Van: belgiumcuriosities@lannoo.be
Verzonden: woensdag 30 december 2009 17:09
Aan: ritasabbe@telenet.be
Onderwerp: Nieuwsbrief Belgium Curiosities - Januari 2010

Januari 2010

Uit-tip van de maand
actief
 
 


 
  • Autosalon - European Motor Show
    14/01/2010-24/01/2010 - Laken
 
Voor velen het evenement van het jaar: het Autosalon van Brussel in de paleizen van Brussels Expo. Meer dan 114.000 m² zijn er gewijd aan de automobiel, de motorfiets en de fiets, evenals aan hun toebehoren en uitrusting. Je vindt er verder tal van openbare en privé-informatiestanden. Er vinden diverse lezingen plaats over actuele vraagstukken. En natuurlijk zijn er de vele nieuwigheden. Voor de freaks - en de autorijder - een niet te missen evenement.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Brussel voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.autosalon.be.
Te gast in DEINZE
Kasteel Ooidonk
© Julien Van Remoortere
 
 
Deinze is een stad in het westen van Oost-Vlaanderen aan de Leie, het Schipdonkkanaal, de spoorweg en de N43 Gent-Kortrijk.
Deze gunstige verkeersinfrastructuur heeft de ontwikkeling van Deinze tot een industrieel en commercieel centrum gestimuleerd.
Ondanks haar bewogen geschiedenis telt de stad nog enkele bezienswaardige monumenten.

Meer info?
Waar naartoe in de provincie West-Vlaanderen?
 
  • 50 Plussalon
    28/01/2010-31/01/2010 - Kortrijk
 
De tweede editie van deze beurs kondigt zich veelbelovend aan. Er zijn drie centrale thema's: gezond, mooi & fit; vrije tijd & toerisme; en lifestyle. Zo gaat aandacht naar originele mode- en beautytrends, wellness, reizen dichtbij en ver weg, hobby's, daguitstappen, vrijwilligerswerk, interieur, mobiliteit, woon- en slaapcomfort en nog veel meer. Er is ook een wedstrijd voor 'beste amateurkok' van de beurs in samenwerking met topchef Luc Bellings en andere koks. En er zijn tal van workshops en demonstraties.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Kortrijk voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.50plussalon.be.
  • Ante Timmermans. Konstruktion # 1
    10/01/2010-24/01/2010 - Waregem
 
De tekeningen van Ante Timmermans zijn een kritische, maar ook poëtische reactie of reflectie op zijn omgeving. De routine van de dagelijkse sleur, maar ook de (verborgen) systemen, de banaliteit en het absurde van de maatschappij vormen de motor van zijn artistieke productie. Hijzelf verwijst hiervoor naar Albert Camus, die het had over 'het onmenselijke spel waarin het absurde, de hoop en de dood met elkaar redetwisten'. De tekeningen van Ante Timmermans zijn sporen, lijnen van een mentaal onderzoek. Het zijn gedachtelijnen, gedachtebeelden. De kijker wordt als het ware uitgenodigd te wandelen in de taal van het getekende beeld. In exporuimte BE-PART.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Waregem voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.be-part.be.
Waar naartoe in de provincie Oost-Vlaanderen?
 
  • Maria Fialho: de nieuwe kleren van Peking
    9/01/2010-31/01/2010 - Aalst
 
De Portugese fotografe Maria Fialho reisde sinds 1976 verschillende malen naar Peking en werd er telkens geconfronteerd met een China dat razendsnel evolueert. Veranderingen die bovendien een grote impact hadden op het samenleven in Peking. De foto's van Maria Fialho werden gebundeld in het boek De draak en de rozentuin van Sus Van Elzen. In Cultureel Centrum De Werf aan de Molenstraat maak je kennis met haar werk. Opgelet: zondag gesloten. In het kader van Europalia China.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Aalst voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.ccdewerf.be.
  • Molens door de seizoenen heen
    30/01/2010-28/02/2010 - Temse
 
Van kindsbeen af werd Yolande Vanden Bossche (°1946, Dendermonde) gefascineerd door molens. Haar reizen en uitstappen vereeuwigde ze op foto en zes jaar geleden werden molens haar fotografisch onderwerp bij uitstek. Haar molenverzameling omvat alle wind- en watermolens uit Oost- en West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, Henegouwen, de Kempen en delen van Nederland, waaronder heel Zeeland, Nederlands Brabant en Limburg. De expo in het Gemeentemuseum aan de Kasteelstraat 16 omvat verder miniatuurmolentjes, persknipsels, molens op Delfts blauw aardewerk, gedichten over molens, de symboliek achter de molens, enz.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Temse voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.temse.be.
Waar naartoe in de provincie Antwerpen?
 
  • Apassionata
    8/01/2010-10/01/2010 - Antwerpen
 
Voor de vijfde maal is de succesrijkste paardenshow van Europa te gast in de Lotto Arena in Antwerpen met een gloednieuw spektakel. Ditmaal brengt Apassionata de opvoering 'Charm of Freedom', met magische ontmoetingen tussen mens en paard, omkaderd door een zeer romantisch verhaal dat te paard wordt verteld. Sam is de centrale figuur, die samen met Claire een zorgeloze jeugd tussen de vrij rondlopende paarden beleeft. Naarmate ze opgroeien, laait tussen hen de passie op... Een spetterende én tegelijk ontroerende vertoning.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Antwerpen voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.apassionata.de.
  • Wonen 2010
    30/01/2010-7/02/2010 - Mechelen
 
Tijdens de 27ste editie van deze woonbeurs in de Nekkerhal zullen meer dan 250 exposanten je de nieuwste technieken en trends leren kennen op het gebied van bouw en interieur. Naast alle nieuwigheden en een berg informatie over bouwen en interieur, zijn er ook lezingen, waaronder een infosessie door een notaris over het kopen en verkopen van onroerend goed (op 5 februari 's avonds in de Bouwershoek). Ook kun je op zondag 31 januari bij een expert terecht voor gratis advies over antiek.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Mechelen voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.wonen2010.be.
Waar naartoe in de provincie Limburg?
 
  • Wedding 2010
    16/01/2010-17/01/2010 - Hasselt
 
De infobeurs bij uitstek voor aanstaande bruidsparen en hun familie. In de Hasseltse Ethias Arena - Grenslandhallen - biedt Wedding 2010 op een oppervlakte van ruim 7000 m² een totaalaanbod van talloze producten en diensten. Meer dan 100 exposanten maken je wegwijs in alles wat er bij een bruiloft komt kijken.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Hasselt voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.wedding.be.
  • Marit Dik
    16/01/2010-28/03/2010 - Sint-Truiden
 
Marit Dik is een Nederlandse kunstenares die psychologie studeerde aan de VU Amsterdam en vervolgens leerde schilderen aan de Nieuwe Academie in Utrecht. Ze schildert bossen, uit liefde voor de natuur, maar meer nog om dat waar het bos voor staat. Ze is gefascineerd door de weemoed van het bos en van landgoederen door de herinneringen die er hangen aan vervlogen tijden. De bossen zijn vaak melancholisch en naar binnen gekeerd; de bloemen daarentegen zijn uitbundig van kleur en van vorm. In Cultuurcentrum de Bogaard (zaterdag gesloten).
- Kijk op Belgium Curiosities bij Sint-Truiden voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.debogaard.be.
Waar naartoe in Brussel?
 
  • Pasar verleidt in de Marollen
    31/01/2010 - Brussel
 
Het hele jaar door plaatst Pasar (het vroegere Vakantiegenoegens) Vlaanderen in de kijker. In januari is Brussel als eerste aan de beurt, in februari volgt West-Vlaanderen en zo gaat het verder. In het kader van de actie die de naam 'Pasar verleidt' meekreeg, kun je in Brussel op stap gaan door de Marollen en langs de Zavel, samen met een gids van Pasar. Van 9 tot 14 u vertrekt om het uur een wandeling. De rondleiding duurt twee uur. Deelname 5 euro.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Brussel voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.pasar.be.
  • BRAFA, Brussels Antique & Fine Arts Fair
    22/01/2010-31/01/2010 - Brussel
 
Geraffineerd, op mensenmaat en gereputeerd. Een van de oudste antiekbeurzen ter wereld in de hallen van Tour & Taxis verwacht opnieuw 30.000 bezoekers, kenners en nieuwsgierigen, verzamelaars en vakmensen, samen met de 120 exposanten die de strenge selectie van de experten hebben doorstaan. De antieke oudheid staat er oog in oog met Afrikaanse kunst, modern classicisme en hedendaagse kunst. Hoogtepunt zijn de expertisedagen, waar alle antiekliefhebbers met spanning naar uitkijken.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Brussel voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.brafa.be.
Waar naartoe in de provincie Vlaams-Brabant?
 
  • Winterwandeling in de Nationale Plantentuin
    16/01/2010-20/03/2010 - Meise
 
Ga op verkenning in de Nationale Plantentuin in Meise en ontdek dat er ook veel te... ontdekken valt tijdens de winter. Je zult versteld staan! Want wie meent dat er in de koudste periode van het jaar geen bloemen te bespeuren vallen, zal verrast zijn. Deze winterse wandeling neemt je mee lang een vijftigtal verschillende plantensoorten die op dit ogenblik op hun mooist zijn. Verwacht geen uitbundige bloei zoals in de lente maar een ingetogen schoonheid, eigen aan dit seizoen. Je krijgt de gratis wandelfolder aangeboden bij je toegangsticket.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Meise voor andere uit-tips. 
- Praktische info op www.br.fgov.be.
  • Het Springpaleis
    3/01/2010 - Scherpenheuvel-Zichem
 
Een originele en amusante dag voor het jonge volkje, dat in het kader van de vakantiewerking kan deelnemen aan het evenement 'Het Springpaleis'. De sporthal van Scherpenheuvel, aan de August Nihoulstraat 72, wordt deze dag volgestouwd met verschillende springkastelen, klauter- en glijbanen en hindernispistes. Het wordt één groot springfestijn waarop zowel klein als groot zich zal uitleven. Vanaf 10.30 u, gratis toegang. 
- Kijk op Belgium Curiosities bij Scherpenheuvel-Zichem voor andere uit-tips. 
- Praktische info op www.scherpenheuvel-zichem.be.
Waar naartoe in de provincie Waals-Brabant?
 
  • Toverkunstfestival
    30/01/2010 - Nijvel
 
Tal van bekende en grote magiërs verenigen zich in de Waux-Hall, in de schaduw van de collegiale kerk van Nijvel, voor een grandioos goochelfestival. Een feest vol goocheltoeren waar jong en oud zullen van genieten en verder ook voordrachten voor de ingewijden, een wedstrijd met het publiek als jury en een groot goochelgalafeest als afsluiter 's avonds. Er zijn diverse bezoekersformules. Ook leuk voor kinderen. 
- Kijk op Belgium Curiosities bij Nijvel voor andere uit-tips. 
- Praktische info op www.nivelles.be.
  • Les Ateliers 'D'Art D'Art'
    21/01/2010-9/02/2010 - Waterloo
 
Het atelier D'Art D'art in de wijk Chenois verenigt inmiddels tien jaar gepassioneerde schilders, die er samen naar streven vooruitgang te maken in deze kunstdiscipline. In de Espace Bernier wordt dit tienjarige bestaan op feestelijke wijze gevierd met een tentoonstelling van werken van Caroline Ameye, Jenko Clary, Marlene Emonts Pohl, Myriam Felix, Hélène Dourdine, Vivienne Rayez, Caroline Sefcsik, Loraine V en Marisa Valseca. Van dinsdag tot zondag, van 14 tot 18 u. Gratis toegang. 
- Kijk op Belgium Curiosities bij Waterloo voor andere uit-tips. 
- Praktische info op www.espacebernier.be.
Waar naartoe in de provincie Henegouwen?
 
  • Batirama
    23/01/2010-25/01/2010 en 29/01/2010-31/01/2010
 
Batirama in de hallen van Doornik Expo is de beurs bij uitstek voor wie gaat bouwen of verbouwen. Meer dan tweehonderd exposanten verwelkomen je op deze beurs, waar je ook terechtkunt als je op zoek bent naar een nieuwe keuken, ideetjes om je huis op een leuke manier te schilderen, parketvloeren allerhande. Verder kun je hier informatie inwinnen over alle mogelijke verwarmingssystemen zonder de vele aspecten van de binnenhuisinrichting te vergeten.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Doornik voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.batirama.be.
  • De geschiedenis van thee
    31/01/2010 - Mariemont
 
In het Koninklijk Museum van Mariemont. In een comfortabele ruimte proef je de verhalen van magische heesters, pure bronnen en hemelse smaken uit China... Langs bergflanken en in valleien kruis je eerlijke en onverstoorbare jonge mensen, arme boeren, monniken, maar ook kwade geesten en wie weet ook feniksen, tijgers of zelfs draken. Een boeiend verhaal over thee en China. Om 11 en om 14.30 u. In het kader van Europalia China.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Morlanwelz voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.musee-mariemont.be.
Waar naartoe in de provincie Namen?
 
  • De Uitdragersbeurs
    15/01/2010-17/01/2010 - Namen
 
Een tweehonderdtal professionele antiek- en brocantehandelaars verwelkomen je in NamurExpo voor een beurs met een breed aanbod: meubelen in palissander, eik of beuk, zilverwerk in art deco of in art nouveau, kandelaars, bestek, glaswerk van Val Saint-Lambert, Bohemen, Sèvres e.a., tinnen en keramieken potten, porselein, schilderijen, lampen, tuinornamenten, Chinese meubelen, speelgoed en nog veel meer. Geen rommel, geen kopie en geen nieuw spul, maar mooi geselecteerde stukken met standhouders van nationaal en Europees niveau, die je hun producten tegen een goede prijs aanbieden.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Namen voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.namurexpo.be.
  • Hedendaagse kunst
    22/01/2010-14/02/2010 - Gembloers
 
In de Espace Athéna aan de Passage des Déportés biedt het Cultureel Centrum van Gembloers een tentoonstelling aan van kunstwerken van hedendaagse kunstenaars, een initiatief van Bob Van der Auwere en 'les Amis du Musée de Verviers'. Rond het thema van de kubus en het vierkant werden een vijftigtal hedendaagse kunstenaars aangesproken, die hun werken hier tentoonstellen. In het weekend toegankelijk van 14 tot 18 u.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Gembloers voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.sambre-orneau.com.
Waar naartoe in de provincie Luik?
 
  • Internationale Racing Show van Luik
    29/01/2010-31/01/2010 - Luik
 
Derde editie van de Internationale Racing Show van Luik, meteen het startsignaal voor het seizoen van de gemotoriseerde sporten in ons land. Van F1 tot WRC, van MotoGP tot MX, via karting en Supermotard, alle competitiewagens en motoren die deelnemen aan de meest uiteenlopende nationale en internationale kampioenschappen kunnen de bezoekers van dichtbij bewonderen. Ook wordt een aanzienlijke ruimte voorbehouden aan klassieke wagens en motoren. In de Halles des Foires.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Luik voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.euro-racing-show.com.
  • Markus Baldegger
    10/01/2010-7/03/2010 - Stavelot
 
Markus Baldegger is een hedendaagse Zwitserse kunstenaar/schilder, die geboren werd in 1947. Hij trad vanaf de jaren '80 meer en meer op het voorplan en verwierf in die tijd zekere bekendheid met zijn monochrome schilderkunst. In die periode ging hij ook in de leer aan de Fachhochschule in Keulen. Eind de jaren '90 evolueert zijn stijl. Hij stelde inmiddels op tal van plaatsen in Europa tentoon en leeft en werkt momenteel deels in Lontzen (provincie Luik) en Keulen. Zijn werk kun je bewonderen in de Galerie Triangle Bleu op de binnenplaats van de abdij van Stavelot, van woensdag tot zondag. Gratis.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Stavelot voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.stavelot.be/tourisme.
Waar naartoe in de provincie Luxemburg?
 
  • 65ste verjaardag van de bevrijding
    16/01/2010-17/01/2010 - Salmchâteau
 
De 65ste verjaardag van de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog gaat ook hier niet ongemerkt voorbij. Het hele weekend zijn er diverse activiteiten gepland. Met op zaterdag een optocht en rondrit van (oude) militaire voertuigen en op zondagvoormiddag een grote militariabeurs. Een niet te missen event voor de liefhebbers.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Vielsalm voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.ftlb.be.
  • Philippe Moës, dierenfotograaf
    18/01/2010-12/02/2010 - Marche-en-Famenne
 
Philippe Moës werd geboren in Lubumbashi en hij maakte in Zaïre indertijd kennis met de grote wildernis. Eens in België, op vijftienjarige leeftijd, wekken de Ardennen zijn interesse omdat je hier nog natuurlijke ruimte vindt. Hij studeert en leert ook natuurfotografie, een hobby die hij als autodidact al twintig jaar beoefent. Sinds 1997 woont hij in de Ardennen en werkt er als boswachter. Natuurfotografie vormt zijn grote passie. Zijn schitterende foto?s getuigen van een groot respect voor de natuur. Je kunt zijn werk bewonderen in het Cultureel Centrum van Marche-en-Famenne.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Marche-en-Famenne voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.maisondelaculture.marche.be.
Foto van de maand  
   
Wedstrijd


Elke maand stellen wij een vraag waarop u het antwoord kunt vinden op www.belgiumcuriosities.be
Uit de juiste antwoorden worden telkens vijf winnaars gekozen.

Deze wedstrijd loopt tot en met 31/1/2010. Vermeld uw naam en adres in uw e-mail.

De winnaars worden persoonlijk gecontacteerd per e-mail en ontvangen een exemplaar van de DVD "Topografische kaarten 1 : 50 000 Vlaanderen en Brussel".

De vraag van deze maand:
Wie ontwierp het gebouw waar het Roger Raveelmuseum is ondergebracht?


Stuur een mailtje met het juiste antwoord naar belgiumcuriosities@lannoo.be