Van: Provincie West-Vlaanderen [ezine@west-vlaanderen.be]
Verzonden: vrijdag 26 februari 2010 14:39
Aan: Rita Sabbe
Onderwerp: E-zine West Info, nieuws van de Provincie West-Vlaanderen, jg. 7 nr. 5

Jaargang 7 nr. 5 -  verschijnt halfmaandelijks - vu: Hilaire Ost, provinciegriffier
West Info is de halfmaandelijkse nieuwsbrief van de Provincie West-Vlaanderen, die samengesteld en uitgegeven wordt in opdracht van de deputatie van de provincieraad van West-Vlaanderen.
De Provincie West-Vlaanderen wil opiniemakers en geïnteresseerden op de hoogte houden van het nieuws uit de Provincie. De Provinciale nieuwsbrief West Info informeert over uiteenlopende beleidsthema's, nieuwe initiatieven en campagnes en houdt u ook op de hoogte van de meest recente publicaties.
GENIETEN

KWALITEIT

DOOR MENSEN GEDREVEN

TIPS

PROVINCIALE MAGAZINES OP TV

DEPUTATIE

GENIETEN
Joerie Vansteelant en Sofie Vanderhaeghe Sportman en Sportvrouw van 2009

Op woensdag 24 februari 2010 vond in zaal ‘Schiervelde’ in Roeselare het ‘Gala van de West-Vlaamse Sport’ plaats. Tijdens het Gala werden de ‘West-Vlaamse Sportprijzen 2009’ in acht verschillende categorieën uitgereikt.
De titel ‘Sportman 2009’ ging naar Joerie Vansteelant (duatlon) uit Torhout. Hij haalde het van Marino Vanhoenacker (triatlon) en Dick Norman (tennis).
Sofie Vanderhaeghe (karate) uit Poperinge werd ‘Sportvrouw 2009’. Grace Verbeke (wielrennen) was eveneens genomineerd in deze categorie.
KZK Waterpolo (waterpolo) werd uitgeroepen tot ‘Sportploeg van het jaar’. De andere laureaten waren Bob Vanacker (rolstoelrugby) als beste ‘Sporter met een handicap’, basketbalster Emma Meesseman als ‘Beloftevolle jongere’ en shorttracker Wim De Deyne bij de minder bekende sporten.
Jacques Martens (judo) kreeg het Brechtje voor ‘Uitzonderlijke sportverdienste’. Het Brechtje voor ‘Uitzonderlijke sportloopbaan’ was voor wijlen Jean-Claude Van Geenberghe (paardrijden).
De ‘West-Vlaamse Sportprijzen’ worden jaarlijks uitgereikt en zijn een samenwerking tussen de Provincie West-Vlaanderen en de sportredacties van Focus/WTV en de Krant van West-Vlaanderen.

[ www.west-vlaanderen.be/sport ]

Meer info: erika.de_brabant@west-vlaanderen.be of 050 40 76 77

'De Brechtjes', trofeeën voor de Sportvrouw en Sportman van het jaar
KWALITEIT
Provincie en Stad-Land-schap ‘’t West-Vlaamse hart’ ondersteunen paddenoverzet

De Provincie en het Stad-Land-schap ‘’t West-Vlaamse hart’ steunen de jaarlijkse paddenoverzet door het plaatsen van 2100 meter vangschermen langs drukke wegen. De vangschermen moeten ervoor zorgen dat padden, kikkers en salamanders de wegen niet meer kruisen. Vervolgens brengen vrijwilligers op geregelde tijdstippen de dieren heelhuids naar de overkant. Een paddenoverzet is niet alleen zinvol in het kader van soortenbescherming in de natuur, het is ook een manier van natuurbeleving.
Vanaf midden februari tot eind maart zijn padden, kikkers en salamanders op zoek naar een geschikte poel en moeten daarvoor heel wat drukke wegen oversteken. Op die manier komen er elk jaar vele dieren onder de wielen terecht.
Groenarbeiders van ‘Lochting Dedrie vzw’, een sociale werkplaats uit Roeselare, zullen de vangnetten installeren. De Provincie en het Stad-Land-schap komen de gemeenten Hooglede, Izegem, Lichtervelde, Roeselare en Staden hierin tegemoet. Ze stellen hen ook gevarendriehoeken met de afbeelding van een pad en informatieborden over het belang van de paddenoverzet ter beschikking. Ook de gemeente Ingelmunster zal van dit aanbod gebruik maken.
Stad-Land-schap ‘’t West-Vlaamse hart’ is een samenwerking tussen de Provincie West-Vlaanderen en de gemeenten Roeselare, Izegem, Ingelmunster, Ardooie, Lichtervelde, Hooglede, Staden, Moorslede en Ledegem. De negen gemeenten en het provinciebestuur werken samen op het vlak van landschapsopbouw, attractiviteit en belevingswaarde in de regio. De inspanningen moeten ertoe leiden dat inwoners in de regio blijven wonen en natuur en recreatie niet langer buiten de streek gaan opzoeken.

Meer info: jasper.dugardeyn@west-vlaanderen.be of 051 27 55 54

‘Sterk Diversprijs’ beloont sportorganisaties

De Provincie West-Vlaanderen en deSOM vzw lanceren een projectoproep voor de ‘Sterk Diversprijs 2010’. In 2010 is de Prijs bestemd voor West-Vlaamse, niet-professionele sportorganisaties die een voorbeeldfunctie op vlak van ‘diversiteitsvriendelijkheid’ vervullen voor andere sportorganisaties. Sportclubs kunnen hun reeds gerealiseerde projecten via de website indienen tot 30 juni 2010.
Ingediende projecten dienen verdraagzaamheid en samenleven tussen allochtonen en autochtonen alsook de voorbeeldfunctie in de sportsector en/of andere domeinen van de samenleving in de kijker te zetten. Daarnaast zijn originaliteit en de tijdsinvestering in het gerealiseerd diversiteitsproject een belangrijke maatstaf. Voor de winnaar is er een geldprijs van 1500 euro voorzien, voor de tweede en derde plaats respectievelijk 1000 euro en 500 euro. Deelnemers maken eveneens kans op begeleiding op maat in verband met diversiteit voor hun sportclub door deSOM vzw.
De Prijs wordt uitgereikt op 16 november 2010, de internationale ‘Dag van de Verdraagzaamheid’. Deze dag werd in 1996 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties uitgeroepen als vervolg van het ‘Jaar van de Verdraagzaamheid’ in 1995.
Aan de projectoproep wordt ook een campagne met affiches gekoppeld met de boodschap ‘Zit er kleur in je sportclub?’. West-Vlaams turnster Aagje Vanwalleghem is het boegbeeld van deze campagne en zal de boodschap van ‘Sterk Divers’ mee helpen uitdragen.

[ www.sterkdivers.be ]

Meer info: eddy.moerenhout@west-vlaanderen.be of 050 40 33 27

DOOR MENSEN GEDREVEN

Provinciebestuur peilt naar mening inwoners van de Westhoek

De Provincie West-Vlaanderen wil de stem van de inwoners van de Westhoek horen. Er is een online bevraging opgezet om na te gaan wat de bewoners denken en voelen over hun eigen streek en welke ideeën ze over de toekomst  hebben. De enquête kadert binnen het project ‘Westhoek Inspireert’, een samenwerking tussen het provinciebestuur, Westtoer en het Erkend Regionaal Samenwerkingsverband (ERSV) West-Vlaanderen vzw.
De partners in de Westhoek gaan op zoek naar wat hun streek kenmerkt en hoe die eigenheid kan omgezet worden in economische ontwikkeling. ‘Wat bindt ons?’, ‘Wat zijn onze troeven?’ en ‘Hoe bekijkt men de Westhoek?’ zijn enkele vragen waarop ze een antwoord willen.
Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 15 minuten. De deelnemers maken kans op enkele mooie prijzen, waaronder een ballonvaart boven de Westhoek, een gastronomisch diner in restaurant ‘In De Wulf’ in Dranouter en gratis tickets voor het ‘Ten Vrede’-festival.
De enquête is terug te vinden via de website

[ www.westhoek.streekhuis.be ]

Meer info: bern.paret@west-vlaanderen.be of 051 51 93 54

Op virtuele Europa-tocht met ‘SpEUrnEUs’

Op 7 maart 2010 wordt het startschot voor de nieuwe ‘SpEUrnEUs’ gegeven. De webquest ‘Speurneus’ neemt kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar mee op een virtuele Europa-speurtocht door West-Vlaanderen en Vlaanderen. Om de link tussen Europa en Vlaanderen duidelijk te maken, boort de webquest verschillende Europese thema's aan, zoals oorlog en vrede, de euro en open grenzen. De bedoeling is de leerlingen duidelijk te maken dat Europa niet meer weg te denken is uit het dagelijkse leven. Vier weken lang worden via de site opdrachten voorgeschoteld, die de leerlingen via het internet moeten oplossen. Na afloop komt het erop aan een woord te vormen met alle gevonden antwoorden. De klas die het juiste woord doorstuurt, maakt kans op een leuke prijs.

[ www.speurneus-webquest.be ]

Meer info:
kristien.vandamme@west-vlaanderen.be of 050 40 33 59

TIPS

Wandelclub ‘Ons Erf Stappers’ organiseert tweede grote lentewandeling

Op zondag 28 maart 2010 organiseert de wandelclub van het Provinciale Dienstverleningscentrum ‘Ons Erf’ voor de tweede maal haar grote lentewandeling. De ‘Ons Erf Stappers’ willen met deze sportieve prestatie financiële middelen inzamelen voor het dienstverleningscentrum.
Na het grote succes van de lentewandeling vorig jaar, waar meer dan 1.500 wandelaars op af kwamen, worden opnieuw enkele boeiende wandelparcours afgebakend van respectievelijk 6 km (de familiewandeling), 12 km, 17 km en 22 km. De trajecten van de wandelingen lopen langs kasteeldomeinen en –parken, abdijsites enz.
Ons Erf behoort samen met het Centrum ‘De Waaiberg’ en het Centrum ‘’t Venster’ tot de vzw Provinciale Dienstverleningscentra voor personen met een handicap in West-Vlaanderen. ‘Ons Erf’ is een dienstverleningscentrum voor personen met een verstandelijke beperking met vraag naar een intensieve ondersteuning op meerdere levensdomeinen en met nood aan permanent toezicht.

Plaats: Ons Erf, Chartreuseweg 53 in Sint-Michiels (inschrijvingen, start en aankomst)
Datum: zondag 28 maart 2010 - startmogelijkheid tussen 8 en 15 uur; eindcontrole om 18 uur
Prijs: 1,5 euro; kinderen tot 12 jaar gratis
De familiewandeling (6 km) is geschikt voor kinderwagens, rolstoelen en Nordic Walking.

[ www.onserf.be ]

Meer info: info@onserf.be of 050 40 69 60

Uitleententoonstelling ‘MillenniumTENToonstelling’

In 2000 engageerden 189 overheden zich om tegen 2015 via de realisatie van acht millenniumdoelstellingen een betere wereld te creëren.
Om deze doelstellingen mee te promoten ontwikkelde het Provinciaal Noord-Zuid Centrum samen met het West-Vlaams Noord-Zuidoverleg een interactieve tentoonstelling. 
De tentoonstelling bestaat uit negen tenten van 2,5 bij 2,5 meter. Eén tent geeft een algemene inleiding op de millenniumdoelstellingen, in de acht andere tenten wordt elke doelstelling op een toffe manier belicht. In elke tent staat een stoel op de bezoeker te wachten. Niet om op te gaan zitten, maar om iets mee te doen. Elke stoel confronteert de bezoeker op een interactieve manier met de realiteit achter de millenniumdoelstellingen.

Noord-Zuidgroepen, scholen, socio-culturele verenigingen e.a. kunnen met deze tentoonstelling aan de slag tijdens evenementen of info-avonden. De tentoonstelling reserveren kan via de website.

[ www.west-vlaanderen.be/pnzc ]

Meer info: stefan.lannoo@west-vlaanderen.be of 051 26 50 54

PROVINCIALE MAGAZINES OP TV

Elk weekend een andere kWESTie op je regionale tv

In het magazine kWESTie op Focus/WTV komen provinciale thema’s aan bod maar laten we het verhaal vertellen door een West-Vlaming die met de kwestie te maken heeft, in de vorm van een portret.
Op het einde van iedere uitzending krijgen we de ‘kalender’-tips van de Provincie.

kWESTie op 27 en 28 februari – Vrijwilligerswerk in een nachtopvang
Nachtopvang voor daklozen in Oostende bleek deze winter nog maar eens meer dan nodig. In kWESTie volgen we vrijwilliger Eddy Vandamme - vroeger ooit zelf dakloos. Nu zet hij zich in om anderen te helpen.

kWESTie op 6 en 7 maart – Actie voor starters

kWESTie wordt uitgezonden op de regionale zenders Focus - WTV, elke zaterdag vanaf 8u00 tot zondag 18u00. Een uitzending achteraf herbekijken kan via de website.

[
www.west-vlaanderen.be/kwestie
]

De Raad toont het verslag van de provincieraad

Het provinciaal magazine De Raad op de regionale zenders Focus - WTV brengt het verslag van de provincieraadszittingen. Het prgramma heeft een journalistieke invalshoek en wordt opgenomen in en rond de provincieraadzaal. Verschillende provincieraadsleden komen aan bod over diverse agendapunten of actuele thema's.

De Raad op dinsdag 2 maart – verslag van de provincieraadzitting van donderdag 25 februari

De Raad wordt uitgezonden op Focus - WTV op dinsdagavond vanaf 18u00. Een uitzending achteraf herbekijken kan via de website.

[
www.west-vlaanderen.be/deraad ]
BESLUITEN DEPUTATIE

De deputatie heeft het ontwerp van beheerplan voor provinciedomein ’t Veld in Ardooie goedgekeurd. Dit zal nu ter consultatie voorgelegd worden aan de lokale bevolking. Op zondag 28 maart 2010 volgt er dan een infowandeling voor alle geïnteresseerden.

De Provincie heeft enkele opdrachten in het kader van natuur- en bosbeheer van de provinciale domeinen en groene assen toegekend aan drie organisaties die werken rond sociale tewerkstelling en dit voor 2010, 2011 en 2012.
‘Vzw Loca Labora 2’ uit Beernem krijgt 25.000 euro per jaar toegewezen, ‘vzw Constructief’ uit Kortrijk 36.967 euro en ‘vzw De Groene Kans’ uit Diksmuide 77.836 euro. De vzw’s zullen in ruil voor dit bedrag enkele provinciale domeinen en groene assen onderhouden.

Op basis van het nieuwe provinciale reglement betreffende de erkenning van sporttakken en bovenlokale sportinstanties in West-Vlaanderen, heeft de deputatie beslist in 2010  61 sportieve instanties te erkennen. Het betreft 54 West-Vlaamse sportfederaties en 7 West-Vlaamse burensportdiensten.

In het kader van het provinciaal reglement betreffende de subsidiëring van sportieve initiatieven en hun randvoorwaarden voor personen met een handicap heeft de deputatie beslist 67 aanvragen te ondersteunen, waarbij de Provincie telkens participeert voor een bedrag tussen 50 euro en 7.500 euro. In het totaal bedraagt de financiële tussenkomst van de Provincie 34.500 euro.

De deputatie heeft beslist om haar lidmaatschap van het ‘Vlaams Coördinatiecentrum voor Mestverwerking vzw’ (VCM) te hernieuwen. Het VCM fungeert als overlegplatform tussen de sector en de overheid. Het VCM levert een belangrijke bijdrage in de realisatie van mestverwerking in Vlaanderen en in het bijzonder in West-Vlaanderen. De mestverwerking heeft er in belangrijke mate voor gezorgd dat het teveel aan mest niet meer op Vlaamse bodem terecht komt, maar verwerkt en geëxporteerd wordt. Het provinciebestuur betaalt 28.560 euro aan lidmaatschapsbijdrage.


Voor een volledig overzicht:
www.west-vlaanderen.be/nieuws + klik op 'provincieraad'



Van links naar rechts: Hilaire Ost, Gunter Pertry, Bart Naeyaert, Patrick Van Gheluwe, Paul Breyne, Dirk De fauw, Marleen Titeca- Decraene en Guido Decorte

CONTACT

Fanny Depijpere
Koning Leopold III-laan 41, 8200 Sint-Andries
T 050 40 35 17
F 050 40 74 00
E
fanny.depijpere@west-vlaanderen.be

Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis
Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis beantwoordt als centrale wegwijzer vragen over de Provincie. Wie zelf op verkenning wil, kan grasduinen in de leesruimte of infowinkel, surfen op de Provinciale site of de interactieve kiosken gebruiken.

Jan Van Eyckplein 2 - 8000 Brugge
T 0800 20 021
F 050 40 74 75
E
provincie@west-vlaanderen.be
W
www.west-vlaanderen.be/informatiecentrum

Open
maandag tot vrijdag
9-12.30 uur en 13.30-17 uur / dinsdag tot 18 uur
zaterdag
9-12 uur
Wil je je niet langer abonneren op dit e-zine, schrijf je hier uit

Wil je meer informatie over de e-zines van de Provincie West-Vlaanderen
, surf dan naar
www.west-vlaanderen.be/ezine.