Van: Hiergens Karen [karen@deverenigdeverenigingen.be]
Verzonden: woensdag 3 februari 2010 17:07
Aan: Hiergens Karen
Onderwerp: Nieuwsbrief 'de Verenigde Verenigingen'

Bijlagen: image001.png; image003.png; oledata.mso

 

NIEUWSBRIEF 39

Februari 2010


1. Middenveld ondertekent charter met Vlaamse regering

2. Betere regelgeving vergt andere bestuurscultuur

3. Studiedag 12 febr: snelle procedures bij grote projecten

4. Verenigingsleven in de Vlaamse beleidsnota’s

5. Vacature Projectmedewerker Communicatie en Organisatie

6. Overige

 

1. Middenveld ondertekent charter met Vlaamse regering

Op 14 januari ondertekenden 'de Verenigde Verenigingen' en de Vlaamse regering een nieuw en ambitieus charter. Dit gebeurde in aanwezigheid van Vlaams minister-president Peeters en vice-minister-presidenten Bourgeois en Lieten en vertegenwoordigers uit het middenveld in Vlaanderen. Het charter bepaalt dat regering en middenveld de komende jaren onder meer samenwerken voor meer inspraak, ondersteuning en erkenning van het verenigingsleven en tegen maatschappelijke ongelijkheid. In 2010 ligt de focus op sociale innovatie en participatie.

Lees meer>>


2. Betere regelgeving vergt andere bestuurscultuur
In een reactie op de analyse door de SERV van 10 jaar regelgevingsbeleid in Vlaanderen, beklemtoont ‘de Verenigde Verenigingen’ een noodzakelijke ommekeer in de bestuurscultuur in Vlaanderen. Dan pas zullen investeringen in procedures en instrumenten echt renderen. Rond dezelfde tijd verscheen, op initiatief van ‘de Verenigde Verenigingen’, een eerste analyse van het werken met strategische adviesraden in Vlaanderen. Het rapport zegt wat de strategische adviesraden én de beleidsverantwoordelijken kunnen doen om  het adviesproces te optimaliseren.

Lees meer>>


3. Studiedag 12 febr: versneld naar snelle procedures bij grote projecten

Hoe kunnen grote (infrastructuur)werken vlotter verlopen? Dat is de vraag waarover zowel in de schoot van de Vlaamse regering als van het Vlaams parlement nagedacht wordt. Op 12 februari organiseren verenigingen een studievoormiddag over alle aspecten van dit heikele thema.

Lees meer>>

 

4. Verenigingsleven in de Vlaamse beleidsnota’s

De 9 ministers van de Vlaamse regering hebben voor elk van hun bevoegdheden een beleidsnota ingediend in het Vlaams parlement. Deze 30 nota’s geven de grote lijnen weer van het beleid dat deze legislatuur zal gevoerd worden. 'de Verenigde Verenigingen' bekeek alvast welke kansen en risico’s ze bieden voor het verenigingsleven.

Lees meer>>

 

5. Vacature Projectmedewerker Communicatie en Organisatie

‘de Verenigde Verenigingen’ werft tijdelijk een medewerker (m/v) communicatie en organisatie aan voor haar projectwerking. Reageren voor 15 februari 2010. Lees de vacature op de website.

Website>>

 

6.  Overige
EU – subsidiewijzer (VLEVA)

Europese subsidies, fondsen, projectoproepen … Ze bestaan, maar waar vind je ze en komt jouw vereniging wel in aanmerking? Om die zoektocht te vergemakkelijken, presenteert het Vlaams-Europees verbindingsagentschap een EU-subsidiewijzer, met een overzicht van alle Europese subsidiemogelijkheden en contactpersonen.

EU - subsidiewijzer>>

Het Vergeten Middenveld – migranten en hun erfgoed

Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis en KADOC - Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving (K.U.Leuven) lanceerden in november 2008 het project Stafkaart van het migrantenmiddenveld en zijn erfgoed in Vlaanderen 1830-1990. Dit project realiseert een repertorium van het migrantenmiddenveld en zijn erfgoedgehelen… verenigingsleven.

Lees meer>>

Stadspiratie, 25 febr: Congres Stedelijke Netwerken

De Vlaamse Gemeenschapscommissie organiseert een congres rond stedelijk netwerken en de betekenis voor de overheid in Brussel. Met dit congres plaatsen ze de schijnwerpers op nieuwe en oude netwerken in de stedelijke samenleving. Het congres vindt plaats op 25 februari 2010 in ZINNEMA, het Vlaams huis voor amateurskunsten in Brussel. Het congres is gratis, maar inschrijven is verplicht.

Programma>>

‘de Verenigde Verenigingen’ is de spreekbuis van het middenveld en bestaat ondermeer uit: 11.11.11 (Koepel van de Vlaamse Noord-Zuid beweging), ABVV, ACLVB, ACV, ACW, Bond Beter Leefmilieu (BBL), Forum Etnisch-Culturele Minderheden, Federatie van Organisaties voor Volksontwikkelingswerk (FOV), Forum voor Amateurkunsten, Gezinsbond, Landsbond Christelijke Mutualiteiten (CM), Nationaal Verbond van Socialistische Mutualiteiten (NVSM), Vlaamse Jeugdraad, Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen, Vlaamse Sportfederatie en honderden andere organisaties.

U wil zich in- of uitschrijven op deze nieuwsbrief? Stuur dan een e-mail met onderwerp ‘in- of uitschrijven nieuwsbrief’ naar info@deverenigdeverenigingen.be.