Van: Provincie West-Vlaanderen [ezine@west-vlaanderen.be]
Verzonden: vrijdag 8 januari 2010 16:04
Aan: Rita Sabbe
Onderwerp: E-zine West Info, nieuws van de Provincie West-Vlaanderen, jg. 7 nr. 1



Jaargang 7  nr. 1  - verschijnt halfmaandelijks - vu: Hilaire Ost, provinciegriffier

West Info is de halfmaandelijkse nieuwsbrief van de Provincie West-Vlaanderen, die samengesteld en uitgegeven wordt in opdracht van de deputatie van de provincieraad van West-Vlaanderen.
De Provincie West-Vlaanderen wil opiniemakers en geïnteresseerden op de hoogte houden van het nieuws uit de Provincie. De Provinciale nieuwsbrief West Info informeert over uiteenlopende beleidsthema's, nieuwe initiatieven en campagnes en houdt u ook op de hoogte van de meest recente publicaties.

GENIETEN

KWALITEIT

ALGEMEEN



GENIETEN

Reizende tentoonstelling ‘Gobelijn vs. Panamarenko’



Nog tot midden 2011 trekt de tentoonstelling ‘Gobelijn vs. Panamarenko’ langs de West-Vlaamse bibliotheken. In deze kleine maar heel originele expositie wordt gezocht naar het verband tussen striptekenaar Jef Nys, de geestelijke vader van Jommeke, en kunstenaar Panamarenko. Met frappante voorbeelden wordt aangetoond dat Jef Nys en Panamarenko elkaar hun hele carrière lang beïnvloed hebben. Zo zal niemand kunnen ontkennen dat beiden erg veel affiniteit hebben met imaginaire vervoersmiddelen.
De tentoonstelling werd in 2005 al samengesteld door Strip Turnhout, het oudste en grootste stipfestival van Vlaanderen, naar aanleiding van de 75ste verjaardag van de ondertussen overleden Jef Nys. De expositie is een goede aanleiding om scholieren kennis te laten maken met moderne kunst en om de ondergewaardeerde expressievorm van het stripverhaal te herwaarderen.

In januari vindt de tentoonstelling in de bibliotheek van Ingelmunster plaats. Het volledige schema van locaties is te vinden op de website van het West-Vlaams Informatienetwerk van Openbare Bibliotheken (WINOB). Geïnteresseerde leerkrachten vinden op de site ook een educatief dossier terug om met een groep leerlingen aan de slag te gaan.

[ www.winob.be ]

Meer info: sylvie.fermaut@west-vlaanderen.be of 050 40 32 10

Tentoonstelling ‘Schwarz und Weiss’ in BE-PART

In BE-PART, het platform voor actuele kunst, loopt nog tot 24 januari 2010 ‘Schwarz und Weiss’, een reeks van drie gerelateerde en deels overlappende tentoonstellingen met nieuw werk. Na de exposities van Rinus Van de Velde en Luk Berghe mag Ante Timmermans het drieluik afsluiten met ‘Konstruktion #1’.
Timmermans maakte voor BE-PART een reeks tekeningen. Deze zijn een kritische, maar ook poëtische reactie op de omgeving van de kunstenaar. De routine van de dagelijkse sleur, de banaliteit en het absurde van de maatschappij vormen de motor van Timmermans’ artistieke productie. De kunstenaar verwijst hierbij naar Albert Camus, die het had over ‘het onmenselijke spel waarin het absurde, de hoop en de dood met elkaar redetwisten’.

Plaats: BE-PART, Westerlaan 17 in Waregem
Data: van 10 januari 2010 tot 24 januari 2010
Openingsuren: woensdag t.e.m. zondag, van 11 tot 17 uur
Gratis toegang

Meer info: be-part@west-vlaanderen.be of 056 62 94 10

KWALITEIT

Provincie West-Vlaanderen reikt ‘Provinciale Vrijwilligerstrofee’ uit



De Provincie zal vanaf 2010 een ‘Provinciale Vrijwilligerstrofee’ uitreiken aan een organisatie die zich, vanwege haar beleid, projecten of initiatieven gericht op haar eigen vrijwilligers, op de een of andere wijze onderscheidt.
De geldsom of een beloning in natura verbonden aan de vrijwilligerstrofee en de eventuele eervolle vermeldingen bedragen gezamenlijk maximaal 2500 euro. Een organisatie kan de trofee slechts één keer ontvangen en minstens de helft van de vrijwilligers werkzaam bij de organisatie moet in West-Vlaanderen wonen.
Met de trofee wil het Provinciaal Steunpunt Vrijwilligerswerk het vrijwilligerswerk in diverse sectoren in West-Vlaanderen waarderen en het vrijwilligerswerk verder promoten.
De trofee moet de jaarlijkse provinciale campagne voor de ‘Week van het Vrijwilligerswerk’, van 28 februari tot en met 6 maart 2010, ondersteunen. Om deze week meer in de kijker te stellen, vraagt het Provinciaal Steunpunt Vrijwilligerswerk om groene schoenveters te dragen wanneer je vrijwilligerswerk verricht. Groene schoenveters zijn te verkrijgen via het Steunpunt.
Het reglement met betrekking tot de trofee wordt onmiddellijk van toepassing voor een periode van vier jaar (tot 2013). Na evaluatie kan het reglement door een nieuwe beslissing van de provincieraad verlengd worden.
Voor de trofee van 2010 kunnen organisaties nog tot 12 februari hun kandidatuur indienen.

[ www.west-vlaanderen.be/vrijwilligerswerk ]

Meer info: vrijwilligerswerk@west-vlaanderen.be of 050 40 35 65

Provincie start campagne tegen stalking: ‘Word jij ook niet losgelaten?’



De Provincie West-Vlaanderen organiseert in samenwerking met de vzw Zijn en vertegenwoordigers van politie, justitie en hulpverlening een campagne rond stalking. Stalking of belaging is ‘het ongewenst indringen in het leven van een andere persoon’. Essentieel hierbij is dat het indringen of lastigvallen herhaaldelijk gebeurt en dat het ongerustheid of angst veroorzaakt bij het slachtoffer. Onder de naam ‘Word jij ook niet losgelaten?’ wil deze campagne de West-Vlaamse bevolking sensibiliseren rond stalking, slachtoffers op weg zetten naar hulpverlening en oplossingen proberen aan te reiken. De campagne bestaat uit drie luiken: een studienamiddag voor professionelen die in aanraking komen met betrokkenen van stalking, een website en een affiche die naar de website verwijst.
De website richt zich hoofdzakelijk naar mensen die gestalkt worden en/of informatie zoeken over stalking: de soorten stalking, gevolgen van stalking, adressen voor hulpverlening enz. Daarnaast kan je zelf de test doen of je gestalkt wordt en getuigenissen lezen.
De affiches met het campagnebeeld worden ruim verspreid via de politie, justitie, hulpverlening, OCMW’s, huisartsen enz.

[ www.west-vlaanderen.be/stalking ]

Meer info: bieke.depoorter@west-vlaanderen.be of 050 40 35 46

ALGEMEEN

Ruim 418.000 euro EFRO-steun voor projecten in het grensgebied Noord-Frankrijk – West-Vlaanderen

De politieke stuurgroep van het Europese INTERREG IV A programma France-Wallonie-Vlaanderen heeft twee nieuwe projecten met Vlaamse projectpartners goedgekeurd. De EFRO-steun voor deze projecten bedraagt 418.572,50 euro. De Provincie West-Vlaanderen zorgt voor een aanvullende cofinanciering van 120.000 euro.
De goedgekeurde projecten willen de sociaal-economische ontwikkeling in het grensgebied verbeteren.

 • Het project ‘Grensoverschrijdende samenwerking West-Vlaanderen / Flandre-Dunkerque- Côte d’Opale’ is gericht op de toenadering tussen de regio’s West-Vlaanderen en Duinkerke via de juridische verankering in een zogenaamde Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking (EGTS). Het project wil via deze juridische verankering nieuwe samenwerkingsinitiatieven helpen tot stand komen en een divers communicatieprogramma realiseren.
De Provincie West-Vlaanderen is lid van deze EGTS, net als het Vlaamse en federale niveau en de West-Vlaamse intercommunale wvi. Aan Franse zijde is ondermeer de Communauté Urbaine de Dunkerque lid.

• De projectnaam ‘Frans-Vlaamse coördinatie van algemene preventieve acties in het uitgaansleven’ geeft al meteen aan wat de doelstelling is van het tweede goedgekeurde project. Hierin bundelen het CAW Stimulans uit Kortrijk en Spiritek uit Rijsel de krachten om samen preventieve acties te voeren bij uitgaansgelegenheden en festiviteiten waarvan bekend is dat ze een gemengd Frans-Vlaams publiek aantrekken. Het is niet alleen de bedoeling de jongeren te informeren over de gevaren van onverantwoord feest-, rij- en vrijgedrag, men wil ook komen tot gezamenlijk onderzoek en werken aan een reglementair kader voor de organisatoren van dergelijke evenementen en voor de gemeenten.

 [ www.interreg-fwvl.org ]

Meer info:
pieter.lahousse@west-vlaanderen.be of 050 40 34 73

Provinciale Archiefdienst en Archiefbrief vieren verjaardag



De Archiefbrief van de Archiefdienst van de Provincie West-Vlaanderen bestaat tien jaar, en dat wordt gevierd met een speciaal jubileumnummer. De Archiefbrief brengt nieuws van de lokale archieven uit de provincie. De nieuwsbrief werd in het leven geroepen om de communicatie tussen de Archiefdienst en die lokale archieven te verzekeren. In archieven geïnteresseerde West-Vlamingen kunnen zich uiteraard eveneens inschrijven voor de Archiefbrief.
Ook de Archiefdienst zelf is jarig. Vijftien jaar geleden werd deze dienst binnen het provinciebestuur opgericht om het documenten- en archiefbeheer te organiseren. In de eerste plaats is de opdracht van de dienst om het eigen Provinciaal Archief (1794-1940) te beheren en ter beschikking te stellen van het publiek. De Archiefdienst moet eveneens het documenten- en archiefbeheer bij lokale besturen bevorderen. Dit doet ze door het opleiden van beginnende archivarissen, het geven van logistieke steun en het ter beschikking stellen van een archiefconsulente. 25 West-Vlaamse gemeentebesturen maken gebruik van dit aanbod.
Het jubileumnummer van de Archiefbrief stelt alle gesubsidieerde West-Vlaamse lokale archieven en diverse aspecten die aan lokaal archiefbeheer kunnen gekoppeld worden voor aan de lezer. Dit nummeris, samen met eerder verschenen edities, terug te vinden op de website van de Archiefdienst.

[ www.west-vlaanderen.be/archiefdienst ]

Meer info: johan.vannieuwenhuyse@west-vlaanderen.be of 050 40 72 70

Besluiten deputatie

Voor het parkgedeelte van het provinciaal domein Lippensgoed-Bulskampveld wordt een harmonisch parkbeheerplan opgemaakt. Hiervoor wordt tussen de Provincie en hogeschool Katho een samenwerkingsovereenkomst afgesloten. Met het beheerplan wil men het historisch park zo goed mogelijk bewaren. Katho heeft reeds ervaring met de opmaak van het parkbeheerplan van kasteel ’t Hooghe.

De Provincie zal fotovoltaïsche zonnepanelen op twee provinciale gebouwen in Sint-Andries plaatsen, namelijk op het provinciaal archief in de Gistelse Steenweg en op Filiaal II in de Kerkhofstraat

De Provincie trekt 4.500 euro uit voor een vierdaagse opleiding voor muzikanten. De opleiding wordt georganiseerd door muziekclub 4AD uit Diksmuide.

De Provincie heeft een overeenkomst gesloten met de Maritieme Dienstverlening Kust om een socio-economische studie over toerisme en recreatie in Knokke-Heist uit te voeren Met de studie wil men de impact van de verzanding van de zandbank ter hoogte van Heist bestuderen. Ook het Coördinatiepunt Duurzaam Kustbeheer zal 10.000 euro bijdragen. 
 

Voor een volledig overzicht: www.west-vlaanderen.be/nieuws + klik op 'provincieraad'



Van links naar rechts: Hilaire Ost, Gunter Pertry, Bart Naeyaert, Patrick Van Gheluwe, Paul Breyne, Dirk De fauw, Marleen Titeca-Decraene, Guido Decorte


CONTACT

Fanny Depijpere
Koning Leopold III-laan 41, 8200 Sint-Andries
T 050 40 35 17
F 050 40 74 00
E
fanny.depijpere@west-vlaanderen.be

Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis beantwoordt als centrale wegwijzer vragen over de Provincie. Wie zelf op verkenning wil, kan grasduinen in de leesruimte of infowinkel, surfen op de Provinciale site of de interactieve kiosken gebruiken.

Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis
Jan Van Eyckplein 2
8000 Brugge
T 0800 20 021
F 050 40 74 75
E
provincie@west-vlaanderen.be
W www.west-vlaanderen.be/informatiecentrum

Open
maandag tot vrijdag
9-12.30 uur en 13.30-17 uur / dinsdag tot 18 uur
zaterdag
9-12 uur

Wil je je niet langer abonneren op dit e-zine, schrijf je hier uit.
Je kan  de edities van de "West Info" 2009 nalezen in
het archief.

Wil je meer informatie over de e-zines van de Provincie West-Vlaanderen, surf dan naar
www.west-vlaanderen.be/ezine