Van: Provincie West-Vlaanderen [ezine@west-vlaanderen.be]
Verzonden: vrijdag 12 februari 2010 13:55
Aan: Rita Sabbe
Onderwerp: Archiefbrief jg. 11 nr. 1

Opvolgingsmarkering: Opvolgen
Markeringsstatus: Rood
E-zine Archiefdienst, jg. 11 nr. 1                                 (printversie)

INHOUD            

WOORD VOORAF

NIEUWS UIT HET PROVINCIAAL ARCHIEF

NIEUWS UIT WEST-VLAANDEREN

GOED OM WETEN

PERSBERICHTEN EN PUBLICATIES

AGENDA


WOORD VOORAF

Na het jubileumnummer van december 2009 verschijnt het eerste nummer van 2010 vroeger dan gewoonlijk. Ons goede voornemen is namelijk om vanaf nu de digitale ‘Archiefbrief Provincie West-Vlaanderen’ 4 in plaats van 3 keer per jaar te laten verschijnen. Zo kunnen we u sneller actuele informatie aanbieden. De volgende nummers mag u verwachten half mei, begin september en begin december.
De vaste rubrieken blijven behouden. Voor het ‘Nieuws uit het Provinciaal Archief’ zorgen we zelf; passende inzendingen voor de andere rubrieken nemen we graag op als ze ons tijdig bereiken (2 weken voor de verschijningsdatum).
Rest ons nog u een boeiend 2010 en veel leesplezier te wensen!
(Isabelle Verheire)

NIEUWS UIT HET PROVINCIAAL ARCHIEF

290 foto's uit het Provinciaal Archief te raadplegen op 'Beeldbank West-Vlaanderen Toen'

De Provinciale Archiefdienst bewaart zeer omvangrijke fotoverzamelingen (de klein formaat Fototheek bijvoorbeeld omvat meer dan 50.000 nummers). Alle foto’s zijn afkomstig uit of houden verband met dossiers die overgedragen werden vanuit de verschillende administratieve en technische Provinciale diensten. Een kleine minderheid van de foto’s is geschonken door privépersonen of collega-instellingen. De foto’s zijn beschreven in Probat (= Provinciaal Beheerprogramma voor Archieftoepassingen), dat in de Fernand Peutemanleeszaal van het Provinciaal Archiefgebouw ter beschikking van de geïnteresseerden staat.
Een selectie van 290 foto’s uit het Provinciaal Archief is nu ook te raadplegen op ‘Beeldbank West-Vlaanderen Toen’ (
http://www.beeldbankwest-vlaanderen.be/toen/), die opgestart werd in 2006.
Om problemen met de wet betreffende het auteursrecht en de naburige rechten te vermijden werd ervoor gekozen om voorlopig enkel de gedateerde foto’s van meer dan 70 jaar oud (dus tot en met 1939) op de Beeldbank te plaatsen. Het is de bedoeling om tegen eind 2010 ook de foto’s uit 1940 en alle niet exact gedateerde foto’s van voor 1941 in ‘West-Vlaanderen Toen’ op te nemen.
(Johan Vannieuwenhuyse)



Archief van 'Hulp in Nood' overgedragen aan de Provincie

Begin november 2009 is het archief van de coöperatieve vennootschap ‘Hulp in Nood’, een verzekeringsmaatschappij voor vissersvaartuigen, in permanente bruiklening opgenomen in het Provinciaal Archiefgebouw.
De vennootschap werd opgericht in 1940 om de reders van kleine kustvissersvaartuigen in de mogelijkheid te stellen zich te verzekeren tegen allerlei schade.
Het archiefbestand is bovengemeentelijk van inhoud omdat het vissersvaartuigen betreft van de drie zeehavens Nieuwpoort, Oostende en Zeebrugge. Het bevat ongeveer 60 strekkende meter documenten die in enkele grote reeksen kunnen opgedeeld worden: bestuurlijke organisatie, boekhouding, verzekeringen met jaarlijkse premieberekeningen, zeeverslagen en schadegevallen. Er zijn ook zeer veel foto’s bewaard gebleven die de schade aan de
vissersboten minutieus vastlegden.
Het archief zal geselecteerd en geïnventariseerd worden volgens de regels van de archivistiek. Omdat het van privaatrechtelijke aard is, zal het bestand ook in ‘Archiefbank Vlaanderen’ geregistreerd worden.
(Ruth Versteyhe)
Archief van de Verrekenkas voor Gezinsvergoedingen in het Kortrijkse overgenomen

Het archief werd op vraag van de erfgenamen van Albert Vanwynsberghe, de laatste administrateur, op 18 november 2009 in het sterfhuis te Ingelmunster afgehaald. Het bevat ongeveer 30 strekkende meter bestuurlijke en boekhoudkundige documenten vanaf 1931. Naar gewoonte werd bij de overname met de erfgenamen een afsprakennota inzake permanente bruiklening afgesloten. Gehoopt wordt dat er in de nabije toekomst mogelijkheden zullen zijn binnen de Archiefdienst om de documenten te ordenen en te inventariseren.
(Johan Vannieuwenhuyse)
Jaarverslagen Provinciale Archiefcommissie en Provinciale Archiefdienst 2008

De gedrukte versie van de ‘Jaarverslagen’ over het werkjaar 2008 is verschenen. Deze kan gratis opgevraagd worden bij de Provinciale Archiefdienst West-Vlaanderen, Koning Leopold III-laan 41, 8200 Sint-Andries of via archiefdienst@west-vlaanderen.be. Exemplaren kunnen ook afgehaald worden in het Provinciehuis Tolhuis (Jan Van Eyckplein 1-2, Brugge) of in het Provinciaal Archiefgebouw (Gistelse Steenweg 528, Sint-Andries). De tekst van de ‘Jaarverslagen’ is ook te vinden op de website van de Archiefdienst: http://www.west-vlaanderen.be/genieten/Cultuur/bibliothekenenarchief/archiefdienst/Pages/default.aspx (> jaarverslagen).
15 jaar Provinciale Archiefdienst West-Vlaanderen - 10 jaar 'Archiefbrief Provincie West-Vlaanderen'

Het Provinciaal Archiefgebouw bevindt zich in de nabijheid van het Provinciehuis Boeverbos in Sint-Andries. De bewaarplaats is uitgerust met metalen rekken en ladenkasten en heeft een opslagcapaciteit van 12 strekkende km. Het gebouw is volledig brand-, diefstal- en klimaatbeveiligd. Het personeel omvat twaalf voltijdse statutaire functies en acht vrijwilligers. Er wordt zuurvrij archiefmateriaal gebruikt en er is veel aandacht voor de informatisering. Zo wordt voor het archiefbeheer en de archiefregistratie een specifiek programma, Probat (Provinciaal Beheerprogramma voor Archieftoepassingen) gebruikt.
Al deze middelen zijn in de eerste plaats bedoeld om het eigen historisch Provinciaal Archief van 1794-1940, de archiefoverdrachten van hedendaagse dossiers vanuit de diensten en enkele verwante private archiefbestanden goed te bewaren, te beheren en ter beschikking te stellen.
Om daarnaast ook het documenten- en archiefbeheer bij de lokale besturen te bevorderen zet het Provinciebestuur verschillende middelen in: subsidies, opleiding voor beginnende archivarissen, logistieke steun en het archiefconsulentschap. Lees meer...
Een Vlaams kwaliteitslabel voor het Provinciaal Archief West-Vlaanderen

Minister van Cultuur Joke Schauvliege kende onlangs bij besluit een kwaliteitslabel toe aan vijf collectiebeherende cultureel erfgoedorganisaties. Naast Cultureel Erfgoed Annuntiaten Heverlee bekwam het Provinciaal Archief West-Vlaanderen het label als culturele archiefinstelling. In totaal zijn er nu negen door Vlaanderen erkende culturele archiefinstellingen (naast zestig musea). Het Provinciaal Archief West-Vlaanderen is het eerste publiekrechtelijk archief dat het kwaliteitslabel bekomt. Lees meer ...
De Provinciale Archiefcommissie in een nieuwe aanstelling

Na het ontslag van drie leden (zie ‘Archiefbrief’, 9 (2008) nr. 3) vergaderde de Provinciale Archiefcommissie op 30 november 2009 in een nieuwe samenstelling. Noël Geirnaert, hoofdarchivaris bij de Stad Brugge en Jeroen Cornilly, afdeling Erfgoed – Provinciale dienst Cultuur vervangen respectievelijk André Vandewalle en Marc Ryckaert. De algemeen rijksarchivaris wenst niet langer de open gekomen plaats voor een tweede vertegenwoordiger namens het rijksarchief in te vullen.
Op de agenda stonden de goedkeuring en opvolging van het verslag van de vorige vergadering (26 november 2008), de bespreking en advisering van de jaarwerking 2009 in de Archiefdienst en een eerste planning voor 2010, de advisering van wijzigingen en toevoegingen aan de ‘Selectielijst Provinciaal Archief West-Vlaanderen’ (13), de advisering omtrent een model van afsprakennota bij opname van privaatrechtelijke archiefbestanden, de bespreking en advisering van de werking inzake de gesubsidieerde lokale archieven en de advisering van twee nieuwe aanvragen voor subsidiëring van het lokaal archiefbeheer.
(Johan Vannieuwenhuyse)
Nieuws over het archiefpersoneel

Sinds 1 oktober 2009 is Ruth Versteyhe voltijds in dienst als adjunct-adviseur met een contract van bepaalde duur (startbaanovereenkomst voor een jaar). Ruth volgde de master Geschiedenis (Universiteit Gent) en master na master Archivistiek: Erfgoed en Hedendaags Documentbeheer (Vrije Universiteit Brussel). Haar hoofdtaken omvatten het inventariseren van historische archiefbestanden, het verrichten van opzoekingen in de documenten en het mee ondersteunen van de onderzoekers in de leeszaal. Tot hiertoe heeft Ruth vooral de inventarisering van een archief van het arrondissementscommissariaat Tielt afgerond en is nu begonnen met de inventarisering van het privaatrechtelijk archief gevormd door de coöperatieve vennootschap ‘Hulp in Nood’, opgericht in 1940 voor het verzekeren van vissersvaartuigen.
Thomas Beauprez is sinds half november als stagiair van de opleiding master na master Archivistiek (VUBrussel) in het archief bedrijvig. Hij bereidt een inventaris voor van het archief van het architectenbureau Charels, Charels en Hamel (actief in het Brugse vanaf begin 20ste eeuw).
Zie voor de samenstelling van de volledige personeelsploeg:
http://www.west-vlaanderen.be/GENIETEN/CULTUUR/BIBLIOTHEKENENARCHIEF/ARCHIEFDIENST/Pages/wieiswie.aspx.
(Johan Vannieuwenhuyse)
Ontvangst van de vrijwilligersgroep in het Provinciaal Archiefgebouw

Al jarenlang werken vrijwilligers mee bij de archiefontsluiting. Zij staan in voor het aanmaken van nadere toegangen op de documentaire verzamelingen (filmverzameling, fototheek, handbibliotheek) en op enkele archiefbestanden (archief van de provinciegouverneur, archief Onderwijs 1875-1940) of voor het invoeren van archiefbeschrijvingen in Probat, het digitaal archiefbeheerprogramma van de Archiefdienst.
Naar jaarlijkse gewoonte werden zij op woensdag 19 november 2009 uitgenodigd om in groep kennis te maken met een deelaspect van het vrijwilligerswerk. Na vorig jaar de fototheek, is deze keer de ontsluiting van de handbibliotheek voorgesteld. Met een geleide rondgang in de bibliotheek en een demo werden de werkzaamheden en de inzet van twee van de vrijwilligers onder toezicht van de bibliotheekverantwoordelijke toegelicht. Hun inspanningen hebben er toe geleid dat vrijwel de volledige bibliotheekcollectie nu opgenomen is in Probat, wat de gebruiksvriendelijkheid van de bibliotheek sterk verbeterde en het zoeken op allerlei parameters mogelijk maakt. Niet alleen werden de bibliotheekitems op nummerniveau ingevoerd, maar vele tijdschriften zijn zelfs op artikelniveau ontsloten. Vooral dit laatste geeft toegang tot heel wat informatie.
Na de uiteenzetting werden de vrijwilligers uitgenodigd om samen met het archiefpersoneel een glas te drinken op een verdere goede samenwerking.
(Katelijn Wille)

NIEUWS UIT WEST-VLAANDEREN

Nieuws van het Stadsarchief van Brugge


Het Stadsarchief van Brugge bewaart tal van particuliere archieven. Om deze bestanden ruimer bekend te maken, sloten het Stadsarchief en Archiefbank Vlaanderen vzw een samenwerkingsovereenkomst. Enkele personeelsleden van het Stadsarchief zullen de gegevens over de particuliere bestanden invoeren, zodat ze voor het publiek beschikbaar worden op http://www.archiefbank.be. Er wordt voorrang gegeven aan de bestanden uit de 19de en 20ste eeuw en daarna komen die van vóór 1800 aan de beurt.
(Bron: ‘Archiefleven. Nieuwsbrief van het Stadsarchief van Brugge’, jg. 16 (2009) nr. 4, 1).
Diksmuide zoekt oude kranten!

Tijdens de Eerste Wereldoorlog kreeg Diksmuide het zwaar te verduren. Grote delen van het Diksmuidse archief en van de bibliotheek zijn vernietigd, verloren gegaan of verspreid geraakt. In 2009 is het Stadsarchief gestart met de digitalisering van archiefstukken en oude drukken met betrekking tot Diksmuide die zich niet in het Stadsarchief zelf bevinden. Het gaat daarbij onder meer om lokale kranten, die een unieke bron van informatie zijn over alle facetten van het maatschappelijk leven in de 19de eeuw in Diksmuide.
De geschiedenis van de pers in het arrondissement Diksmuide vangt aan in 1845 met het liberaal ‘Weekblad’. Vrij spoedig stichtte de geestelijkheid de katholieke tegenhanger ‘’t Boterkuipje’ (1846), dat na een 26 jaar door de ‘Gazette van Dixmude’ werd opgevolgd. Later werd het ‘Weekblad’ herdoopt in ‘De Dixmudenaar’ (oktober 1879). Deze beide bladen bleven ononderbroken bestaan tot het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog.
Het Stadsarchief Diksmuide zoekt exemplaren van: ‘Weekblad van Diksmuide’ (1845-1879), ‘De Dixmudenaar’ (1879-1914), ‘’t Boterkuipje’ (1864-1871), ‘Gazette van Dixmude’ (1871-1914), ‘De Vrije Burger’ (1896-1911), ‘De Posthoorn’ (1849-1855), ‘De Boterkooper van Dixmuide’ (1849-1914). Ook andere vroeg 20ste-eeuwse kranten zijn welkom, zoals bijv. ‘Ons Boerenleven’, de ‘Vlaamse Boer’ (1913), enz.
Het Stadsarchief Diksmuide zou deze kranten graag tijdelijk uitlenen om in te scannen. Daarna worden ze terugbezorgd. In de digitale omgeving wordt gezorgd voor de nodige kenbaarheid en bronvermelding. Reeds verscheidene openbare bibliotheken en archiefinstellingen verleenden in de afgelopen maanden hun medewerking.
Voor meer informatie: Stadsarchief Diksmuide, Grote Markt 6, 8600 Diksmuide, tel. 051-51 91 42,
archief@stad.diksmuide.be.
(Chris Vandewalle, archivaris Stad Diksmuide)
Digitale kranten regio Ieper-Poperinge

De website http://www.historischekranten.be/ toont oude lokale en regionale kranten die handelen over de regio Ieper-Poperinge. Men kan de kranten virtueel doorbladeren of woordelijk doorzoeken. De krantenartikels kunnen worden vergroot, bewaard, afgedrukt of gemaild. Inzage in de digitale kranten tot en met 1940 kan op gelijk welke computer met internettoegang. Kranten jonger dan 70 jaar zijn beperkt openbaar toegankelijk. Alle digitaal beschikbare jaargangen zijn ter inzage in de bibliotheken, archieven en documentatiecentra van Heuvelland, Ieper, Langemark-Poelkapelle, Mesen, Poperinge, Vleteren en Zonnebeke. De kranten die nog niet gedigitaliseerd zijn kan men, mits enige beperkingen, inkijken in de stadsarchieven van Ieper en Poperinge.
Historische Kranten is een initiatief van Erfgoedcel CO7 in het kader van het cultureel-erfgoedconvenant afgesloten tussen de Vlaamse Gemeenschap en CO7.
(Bron:
http://www.historischekranten.be/).

Nieuwsbrief Stadsarchief Ieper

Sinds 2009 geeft het Stadsarchief Ieper een eigen digitale nieuwsbrief uit. ‘ArchiefNieuws’ verschijnt elke 6 maanden en bevat nieuwtjes, weetjes en tips om zelf in het Ieperse verleden te duiken. Wenst u de nieuwsbrief te ontvangen, stuur dan uw e-mailadres en naam naar mailing.archief@ieper.be.

Oorkonden in het Ieperse archief

Het Ieperse Stadsarchief bezit meer dan 1.000 unieke oorkonden. De 150 oudste en merkwaardigste exemplaren daarvan zijn sinds kort gerestaureerd. Dat was nodig, want enkele verharde perkamenten konden nog moeilijk uitgevouwen worden. Nu zijn ze opnieuw zonder problemen te raadplegen. Ook het oudste archiefstuk, een oorkonde van het jaar 1208, werd onder handen genomen.
De gerestaureerde oorkonden werden op 9 oktober 2009 voorgesteld. Die avond sprak Véronique Lambert over het belang van oorkonden voor de geschiedenis en gaf Jochen Vermote uitleg bij de restauratie van de stukken. Contacteer voor meer info:
modern.archief@ieper.be.
(Jochen Vermote, archivaris modern archief Stad Ieper)
Archief OCMW Kortrijk verhuist

In het voorjaar van 2010 draagt het OCMW Kortrijk het grootste deel van het archief over aan het Rijksarchief. Het betreft het archief van het Begijnhof, van het Onze-Lieve-Vrouw hospitaal, van het Bagaertshof, van de Commissies van Openbare Onderstand en andere rechtsvoorgangers van het OCMW. Het gaat om 150 strekkende meter archief dat de periode 12de eeuw-20ste eeuw omvat. De reden van de verhuis is plaatsgebrek in het OCMW-gebouw in de Budastraat.
(Bron: ‘Info. Mededelingenblad van de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek-, Archief- en Documentatiewezen’, jg. 35 (2009) nr. 11, 22).
Archiefschenking in Langemark-Poelkapelle

Op 5 september 2009 ontving de Gemeente Langemark-Poelkapelle een archiefschenking van de heer Pieter-Jan Verstraete. Hij verzamelde de archiefbescheiden naar aanleiding van zijn publicatie over de geschiedenis van de Duitse Militaire Begraafplaats te Langemark. De schenking omvat onder meer foto’s, prentbriefkaarten, brochures, briefwisseling, enzovoort en gaat over de periode 1914-2009. De archiefstukken zullen, na toegankelijk gemaakt te zijn, voor onderzoek beschikbaar zijn overeenkomstig de bepalingen die gelden voor de andere verzamelingen bewaard in het gemeentearchief.
Zie ook: Pieter Jan Verstraete, ‘Soldatenfriedhof Langemarck. Geschiedenis en mythe van een militaire begraafplaats’, Kortrijk, 2009.
(Sarah Van Steen, archivaris Gemeente Langemark-Poelkapelle)
Archiefbank Oostende genomineerd

In 2009 werd op de Dag van de Lokale Website voor het eerst de award ‘Meest vernieuwende gemeentelijke webapplicatie' uitgereikt. Iedere gemeente kon een kandidatuur indienen. Uit een twintigtal inzendingen werden er drie geselecteerd, waarvan Archiefbank Oostende (http://archiefbank.oostende.be/) er één was. Uiteindelijk heeft Archiefbank Oostende nipt niet gewonnen, maar de nominatie op zich is zeker al een proficiat waard voor de Oostendse archiefcollega’s.
(Bronnen:
http://forum.archieven.org/index.php?topic=23060.0 en ‘Archiefbrief Oostende’, jg. 5 (2009) nr. 4, 1)
Stadsarchief Oostende zoekt …

Regelmatig lanceert het Stadsarchief Oostende een oproep naar foto’s, getuigenissen, enzovoort. Deze oproepen worden gepubliceerd in de digitale nieuwsbrief van het Stadsarchief en staan ook in de rubriek ‘nieuws’ op http://archief.oostende.be/diensten/434/default.aspx?_vs=0_N&id=599.
Zo zoekt men voor een tentoonstelling in 2010 kadetten, vaste bemanning en officieren die ooit inscheepten op het opleidingsschip de Mercator. Het thema van de tentoonstelling is 'Het leven aan boord van Mercator'. Er wordt gezocht naar foto's, filmmateriaal, getuigenissen, souvenirs en hebbedingetjes over Mercator. Contacteer vzw zeilschip Mercator, tel 059-51 70 10 of 0473-59 08 43 of mail naar
zeilschip.mercator@telenet.be.
Ook wordt gezocht naar getuigenissen over IJslandvaarder O.305 François Musin. Deze vissersboot wordt door Werkvormm vzw gerestaureerd in het kader van een tewerkstellingsproject. In de marge daarvan wenst de organisatie zoveel mogelijk informatie te verzamelen over het schip. Concreet zoekt men onder meer getuigenissen van mensen die gevaren hebben met het schip, vrouwen van bemanningen, voormalige eigenaars, personeel van de scheepswerf, … Waar mogelijk wil Werkvormm vzw deze getuigenissen vastleggen op film om later een boeiend verhaal voor bezoekers mee te ondersteunen. Mail naar
info@werkvormm.be of telefoneer naar 03-233 85 00.
(Bron: ‘Archiefbrief Oostende’, (december 2009) nr. 4)
Aandacht voor schoolerfgoed in Roeselare

Het Klein Seminarie van Roeselare heeft als school veel aandacht voor het eigen erfgoed. Via de website http://www.erfgoedkleinseminarie.be wil men het erfgoed en het kunstpatrimonium van de school openstellen voor het publiek. In 2007 werd een project opgezet rond de ontsluiting van de historische schoolbibliotheek. Deze boekencollectie bestaat uit meer dan 10.000 boeken en loopt van de 16de tot begin 20ste eeuw. Het is de bedoeling om de catalogus in de toekomst via het internet open te stellen voor het publiek.
(Bron: ‘VCM e-nieuwsbrief’, (juli 2009) en ‘Info. Mededelingenblad van de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek-, Archief- en Documentatiewezen (VVBAD) vzw’, jg. 35 (2009) nr. 7/8, 29.)
Plechtige opening Stadsarchief van Tielt (11 december 2009)

Het Stadsarchief van Tielt bewaart, beheert en ontsluit alle documenten van het stadsbestuur en zijn rechtsvoorgangers. Het gaat in totaal om ruim anderhalve strekkende kilometer of meer dan 10.000 archiefdozen. De stadsarchivaris staat ook in voor het beheer van de archieven van het OCMW Tielt.
Na de toespraken en de plechtige opening op 11 december laatstleden kon men de openingstentoonstelling bezichtigen en een kijkje nemen in de leeszaal en de archiefbewaarplaats. In het weekend van 12 en 13 december werden dan de deuren opengesteld voor het grote publiek. De bezoekers kregen de unieke kans om een kijkje te nemen in de archiefbewaarplaats waar een constante temperatuur en luchtvochtigheid heersen. De tentoonstelling toonde een greep uit de rijke stedelijke archieven en men kreeg er uitleg over het reilen en zeilen van de nieuwe archiefdienst. Een aantal topstukken en anekdotische documenten illustreerden het verleden van Tielt, Schuiferskapelle, Kanegem en Aarsele.
Contacteer voor meer informatie de stadsarchivaris Hannes Vanhauwaert, tel. 051-42 81 75 of
archivaris@tielt.be.
(Hannes Vanhauwaert, archivaris Stad en OCMW Tielt)
Het boeiende verleden van de kust

Onlangs werden aan de kust twee gloednieuwe musea geopend: ‘Kusthistories’ in Middelkerke en ‘Belle Epoque Centrum’ in Blankenberge. Bezoekers worden er ondergedompeld in het boeiende verleden van de kust.
Kusthistories brengt het volledige verhaal van de geschiedenis van de kust. Je wandelt langsheen alle badplaatsen van de Vlaamse kust en ervaart wat vakantie is; van de eerste elitaire vakantiegangers tot het massatoerisme van vandaag. Mooie kustaffiches, souvenirs, badpakken uit vervlogen tijden en hippe zwembroeken, met als pronkstuk een heuse kusttram illustreren het verhaal. In deelgemeente Westende kan men aanvullend op dit verhaal trouwens al enige tijd de Villa Les Zéphyrs bezoeken. In deze woning ontdekt men hoe een rijke familie en haar huisbedienden de vakantie doorbrachten in Westende tijdens de jaren '30. Info: Kusthistories-Oude Post, Joseph Casselaan 1, 8430 Middelkerke, tel. 059-30 03 68, e- mail
toerisme@middelkerke.be of info@kusthistories.be, website http://www.kusthistories.be.
In het Belle Epoque Centrum maakt men kennis met de vergane glorie van de belle époque, een periode waarin de Europese burgerij een redelijke welvaart kende. Drie belle-époquevilla's, daterend van 1894, werden gerestaureerd en verbouwd tot een bezoekerscentrum. Een interactieve tentoonstelling met affiches, prentbriefkaarten, kledingstukken, tal van foto's en filmmateriaal vertelt een nostalgisch verhaal. Info: Belle Epoque Centrum, Elisabethstraat 24, 8370 Blankenberge, tel. 050-42 87 41, e-mail
belle.epoque@blankenberge.be, website: http://www.belle.epoque.blankenberge.be.
(Bron: E-zine Provinciale Bibliotheek Westflandrica (december 2009))
Archief KSA Noordzeegouw

KSA Noordzeegouw vzw is de provinciale koepel van alle KSA-bonden in West-Vlaanderen. Binnen deze organisatie zijn meerdere werkgroepen actief, waaronder ook de werkgroep ‘Altijd Jarig’. De leden ervan komen op regelmatige basis samen om dia’s te klasseren, een nieuwe uitgave voor te bereiden, bestaand materiaal te inventariseren, enz. Daarbij worden ze geadviseerd door het KADOC. Bijgevolg beschikt KSA-Noordzeegouw over een verzorgd archief. Het betreft hoofdzakelijk administratief archief en een verzameling audiovisueel materiaal. Daarnaast krijgt men bijna maandelijks een schenking binnen. Het archief kan ook geraadpleegd worden, mits afspraak met de werkgroep (altijdjarig@ksanoordzeegouw.be). Eén keer per jaar brengt de werkgroep een nieuwsbrief uit om te berichten over de archiefwerkzaamheden.
(Bron: ‘Nieuwsbrief Altijd Jarig’, (februari 2009) nr. 1 en
http://www.ksj.be/index.php?wk=6&page=nieuw&naam=287&open=2)
Project ‘Het Gekwetste Gewest’

De Westhoek is ontegensprekelijk een unieke regio in Vlaanderen op het vlak van architectuur en stedenbouw. De grootschalige verwoestingen tijdens de Eerste Wereldoorlog en de gigantische wederopbouw achteraf bepalen tot op vandaag het uitzicht van de streek.
Het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven werkte de afgelopen twee jaar aan het project ‘Het Gekwetste Gewest’, waarbij onderzoek werd verricht naar de archieven die de wederopbouw van de Westhoek na de Eerste Wereldoorlog belichten. De resultaten van dit project werden in verschillende fasen gepubliceerd.
De website
http://www.wederopbouw.be is gericht op archiefbeheerders van gemeentearchieven. Men vindt er onder meer een overzicht van de meest voorkomende archiefstukken uit gemeentelijk wederopbouwarchief en het archiefschema voor het inventariseren van dit archief. Het bronnenonderzoek uit de tweede fase dat alle bestuursniveaus en private archiefvormers behandelt, resulteerde in de thematische archievengids ‘Het Gekwetste Gewest. Archievengids van de wederopbouwarchitectuur in de Westhoek’. De archievengids brengt voor het eerst de referenties naar de archieven over de wederopbouw samen. De publicatie is bovendien geïllustreerd met uniek historisch beeldmateriaal. Het is een onmisbaar instrument voor al wie geïnteresseerd is in wederopbouw(architectuur), binnen of buiten de Westhoek. Om de vergaarde kennis optimaal te verspreiden en toegankelijk te maken, werden de gegevens over private archiefvormers ook ingevoerd in de Odis-databank. Alle steekkaarten kregen het trefwoord ‘wederopbouw’ mee, wat toelaat de fiches gemakkelijk terug te vinden. De steekkaarten van de actoren bevatten steeds een koppeling naar de verwante archiefbestanden. De informatie die nu online beschikbaar is, beperkt zich tot de feitelijke informatie over private archiefvormers en hun archieven. Ze is snel en eenvoudig doorzoekbaar en kan gemakkelijk worden bijgewerkt. De archievengids biedt echter een veel ruimere kijk: ook archieven van overheden, documentaire collecties en beeldcollecties komen erin aan bod. In de inleidingen bij de hoofdstukken wordt bovendien de historische context geschetst van de actoren uit de opgenomen steekkaarten.
Raadpleeg de Odis-databank op
http://www.odis.be. Meer info over het project en de archievengids op http://www.cvaa.be.
(Bronnen: ‘ArchitectuurActueel’, (december 2009) nr. 155 en ‘Persbericht Vlaams Architectuurinstituut-Centrum Vlaamse Architectuurarchieven’, 26.11.2009)
Bouwen aan wederopbouw 1914/2050. Architectuur in de Westhoek

Na de Eerste Wereldoorlog kwam er in de Westhoek een nooit geziene bouwactiviteit op gang. Hele dorpen en stadsdelen moesten uit het niets heropgebouwd worden. De publicatie ‘Bouwen aan wederopbouw 1914/2050. Architectuur in de Westhoek’ brengt de geschiedenis van de wederopbouw in de hele Westhoek in beeld. Het verhaal wordt bekeken door de ogen van zij die deze operatie op het terrein verwezenlijkten: bewoners, lokale politici, plannenmakers, architecten, sociale organisaties en aannemers. De plannen die ze tekenden, de brieven die ze schreven en de foto’s die ze maakten, vormen uniek en vaak nooit eerder gepubliceerd beeldmateriaal. Het boek peilt ook naar de hedendaagse omgang met de wederopbouwarchitectuur.
Ook twee archivarissen leverden een bijdrage tot de publicatie, nl. Koen Baert, archivaris van de Gemeente Heuvelland (‘Wonen in de verwoesting. Omstandigheden en getuigen’) en Chris Vandewalle, archivaris van de Stad Diksmuide (‘Onzichtbare pleitbezorgers. Tussen bewoners en hogere overheden’, geschreven in samenwerking met Jeroen Cornilly). De overige auteurs zijn Jeroen Cornilly, Sofie De Caigny, Dominiek Dendooven, Inge Bertels en Caroline Goossens. Voor meer informatie:
http://www.erfgoedcelieper.be.
Rede van de provinciegouverneur over erfgoed

De Provincie wil het komende werkjaar investeren in het West-Vlaams erfgoed. Dat zei provinciegouverneur Paul Breyne in zijn rede voor de deputatie en de provincieraadsleden bij de opening van het nieuwe werkjaar. Er zijn nog teveel verborgen schatten die dringend geïnventariseerd en opengesteld moeten worden voor het publiek. Hij ziet binnen het erfgoedbeleid voor het provinciale beleidsniveau een belangrijke taak weggelegd. "In West-Vlaanderen steunt het erfgoedbeleid op drie pijlers, namelijk kennisopbouw rond erfgoed, behoud en beheer van erfgoed en tenslotte ontsluiting van erfgoed”. West-Vlaanderen staat voor enkele grote uitdagingen. Voorop stelt de provinciegouverneur digitalisering en het project rond de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog.
De publicatie ‘Erfgoed: een legaat uit het verleden met relevantie voor de toekomst’ kan aangevraagd worden in het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis, Jan Van Eyckplein 2, 8000 Brugge, via het gratis telefoonnummer 0800-20 021 of via
http://apps.west-vlaanderen.be/aspx/informatiecentrum/bestel.aspx?pid=1848&aantal=1.
(Bron:
http://faronet.be/blogs/provinciale-erfgoedteams/de-gouverneur-van-west-vlaanderen-kiest-voor-erfgoed-in-zijn-oktober)
Architect Axel Ghyssaert deponeert archief van André De Meulemeester in de Provinciale Bibliotheek en Documentatiecentrum

André De Meulemeester werd in 1894 geboren in Brugge als zoon van Victor, eigenaar van brouwerij Aigle-Belgica en socialistisch senator. Op 20-jarige leeftijd meldt André zich als vrijwilliger bij de ‘Compagnie d’Aviateurs’ van het Belgisch leger. Hij behaalt zijn burgerlijk vliegbrevet aan de Grahame-Whiteschool in Hendon, Groot-Brittannië. Na een militaire opleiding in Etampes (Frankrijk) werd hij op 8 april 1917 toegewezen aan het 1ère Escadrille de Chasse van het Belgisch leger.
In totaal voerde hij 511 vluchten uit en nam deel aan 185 luchtgevechten. Hij was één van de moedigste en gevaarlijkste Belgische gevechtspiloten. Hij behaalde in totaal 11 overwinningen.
In 1919 verliet hij het leger en wijdde zich aan de uitbouw van het familiebedrijf, brouwerij Aigle-Belgica. In 1973 overleed hij te Brugge.
Het archief bevat correspondentie van en aan André De Meulemeester, zijn oorlogsdagboek (1915-1918), foto’s over zijn activiteiten als gevechtspiloot, documentatie over het vliegwezen, medailles.
Het archief werd geschonken door architect Axel Ghyssaert uit Brugge. De opmaak van de inventaris is lopende.
(Bron: ‘E-zine Provinciale Bibliotheek Westflandrica’, (oktober 2009))
Nieuw Provinciaal reglement voor erfgoedsubsidies

De Provincie heeft een reglement betreffende de subsidiëring van de erfgoedsector in West-Vlaanderen opgemaakt. Eén van de uitgangspunten is het voeren van een integraal en geïntegreerd erfgoedbeleid. De Provincie wil de brede erfgoedsector omvatten en alle aspecten maximaal op elkaar afstemmen. Er is voor gekozen om zoveel mogelijk subsidiemogelijkheden te bundelen in één overkoepelend Erfgoedreglement. De bestaande reglementering moest ook aangepast worden aan het recente Cultureel-Erfgoeddecreet van 23 mei 2008.
Contacteer voor meer informatie
sophie.muyllaert@west-vlaanderen.be.
(Bron: ‘West Info. Nieuws van de Provincie West-Vlaanderen’, jg. 6 (2009) nr. 17, 3)


GOED OM WETEN

Verslagen over Informatie aan Zee (10 en 11 september 2009)

Op http://www.vvbad.be/InformatieaanZee/verslagen vind je alle verslagen over Informatie aan Zee, de tweejaarlijkse beurs Informatie georganiseerd door de VVBAD. Sommige deelnemers publiceren ook zelf foto's en verslagen op het internet; zie http://www.vvbad.be/node/4882.




26ste Vlaams-Zeeuws Archivarissenoverleg (12 oktober 2009)

Op 12 oktober 2009 kwamen 40 archivarissen uit Zeeland, Oost- en West-Vlaanderen bijeen in Tholen (Nederland) voor het jaarlijkse Vlaams-Zeeuws Archivarissenoverleg.
Gemeentesecretaris van Tholen drs. Niekoop verwelkomde de deelnemers. Hij stelde het nieuw gemeentehuis voor en de plaats erin van het oud gemeentearchief.
Na de huishoudelijke vergadering geleid door Roelof Koops (Zeeuws Archief en voorzitter van het Archivarissenoverleg) werden twee lezingen gebracht over genealogische databases in België en Nederland.
Lucie Verachten en An Temmerman (Algemeen Rijksarchief Brussel) schetsten een stand van zaken omtrent de aanpak vanuit het rijksarchief om diverse bronnen met persoonsgegevens centraal digitaal te ontsluiten en beschikbaar te stellen. Er wordt daarbij gerekend op de inbreng van vrijwilligers en op samenwerking met gemeentearchieven. Veel aandacht ging uit naar de Demogen Visu website die het mogelijk maakt zelfs van thuis uit analyses te maken op ter beschikking gestelde gedigitaliseerde documenten.
Leila Liberge en Hans van de Veen (Stichting Archiefprogrammatuur - STAP) brachten het project Mijn Voorouders/WieWasWie onder de aandacht. Het project wil in een eerste fase beelden van documenten plaatsen bij reeds bestaande digitale ontsluitingsdata. Eind 2010 zou een en ander raadpleegbaar moeten zijn. De lezing beperkte zich tot de voorbereidende aanpak voor de uitwerking van het project.
Na de lezingen en de aansluitende discussie konden de bewaarplaats en de leeszaal van het gemeentearchief Tholen bezocht worden.
Tijdens de lunch en de namiddag was er de nodige ruimte voor meer informele ontmoetingen en contacten. Er vond onder meer een stadswandeling plaats met bezoek aan het oud stadhuis en de Onze-Lieve-Vrouwekerk.
(Johan Vannieuwenhuyse)
Presentaties Europeana-conferentie online

Op 16 december 2009 organiseerde PACKED samen met Erfgoedplus en het Agentschap Kunsten en Erfgoed de conferentie 'Europeana en de digitale ontsluiting van cultureel erfgoed'. Voor de presentaties die op deze conferentie gegeven werden, zie http://www.packed.be/nl/projects/readmore/athena/#presentaties.
(Bron: ‘PACKED Nieuwsbrief’, (december 2009))
Voorontwerp van decreet betreffende de bestuurlijk-administratieve archiefwerking voor een tweede keer door de Vlaamse Regering goedgekeurd

Op voorstel van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand Geert Bourgeois en van de Vlaamse minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege keurde de Vlaamse Regering het voorontwerp van decreet op 4 december 2009 voor een tweede keer goed. Het voorontwerp wordt nu voor advies aan de Raad van State en de Privacycommissie voorgelegd.
Rekening houdend met de formeel ingewonnen adviezen na de eerste principiële goedkeuring (8 mei 2009) van de Vlaamse Adviesraad voor Bestuurszaken en van de Strategische Adviesraad voor Cultuur, en met het informeel gezamenlijk advies van de VVP vzw, de VVSG vzw en de VVBAD vzw, werden nog een aantal wijzigingen aangebracht. Lees meer ...
Beleidsnota Bestuurszaken 2009-2014 ingediend door minister Geert Bourgeois, 23 oktober 2009

Stuk 184 (2009-2010) nr. 1 van het Vlaams Parlement bevat de beleidsnota Bestuurszaken. Archief wordt er vrij hoog op de agenda geplaatst. Reeds onder de managementsamenvatting stelt de minister: “Een efficiënte overheid valt of staat met het beheer en de kwaliteit van haar informatie. Ik wil informatiebronnen en -stromen optimaal inrichten zodat de overheid vlot data kan delen, vinden, begrijpen, raadplegen en publiceren. Het beheren en valoriseren van archieven wil ik verder in de praktijk brengen met zowel de uitvoering van het Archiefdecreet als de oprichting van een Vlaams Archiefhuis” (blz. 7). Deze doelstellingen zijn verder geconcretiseerd op de blz. 43-45. Lees meer ...
Archiefwerking en inventarisatie kerkelijk erfgoed

De nieuwe aflevering van het ‘Vademecum Kerkbesturen’ bevat twee nieuwe hoofdstukken. Het eerste gaat over archiefwerking en werd geschreven door Jürgen Vanhoutte van het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur vzw (CRKC). In het tweede hoofdstuk heeft Bart Vercauteren het over de inventarisatie van kerkelijk erfgoed en over de rol die het CRKC ook op dit gebied speelt. Zie http://ecom.politeia.be/scripts/foxisapi.dll/MercatorIshop.MercatorIshop.showItem?id_art=VADEME027U.
(Bron: ‘VVSG’, (december 2009) nr. 46)
Goedgekeurde selectielijsten voor lokale besturen

De selectielijst Polders en Wateringen is door de algemeen rijksarchivaris goedgekeurd op 16 juli 2009. Deze lijst en de inleiding zijn terug te vinden op de website van de VVBAD (http://www.vvbad.be/node/4757).
Op 17 augustus 2009 werd de selectielijst OCMW’s formeel goedgekeurd. De lijst en de inleiding zijn gepubliceerd op
http://www.vvbad.be/WLOA/OCMWselectielijsten en op http://www.arch.be (> advies over archiefbeheer > selectielijsten > lokale instellingen).
En op 16 december 2009 vernam de werkgroep Lokaal Overheidsarchief (VVBAD) van de algemeen rijksarchivaris Karel Velle dat ook de delen 1 en 2 van de selectielijst Gemeenten formeel goedgekeurd werden. Zie
http://www.vvbad.be/node/4490.
Met het oog op een correcte toepassing van de selectielijst OCMW’s wordt op 23 maart 2009 een workshop georganiseerd in het Provinciehuis Boeverbos. Zie
http://www.vvbad.be/node/5204.

Werkgroepen Schoolarchieven en Archieven NGO's

De Werkgroep Privaatrechtelijke Archieven (WPA) van de VVBAD vzw heeft twee subwerkgroepen opgericht. De Werkgroep Schoolarchieven wil de schoolarchieven in Vlaanderen lokaliseren. Hiervoor zal de werkgroep een samenwerking opzetten met de diverse koepels en onderwijsverenigingen. De Werkgroep NGO's van haar kant heeft onder meer als bedoeling het in kaart brengen van NGO-archieven en de mate waarin ze professioneel worden beheerd. Meer info op http://www.vvbad.be/node/4973.
(Bron: ‘VVBAD-Nieuwsbrief’, (november 2009))
Archiefwiki gelanceerd

In juni werd tijdens de KVAN-dagen in Haarlem de Archiefwiki gelanceerd, de digitale Archiefterminologie voor Nederland en Vlaanderen. De wiki is te raadplegen op http://www.archiefwiki.org.
(Bron: ‘Archievenblad’, jg. 113 (2009) nr. 6, 13)
Databank Heemkunde West-Vlaanderen

Op http://hkwestvlaanderen.be, de website van Heemkunde West-Vlaanderen, kan men onder meer de databank van heemkundige, volkskundige en historische tijdschriften raadplegen. De databank bevat al meer dan 27.000 titels.
(Bron: ‘Archiefleven. Nieuwsbrief van het Stadsarchief van Brugge’, jg. 16 (2009) nr. 2, 8.)
Private archieven van het Rijksarchief in Archiefbank

Het Rijksarchief bezit archieven van verschillende categorieën private archiefvormers. Het is de bedoeling om die systematisch te registreren in ‘Archiefbank Vlaanderen’. Zo worden op termijn de archieven van families, personen, bedrijven, sociale organisaties, politiek-ideologische organisaties en verenigingen met educatieve, recreatieve, wetenschappelijke doeleinden opgenomen. De steekkaarten in Archiefbank bevatten de basisgegevens: titel, datering, omvang, bewaarplaats en archiefvormer. Voor bijkomende informatie is er een link naar Archeion, de databank van het Rijksarchief. Zie: http://www.archiefbank.be/2227nieuwsarchief.html.
(Bron: ‘Nieuwsflash Archiefbank Vlaanderen’, (december 2009), nr. 12)
Muziekbank Vlaanderen

Muziekbank Vlaanderen werd in 2003 opgericht als een online register voor de beschrijving van muziekarchieven en -collecties uit Vlaanderen en Brussel. De databank ontstond in dezelfde tijd als ‘Archiefbank Vlaanderen’ en volgt ook de ISAD(G) standaard voor het beschrijven van archiefbestanden. Resonant wilde met dit initiatief een aanzet geven tot inventarisatie van het muzikaal erfgoed van Vlaanderen. Muziekbank Vlaanderen bevat beschrijvingen van archieven, collecties en stukken zoals die verspreid in Vlaanderen worden bewaard. Zie: http://www.muziekbankvlaanderen.be/.
(Bron: ‘Nieuwsbrief Resonant’, (oktober 2009))
Forum Eerste Wereldoorlog Nederland en Vlaanderen

Onderzoekers, geïnteresseerden en mensen met vragen over de Eerste Wereldoorlog kunnen terecht op een specifiek digitaal forum: http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/.
(Bron: ‘Digitale nieuwsbrief Het Archiefforum’, (16 oktober 2009))
Groene archieven

Op de Erfgoeddag van 2007 pakte Amsab-ISG voor het eerst uit met het groene erfgoed onder het motto ‘De wereld ... die moet nog een eeuwigheid mee’. Intussen is Amsab-ISG uitgegroeid tot hét archief- en documentatiecentrum voor de groene beweging. Om de collectie groene archieven en periodieken extra in het licht te stellen, is nu ook een speciale website ontwikkeld: http://www.amsab.be/amsab/milieu/milieu_nederlands.html.
(Bron: ‘Amsab-ISG nieuwsbrief’, jg. 4 (november 2009) nr. 8)
Vernieuwde website Heemkunde Vlaanderen

De website http://www.heemkunde-vlaanderen.be is helemaal vernieuwd en omgebouwd tot een dynamische website waarop het ‘nieuws’ meteen in het oog springt. Bezoekers van deze website vinden er ook meer informatie over Heemkunde Vlaanderen en haar werking, een activiteitenkalender en publicaties.
Belgisch Rijksarchief wint eGov Award 2009

Het Rijksarchief streeft ernaar om zo veel mogelijk materiaal online ter beschikking van de geïnteresseerde burger te stellen. Voor het genealogische project ‘Demogen’ ontving het Rijksarchief op 3 december 2009 de e-Government Award 2009 in de categorie van ‘meest innovatieve project’. De awarduitreiking heeft als doel de beste ICT-projecten te belonen die in overheidsdiensten worden gerealiseerd op gebied van administratieve vereenvoudiging, hulp aan burgers, hulp aan ondernemingen.
Het bekroonde project ‘Demogen’ en de gelijknamige website werden gelanceerd in 2007. Het biedt een platform aan individuele onderzoekers om de door hen verzamelde persoonsgegevens op een ruimere schaal te verspreiden en via internet ter beschikking te stellen aan een grotere onderzoeksgemeenschap. Het project stimuleert ook actief de aanmaak en invoer van nieuwe persoonsgegevens, door online werkpakketten aan te bieden.
Het pakket Demogen Visu is een geïntegreerd pakket waarbij men boven aan het scherm de gedigitaliseerde documenten kan raadplegen en in het onderste gedeelte de gegevens invoert. Inloggen gebeurt via
http://demogen.arch.be. De resultaten van het project – meer dan 3,5 miljoen akten en 10 miljoen namen – zijn voor iedereen gratis raadpleegbaar op de website van het Rijksarchief http://www.arch.be (>’zoeken naar personen’).
(Bron: ‘Nieuwsbrief Rijksarchief in België’, (december 2009) nr. 11)
Woordarchief Eerste Wereldoorlog naar VRT

De VRT heeft de uitzendrechten verworven op het historische woordarchief van de Elfnovembergroep. De Elfnovembergroep wou het verhaal van ‘de kleine man’ in de Grote Oorlog registreren en bewaren, en verzamelde daarom vanaf eind jaren ’70 vijftig getuigenissen van oudstrijders en inwoners van de regio Ieper-Salient. De getuigenissen staan op verschillende soorten dragers, zoals smaltape, chroom- en ferrocassettes. In ruil voor de restauratie en digitalisering van de opnames verkreeg de VRT de uitzendrechten. Het verzamelen en inventariseren van originele getuigenissen kadert in de voorbereiding van de herdenking van de 100ste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog.
Het SOMA zoekt …

In het kader van het onderzoek ‘Arbeidservaringen van Belgische vrouwen in de Tweede Wereldoorlog’ is het SOMA op zoek naar mannen en vrouwen die tijdens Wereldoorlog II als kind of als volwassene in een bakkersgezin woonden en werkten. Alle informatie is welkom bij hannelore.vandebroek@cegesoma.be.
In het kader van het onderzoek naar de rol van het Belgische gerecht tijdens de twee wereldoorlogen is men op zoek naar documenten over de Belgische gerechtelijke wereld tijdens Wereldoorlog I en onmiddellijk erna. Daarbij wordt gedacht aan kronieken, agenda’s, correspondentie, personendossiers, artikels en foto’s over het gerechtelijk leven en de problemen van oorlog en bezetting, enz. Contacteer voor meer informatie:
melanie.bost@cegesoma.be.
De fotocollectie van de Boerenbond

De fotocollectie van de Boerenbond (gesticht 1890) wordt bewaard in het KADOC en is ingedeeld in drie grote onderdelen: de collectie personen, manifestaties en gebouwen; de technische collectie; de redactiecollectie.
De collectie personen, manifestaties en gebouwen werd naar aanleiding van de viering van 100 jaar Boerenbond in 1990 ontsloten. In de LIBIS-catalogus is per foto een grondige beschrijving terug te vinden, met datering en identificatie van personen, plaatsen en gebeurtenissen. De meeste foto’s dateren uit de periode 1960-1980. Die van na 1990 zijn nog niet ontsloten. De technische collectie is thematisch geordend in 179 rubrieken. Achter die rubrieken gaat het boerenleven in zijn diverse aspecten schuil: foto’s van ploegen en eggen, van melkveeprijskampen, van het gildeleven, van groenteveilingen, enz. De meeste dateren van tussen 1955 en 1980.
Deze omvangrijke fotocollectie is een belangrijke bron voor het historisch onderzoek naar de landbouw, tuinbouw een veeteelt en de verwerking van en handel in landbouwproducten. Het laat ook onderzoek toe naar het plattelandsleven in al zijn aspecten.
(Bron: ‘KADOC-nieuwsbrief’, (2009) nr. 5, 14-19)


PERSBERICHTEN EN PUBLICATIES

P. Bastijns, S. Coppens, S. Corneillie, P. Hochstenbach, E. Mannens, L. Van Melle, ‘(Meta)datastandaarden voor digitale archieven’, Gent, 2009. [https://biblio.ugent.be/input/download?func=downloadFile&fileOId=547550&recordOId=480734]

F. Becuwe, ‘Bier aan het IJzerfront – Het verhaal van de dorst in de Grote Oorlog’, Brugge, 2009.

Y. Bos-Rops, G. Janssens, C. Jeurgens en E. Ketelaar, ‘Lezen! Teksten over het archief’, ’s Gravenhage, 2007.

M. Cloet, L. Daels, J. Decavele e.a., ‘De geschiedenis van Tielt. Een nieuwe kijk op een rijk verleden’, Tielt, 2009.

B. De Nil en J. Walterus (red.), ‘Erfgoed 2.0: Nieuwe perspectieven voor digitaal erfgoed’, Brussel, 2009.

V. Dujardin, M. Dumoulin, M. Beyen en P. Destatte, ‘Nieuwe geschiedenis van België. Deel III, 1950-heden’, Tielt, 2006.

R. Kockaerts en J. Swinnen, ‘De kunst van het fotoarchief. 170 jaar fotografie en erfgoed’, Antwerpen, 2009.

‘Organiseer je archiefbeheer! Minimale eisen lokale archiefbewaring en archiefbeheer’, Brussel, 2009. [Zie http://arch.arch.be/images/stories/brochure_surveillance/
minimale_eisen_lokale_archiefdiensten.pdf
].

G. Rappé, ‘De Zee van Toen, een historisch-ecologische verkenning van de zuidelijke Noordzee (1930-1980), uit de mond van Vlaamse vissers’, Brugge, 2009.

P. Van den Eeckhout en G. Vanthemsche, Bronnen voor de studie van het hedendaagse België 19e-21e eeuw. Tweede herziene en uitgebreide uitgave’, Brussel, 2009. [Te bestellen via http://www.kcgeschiedenis.be/nl/publications/catalogue/resume/l8.html].

P-J. Verstraete, ‘Soldatenfriedhof Langemarck. Geschiedenis en mythe van een militaire begraafplaats’, Kortrijk, 2009.


B. De Keyser, Much ado about shelving. ALV BRAK, 30 maart 2009, in ‘Bibliotheek- & Archiefgids’, jg. 85 (2009) nr. 4, 31-32.

E. Van Bellingen, Abraham, een online Vlaamse databank voor Belgische kranten, in ‘Bibliotheek- & Archiefgids’, jg. 85 (2009) nr. 4, 11-16.

P. Van den Eeckhout, De lokale armenzorgarchieven en wat zij de historicus te bieden hebben (1796-1925), in ‘Vlaamse Stam. Tijdschrift voor familiegeschiedenis’, jg. 45 (2009) nr. 5, 453-461.

R. Van De Walle, S. Coppens en E. Mannens, Een gelaagd semantisch metadatamodel voor langetermijnarchivering, in ‘Bibliotheek- & Archiefgids’, jg. 85 (2009) nr. 5, 17-22.

L. Vandeweyer, Oorlogsaffiches 1914-1918 …, in ‘Bibliotheek- & Archiefgids’, jg. 85 (2009) nr. 5, 23-28.

K. Vanhee, Beheer je digitale bestuursdocumenten, in ‘Lokaal’, (2009) nr. 19, 18-19.

I. Van Ongeval, Archiefwetenschappelijke ordening en beschrijving van literair archief: kunst- en vliegwerk?, in ‘Bibliotheek- & Archiefgids’, jg. 85 (2009) nr. 6, 8-14.

I. Van Ongeval, Literaire archieven: de archivaris in dienst van de literatuurwetenschap, in ‘Bibliotheek- & Archiefgids’, jg. 85 (2009) nr. 4, 18-22.




AGENDA

In het Bruggemuseum-Gruuthuse loopt nog tot 25 april 2010 de tentoonstelling ‘De uitvinding van Brugge – De stad van Delacenserie’. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal over de ingrijpende architecturale facelift die de stad Brugge in de loop van de 19de eeuw onderging. Centraal staat Louis Delacenserie (1938-1909), de toenmalige stadsarchitect van Brugge.
Meer info op
www.deuitvindingvanbrugge.be.

De eerstvolgende WAP-dag vindt plaats op maandag 15 maart 2010. Gezien het de 10de editie is, werd een speciaal programma uitgewerkt. Het wordt een rondreis met bus in Noord-Frankrijk en kennismaking met het archiefwezen aldaar. Meer informatie volgt.

Met het oog op een correcte toepassing van de selectielijst OCMW’s wordt op 23 maart 2009 een workshop georganiseerd. Zie http://www.vvbad.be/node/5204.

Op zondag 25 april 2010 vindt de tiende editie van Erfgoeddag plaats, met als thema ‘FAKE?’.
Meer info op
http://www.erfgoeddag.be.

Naar aanleiding van Erfgoeddag organiseren het Stadsarchief van Ieper en het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven een tentoonstelling met bouwtekeningen die de wederopbouw van na de Eerste Wereldoorlog documenteren. Deze tekeningen tonen het vakmanschap en de creativiteit van een generatie architecten en onderstrepen de ‘echtheid’ van dit erfgoed. De tentoonstelling loopt van 25 april tot 22 mei 2010 en toont onder andere tekeningen van Jules Coomans, Richard Acke en Raphaël Speybrouck.
Meer info:
modern.archief@ieper.be.

CONTACT

Isabelle Verheire
Provinciale Archiefdienst West-Vlaanderen
Gistelse Steenweg 528
8200 Sint-Andries
T 050 40 72 72
F 050 34 90 79
E
isabelle.verheire@west-vlaanderen.be
W www.west-vlaanderen.be/archiefdienst
Wil je je niet langer abonneren op dit e-zine, schrijf je hier uit.

Wil je
meer informatie over de e-zines van de Provincie West-Vlaanderen, surf dan naar
www.west-vlaanderen.be/ezine.