de provincie Luik?
 
  • Carnaval van de Blancs-Moussis
    13/03/200-15/03/2010 - Stavelot
 
De 'Blanc-Moussî' betekent in feite 'in het wit gekleed' en staat symbool voor dit traditionele carnaval. Het was oorspronkelijk een toevallige vermomming, die bestond uit een beddenlaken en een kussensloop, maar parodieert in feite de monniken van Stavelot uit de 15de eeuw, die toen het carnaval hadden verboden. Een driedaags feest, met als hoogtepunt de grote feeërieke optocht op zondag vanaf 14 u en 's avonds groot vuurwerk.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Stavelot voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.laetare-stavelot.be.
  • Salon Papi'on
    19/03/2010-21/03/2010 - Luik
 
Dé beurs voor de 50-plussers in Wallonië, in de Halles des Foires in Luik, met deelname van 120 exposanten. Met verschillende conferenties, animaties, yoga en gym, kleurenconsulenten die je adviseren, aandacht voor wellness en bloemschikken, gastronomische demonstraties waarvan u uiteraard mag proeven, een beautyatelier en diverse tentoonstellingen. Kortom, er valt veel te ontdekken voor 50-plussers!
- Kijk op Belgium Curiosities bij Luik voor andere uit-tips. 
- Praktische info op www.papion.be.
Waar naartoe in de provincie Luxemburg?
 
  • Marche, stad van woorden
    11/03/2010-21/03/2010 - Marche-en-Famenne
 
Het Feest van de Franse taal wordt dit jaar in Marche-en-Famenne gevierd. Er is een waaier aan evenementen gepland met visuele animatie (zoals woorden, zinnen, teksten in kleur op diverse voorwerpen). Maar ook opvoeringen, tentoonstellingen, spelletjes, straatanimatie, voordrachten enzovoort staan op het programma. Steeds met taal als thema.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Marche-en-Famenne voor andere uit-tips.
- Praktische info op http://villedesmots.marche.be.
  • Feest van de Berk
    14/03/2010 - Saint-Hubert
 
Het sap van de berk is bekend voor zijn talrijke positieve eigenschappen in de natuur en voor de mens. In Fourneau Saint-Michel nodigt de heer Leonard je uit bij de oogst van dit sap én op een proeverij ervan. Het programma is veelzijdig met een ontdekkingswandeling, presentatie van decoratieve voorwerpen gemaakt uit berk, boeken over de berk, de aanwending van het sap enzovoort. Vanaf 14 u.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Saint-Hubert voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.fourneausaintmichel.be.
Foto van de maand  
   
Wedstrijd


Elke maand stellen wij een vraag waarop u het antwoord kunt vinden op www.belgiumcuriosities.be
Uit de juiste antwoorden worden telkens vijf winnaars gekozen.

Deze wedstrijd loopt tot en met 31/3/2010. Vermeld uw naam en adres in uw e-mail.

De winnaars worden persoonlijk gecontacteerd per e-mail en ontvangen een exemplaar van de DVD "Topografische kaarten 1 : 50 000 Vlaanderen en Brussel".

De vraag van deze maand:
Waar bevindt zich het oorspronkelijke Magritte-museum?


Stuur een mailtje met het juiste antwoord naar belgiumcuriosities@lannoo.be