Van: belgiumcuriosities@lannoo.be
Verzonden: vrijdag 29 januari 2010 15:38
Aan: ritasabbe@telenet.be
Onderwerp: Nieuwsbrief Belgium Curiosities - Februari 2010

Februari 2010

Uit-tip van de maand
divers
 
 


 
  • Vakantiesalon
    4/02/2010-8/02/2010 - Brussel
 
In de hallen van Brussels Expo aan de Heizel vind je alvast inspiratie voor je volgende vakantie tijdens het grootste vakantiesalon van ons land. Op dit Internationale Vakantiesalon is ditmaal Griekenland de eregast. Een land dat terugblikt op 5000 jaar cultuur en beschaving. Frankrijk is eens te meer met al zijn regio's vertegenwoordigd in hal 4. Ook onze zuiderburen hebben een centrale gast, dit jaar zijn dat de nabijgelegen departementen Nord en Pas-de-Calais. Bijzondere aandacht gaat dit jaar naar 'reizen op maat' en 'gezond op reis'.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Brussel voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.uwvakantie.be.
Te gast in BOCHOLT
Binkermolen (watermolen)
 
 
Bocholt is een woongemeente in het noorden van Limburg, bij de grens met Nederland en ten zuiden van het kanaal Bocholt-Herentals.
De grens met de buurgemeente Bree wordt gevormd door de Abeek.
De belangrijkste economische sector is de landbouw, er is een beperkte industriële activiteit.

Meer info?
Waar naartoe in de provincie West-Vlaanderen?
 
  • Choc' in Brugge
    7/02/2010-14/02/2010 - Brugge
 
Chocoladebeleving staat een hele week in de kijker in Brugge. Choco-Story is een opmerkelijk chocolademuseum dat beslist een bezoek verdient. Laat je verder verleiden door de Choc! Around the clock-wandeling waarbij je dagelijks, vanaf 14.30 u, je smaakpapillen kunt verwennen met de allerheerlijkste chocolade. Hoogtepunt van deze week is de tweejaarlijkse chocolademarkt waar meer dan vijftig Brugse chocolatiers je van genot doen smelten met hun lekkerste specialiteiten, op 13 en 14 februari, van 10 tot 18 u.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Brugge voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.brugge.be.
  • Bij Ensor op bezoek
    13/02/2010-29/08/2010 - Oostende
 
Vanaf 13 februari is James Ensor de flamboyante gastheer in het Mu.ZEE, het voormalige PMMK, in Oostende. Ensor neemt je mee naar zijn wereld van vrienden en kennissen, familie, stadsgenoten, collega-kunstenaars enz. Dit is een expo met en over Ensor, gezien vanuit de ogen van zijn vele gasten. Het is dus géén traditionele retrospectieve. Ook andere kunstenaars komen aan bod, onder hen Wassily Kandinsky, Emil Nolde en Edouard Vuillard. Ze voeren gesprekken over politiek, literatuur en kunst in het atelier en de woonkamer van de meester, die als een sleutelfiguur tussen de 19de en 20ste eeuw staat. De woonkamer, het zogenaamde Blauwe salon, vormt het kloppend hart van deze expo.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Oostende voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.pmmk.be.
Waar naartoe in de provincie Oost-Vlaanderen?
 
  • Belgian Boat Show
    6/02/2010-14/02/2010 - Gent
 
De grootste beurs voor watersport en waterrecreatie in ons land, in de hallen van Flanders Expo in Sint-Denijs-Westrem. Je ontdekt er alle types van open plezierboten, kajuitjachten, toebehoren en een gigantische variatie aan watersportartikelen. Je vindt hier alles voor watersport, waterrecreatie en watertoerisme onder één dak. Een van de sterkste troeven van deze beurs is het ruime aanbod aan vaarvakanties. Op vrijdag 12 februari is er bovendien een nocturne, 'de Nacht van de Yachting', het rendez-vous van alle watersporters.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Gent voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.belgianboatshow.be.
  • Krakelingenstoet en Tonnekensbrand
    21/02/2010 - Geraardsbergen
 
Op een en dezelfde dag viert Geraardsbergen zowaar tweemaal feest: Krakelingen en Tonnekensbrand. De historische Krakelingenstoet start om 15 u aan de kerk van Hunnegem en schetst 25 eeuwen geschiedenis van Geraardsbergen. De apotheose volgt op de Oudenberg, waar onder het toeziend oog van tal van hoogwaardigheidsbekleders 10.000 Krakelingen (een soort broodjes) naar de toeschouwers worden gegooid. Eén bevat een briefje dat recht geeft op een gouden juweel. De apotheose volgt vanaf 20 u op de Oudenberg, waar een pekton wordt aangestoken om de winter te verjagen. Een van de toonaangevende folkloristische gebeurtenissen in Vlaanderen.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Geraardsbergen voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.geraardsbergen.be.
Waar naartoe in de provincie Antwerpen?
 
  • Internationale Helleborusdagen
    11/02/2010-14/02/2010 - Kalmthout
 
Het historische Vangeertenhof in het arboretum van Kalmthout is andermaal het decor voor een internationale helleborus-tentoonstelling. Je ontdekt er, naar beste Britse traditie, de mooiste moederplanten van meester-kwekers uit binnen- en buitenland. De kleurrijke hybriden met hun uiteenlopende bloemvormen en rijke kleurvariatie zijn in de meerderheid, maar de botanische soorten ontbreken niet. Je krijgt hier bovendien extra informatie over het verzorgen van helleborus in je eigen tuin.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Kalmthout voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.arboretumkalmthout.be.
  • Fifties, sixties, seventies & eighties collectorsbeurs
    13/02/2010-14/02/2010 - Mechelen
 
Een leuke collectorsbeurs in de Nekkerhal met onder andere veel juxeboxen, flipperkasten, bingo's, jackpots en nog meer oude amusementsspelen in het aanbod. Verder ook massa's vinyl(planten) en cd's, kleding met modeshow, americana en nog veel meer. Tijdens dit weekend vindt eveneens als extra attractie het Belgisch kampioenschap flipperen plaats. Dagelijks van 9.30 tot 18 u.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Mechelen voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.nekkerhal.be.
Waar naartoe in de provincie Limburg?
 
  • Borrelen bij de buren
    2/02/2010-25/04/2010 - Hasselt
 
Een leuke tentoonstelling in het Nationaal Jenevermuseum aan de Witte Nonnenstraat. Te kijk staan Nederlandse affiches voor legendarische jenevers en likeuren, onder meer Hartevelt, Hulstkamp, Rynbende, Wenneker en De Kuyper. Ze beklemtonen de creativiteit en de kleurenpracht van de Nederlandse jeneveraffiches. Met medewerking van het Jenevermuseum Schiedam. Maandag gesloten.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Hasselt voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.jenevermuseum.be.
  • Bonsai-expo Eda Uchi Kai
    20/02/2010 en 21/02/2010 - Diepenbeek
 
Eerste expo van de bonsaivereniging Eda Uchi Kai uit Diepenbeek. En het wordt meteen een uitzonderlijke bonsaitentoonstelling met in totaal rond de honderd bonsais met een mooie variatie in shohin, chuhin en grotere bonsais. Goede verhouding tussen loofbomen en coniferen en met fraaie opstellingen. In de Basisschool Papillon in de Toekomststraat, van 10 tot 18 u.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Diepenbeek voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.edauchikai.be.
Waar naartoe in Brussel?
 
  • Expo Dautzenberg
    1/02/2010-1/04/2010 - Brussel
 
In het kader van het wereldjaar van de biodiversiteit nodigt het Museum voor Natuurwetenschappen aan de Vautierstraat 29 je uit om de prachtige foto's te komen bewonderen die kunstfotograaf Emmanuel Berry gemaakt heeft uit de Verzameling Dautzenberg. Deze schelpdierenverzameling bestaat uit 4,5 miljoen schelpen verdeeld over 40.000 soorten, waarvan sommige zeer zeldzaam zijn. Ze is genoemd naar de Belg Philippe Dautzenberg, die zijn unieke verzameling bij zijn dood in 1935 aan het museum naliet. Tot vandaag vormt ze een veelgebruikt werkinstrument. Naast foto's met bijbehorende teksten staan ook enkele specimens uit deze bijzondere schelpenverzameling tentoon.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Brussel voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.natuurwetenschappen.be.
  • El Greco
    4/02/2010-9/05/2010 - Brussel
 
Een van de toptentoonstellingen die dit jaar in Brussel plaatsvinden in het Paleis voor Schone Kunsten aan de Ravensteinstraat. De expo gewijd aan de beroemde kunstenaar El Greco illustreert de uitzonderlijke Europese carrière van deze legendarische artiest. De schilder, oorspronkelijk afkomstig van Kreta, was actief van Toledo tot Italië. Al zijn ervaringen en reizen lieten onuitwisbare sporen na in de ontwikkeling van zijn schilderkunst, waardoor hij is uitgegroeid tot een van de belangrijkste figuren van de westerse kunst.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Brussel voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.bozar.be.
Waar naartoe in de provincie Vlaams-Brabant?
 
  • SLACkadert
    8/02/2010 - 20/03/2010 - Leuven
 
Feest! De Academie voor Beeldende Kunst van Leuven, aan de Dirk Boutsstraat, werd geboren in 1785 en viert met een opmerkelijke expo in de Academie en het Conservatorium van Leuven haar 225ste verjaardag. Alle kinderen en jongeren van het slac presenteren beelden over het wel en wee van toen: een mix van modetrends, uitvindingen, portretkunst, wetenschap ... Een tentoonstelling die meteen bewijst dat geschiedenis boeiend, fascinerend en prikkelend kan zijn. Gratis toegang.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Leuven voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.slac.be.
  • Sluit je ogen om de prehistorie te zien
    13/02/2010-24/02/2010 - Tienen
 
Deze expo laat je de vier seizoenen in het mesolithicum beleven ... in het donker. Aan de hand van geluiden en voorwerpen van ambachtslieden ga je in je verbeelding terug in de tijd en word je uitgenodigd om na te denken over onze relatie met het verleden. Een ongewone expo over de prehistorie in het Stedelijk Museum Het Toreke op de Grote Markt.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Tienen voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.tienen.be.
Waar naartoe in de provincie Waals-Brabant?
 
  • Feest van Tarte Al Djote
    2/02/2010 - Nijvel
 
De 'Tarte al Djote' is dé lekkernij van de stad Nijvel en bekend tot ver buiten de stadsgrenzen. De broederschap van de 'Tarte al Djote' beloont de beste fabrikanten van deze taart tijdens een groot feest in de zaal Waux-Hall. Deze gebeurtenis wordt vergezeld door een feestzitting gekruid met enkele opmerkelijke optredens. Een proeverij van de taarten, aangeboden door de genomineerden, sluit de avond af. Hier gaan lokale gastronomie en folklore hand in hand.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Nijvel voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.nivelles-djote.be.
  • Carnaval van Villers-la-Ville
    13/02/2010 en 14/02/2010 - Villers-la-Ville
 
Dit carnaval staat op zaterdag in het teken van het kindercarnaval met een stoet, een spektakel in een tent, de verkiezing van Prins en Prinses Carnaval en een carnavalsbal. Op zondag komen de Gilles reeds vroeg naar buiten en trekken door de straten van de stad. 's Namiddags is er de grote carnavalsstoet, voorafgegaan door de optocht van de Gilles en de Mam'zelles. Slotfeest om 20 u met eindrondo van de Gilles nabij de Abdij.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Villers-la-Ville voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.carnavaldevillers.be.
Waar naartoe in de provincie Henegouwen?
 
  • Beurs voor vakantie-ideeën
    16/02/2010-21/02/2010 - Charleroi
 
De zowat belangrijkste toeristische beurs in Wallonië in het Palais des Expositions in Charleroi. Je ontmoet er vertegenwoordigers van tal van toeristische diensten, reisbureaus en touroperators die je graag helpen bij de voorbereiding van je komende vakantie. Dit jaar is de Franse Dordogne de eregast.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Charleroi voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.ideesvacances.be.
  • Het fabuleuze leven van alledag
    7/02/2010-23/05/2010 - Hornu
 
Ter gelegenheid van de tweehonderdste verjaardag van Grand-Hornu, organiseren het Mac's en Grand-Hornu Images gezamenlijk de tentoonstelling 'Le Fabuleux Destin du quotidien - het fabuleuze leven van alledag'. Het parcours van de tentoonstelling brengt je, met een vleugje humor, door de zalen van de twee instellingen, waar verschillende 'voorwerpen' van kunstenaars en ontwerpers ons meenemen naar de opmerkelijke wereld van alledag.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Boussu voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.grand-hornu.be.
Waar naartoe in de provincie Namen?
 
  • Passiespel van Ligny
    21/02/2010-28/03/2010 - Ligny
 
Dit is het oudste passiespel in Wallonië. Al sinds 1925 dompelt het dorpje Ligny zich op de vastenzondagen onder in de mysterieuze sfeer van het passiespel. Maar liefst 150 acteurs en figuranten, voornamelijk afkomstig uit het dorp zelf, beelden in diverse episodes de lijdensweg van Christus uit en belichten tevens actuele vraagstukken uit de wereld. Alles vindt plaats in een opmerkelijk decor. Een bijzondere ervaring.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Sombreffe voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.ftpn.be.
  • Decojardin
    19-21/02/2010 en 26-28/02/2010 - Ciney
 
Grote tuinbeurs in Ciney Expo met veel aandacht voor tuininrichting, planten en bomen, bonzai, bamboe, planten en bloemen, en zeldzame planten. Verder komt ook het aanleggen van vijvers en zwembaden aan bod naast veranda's, fonteinen, jacuzzi's, tafelkunst en meubilair voor de tuin. Bovendien is er een breed aanbod aan informatie over het onderhouden van je tuin (met o.a. tuinmateriaal) en kun je op tal van stands terecht voor allerlei advies.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Ciney voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.cineyexpo.be.
Waar naartoe in de provincie Luik?
 
  • Legend Boucles de Spa
    20/02/2010 - Spa
 
Een niet te missen evenement voor de liefhebbers van de autosport! In Spa weerklinken heerlijke geluiden van legendarische wagens die eertijds hun stempel hebben gedrukt op de glorietijd van deze vermaarde rally 'Boucles de Spa', een van de grootste rallyevenementen ter wereld. De organisatoren hopen tal van oude Belgische én buitenlandse gloriën aan te trekken. Bovendien is de toegang gratis.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Spa voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.race-rally.be.
  • Internationale Biënnale van de Fotografie en Visuele Kunsten
    28/02/2010-24/04/2010 - Luik
 
Tijdens de internationale Biënnale van de Fotografie en de Visuele Kunsten van Luik kun je de nieuwe trends in hedendaagse fotografie ontdekken dankzij het werk van bekende nationale en internationale fotografen en videokunstenaars. De werken worden op diverse locaties tentoongesteld, o.a. in de Zaal Saint-Georges in het Museum voor Waalse Kunst, het Museum voor Moderne en Hedendaagse kunst, het Cultureel Centrum van Luik, het Prenten- en tekeningenkabinet, de Saint-Andrékerk e.a.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Luik voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.liege.be.
Waar naartoe in de provincie Luxemburg?
 
  • Carnaval van de Grosse Biesse
    13/02/2010-16/02/2010 - Marche-en-Famenne
 
Het carnaval van de Grosse Biesse bestaat dit jaar vijftig jaar. Op zaterdag is er een kinderspektakel en 's avonds vindt een concert plaats. Op zondag is er vanaf 14.30 u de vijftigste carnavalstoet met als thema 'de Grosse Biesse is terug uit Hollywood', gevolgd door een grote carnavalsavond. Op dinsdag wordt het carnaval van Marche, een mengeling van pittoreske figuren uit de legendes van de Famenne, uitgewuifd met een vuurwerk en de verbranding van de bochel van de Gille.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Marche-en-Famenne voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.carnaval.marche.be.
  • Hedendaagse kunst: Gisèle Acker
    6/02/2010-21/10/2010 - Bertrix
 
In het Cultureel Centrum staat Gisèle Acker in de kijker. Deze hedendaagse textielkunstenares is afkomstig uit de Franse Elzas en verwierf heel wat aanzien. Ze werkt met diverse materialen zoals zijde, linnen en katoen. 'Ik hou ervan met de kleuren te spelen en de ruimte te structureren', stelt ze. Deze expo richt zich ook bijzonder tot de toeschouwers/bezoekers, die uitgenodigd worden om zelf ook kleine textielwerkjes te creëren.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Bertrix voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.ccbertrix.be.
Foto van de maand  
   
Wedstrijd


Elke maand stellen wij een vraag waarop u het antwoord kunt vinden op www.belgiumcuriosities.be
Uit de juiste antwoorden worden telkens vijf winnaars gekozen.

Deze wedstrijd loopt tot en met 28/2/2010. Vermeld uw naam en adres in uw e-mail.

De winnaars worden persoonlijk gecontacteerd per e-mail en ontvangen een exemplaar van de DVD "Topografische kaarten 1 : 50 000 Vlaanderen en Brussel".

De vraag van deze maand:
In welke streek ligt Meix-devant-Virton?


Stuur een mailtje met het juiste antwoord naar belgiumcuriosities@lannoo.be