Van: Toerisme Leiestreek [info@toerisme-leiestreek.be]
Verzonden: vrijdag 8 januari 2010 12:45
Aan: ritasabbe@telenet.be
Onderwerp: Extra nieuwsbrief "Leiestreek, van bron tot monding"
header_newsletter
Niewsbrief onleesbaar? Surf naar www.toerisme-leiestreek.be
header_newsletter
header_newsletter
 
Extra nieuwsbrief "Leiestreek, van bron tot monding"

Extra nieuwsbrief Interreg IV-project
"Leiestreek, van bron tot monding"

Sinds begin 2008 kleurt het Europees project "Leiestreek, van bron tot monding" onze Leiestreek.
Dit uitzonderlijk project is één van de grootste grensoverschrijdende toeristische projecten die binnen het bilaterale programma Frankrijk-Vlaanderen werden ingediend en goedgekeurd. De bedoeling van het project is om een stimulans te geven aan de toeristische en recreatieve ontwikkeling van de Vlaamse en Franse Leiestreek in de periode 2008-2011.
In totaal zijn er 36 partners die participeren: 19 Vlaamse partners en 17 Franse partners. De projectpartners zijn de provinciale toeristische organisaties van West- en Oost-Vlaanderen (Westtoer en Toerisme Oost-Vlaanderen), de regiowerkingen toerisme (Toerisme Leiestreek en Lys sans Frontières) en de steden en gemeenten uit de grensoverschrijdende Leiestreek.

De partners investeren in het totaal € 10 713 581,62 waarvan er € 3 936 311,40 steun van Europa beschikbaar is. Aan de hand van dit project worden de nodige financiële middelen ter beschikking gesteld om de toeristische en recreatieve ontwikkeling in de Vlaamse en Franse Leiestreek te bevorderen. Om het project te ondersteunen stelde Westtoer een projectmanager en een projectmedewerker aan.

Tijdens de duur van het project worden de volgende thema’s in de Leiestreek in de kijker geplaatst: fietsen en wandelen, watertoerisme, gastronomie en (industrieel) erfgoed. De acties zijn zowel promotioneel als infrastructureel gericht.

Enkele realisaties tot nu toe

Ondertussen zijn we in de helft van de looptijd van het project aanbeland en kunnen we al een tussentijdse balans opmaken. In de Vlaamse en Franse Leiestreek werden in 2009 onder meer de volgende acties gerealiseerd met behulp van de Europese subsidies:

• Toerisme Leiestreek organiseerde in samenwerking met de deelnemende gemeenten het 6e Fietsfeest van de Leiestreek, waarbij de communicatie tweetalig gevoerd werd (brochure, affiche en flyer). Het Fietsfeest bekoorde dit jaar 5.000 deelnemers. Bovendien was voor het eerst sprake van een grensoverschrijdend Fietsfeest. De Franse startplaatsen Halluin en Saint-Venant lokten telkens een 250-tal fietsers naar hun gemeente. En er is goed nieuws want in 2010 organiseert Toerisme Leiestreek op zondag 27 juni opnieuw een Fietsfeest, in samenwerking met de startplaatsen Deinze, Ingelmunster, Wervik en Zwevegem. Vanuit Wervik zal je bovendien terug kennis kunnen maken met de Franse Leiestreek!

• Toerisme Leiestreek organiseerde in de zomer van 2009 grensoverschrijdende boottochten op de Leie, de Schelde en de kanalen van de Leiestreek, in samenwerking met de deelnemende diensten voor toerisme. Ook voor deze boottochten werd de promotie tweetalig gevoerd. In totaal scheepten ongeveer 3.000 pleziervaarders in, waarmee de boottochten een bezetting haalden van maar liefst 94%. Deze zomer zal je opnieuw kunnen inschepen voor enkele grensoverschrijdende boottochten.

• In 2009 werd de grensoverschrijdende actie "Dorpen in de kijker" georganiseerd door Toerisme Leiestreek. In de tweede jaarhelft viel die eer te beurt aan Bachte-Maria-Leerne, een deelgemeente van Deinze. In 2010 richten we de schijnwerpers op maar liefst drie "Dorpen in de kijker": Sint-Baafs-Vijve (een deelgemeente van Wielsbeke) en Lendelede aan West-Vlaamse kant, terwijl Machelen-aan-de-Leie (een deelgemeente van Zulte) aan Oost-Vlaamse kant uitverkoren is.

Winter2009• Toerisme Leiestreek voerde een grootschalige promotiecampagne naar aanleiding van het thema "Winter in de Leiestreek". Hiermee werd de Leiestreek geprofileerd als een gezellig warme regio in koude tijden. In de tweetalige brochure konden bezoekers naast de vele evenementen tijdens de wintermaanden bovendien maar liefst 31 logiesadresjes terugvinden waar men terecht kon voor speciale wintervoordelen.

• Op 27 november maakte een delegatie van het Gemeenschappelijk Interreg-secretariaat in Namen kennis met enkele projectpartners. Er werd een bezoek gebracht aan de steden Kortrijk, Wervik, Armentières en Halluin.

• Op 18 december werd door Lys sans Frontières in Sailly-sur-la-Lys een ontmoetingsdag gehouden omtrent het thema "grensoverschrijdend fietsen". Hierbij was niet enkel oog voor de bestaande realisaties maar eveneens voor de pijnpunten die nog uit de weg geruimd moeten worden met het oog op het verder uitbouwen van deze grensoverschrijdende fietstochten.

• Projectpartner Wervik spande zich in voor het behoud van zijn tabakspatrimonium. In een brochure werden de tabaksasten uit de streek gebundeld en daarnaast werden onder meer geleide groepsbezoeken aan tabaksboeren uit de streek ingericht.

• In Machelen-aan-de-Leie werd een kampeerautoterrein ingericht.

• In Saint-Venant en Halluin werden de eerste stappen ondernomen voor de inplanting van 'trekkershutten' langs de Leie.

• Lys Sans Frontières organiseerde op 5 juli samen met de Franse Leiestreekgemeenten de 12e Franse Leiestreekfeesten, die opnieuw een succes waren. De promotie voor deze Leiestreekfeesten verliep zowel in het Frans als het Nederlands.

• Lys Sans Frontières et Toerisme Leiestreek hebben meegeholpen aan de organisatie van de ‘grensoverschrijdende Eductour’ in de Leievallei voor de Dienst voor Toerisme Haute-Somme, met onder meer een bezoek aan de vroegere elektriciteitscentrale Transfo in Zwevegem, die met behulp van Interreggelden een nieuwe toeristisch-recreatieve bestemming krijgt.

• Ook voor de visibiliteit van het project in de pers was heel wat aandacht. Zo werden enkele grensoverschrijdende persconferenties georganiseerd. We denken bijvoorbeeld aan de startavond van Toerisme Leiestreek, op 12 februari, om het toeristische seizoen te lanceren. Daarnaast werd ook een grensoverschrijdend persweekend georganiseerd waarbij leden van de Franse pers kennis maakten met de toeristische troeven van Kortrijk, Roeselare en Deinze.

• Toerisme Leiestreek en Lys sans Frontières namen deel aan enkele van de grotere toeristische beurzen, met het oog op de promotie van de grensoverschrijdende producten.

• Menen en Wervik realiseerden een bijkomende uitgave van de folder ‘Flirten met de grens’ en enkele grensoverschrijdende fietstochten.

• De 'Association les amis du Bastion Nord de Saint-Venant' is volop bezig met de inrichting van een ‘land-art tuin'.

• De VVV West-Vlaamse Scheldestreek creëerde een zomers picknickpakket.

Het betreft hier slechts een opsomming van enkele acties. Ook werden de noodzakelijke voorbereidende stappen ondernomen voor enkele grote investeringwerken (studies, aanbestedingen,…) in de streek. In 2010 verwachten we dan ook in eerste instantie dat enkele van deze investeringswerken uitgevoerd zullen worden. Hierover lees je ongetwijfeld meer in onze volgende Interreg IV-nieuwsbrief.
  

 
 

Privacy

Toerisme Leiestreek vzw is tegen het versturen van ongewenste e-mails. Alle wettelijke bepalingen inzake uw persoonlijke gegevens worden volledig gerespecteerd volgens de Belgische wet van 8 december 1992 met betrekking tot de bescherming van de persoonsgegevens. Indien je deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, schrijf je dan hier uit. Je persoonlijke gegevens kan je daar ook aanpassen. Deze nieuwsbrief kwam tot stand m.m.v. de Toeristische Diensten van de Leiestreek. Dank aan de verschillende instanties voor het aanleveren van fotomateriaal.
Foto’s: Toerisme Leiestreek, B.Ad, Apunta, Layla Aerts .
 
footer_newsletter


--
powered by phplist v 2.8.12, © tincan ltd