Van: Provincie West-Vlaanderen [ezine@west-vlaanderen.be]
Verzonden: vrijdag 29 januari 2010 16:01
Aan: Rita Sabbe
Onderwerp: E-zine West Info, nieuws van de Provincie West-Vlaanderen, jg. 7 nr. 3



Jaargang 7  nr. 3  - verschijnt halfmaandelijks - vu: Hilaire Ost, provinciegriffier

West Info is de halfmaandelijkse nieuwsbrief van de Provincie West-Vlaanderen, die samengesteld en uitgegeven wordt in opdracht van de deputatie van de provincieraad van West-Vlaanderen.
De Provincie West-Vlaanderen wil opiniemakers en geïnteresseerden op de hoogte houden van het nieuws uit de Provincie. De Provinciale nieuwsbrief West Info informeert over uiteenlopende beleidsthema's, nieuwe initiatieven en campagnes en houdt u ook op de hoogte van de meest recente publicaties.

KWALITEIT

GENIETEN

ALGEMEEN



KWALITEIT

Provincie behandelt subsidieaanvragen voor de wederopbouw in Haïti prioritair



De deputatie van de Provincie West-Vlaanderen heeft beslist om subsidieaanvragen voor Noord-Zuid projecten die de wederopbouw in Haïti bevorderen, prioritair te behandelen. Het provinciebestuur maakte eerder al 25.000 euro vrij voor noodhulp aan de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Het geld wordt gestort aan het Belgisch Consortium voor noodhulpoperaties ‘Haïti Lavi 12-12’.
Sinds 1971 krijgen kleinschalige projecten in het Zuiden die een duidelijke link met West-Vlaanderen hebben, financiële steun. In 2010 voorziet de Provincie hiervoor 0,75 % van de begroting of in totaal 1.199.450 euro.
Verschillende Haïtiaanse projecten die in het verleden door de Provincie ondersteund werden, bevinden zich in de getroffen regio. Zo ondersteunt de vzw ‘SOS Haïti’ uit Ardooie-Izegem verschillende scholen in Port-au-Prince waar onder andere de paters Salesianen werkzaam zijn. Tientallen van die scholen zijn ingestort. Een kippenkweekprogramma waarvan de opbrengst dient om de studies van straatkinderen te bekostigen, is zwaar beschadigd. Ook de NGO ‘Protos’ is met provinciale steun actief nabij Port-au-Prince met een project rond drinkwatervoorziening. Ook dit initiatief heeft zwaar te lijden onder de aardbeving.
Voor scholen en educatieve organisaties heeft het documentatiecentrum van het Provinciaal Noord-Zuid Centrum (PNZC) een samenvatting gemaakt van het beschikbaar educatief materiaal over natuurrampen en achtergrondinformatie over Haïti. Het documentatiecentrum van het PNZC is te bereiken via doc@west-vlaanderen.be of 051 26 50 57.
In het verleden steunde het provinciebestuur reeds de slachtoffers van de Tsunami, de aardbeving in El Salvador en de orkaan Mitch in Centraal-Amerika.

Meer info: dirk.de_temmerman@west-vlaanderen.be of 051 26 50 52

Fototentoonstelling ‘Beeldig West-Vlaanderen’


Rups van een meerjansvlinder

Voor natuurfotografen is West-Vlaanderen een prachtige locatie om op zoek te gaan naar interessante onderwerpen. Dat heeft natuurlijk te maken met de veelheid aan biotopen die op zeer korte afstand van elkaar te vinden zijn. Zee, strand, slik, schorre en duinen, polders, bos, heide, moeras, landduinen, meersen en kleine landschapselementen zorgen voor een uitdaging voor bezoeker en fotograaf.
In deze tentoonstelling tonen 30 natuurfotografen aangesloten bij de Natuurfotografen Hoge Dijken (NFHD) elk één typisch beeld van deze West-Vlaamse natuur. Daarbij komen vogels, amfibieën, planten en landschappen aan bod. Korte, maar erg nuttige tips over het fotograferen krijg je in de brochure (met afdruk van alle foto’s met bijschrift) die gratis te verkrijgen is bij een bezoek aan de tentoonstelling.

Periode: van 13 februari tot en met 16 mei 2010
Plaats: Bezoekerscentrum Bulskampveld, Bulskampveld 9 in Beernem
Open: elke dag van 13u30 tot 16u30. Gesloten op vrijdag.
Toegang is gratis.

Meer info: bulskampveld@west-vlaanderen.be of 050 55 91 00

GENIETEN

Tentoonstelling ‘Prijs Kunstambachten’



De tentoonstelling ‘Prijs Kunstambachten’ toont de bekroonde werken van de ‘Vierjaarlijkse Prijs voor Kunstambachten van de Provincie West-Vlaanderen 2009’. De Prijs voor Kunstambachten van de Provincie West-Vlaanderen werd in 2009 voor de derde maal georganiseerd en was bestemd voor alle hedendaagse uitdrukkingsvormen binnen de kunstambachten: keramiek, glas, textiel, papier enz. Typerend voor kunstambachten is dat het gaat om eenmalige creaties, niet gecreëerd om als serieproduct te worden vermenigvuldigd of voor industriële productie.
De tentoonstelling biedt een boeiende kijk op het hedendaagse juweel in zijn diverse stijlen en vormen, uiteenlopende artistieke toepassingen van keramiek en een originele reeks hoeden. Zowel het brede publiek als de professionelen zullen zich door dit brede scala aan ontwerpen aangesproken voelen.
Er is een catalogus beschikbaar met een inleiding door Wim Denolf (journalist Weekend Knack en lid van de jury). De catalogus kost 7,5 euro.

Periode: van 6 februari tot en met 14 maart 2010
Plaats: Provinciaal Hof, Markt 3 in Brugge
Open: woensdag tot vrijdag van 14 tot 17 uur; zaterdag en zondag van 11 tot 17 uur. Toegang is gratis.

[ www.west-vlaanderen.be/kunstambachten ]

Meer info: chris.minten@west-vlaanderen.be of 050 40 34 02

ALGEMEEN

Gouverneur Breyne twee jaar langer Vlaams coördinator grensoverschrijdende samenwerking


Gouverneur Paul Breyne

De Vlaamse Regering heeft beslist de aanduiding van Paul Breyne, gouverneur van de Provincie West-Vlaanderen, als coördinator van de grensoverschrijdende samenwerking met Noord-Frankrijk, met twee jaar te verlengen. Deze beperkte verlenging -de eerste termijn liep over de afgelopen vijf jaar- komt doordat Paul Breyne in januari 2012 de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.
In haar motivering wijst de Vlaamse Regering erop dat gouverneur Breyne heeft bewezen een ervaren en gezaghebbende persoon te zijn die vertrouwd is met de grensoverschrijdende problematiek, het vertrouwen geniet van alle partners in deze samenwerking en over een uitgebreid netwerk van contacten aan beide zijden van de grens beschikt. De afgelopen vijf jaar is de gouverneur niet alleen opgetreden als Vlaams contactpersoon voor vragen vanuit de grensstreek, maar heeft hij ook mee inhoud gegeven aan grensoverschrijdende initiatieven op het vlak van hoger onderwijs, ruimtelijke ordening en gezondheidszorg.
In die periode heeft hij ook meegewerkt aan de structurele onderbouw van de samenwerking door de oprichting van twee Europese Groeperingen voor Territoriale Samenwerking (EGTS), namelijk de Eurometropool ‘Lille – Kortrijk – Tournai’ en de EGTS ‘West-Vlaanderen / Flandre – Dunkerque - Côte d’Opale’. Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat de gouverneur de komende twee jaar verder in beide structuren de Vlaamse overheid vertegenwoordigt en, in samenspraak met de Vlaamse Regering, engageert.

Meer info:
christophe.boval@west-vlaanderen.be of 050 40 33 71

Leader Tielts Plateau heeft nog bijna 1,2 miljoen euro beschikbaar voor plattelandsontwikkeling



Op dit ogenblik beschikt ‘Leader Tielts Plateau’ nog over 1.069.954,26 euro middelen (van de oorspronkelijke 2.298.254,73 euro) voor lokale projecten. Naast het budget voor lokale projecten, beschikt het Leadergebied nog over 125.000 euro voor samenwerkingsprojecten met andere binnen- of buitenlandse Leadergroepen.
Het Leadergebied ‘Tielts Plateau’ wordt gevormd door Tielt, Ruiselede, Pittem, Wingene, Ardooie (Koolskamp), Dentergem (Dentergem en Markegem), Beernem en Oostkamp (Hertsberge, Waardamme en Ruddervoorde). Leader is een Europees subsidiëringsprogramma voor plattelandsontwikkeling dat samenwerking van onderuit stimuleert. Het biedt kansen aan vernieuwende en duurzame initiatieven op het platteland, bedacht en uitgewerkt door mensen van ter plaatse.
Het Tielts Plateau is erkend voor de periode 2008-2013. Tijdens deze periode kunnen goedgekeurde projecten rekenen op Europese, Vlaamse en provinciale steun.
Alle organisaties, verenigingen en lokale besturen met een innoverend en uitdagend (lokaal) projectidee voor het Tielts Plateau kunnen hun project indienen tot 15 oktober 2010. Ze kunnen hiervoor worden bijgestaan door een coördinator.
Ideeën voor samenwerkingsprojecten met andere Leadergroepen kunnen worden ingediend tot 15 april 2010. Deze aanvragen kunnen eveneens samen met de coördinator worden ingevuld. Deze projecten zijn bedoeld om met een ander, al dan niet Belgisch, gebied gemeenschappelijke doelstellingen te verwezenlijken. Enige voorwaarden bij de keuze van het gebied is dat het moet erkend zijn als Leadergebied (of op dezelfde manier georganiseerd zijn). Uiteraard moeten de doelstellingen van het project ook passen binnen de lokale ontwikkelingsstrategie van Leader Tielts Plateau.
De voorgestelde projecten moeten de attractiviteit en de belevingswaarde in de regio verhogen, het sociaal dorpsweefsel versterken of streven naar een vitaal en aan het platteland aangepast ondernemerschap.

[
www.west-vlaanderen.be/leader ]

Meer info:
pieter.santens@west-vlaanderen.be of 051 27 55 61

De Raad’ toont het verslag van de provincieraad



Het provinciaal magazine ‘De Raad’ op de regionale zenders Focus – WTV brengt het verslag van de provincieraadszittingen. Het programma heeft een journalistieke invalshoek en wordt opgenomen in en rond de provincieraadzaal. Verschillende provincieraadsleden komen aan bod over diverse agendapunten of actuele thema’s.
In deze tabel vind je een overzicht van de uitzendingen voor de eerste helft van 2010:

datum uitzending           onderwerp                            
dinsdag 2 februari                    provincieraad januari
dinsdag 2 maart provincieraad februari
dinsdag 30 maart provincieraad maart
dinsdag 27 april provincieraad april
dinsdag 1 juni provincieraad mei
dinsdag 21 juni provincieraad juni

‘De Raad’ wordt uitgezonden op Focus – WTV in een lus op dinsdagavond volgend op de raadszitting, vanaf 18u. Een uitzending achteraf herbekijken kan via de website.

[ www.west-vlaanderen.be/deraad ]

Meer info: fanny.depijpere@west-vlaanderen.be of 050 40 35 17

Besluiten deputatie

De deputatie heeft de organisatie van een bijensymposium goedgekeurd. Het symposium vindt plaats op 17 april 2010 in het congrescentrum te Knokke-Heist, in samenwerking met de gemeente Knokke-Heist en Proclam vzw. Op de studiedag ligt de klemtoon op de rol van bijen in onze biodiversiteit. Er wordt ook een brochure ontworpen met de titel ‘bijen en hommels in nood’.

De deputatie keurde het proces-verbaal van afpaling ‘Groene 62, deel 3: van Vrijheidsstraat tot kanaal Plassendaele-Nieuwpoort’ goed. Dit kadert in het groter geheel van de volledige inrichting van de groene as ‘Groene 62’ (de gedesaffecteerde spoorlijn Torhout-Oostende).

De deputatie heeft beslist om de gemeenten Anzegem, Damme, Diksmuide, Heuvelland en Poperinge te ondersteunen bij de organisatie van infosessies over prostaatkanker, door het aanleveren van het drukwerk.


Voor een volledig overzicht:
www.west-vlaanderen.be/nieuws + klik op 'provincieraad'



Van links naar rechts: Hilaire Ost, Gunter Pertry, Bart Naeyaert, Patrick Van Gheluwe, Paul Breyne, Dirk De fauw, Marleen Titeca- Decraene en Guido Decorte


CONTACT

Fanny Depijpere
Koning Leopold III-laan 41, 8200 Sint-Andries
T 050 40 35 17
F 050 40 74 00
E
fanny.depijpere@west-vlaanderen.be

Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis beantwoordt als centrale wegwijzer vragen over de Provincie. Wie zelf op verkenning wil, kan grasduinen in de leesruimte of infowinkel, surfen op de Provinciale site of de interactieve kiosken gebruiken.

Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis
Jan Van Eyckplein 2 - 8000 Brugge
T 0800 20 021
F 050 40 74 75
E
provincie@west-vlaanderen.be
W
www.west-vlaanderen.be/informatiecentrum

Open
maandag tot vrijdag
9-12.30 uur en 13.30-17 uur / dinsdag tot 18 uur
zaterdag
9-12 uur

Wil je je niet langer abonneren op dit e-zine, schrijf je hier uit.
Je kan  de edities van de "West Info" 2009 nalezen in
het archief.

Wil je meer informatie over de e-zines van de Provincie West-Vlaanderen, surf dan naar
www.west-vlaanderen.be/ezine