Van: Provincie West-Vlaanderen [ezine@west-vlaanderen.be]
Verzonden: vrijdag 12 februari 2010 14:49
Aan: Rita Sabbe
Onderwerp: E-zine over Koetjes en Kalfjes - Boerderijweetjes op je (school)bord
E-zine Over Koetjes en Kalfjes
Boerderijweetjes op je (school)bord
INHOUD
Voorwoord

Een nieuw kleedje, een nieuwe aanpak. Dit typeert deze nieuwste nieuwsbrief ‘Over koetjes en kalfjes’. Ook in Wallonië en Noord-Frankrijk kun je op boerderijbezoek met de klas. Onze partners ‘Accueil Champêtre en Wallonie’ en ‘Le Savoir Vert’ schrijven mee aan deze nieuwsbrief!

West-Vlaanderen werkt samen met hen binnen een grensoverschrijdende samenwerking ondersteund door de Europese Unie. Via een dergelijk ‘Interreg IV-project’ streven we ernaar lands- en taalgrenzen te vervagen. Hou deze samenwerking in het oog. Interessante nieuwtjes en activiteiten geven we ook aan jullie door. Meer informatie over onze samenwerking en over de partners: www.agri-tourisme.org.

Je bent alvast uitgenodigd op hun ‘Boerderij in de stad’ in Mons (Wallonië, 17-19 april) en in Valenciennes (Noord-Frankrijk, 4-6 juni). Het marktplein van deze steden wordt omgetoverd tot een heuse boerderij waar van alles te doen valt. En wie weet waag je je met de klas aan een Franstalig boerderijbezoek. Alle details op de website.















Heet van de naald

www.onthaalopdeboerderij.be, de website waarop jullie alle informatie vinden over landbouweducatie in West-Vlaanderen is vernieuwd.
De grootste vernieuwing is de voorstelling van de boerderijen die onder andere klassen ontvangen (Met de klas de boer op). Naast extra informatie en foto’s over het bedrijf, is er een gastenboek waarop je ervaringen en foto’s kunt delen met collega’s.

Belangrijk: Een boerderijbezoeken wordt vanaf nu ook via de website aangevraagd. Hiervoor ga je naar het bedrijf van je keuze en kies je het tabblad ‘aanvraag’ en volg je de verdere stappen. Na bevestiging ontvang je per mail een formulier waarmee je de subsidie kunt aanvragen.

Meer info over de subsidie voor boerderijbezoeken op met de klas de boer op



In de kijker

Schipvaarthoeve in Poperinge ‘Het blauwe goud’

Elke dag gebruiken we verschillende keren water. Net als planten en dieren kunnen we niet leven zonder water, maar het moet helder en drinkbaar zijn.
Heb je zin om met je klas te onderzoeken hoe je zelf het ‘blauwe goud’ kunt maken met afvalwater? Breng dan een bezoek aan een echte waterzuiveringsinstallatie en maak er nadien zelf een in miniformaat. Zie en ervaar hoe je vervuild water terug proper maakt!

Op de campus van het VTI in Poperinge werd in 2001 een biologische waterzuiveringsinstallatie gebouwd. Dit systeem zuivert al het afvalwater dat in de afdeling tuinbouw wordt geproduceerd. Meer dan drie miljoen liter per jaar wordt vervuild, terug proper gemaakt en hergebruikt! De installatie is zo ingericht dat groepen ze kunnen bezoeken. Samen met een opgeleide gids ontdek je de wondere wereld van het ‘blauwe goud’. Meer info: www.onthaalopdeboerderij.be (educatie)

Een nieuwe Boer in Beeld: boer en paard

‘Boer in Beeld’ toont de land- en tuinbouw op kindermaat. Met realistisch beeldmateriaal aangevuld met werkmaterialen, informatie en lesideeën kunnen jullie direct aan de slag.
Vorig jaar verschenen de thema’s ‘De grazende melkfabriek’ en ‘Mama, wat eten wij?’. Ondertussen is de zevende themareeks ‘Boer en paard’ afgewerkt. De
aanvullende materialen zijn uitgewerkt voor de 2de graad basisonderwijs maar de beelden zijn bruikbaar in alle klassen.

De mens en paarden lopen hand in hand doorheen de geschiedenis. Vanaf het moment dat het paard gedomesticeerd werd, was het een trouwe viervoeter voor de mens. Als strijdros, als werkdier, als trekdier, als lastdier als vriend speelt het een cruciale rol in de menselijke geschiedenis.
Ook zijn rol in de landbouw is niet te verwaarlozen. Het bekende Belgische Trekpaard dat over de hele wereld gekend is, heeft veel voor de landbouw betekend. Nu nog speelt in bepaalde landbouwsectoren het (trek)paard een
belangrijke rol. Denk maar aan de paardenmelkerijen en de boomslepers. De wereld van het paard is veel ruimer dan je zou denken!

Kennismaken met boer in beeld of bestellen? Ga naar boer in beeld


Weidepoort.be, de portaalsite voor landbouweducatie

Weidepoort.be is een gloednieuwe Vlaamse portaalsite voor landbouw- en plattelandseducatie. Deze wondere wereld kijkt naar een breed publiek met kinderen en jongeren in het bijzonder.
Voor iedere doelgroep is er een apart luik voorzien met een bundeling van allerlei relevante informatie. Volledig uitgewerkte lespakketten, werkblaadjes, correcte
landbouwinformatie, plattelandsspelen en handleidingen om op boerderijbezoek te gaan zijn een greep uit het aanbod.





















Agenda

COV-beurs 8 april 2010, Xpo Kortrijk.
Kom ons ontmoeten op dé onderwijsbeurs voor het basisonderwijs in West-Vlaanderen. Breng een bezoek aan onze stand en ga naar huis met een verrassing!

Sla je slag 2010
Na de paasvakantie gaat devernieuwde versie van dit succesvol initiatief van start in de Reo-veiling. Naast een kennismaking met lekkere groenten via een kookworkshop en een bezoek aan een tuinbouwbedrijf, wordt er dit jaar ook een ‘experimentenkit’ ontwikkeld. Via deze kit ontdekken kinderen zelf
welke rol de basiselementen licht, lucht, water, voeding spelen om planten te laten groeien. Interesse? Hou www.onthaalopdeboerderij.be en de
schoolbus in het oog.

Overheerlijk ontbijt op Vaderdag
Voor de derde maal nodigen boerderijen jullie met het hele gezin uit voor een ontbijt met verse hoeveproducten, een blik achter de staldeuren en kinderanimatie. Hou www.onthaalopdeboerderij.be in het oog.

Kinderboerderij ‘d Oude Smelterij van Torhout nodigt
jullie uit op tal van activiteiten. 
Meer info op www.kinderboerderijtorhout.be:

- Schaapscheerfeest op woensdagnamiddag 19 mei 2010 : demonstraties   schaapscheren, kaarden, wol verven, vilten,…
- Boerderijdag voor blinde en slechtziende kinderen op donderdag 1 juli 2010.
- Boerderijfeest op zondagnamiddag 12 september 2010.

Kinderboerderij De Lange Schuur van Oostende heeft in april en mei 2010 een nieuwe activiteit voor kleuters en de eerste graad lager onderwijs. ‘Kakelvers’ brengt het verhaal van alle dieren van de boerderij, met een speciaal oog voor de nieuwgeborenen. Meer info hierover lees je op
www.delangeschuur.be.
Ontdek er ook hun andere activiteiten zoals ‘Tokkelei’, Geitenpad’, ‘Horen, zien en
voelen’, ‘kaas maken’,...
Zoom in op... Water

Water, onmisbaar voor alle leven
71% van de aarde is bedekt met water. Slechts 2,8% is zoetwater en komt dus in aanmerking als drinkwater voor de mens, als water voor de landbouw, industrie, …
Bijna 10% van het gebruikte water in Vlaanderen werd in 2005 gebruikt in de landbouw.
Water is een schaars en onmisbaar goed in ons dagelijks bestaan. Ook voor de landbouw is dit het geval. De dieren en planten hebben water nodig om te groeien. Bovendien speelt ook de kwaliteit ervan een rol. De landbouw heeft niet alleen water nodig maar speelt ook een belangrijke rol in de kringloop van water. Het fijne van ‘water en landbouw’ kom je te weten in de educatieve bijlage bij deze nieuwsbrief.
CONTACT

Landbouweducatie West-Vlaanderen
Provinciehuis Olympia
Koning Leopold III-laan 66
8200 Sint-Andries Brugge
T 050 40 71 69
F 050 40 31 00
E
landbouweducatie@west-vlaanderen.be
Wil je je niet langer abonneren op dit e-zine, schrijf je hier uit.

Wil je
meer informatie over de e-zines van de Provincie West-Vlaanderen, surf dan naar
www.west-vlaanderen.be/ezine.