Van: belgiumcuriosities@lannoo.be
Verzonden: woensdag 30 september 2009 12:15
Aan: ritasabbe@telenet.be
Onderwerp: Nieuwsbrief Belgium Curiosities - Oktober 2009

Oktober 2009

Uit-tip van de maand
tentoonstelling
 
 


 
  • Europalia China - Zoon van de Hemel
    10/10/2009 - 24/01/2010 - Brussel
 
Een van de talrijke schitterende expo's in het kader van Europalia China, in Bozar aan de Ravensteinstraat. De Chinese keizers lieten zich 'Zoon van de Hemel' noemen - in het Mandarijn: Tianzi. Voor deze tentoonstelling werden bijna tweehonderd werken verzameld. Ze symboliseren de verpersoonlijking van de goddelijke plaats tussen hemel, aarde en de mensen. De stukken worden voor het eerst tentoongesteld en vertellen over vijfduizend jaar glansrijk verleden van China: brons, verbluffende jade waaronder een lijkwade, godsdienstvoorwerpen in edelmetalen, keizerlijk porselein, aardewerk, enz. Niet te missen!
- Kijk op Belgium Curiosities bij Brussel voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.bozar.be.
Te gast in HULDENBERG
Landschap en geklasseerd kerkplein
 
 
Huldenberg is een landelijke gemeente in Vlaams-Brabant, op de linkeroever van de Dijle, zowat 15 kilometer ten zuiden van Leuven.
De twee belangrijkste bezienswaardigheden in Huldenberg zijn de gotische Onze-Lieve-Vrouwekerk en het kasteel, dat niet toegankelijk is voor het publiek.
Het reliëf van Huldenberg en haar deelgemeenten wordt bepaald door de Lane en de IJse, twee zijriviertjes van de Dijle.

Meer info?
Waar naartoe in de provincie West-Vlaanderen?
 
  • Best bewaard bastion
    4/10/2009 - Ieper
 
In het kader van de Klara Erfgoedwandelingen ben je te gast in Ieper voor een boeiende uitstap. De Ieperse vestingen die, na de verovering van Ieper door Lodewijk xiv, door Vauban verbouwd werden met bastions, enorme voorversterkingen en overstroombare moerassen, staan tijdens deze wandeling in de kijker. Hiernaast wordt tijdens de stadswandeling duidelijk dat, na de totale verwoesting tijdens de Eerste Wereldoorlog, de volledige stad onder leiding van architect Coomans heropgebouwd werd. Er zijn ook andere activiteiten, o.a. een rommelmarkt.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Ieper voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.erfgoed-vlaanderen.be.
  • Heilige Boontjes. Vergeten groenten en fruit uit de abdijtuin
    10/10/2009 - 3/01/2010 - Koksijde
 
Wat groeide er in de tuinen van onze voorouders? Aten zij dezelfde groente-, fruit- en kruidensoorten als wij vandaag? Waar kwamen al deze teelten vandaan? En waarvoor werden deze planten allemaal gebruikt? Deze expo schetst een boeiend beeld van de herkomst en het gebruik van allerhande (vergeten) groenten, fruit en kruiden en brengt dit in verband met de abdijtuinen van de cisterciënzers. Deze abdijen speelden een zeer belangrijke rol in de verspreiding van teelten door Europa heen. Ze lagen mee aan de grondslag van de hedendaagse Europese kookcultuur en hadden een belangrijke invloed op het gebruik van kruiden in de geneeskunde. Je verneemt hier alles over o.a. kardoen, pastinaak, warmoes, mispel, kweepeer, moerbei, venkel enz.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Koksijde voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.tenduinen.be.
Waar naartoe in de provincie Oost-Vlaanderen?
 
  • Kaaifeesten
    4/10/2009 - Eeklo
 
In het kader van de Kaaifeesten vindt hier de wellicht grootste rommelmarkt van Vlaanderen plaats. Er worden die dag 50.000 bezoekers en ruim 1100 standhouders verwacht in Eeklo. Je vindt ze aan en in de buurt van het Gebroeders Van De Woestyneplein. De markt duurt van 8 tot 18 u en er zijn diverse muzikale optredens, kermis en er is een waaier van animatie voorzien. Het evenement gaat terug tot 1927.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Eeklo voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.kaaiken.be.
  • Countryside
    30/10/2009 - 2/11/2010 - Gent
 
In vier charmevolle themahallen in Flanders Expo maak je kennis met alles wat reilt en zeilt rond het landelijke leven en wonen. Deze beurs viert haar feestelijke vijftiende editie. Een vijftal thema's staan hierbij op het voorplan: huis & tuin, spijs & drank, country living, mode & wellness en hobby.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Gent voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.countryside.be.
Waar naartoe in de provincie Antwerpen?
 
  • Lajos Vajda
    17/10/2009 - 17/01/2010 Antwerpen
 
Opmerkelijke tentoonstelling in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten gewijd aan Lajos Vajda, een van de bekendste kunstenaars van het Hongaarse interbellum. Het oeuvre van Vajda (Zalaegerszeg 1908 - Budapest 1941) kwam tot stand in een periode die gekenmerkt werd door autoritaire regimes en oorlog. Vanaf het einde van de jaren twintig experimenteert hij met de geometrische vormentaal van het constructivisme. Na een verblijf in Parijs keert hij in 1934 terug naar Hongarije en ontleent hij zijn motieven aan de Servische, Slavische en Hongaarse kunst. Een unieke expo in Europa.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Antwerpen voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.kmska.be.
  • Chinese speelkaarten
    23/10/2009 - 30/04/2010 - Turnhout
 
Expo in het Nationaal Museum van de Speelkaart, Tram 41. Net zoals het papier komt ook het kaartspel uit China. De oudste vermelding dateert van 1294 wanneer keizer Kublai Khan (Yuan-dynastie) moet oordelen over een bende die betrapt is bij het gokken. De oerversie van het kaartspel is gebaseerd op het oude Chinese geldsysteem. In de loop van de eeuwen heeft de keizerlijke overheid regelmatig ingegrepen om het gokken in te perken. Het laatste verbod dateert van de Culturele Revolutie (1966-1976). De situatie veranderde pas geleidelijk onder Deng Xiaoping, zelf een gepassioneerd bridgespeler. Intussen is het kaartspel alom tegenwoordig. In het kader van Europalia.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Turnhout voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.tram41.be.
Waar naartoe in de provincie Limburg?
 
  • Familiedag Gallo-Romeins Museum
    4/10/2009 - Tongeren
 
Neem een duik in het Romeins-Gallisch verleden en herbeleef de geschiedenis. In het museum wekken acteurs het roemrijke verleden weer tot leven. Keltische muziek brengt je in de sfeer. Wie weet loop je Ambiorix zelf wel tegen het lijf? En wie zin heeft in een Gallische snack hoeft ook niet op zijn honger te zitten. Er zijn boeiende rondleidingen, workshops en ateliers en demonstraties van ambachten. De dag is opgehangen aan het nieuwste boek van Marc de Bel, Epinona, die zelf vertelt en signeert.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Tongeren voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.gallo-romeinsmuseum.be.
  • Jeneverfeesten
    17/10/2009 - 18/10/2009 - Hasselt
 
Hasselt is weer in de ban van de jenever. Het hele weekend door is het al spektakel, muziek, gezelligheid en uiteraard jenever wat de klok slaat in de Hoofdstad van de Smaak. Het is ondertussen de twintigste keer dat je in Hasselt kunt komen genieten van een 'witteke' en de bijbehorende sfeer en animatie. De kelnerwedloop op zondag is een klassieker net als de jaarlijkse traktatie van de stad aan de beeldfontein het Borrelmanneke op zaterdag.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Hasselt voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.jeneverfeesten.be.
Waar naartoe in Brussel?
 
  • Walvissen en dolfijnen
    14/10/2009 - 29/08/2010 - Brussel
 
Het Museum voor Natuurwetenschappen pakt andermaal uit met een grote expo, die zeker ook tot de verbeelding van de kinderen zal spreken: walvissen en dolfijnen. Je neemt een duik in de blauwe diepzee en volgt er de walvissen en dolfijnen in volle actie. Je verneemt alles over hun oorsprong, over de gulzigheid van de jonge walvis, hun gezang, de geboorte van een kalf. Aandacht gaat echter ook naar de gevaren die deze dieren bedreigen: jacht, vervuiling, visnetten. Kortom, een speelse reis onder water, waar je de boeiende wereld van de zeezoogdieren ontdekt.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Brussel voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.natuurwetenschappen.be.
  • De stripverhalen vallen aan bij zonsopgang
    15/10/2009 - 28/02/2010 - Brussel
 
In het magische kader van het Koninklijke Legermuseum toont deze tentoonstelling hoe vele stripauteurs hun inspiratie haalden uit de geschiedenis en militaire technieken. Via originele en grappige decors ontdekken de bezoekers verzamelobjecten en hun weergave in het stripverhaal. De twee dimensies van het stripverhaal worden op die manier vergeleken met de echte wereld!
- Kijk op Belgium Curiosities bij Brussel voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.klm-mra.be.
Waar naartoe in de provincie Vlaams-Brabant?
 
  • Halloween in Gaasbeek
    31/10/2009 - Gaasbeek
 
Op 31 oktober nemen de wezens van de nacht opnieuw het kasteelpark van Gaasbeek in bij schemerdonker. Je bent - als je tenminste durft - van harte welkom op het domein. Bereid je wel voor op bevreemdende ontmoetingen met geraffineerde victoriaanse dames, bizarre edele heren, verleidelijke courtisanes en andere nachtvlinders of creaturen uit de onderwereld. Elke gast krijgt wél instructies mee om de avond heelhuids door te komen. Nadien kun je nog verder griezelen bij een glas (bloed)rode wijn of dampende pompoensoep.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Lennnik voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.kasteelvangaasbeek.be.
  • Brussels Collection Car
    17/10/2009 en 18/10/2009 - Groot-Bijgaarden
 
Een niet te missen evenement voor de autofreaks en zij die houden van oude wagens. Dit is de enige beurs in Brussel voor collectiewagens, oldtimers, classic cars en hun onderdelen, accessoires, miniaturen, maar ook literatuur hieromtrent en retromobilia in Brussels Kart nabij de Ring in Groot-Bijgaarden.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Dilbeek voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.funcars.be.
Waar naartoe in de provincie Waals-Brabant?
 
  • Kartoons Ya Congo
    3/10/2009 - 30/10/2009 - Waver
 
Een vermakelijke, bijwijlen amusante tentoonstelling in het Château de l'Hermitage. Tentoon staan perscartoons van 1958 tot 2008 over de historische gebeurtenissen in Kongo (de onafhankelijkheid , de moord op Lumumba, de staatsgreep van Mobutu ...) van Belgische cartoonisten in de Belgische pers en Kongolese cartoonisten in de Kongolese pers.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Waver voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.bdenbrabant.be.
  • Glasbeurs van Lasne
    3/10/2009 - 4/10/2009 - Lasne
 
De Glasbeurs van Lasne groeide de jongste jaren uit tot een niet te missen Europese bijeenkomst van glasliefhebbers. Je ontmoet er tal van Belgische en buitenlandse antiquairs, kunstenaars, ambachtslui en verzamelaars die je hun schatten voorstellen. Voor de eerste keer kunnen de exposanten naast glas en oud kristal ook zilverwerk voorstellen.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Lasne voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.foireduverre.be.
Waar naartoe in de provincie Henegouwen?
 
  • Feest van de Mononk of Simpélourd
    17/10/2009 - Zinnik
 
Simpélourd (simpel en zwaar), die door de bewoners van Zinnik eveneens Mononk (mon oncle = mijn oom) wordt genoemd, is de vedette van het volksfeest van Zinnik. Hij ontstond uit de volksverbeelding en was destijds het symbool van de vernederde echtgenoot die door de straten van de stad werd gevoerd. Nu is hij het beeld van de vrolijke, grappige en gezellige inwoner van Zinnik die om alles en niets lol heeft. Deze folkloristische stoet vertrekt om 16.30 u aan het station van Zinnik naar de Place Verte, waarna Simpélourd als ketter wordt verbrand.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Zinnik voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.soignies.be.
  • Manufacture Nationale de Sèvres
    11/10/2009 - 17/01/2010 - Hornu
 
De beroemde Manufacture nationale de Sèvres ontstond in 1740 onder impuls van Madame de Pompadour en geldt als een van de juweeltjes van Franse knowhow op het vlak van decoratieve kunsten. De bezoekers van de site van Grand-Hornu krijgen nu de gelegenheid dit prestigieuze erfgoed te ontdekken aan de hand van een ruim aantal stukken porselein, waarvan de meeste hedendaags zijn. Deze expositie is niet toegankelijk op maandag.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Boussu voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.grand-hornu.be.
Waar naartoe in de provincie Namen?
 
  • Creativa - de beurs voor creatieve vrijetijdsbesteding
    8/10/2009 - 11/10/2009 - Namen
 
In Namur Expo kun je het hele weekend terecht voor creatieve activiteiten, demonstraties en workshops voor volwassenen en kinderen die op zoek zijn naar nieuwe producten en technieken om hun manuele creativiteit te verbeteren. Dit is een evenement met Europese uitstraling waar je kennis kunt maken met meer dan zestig activiteiten met betrekking tot creatieve hobby's.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Namen voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.creavenue.com.
  • Côté Campagne
    9/10/2009 - 11/10/2009 - Corroy-le-Grand
 
In het prachtige kader van de kasteelhoeve van Corroy-le-Grand vindt een prachtig salon voor interieurvormgeving plaats. Je kunt er terecht in vier ruimtes: de schuur, de bijgebouwen, de weide en de food corner. Het thema van dit salon is dit jaar 'kleuren'. Je vindt er allerlei ideeën en adviezen voor interieurdecoratie, er zijn tuinarchitecten die je helpen met de aanleg van je tuin, tafelkunst, inrichten van de kinderkamer, verlichting, ambachtslui, maar ook streekproducten en verder zijn er diverse lezingen en demonstraties rond interieur.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Chaumont-Gistoux voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.cotecampagne.eu.
Waar naartoe in de provincie Luik?
 
  • Nachtwandeling op de hellingen van de citadel
    3/10/2009 - Luik
 
Magische wandeling langs steegjes, pleintjes, trappen, tuinen, terrasjes, weiden en boomgaarden langs de heuvel van de citadel, aan de rand van het historische stadsgedeelte. Dit evenement groeide uit tot een groot lichtfeest waarbij vanaf 19.30 u meer dan 12.000 kaarsen, fakkels, schijnwerpers en lichtjes ontstoken zullen worden langs het parcours. Onderweg wenkt tijdens de wandeling muziek en theater en tal van gebouwen zijn uitzonderlijk toegankelijk. Deze eerste zaterdag van oktober begint ook de grote Luikse kermis, die duurt tot 11 november.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Luik voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.lanocturnedescoteaux.be.
  • Achter de schermen van de strip
    23/10/2009 - 20/12/2009 - Herstal
 
'Van anekdotes achter de schermen van het beeldverhaal tot de opening van een tentoonstelling rond Greg'. Het Musée Communal (Gemeentelijk Museum) brengt een eerbetoon aan de geestelijke vader van Olivier Blunder, Michel Greg, in het gezelschap van een heleboel grote namen van het beeldverhaal. De tentoonstelling over de Negende Kunst, haar auteurs en tekenaars uit de streek legt uit hoe een strip gemaakt wordt. Een aan Greg gewijde zaal wordt tevens op 23 oktober ingehuldigd.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Herstal voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.herstal.be.
Waar naartoe in de provincie Luxemburg?
 
  • Open dagen in het kasteel van Deulin
    10 en 11/10/2009 en 17 en 18/10/2009 - Fronville
 
Eén keer per jaar zetten de antiquairs Stephane en Dominique de Harlez de deuren van hun kasteel van Deulin open voor het grote publiek en nodigen ze tevens enkele - met zorg uitgekozen - collega's uit die hun producten etaleren. Je ontdekt er beslist tal van mooie kunstwerken en antiek. Het kasteel is op zich het bezoeken waard, want het behoort tot het 'Uitzonderlijke Onroerend Erfgoed van Wallonië'.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Hotton voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.espacedeulin.be.
  • Brassigaume - Internationaal festival van de kleine brouwerij
    17/10/2009 - 18/10/2009 - Rulles
 
Tijdens deze tweedaagse kun je terecht op verschillende stands, maak je kennis met diverse meester-brouwers en ontdek je hun producten, die je uiteraard ook kunt proeven. Het aanbod is groot met liefst tachtig verschillende bieren. Hiernaast werd een heel programma uitgewerkt met muziek, conferentie, mogelijkheid om gerechten op basis van bier te degusteren en soft bar. Diverse toerismebureaus uit de regio presenteren de streek.
- Kijk op Belgium Curiosities bij Habay voor andere uit-tips.
- Praktische info op www.brassigaume.be.
Foto van de maand  
   
Wedstrijd


Elke maand stellen wij een vraag waarop u het antwoord kunt vinden op www.belgiumcuriosities.be
Uit de juiste antwoorden worden telkens vijf winnaars gekozen.

Deze wedstrijd loopt tot en met 31/10/2009. Vermeld uw naam en adres in uw e-mail.

De winnaars worden persoonlijk gecontacteerd per e-mail en ontvangen een exemplaar van de DVD "Topografische kaarten 1 : 50 000 Vlaanderen en Brussel".

De vraag van deze maand:
Onder welke verzamelnaam zijn de 3 bekendste musea van Maaseik gekend?


Stuur een mailtje met het juiste antwoord naar belgiumcuriosities@lannoo.be
 

No virus found in this incoming message.
Checked by AVG - www.avg.com
Version: 8.5.409 / Virus Database: 270.14.3/2412 - Release Date: 10/03/09 18:34:00