Van: Provincie West-Vlaanderen [ezine@west-vlaanderen.be]
Verzonden: woensdag 17 februari 2010 13:53
Aan: Rita Sabbe
Onderwerp: E-zine Leefomgeving nr. 1
E-zine Leefomgeving - nr.1

Inhoud

Campagne 'Speel niet langer met gif in huis en tuin

Op 22 maart 2010 lanceert de Provincie West-Vlaanderen en de Intergemeentelijk samenwerkingsverbanden de campagne 'speel niet langer met gif in huis en tuin'. In het kader van de campagne wordt iedereen opgeroepen om niet alleen minder of geen chemische bestrijdingsmiddelen in huis en tuin te gebruiken, maar ook om alle restjes en/of lege verpakking ervan binnen te brengen in het container-/recyclagepark bij de fractie KGA. Tijdens de inzamelweken (van 22 maart tot en met 12 mei) wordt iedereen die KGA binnenbrengt beloond met een zakje zaad van Oost-Indische kers (een ideale bodembedekker). In het kader van de campagne worden er verspreid over West-Vlaanderen ook info-avonden georganiseerd over 'pesticidenvrij tuinieren'. De info-avonden zijn gratis, maar inschrijven is verplicht.

Alle informatie over de campagne, de inzamelweken en de info-avonden vind je op www.gifvrij.be

NM-info februari 2010

De nieuwe NM-info (februari 2010) ligt weer voor u klaar!

In dit nummer krijgt u een dossier over het belang van biodiversiteit en de provinciale aanpak en dit in het kader van 'Countdown 2010' . Daarnaast krijgt u een overzicht van de geplande activiteiten in de provinciale domeinen en komt u alles te weten over de campagne 'gifvrij', de 14e week van de zee, de opleiding duurzaam bouwen, het aanbod van planadvies, klimaatwijken, de natuurstudiedag, dikke-truiendag enzovoort.

Klik hier om het nieuwe nummer digitaal te raadplegen.

Wenst u liever een papieren exemplaar? Stuur dan uw naam en adres naar nminfo@west-vlaanderen.be

Bijensymposium: zaterdag 17 april 2010

Het gaat niet goed met de honingbij. Dit is algemeen bekend. Wetenschappers hebben bovendien vastgesteld dat niet alleen deze soort wordt bedreigd. Ook de wilde bijen, waaronder solitaire bijen en hommels, krijgen rake klappen. Het uitsterven van bijensoorten heeft verschillende oorzaken en is het onderwerp van heel wat wetenschappelijk research. Deze achteruitgang kent vele oorzaken en vele elementen dienen nog wetenschappelijk onderzocht te worden.
Op zaterdag 17 april 2010 gaat het eerste West-Vlaamse Bijensymposium door. Met dit symposium willen we het brede publiek warm maken voor de zorg voor zowel honingbijen als wilde bijen en mensen aanzetten tot actie. Dit symposium kadert binnen het internationaal jaar van de biodiversiteit.

Meer info en het programma vind je hier terug.

Tentoonstelling 'biodiversiteit, alles hangt samen'

Biodiversiteit is de verscheidenheid van alle levende wezens. Van de kleinste bacterie tot het immense oerwoud, en dat alles hangt op één of andere manier samen. Zoals alle levende wezens maakt ook de mens deel uit van de biodiversiteit. Ons dagelijks leven kan er onmogelijk van losgekoppeld worden. Dat is wat de tentoonstelling 'Biodiversiteit, alles hangt samen' ons in vier verschillende thema's wil vertellen.  

De tentoonstelling kan je in de loop van 2010 op verschillende plaatsen in West-Vlaanderen bezoeken. 

surf naar www.west-vlaanderen.be/natuur > biodiversiteit voor meer info.

Studiedag "Designing Change": Tips voor duurzame gedragsverandering (29/01)

Dat we duurzamer moeten leven weten we wel, maar waarom is het zo moeilijk om mensen zo ver te krijgen dat ze hun gedrag ook echt gaan aanpassen? Waarom heeft ‘de waarheid’ vertellen zo weinig effect? En wat heb je nu precies nodig om effectief tot positieve gedragsverandering te komen?

Tijdens deze studiedag gingen professionals en experts op zoek naar antwoorden op deze en andere vragen en werden alternatieve tools en denkpistes aangereikt voor iedereen die met zijn of haar organisatie of bedrijf duurzame gedragsverandering nastreeft.

Klik hier voor het programma, de presentaties en de bijhorende documentatie.

Contact E-zine Leefomgeving

Alexandre Lefebvre
T 050 40 31 18
E
alexandre.lefebvre@west-vlaanderen.be

Provincie West-vlaanderen
Dienst MiNaWa
Koning Leopold III-laan 41
8200 Sint-Andries
Wil je je niet langer abonneren op dit e-zine, schrijf je hier uit.

Wil je
meer informatie over de e-zines van de Provincie West-Vlaanderen, surf dan naar
www.west-vlaanderen.be/ezine.